6 greșeli de evitat ca biciclist începător

biclist în trafic

Mersul pe bicicletă este relaxant și sănătos. Nu este de mirare că tot mai mulți își cumpără biciclete și chiar aleg să le folosească zilnic ca mijloc de deplasare prin oraș. Primăvara aceasta ai decis că vrei și tu bicicletă și tocmai ți-ai comandat una? Te felicit pentru alegere. Cu siguranță veți fi prieteni buni. Totuși, nu pot să nu-ți atrag atenția asupra câtorva greșeli pe sigur nu ai vrea să le faci în calitate de biciclist începător. Mulți le fac.

Echipament nepotrivit

Nu vorbim aici de haine speciale pentru cicliști sau de cine știe de gadgeturi, ci de un minim necesar. Cam de ce ai avea nevoie? De o cască, de o trusă mică în caz de pană sau defecțiune minoră, dar și de haine potrivite. Casca bicicletă nu este impusă prin lege la noi, dar este recomandată și mai mult decât utilă, nu doar în caz de accident. Casca te poate proteja de soarele sau picăturile de ploaie, contribuind la o mai bună vizibilitate.

În ceea ce privește hainele, este clar că nu vei merge la birou în costum de ciclist, dar trebuie să porți lucruri care să-ți limiteze cât mai puțin libertatea de mișcare. De exemplu, când vremea este mai rece, nu poți pedala cum trebuie dacă porți o geacă rigidă, grea, voluminoasă. Este de preferat una softshell, subțire, dar calduroasă, impermeabilă până la un punct, dar care permite totuși pielii să respire.

Lipsa dotărilor impuse prin lege

Când circuli cu bicicleta pe drumurile publice, trebuie să ai grijă ca ea să fie dotată conform legii, pentru siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic. Astfel, orice bicicletă trebuie să aibă obligatoriu sistem de frânare, claxon, un far alb sau galben, stopul de pe spate plus cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare. Să nu uităm nici de elementele reflectorizante de culoare portocalie care trebuie puse pe spițele roților.

Traversatul străzii pe bicicletă

Este o greșeală pe care mulți bicicliști o fac. Cei mai mulți nici nu știu că acest lucru este interzis prin lege. Trecerea este pentru pietoni, așa cum îi spune și numele. Prin urmare, nu o poți folosi mergând pe bicicletă. Cu atât mai puțin să faci dribling printre pietoni sau chiar să îi claxonezi ca să se dea la o parte. Ești pe trecere, ești pieton. Cobori de pe bicicletă și mergi pe lângă ea.

Circulatul pe trotuar

Nu puțini sunt bicicliștii care circulă pe trotuar, printre pietoni. Și acest lucru este greșit și ilegal. Poți circula pe trotuar doar dacă ai pistă pe biciclete trasată, altfel nu. Deplasarea cu bicicleta se face pe șosea. Nu exista scuza că are 12 ani și că mergea pe trotuar. La această vârstă, copilul nu are ce căuta cu bicicleta pe artere intens circulate.

Deplasarea printre mașini

Nu ești motociclist, nu ai nevoie de permis pentru a merge cu bicicleta, deci nu ai ce căuta printre mașini, indiferent că ești biciclist începător sau mare maestru în domeniu. Mergi pe lângă mașini, pe banda 1, cât mai aproape de trotuar. Doar dacă trebuie să virezi la stânga ai voie printre mașini, pentru a te încadra pe banda de stânga. Și depășirea unei mașini se face tot pe partea stângă. Singura excepție este atunci când mașina semnalizează viraj la stânga.

Utilizarea unor gadgeturi în timpul mersului pe bicicletă

Cred că am văzut cu toții bicicliști care butonează telefoanele sau vorbesc la ele în timp ce sunt în trafic. Este bine de știut că butonatul este total interzis. Pentru a butona un telefon ai nevoie de cel puțin o mână, iar codul rutier spune clar că trebuie să ai ambele mâini pe ghidon.

Un alt caz este cel al bicicliștilor care ascultă muzică în căști. Foarte multe accidente au loc din această cauză.

Mersul pe bicicletă este sănătos, dar trebuie să se desfășoare în limitele legale. Ca biciclist începător trebuie să știi că ai și drepturi, dar ai și obligații și responsabilități când ești participant la trafic. Trebuie să ai bicicleta echipată corespunzător, haine care să-ți asigure libertate maximă la pedalat, să cunoști semnele de circulație importante (stop, cedează trecerea, etc) și să respecți regulile de circulație. Totul pentru a nu te dovedi un pericol în trafic. Dar, cum nu totul depinde de tine, nu evita casca de protecție! Chiar îți poate salva viața dacă este purtată corect.

Etichete: ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Bine de stiut

  2. Tare mi-as dori sa invat să mă dau pe bicicletă, aș pune mare accent pe echipament de protecție și aș încerca să respect toate regulile.

    • Valeria Chertes
    • 23/04/2021
    Răspunde

    Sfaruri foarte bune,multumim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares