3 boli pe care un test genetic te poate ajuta să le previi

sănătatea familiei

Fie că ne place sau nu, adevărul este că multe din bolile pe care credem că este inevitabil să le dezvoltăm, mai ales dintre cele transmisibile genetic, pot fi prevenite. Important este să vrem să ne ferim de ele și să știm cum să facem asta. Greu de crezul, probabil, dar până și sinuzita poate fi evitată. Cum facem treaba asta? Nu intru în detalii. Ai toate informațiile în articolul Sinuzita. Ideea este că, dacă știi că ești predispus la a dezvolta o anumită afecțiune, devii mai atent și înveți cum s-o ții departe.

De asta testele genetice sunt așa de importante în prevenție. Este adevărat că un rezultat pozitiv ne poate tulbura liniștea de moment, dar tot el, acest test genetic, ne poate scuti de multe probleme viitoare. E ca atunci când asculți predicțiile astrologice și afli că ești predispus la certuri la locul de muncă. Nu-ți dai demisia, nu chiulești de la muncă, doar te gândești mai bine înainte să deschizi gura. Predicțiile unui test genetic te vor determina să iei la timp măsurile necesare pentru a evita acele afecțiuni. Iată doar 3 dintre cele mai cunoscute și de temut boli pe care le poți preveni dacă un test genetic îți arată că ești predispus la a le face!

Diabet

Numărul românilor care suferă de diabet este de peste 1,5 milioane. Dintre ei, doar jumătate urmează tratamentul, care este unul scump și care nu garantează stoparea evoluției bolii spre complicațiile de temut. Odată declanșat, diabetul este greu de ținut în frâu. Nu caut să sperii pe nimeni, dar trebuie să știți că diabetul poate duce chiar la orbire și amputații de membre.

Un test genetic care să ne indice predispoziția spre diabet ne ajută doar dacă acționăm. Dacă avem kilograme în plus, trebuie să le dăm jos. Dacă consumăm mulți carbohidrați, reducem urgent cantitatea. Înțelegem că trebuie să facem mai mult sport. E vorba chiar de mai mult de atât. Citeam undeva că un anumit tip de diabet poate apărea și din cauza unei acumulări prea mari de fier în organism. Dacă analiza genelor indică o astfel de predispoziție, putem preveni acumularea aceasta prin donarea de sânge.

Osteoporoză

O altă boală care afectează tot mai multe persoane este osteoporoza. În osteoporoză oasele își pierd din densitate și rezistență, devenind foarte fragile și predispuse la fracturi care se vor vindeca greu, generând dureri insuportabile. Boala poate fi prevenită dacă știm că există posibilitatea de ne confrunta cu ea.

Un test genetic pentru osteoporoză evaluează riscul de apariție a afecțiunii și capacitatea organismului de a absorbi calciul din alimentație. În felul acesta, vom ști dacă avem nevoie doar de alimentație echilibrată, care să conțină multe alimente bogate în calciu și vitamina D, și expunere la soare sau este cazul să apelăm și la suplimente.

Cancer

Peste un milion de oameni mor anual de cancer în Uniunea Europeană. România nu stă deloc bine, nici la capitolul număr de cazuri, nici la tratamente oferite și rata de vindecare. Cei mai mulți pacienți sunt diagnosticați prea târziu, iar timpul este foarte prețios când vine vorba de sănătate. Cu cât descoperim mai timp o afecțiune și începem mai repede să o tratăm, cu atât mai mari sunt șansele de a ne vindeca.

Aproape 10% din numărul de cazuri de cancer apar la persoane cărora boala le-a fost transmisă genetic boala. Un test genetic pentru cancer ne arată cât de predispuși suntem să facem această boală. Testul îl poate face oricine și ar trebui să fie chiar obligatoriu pentru persoanele care au în istoricul familiei unul sau mai multe cazuri de cancer. Dacă el este pozitiv, atunci știi că trebuie să-ți schimbi stilul de viață și să-ți monitorizezi atent și des starea de sănătate. Scazi riscul de apariție a cancerului sau îl descoperi la timp, dacă apare.

Poate părea înfiorătoare ideea aceasta de a ți se prezice viitorul în materie de sănătate. Nu ar trebui să ne sperie riscul, ci diagnosticul. Știind că ești o persoană cu risc, poți evita diagnosticul. Faptul că un test genetic ne indică un anumit grad de risc în ceea ce privește apariția unei anumite afecțiuni, nu înseamnă neapărat că ne vom și îmbolnăvi la un moment dat, mai ales dacă luăm măsurile necesare de prevenție.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Devin mai cumparat și schimb vorba sa nu iasa ceartă, daca reusesc ??

      • Anghelina Irina
      • 26/11/2020
      Răspunde

      Nu stiam ca exista astfel de teste.Numai gândul că ar putea fi pozitiv, deci as putea avea pe viitor aceste boli ma înfioară

    • Valeria Chertes
    • 26/11/2020
    Răspunde

    Ar fi o treaba foarte buna cu testele genetice.

  2. Eu ma bucur ca tehnologia este la aceasta faza si ne este de mare ajutor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares