Top 20 cele mai bune cărți din literatura română (conform Goodreads)

femeie care ține cărți, bibliotecă

Intru destul de des pe Goodreads, din diverse motive. Secțiunea liste am descoperit-o abia alaltăieri. Nu știu de ce așa târziu. Cu gândul la o discuție recentă despre faptul că nu prea mă simt atrasă de autorii români contemporani, am vrut să văd care este lista cu cele mai bune cărți din literatura română. Drept să zic, mă uitam după literatura recentă, dar în primele 50 de poziții nu prea am găsit așa ceva. Conduc clasicii. M-am rușinat teribil când am realizat că, din primele 20 de cărți din top, eu am citit doar 11. Trebuie să remediez asta urgent.

Am fost surprinsă că titlul Poezii Mihai Eminescu nu este pe podium. Nu învățasem noi, în școală, că e foarte iubit și apreciat, cu volumele traduse într-o mulțime de limbi? Liviu Rebreanu stă bine, cu trei titluri în top, din care am bifat două. Eliade cred că este cel mai supărat dintre toți. Are trei cărți în acest top 20, iar eu am citit doar una dintre ele. Deja am vizitat raftul Mircea Eliade și mi le-am comandat și pe celelalte două.

Care sunt cele mai bune cărți din literatura română, conform Goodreads? Ai top 20 mai jos. Titlurile în dreptul cărora nu am scris nimic sunt cele despre care nu am avut ce să scriu…

libris.ro
Oferta zilei la carti


1. Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război, Camil Petrescu

Bifată în școala generală, doar pentru că era lectură obligatorie la vremea aceea. Nici nu credeam să-mi placă, dar m-am înșelat. Este un roman care are de toate. Poate concura cu alte romane celebre ale literaturii universale.

2. Maytrei, Mircea Eliade

Tot lectură obligatorie, parcă prin liceu. Cartea în sine mi-a plăcut, dar modul în care am fost obligați să o disecăm la cursuri m-au făcut să o urăsc. Poate că ar trebui s-o recitesc. Prin ochii adultului cu mai multe cunoștințe și experiență de viață s-ar putea să o văd altfel. Măcar am citit-o!

3. Cel mai iubit dintre pământeni, Marin Preda
4. Pădurea spânzuraților, Liviu Rebreanu

Este pe lista cărților citite cu mare drag. Nu ai cum să uiți fiorul pe care ți-l dă sfârșitul acestui roman. Apostol Bologa este un nume care, la fel, mi-a rămas întipărit adânc în minte, ceea ce nu pot spune despre prea multe nume de personaje din literatura recentă.

5. Moromeții I, Marin Preda

Pe Moromeții îl citisem cu mult înainte să ni-l ceară la școală. Găsisem cartea în mica noastră bibliotecă, am deschis-o și a fost dragoste de la primele rânduri, mai ales că văzusem deja filmul și cunoșteam personajele spumoase. Dacă ar fi după mine, Moromeții ar fi pe prima poziție în acest top.

6. Invitație la vals, Mihail Drumeș
7. Ion, Liviu Rebreanu

Una dintre puținele cărți citite ca lectură obligatorie pe care le-am recitit ulterior. Motivul? La prima lectură, l-am urât foarte tare pe Ion personajul. Am vrut să văd dacă zece ani mai târziu aș înțelege mai bine de ce-a făcut ce-a făcut. Nu. Ion, ca om, nu îmi place. Ion, ca roman, este minunat.

8. Enigma Otiliei, George Călinescu

N-aș fi pus-o chiar atât de sus în top, dar nu pot spune că mi-a displăcut această carte. Povestea chiar captivantă, dar îmi aduc aminte că mi-au cam dat de furcă descrierile mult prea ample pentru vârsta la care am citit-o. Poate că și ea ar trebui recitită.

9. Nuntă în cer, Mircea Eliade
10. Adam și Eva, Liviu Rebreanu
11. Lorelei, Ionel Teodoreanu
12. Plumb, George Bacovia

Nu am citit tot volumul, dar ce am citit mi-a fost de ajuns. Bacovia nu e pentru mine. O fi cool să spui că-ți place Bacovia, dar prefer să fiu sinceră și spun că nu vreau să aud de atmosfera apăsătoare din poeziile lui, că nu vreau să trăiesc deznădejdea lui și… așa mai departe.

13. Pânza de păianjen, Cella Serghi
14. Iona, Marin Sorescu

Începutul nu a fost promițător, dar în final o pot trece pe lista cărților citite cu arma la tâmplă, dar care mi-au plăcut. Ca simplă lectură, nu și ca disecat simbolistica la orele de limba și literatura română. Părerea mea este că nu e o piesă de citit înainte de 20 de ani.

15. Momente și schițe, Ion Luca Caragiale

Există cineva care să nu fi citit măcar una dintre ele? Mă refer din rândul persoanelor care au trecut cel puțin prin școala primară? Nu cred. Caragiale e bucurie. Personajele lui nu ai cum să le uiți. Replicile lor sunt un deliciu.

16. Patul lui Procust, Camil Petrescu
17. La Medeleni, Ionel Teodoreanu
18. Poezii, Mihai Eminescu

Citite, recitite, comentate, disecate. Unele mi-au plăcut, altele nu. Pe multe le-am învățat pe de rost, obligată. Nu pot spune că-s mare iubitoare de poezie, dar Eminescu îmi place. Așa cum vă spunea și la începutul articolului, m-aș fi așteptat ca poetul nostru național să ocupe o poziție mai bună. Probabil că sunt mulți cei care, la fel ca mine, preferă proza în locul poeziei. Sau poate că pe Goodreads sunt mai mulți iubitori de proză.

19. Amintiri din copilărie, Ion Creangă

Nici nu-mi imaginam un top 20 fără minunatele amintiri ale lui Ion Creangă. Cred că eram în clasa a doua (țin minte că încă nu citeam foarte cursiv), când am descoperit o carte care mi-a făcut cunoștință cu Nică și mătușa Mărioara. Terminasem de citit Amintiri din copilărie și toate poveștile lui Creangă înainte ca manualul să ne vorbească despre el. El și volumele de Povești Nemuritoare îmi făceau serile mai plăcute.

20. Domnișoara Christina, Mircea Eliade

Bilanț, 11 din 20. Nu e suficient. Trebuie să o las mai ușor cu literatura contemporană pentru o perioadă. Am de recuperat mult din literatura clasică, și nu doar din cea română.

Tu ce zici? Merită aceste titluri să fie în top 20 cele mai bune cărți din literatura română? Câte ai citit dintre cele de mai sus?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Buna dimineata!
    Cred ca am citit majoritatea cartilor enuntate de tine. Si da, cu siguranta merita sa fie in acest top. Sa ai o zi minunata!

      • Cristina Dragomir
      • 21/01/2021
      Răspunde

      Acum imi e si mai rusine de cate lipsuri am…

  2. Le-am citit aproape pe toate, de mai multe ori, insa mai sunt multe carti care merita citite de autori romani.

      • Cristina Dragomir
      • 21/01/2021
      Răspunde

      Ce bine stai!

  3. Răspunde

    nu am inteles, topul e facut de romani sau e pentru cartile cu scriitori romani? Ca daca e varianta a 2a inteleg de ce Eliade e prezent, e unul din cei mai apreciati romani in strainatate si are carti traduse.
    Dintre astea 20, eu nu am citit pe 13. Ghinionul meu, sa fie atsa singurul meu ghinion 🙂

    P.S. nici mie nu mi-a placut Eminescu. Eliade a fost scriitorul meu preferat pana sa fie predat la ora.

      • Cristina Dragomir
      • 22/01/2021
      Răspunde

      Nu este facut de romani, este un facut ca urmare a notelor primite de carti de catre cititori din lumea intreaga.

      1. Răspunde

        ok, asta explica.
        P.S. acum caut Pânza de păianjen, Cella Serghi. Sa nu mai fiu cu 19/20 🙂 .
        (unele femei isi cumpara pantofi, eu carti)

          • Cristina Dragomir
          • 23/01/2021
          Răspunde

          stai linistita ca si eu tot carti as alege dintre ele si pantofi. lecturi placute!

    • Cătălina
    • 21/01/2021
    Răspunde

    Si eubcitesc literatură străinătate, însă scriitori români au ceva aparte, așa mi se pare mie. Chiar acum am început să citesc ,,Cazul Magheru”, mă așteaptă,,Scrisoare de dragoste”. Vreau să recuperez la scriitori români. Din lista ta am 13 citite.

      • Cristina Dragomir
      • 22/01/2021
      Răspunde

      si eu mi-am propus sa citesc mai muolte carti de la autori autohtoni

    1. La Madeleni și Ion au fost preferatele mele în copilărie. Carti extraordinare.

        • Cristina Dragomir
        • 23/01/2021
        Răspunde

        Trebuie sa citesc si eu La Medeleni.

    • Veronica Glodeanu
    • 22/01/2021
    Răspunde

    15 titluri bifate. Dar revazandu-le, parca imi da inima ghes sa recitesc cateva dintre ele.

      • Cristina Dragomir
      • 22/01/2021
      Răspunde

      Stai foarte bine, cu 15.

      1. Ce de titluri superbe!

          • Cristina Dragomir
          • 23/01/2021
          Răspunde

          Asa spun si cei care le-au votat.

    • Valeria Chertes
    • 22/01/2021
    Răspunde

    Multe din aceste cărți le-am citit.

      • Cristina Dragomir
      • 23/01/2021
      Răspunde

      Se pare ca eu sunt codasa.

  4. La Medeleni am citit toate volumele de cel putin 5 ori, mi-a placut la nebunie! si Cel mai iubit dintre pamanteni mi-a placut foarte mult, le-am citit in liceu si imi aduc aminte vorbele tatalui meu – de fiecare vei descoperi alt inteles! e cazul sa le reiau

      • Cristina Dragomir
      • 01/02/2021
      Răspunde

      Stai mult mai bine decat mine, vad.

  5. Răspunde

    Pânza de păianjen, Cella Serghi – cand o sa ai timp, poate ii acorzi atentia ta 🙂
    si eu tb sa le caut pe acestea si sa le citesc:
    Patul lui Procust, Camil Petrescu
    Nuntă în cer, Mircea Eliade
    Adam și Eva, Liviu Rebreanu
    Domnișoara Christina, Mircea Eliade
    Bacovia cred ca era obligatoriu, retin ca am citit si cautam sensurile din poezie, mintea senina de atunci nu percepea nuantele atat de inchise ale vietii.
    Mersi, o sa caut la anticariat cele de mai sus!

    • Ion Depestebalta
    • 19/08/2023
    Răspunde

    Unele din aceste carti sint bune, dar lipseste din clasament cel mai bun roman al literaturii romane, ‘FRATII JDERI”, singurul roman cu valoare universala din literatura romana. Eu as mai pune pe lista „Baltagul” de acelasi autor „Dulce ca mierea e glontul patriei” de Petre Popescu si as scoate „Amintiri din copilarie” care are, zic eu, o valoare limitata.
    Poate as mai pune „Toate pinzele sus” de Radu Tudoran si „Ciresarii” ca o concesie facuta copiilor.
    Cineva a uitat de Ion Barbu?
    Lista e doar o poarta de deschidere a discutiilor pe care eu le evit din principiu, deoarece de obicei degenereaza in jigniri si insulte. Deci va rog sa luati interventia mea ca o simpla opinie personala, fara valoare obiectiva.

      • Cristina Dragomir
      • 19/08/2023
      Răspunde

      Interventia dumneavoastra este mai mult decat pertinenta, justificata si eleganta, asa ca nu pot decat sa va multumesc pentru ea. Mie imi e greu sa fac topuri personale pentru ca se tot schimba in functie de ce mai citesc nou. Am specificat ca este un top conform preferintelor de pe Goodreads si sunt constienta ca nu toti cititorii intra sa dea note cartilor citite acolo. Fratii jderi sa stiti ca mi-a placut la nebunie cand l-am citit, prin clasa a 8-a parca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares