5 produse de evitat pentru un post sănătos

meniu sanatos de post

Postul este, cel puțin teoretic, o perioadă de detoxifiere sufletească și trupească. N-am să intru azi în latura spirituală a postului, dar aș vrea să lămurim câteva aspecte la nivel alimentar. Postul prinde bine organismului. Deși suntem ființe omnivore și avem nevoie de câte puțin din toate, perioadele acestea de post, de renunțare la carne, lapte, brânză, ouă, ne fac bine. Sau ar trebui să ne facă. Sau făceau, pe vremuri, când bunicii noștri țineau un post sănătos, mâncând local, de sezon, natural.

Postul nu mai e sănătos de când producătorii și comercianții au înțeles că pot face mulți bani din produse de post care satisfac nevoia de diversitate a publicului și salvează timp pe care altfel l-ar fi petrecut în bucătărie, gătind. Sunt alimente care țin de foame, dar nu hrănesc, care, mai grav, sunt chiar toxice. Iată doar cinci astfel de exemple de alimente de ar trebui să te ferești!

Pateul de post

Este unul dintre cele mai toxice produse pe care le poți consuma, dacă vorbim despre un pate de post din comerț. Nu că cel de dulce ar fi mai sănătos! Despre el vorbim altă dată. Pateurile de post sunt pline de E-uri. Poți consuma pate de post dacă ți-l faci în casă. Nu e greu de preparat. Se poate face pate din soia, din linte, din năut, din fasole, din conopidă, din ciuperci sau chiar din mazăre.

Chifteluțe și șnițele de post gata preparate

Le văd mereu în magazine și chiar am avut curiozitatea să-mi iau o dată. La gust sunt bune, nu zic nu, dar sunt la fel de nocive ca pateul de post. Ingrediente multe cu semnul întrebării, prăjite în nu-se-știe-ce uleiuri, folosite la prăjirea a mii de produse. Sună bine?

Deși prăjite, lucru care le face să nu fie 100% sănătoase, dacă sunt preparate în casă, chifteluțele sau șnițelele de post nu sunt o problemă la fel de mare. Cum poți face chifteluțe delicioase de post? Vezi secțiunea mâncăruri de cartofi! Ai acolo o rețetă foarte simplă, doar din ingrediente naturale, fără aditivi periculoși, dacă vrei să ții un post sănătos și de folos corpului tău.

Unele amestecuri congelate

Dacă vorbim de legume congelate simple, cum ar fi mazărea, fasolea, broccoli, nu avem restricții. Problema apare în cazul unor amestecuri, fie de legume, fie legume cu orez sau chiar cu fructe de mare. Sunt la fel de nocive ca majoritatea semipreparatelor. De ce? Pentru că procesarea lor presupune adesea semi-gătirea în sau cu ale grăsimi pe care le numim rele și pentru că majoritatea au incluse în pachet sosuri și condimente care numai naturale și sănătoase nu sunt.

Chipsurile din cartofi

Foarte căutate și ele, pe timp de post, dar foarte nesănătoase. Știu că e mai simplu să-ți cumperi așa ceva și că poate te gândești că ai același număr de calorii într-o punguță de chipsuri, ca și într-o porție de cartofi prăjiți. Poate chiar așa e. Nu mă pricep la calorii, dar dincolo de ele, trebuie să ai în vedere că tu-ți faci cartofii într-un ulei ales de tine, la o temperatură mai joasă, și că nu pui pe ei conservanți și aditivi meniți să le păstreze aroma pentru luni de zile.

Știai că prin gătirea alimentelor bogate în amidon, cum sunt cartofii, la temperaturi de peste 120 de grade, se formează o substanță toxică, cu potențial cancerigen, numită acrilamidă? Cu cât mai mare temperatura de gătire (care poate fi și la cuptor, nu doar prin prăjire), cu atât avem o cantitate mai mare din această substanță în preparat. Cartofii prăjiți crocanți și chipsurile din comerț sunt gătite pe la 180-200 de grade.

Dulciuri de post

Nu spun că nu există și variante sănătoase, dar majoritatea dulciurilor de post din comerț nu intră în această categorie. Gândește-te ce grăsimi au în ele și câte ingrediente sintetice, nesigure sunt folosite pentru a le fabrica și a le putea vinde la un preț care să convină cumpărătorului! Da, se pot face dulciuri de post sănătoase, dar cu ingrediente mai scumpe care ar duce la prețuri mai mari și vânzări mai puține. Am citit de curând eticheta unor napolitane de post. Noroc că am citit-o în gând. Greu de pronunțat denumirile ingredientelor! ?

Un post sănătos presupune gătit în casă sau axat pe fructe, legume, nuci, semințe, nicidecum pe mezeluri, pateuri și alte preparate de post din comerț. Dacă-ți începi ziua cu un covrig, o continui chipsuri, pizza congelată vegetariană, supe la plic, cârnați de post și o închei cu o felie de pate vegetal, nu faci nicio treabă la capitolul sănătate. Bunicii noștri nu aveau alergii, intoleranțe și cancere câte avem noi. Ei mâncau ciorbă de praz, mâncare de cartofi și plăcintă cu mere făcută în casă. ?

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • GAVRILOVICI Viorica
    • 25/02/2021
    Răspunde

    Multumesc frumos pentru informatie !

      • Valeria Chertes
      • 25/02/2021
      Răspunde

      Multumim pentru informatii.

      1. Bune informatii

          • Cristina Dragomir
          • 14/03/2021
          Răspunde

          Multumesc.

      • Asaftei Simona
      • 25/02/2021
      Răspunde

      Cam toate sunt nesănătoase ,dar pateul chiar era preferatul meu ,însă nu știam că-i atât de toxic ,dar cu siguranță voi încerca să renunț la el .

        • Cristina Dragomir
        • 14/03/2021
        Răspunde

        mama nu vrea deloc sa renunte la el. I-am facut in casa, din soia si din linte, si zice ca nu e bun.

    • Anghelina Irina
    • 26/02/2021
    Răspunde

    Sunt de acord cu gatitul acasă. Si sunt o grămadă de mâncăruri de post…zise Irina mare fan fasole?

      • Cristina Dragomir
      • 14/03/2021
      Răspunde

      Si eu iubesc fasolea sub cam toate formele.

  1. Pateu de post si chiftelute de post se pot face foarte usor acasa. Chiar nu merita sa cumperi. Am la mine pe site mai multe retete de acest gen, daca ai nevoie de inspiratie 🙂

      • Cristina Dragomir
      • 14/03/2021
      Răspunde

      Se stie ca lecturisiarome.ro e sursa de inspiratie de multe ori.

  2. Din pacate, produsele de post din comert sunt extrem de nesanatoase, dar reprezinta o optiune pentru cei care nu au timp de gatit.

      • Cristina Dragomir
      • 14/03/2021
      Răspunde

      da, aici e problema cea mai mare,ca oamenii nu prea au timp de gatit

  3. eu mai consum burgeri vegetali luati din comert, dar de obicei ii prefer doar pe cei cruzi, care trebuie gatiti

      • Cristina Dragomir
      • 14/03/2021
      Răspunde

      Banuiesc ca nu ii mananci zilnic, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares