Ar fi trebui să știi – Jean Hanff Korelitz (recenzie)

Ar fi trebui să știi - Jean Hanff Korelitz

TitluAr fi trebui să știidar acum e prea târziu (Titlu original You Should Have Known)
Anul apariției în România 2019
Editura Litera
Autor Jean Hanff Korelitz
Traducere Cătălin Andrei Popa

Ar fi trebui să știi – scurt rezumat

Grace este un psihoterapeut de succes, cu mulți pacienți, acum pregătindu-se și de lansarea propriei sale cărți, intitulate Ar fi trebuit să știi. Duce o viață echilibrată și are cam tot ce și-a dorit: o casă confortabilă, un copil talentat, care studiază la o școală bună, și un soț bun, chiar dacă uneori absent, din cauza profesiei sale de oncolog pediatru. Grace își permite să dea sfaturi de viață. Cartea ei este dedicată tuturor femeilor care au primit suficiente semnale că partenerii aleși nu sunt ce trebuie, dar s-au încăpățânat să meargă mai departe alături de ei. Este un alt fel de a le spune că sunt singurele responsabile pentru nefericirea în care se scaldă.

Printre ședințe de terapie și interviuri, Grace își face timp și pentru un eveniment caritabil organizat pentru școala fiului ei. O mămică nouă intră în peisaj, una care atrage privirile mai multor bărbați de la petrecere. A doua zi, aceasta este găsită moartă. Poliția vrea să-i pună câteva întrebări lui cu Grace? Despre ce? Ea nu o cunoștea deloc pe această femeie. O mai văzuse o singură dată. Soțul ei nu fusese la petrecere… Ce vor de la ea?

libris.ro
Oferta zilei la carti


Dar pe măsură ce poliția pune întrebări, Grace începe să-și pună și ea unele? La ce seminar este plecat soțul ei? De ce nu răspunde la telefon sau mesaje? Atunci când îi găsește telefonul în sertar, acasă, și află că nu mai lucra la spital de ceva timp, lumea ei se cutremură.

Unde îi este soțul? De ce sunt atât de multe lucruri pe care descoperă că nu le știa despre el, după atâția ani de relație? Să fie ea una dintre acele femei care… ar fi trebui să știe?

Ar fi trebui să știi – gânduri de după

Imaginează-ți cât de dureros trebuie să fie să se năruiască totul în jurul tău! Nu doar căsnicia, nu doar fericirea personală, ci și parte din carieră. Cum să mai lansezi o carte care se numește Ar fi trebuit să știi, când tu însăți te-ai lăsat păcălită? Asta este drama prin care trece Grace. Și ajungi tu în rolul ei, de om în măsură să judece, și te întrebi dacă a fost păcălită sau s-a lăsat păcălită, complăcându-se prea mult în confortul unei vieți aparent liniștite, pentru a pune întrebări care ar fi putut să o distrugă.

Ca Grace sunt multe femei, chiar dacă nu sunt psihoterapeuți. Analizează viețile altora, le dau sfaturi, simțindu-se îndreptățite de fericirea pe care și-au clădit-o, fără să aibă timp să realizeze că de fapt trăiesc o mare minciună. Grace, ca personaj, nu mi-a plăcut deloc. Se consideră superioară, este destul de superficială (dacă ținem cont de anumite alegeri și gânduri de-ale sale), este necinstită cu ea însăși. Tot timpul încearcă să facă exact ce le-ar spune pacienților săi să nu facă: să ascundă gunoiul sub preș, sperând că nu-l va descoperi nimeni. Evident că mi-a părut rău pentru ea, dar ăsta este singurul sentiment pe care l-am avut față de ea.

Continui să crezi lucrurile astea despre ea până spre final, când imaginea soțului ei, judecatul în lipsă, prin prima amintirilor ei, devine clară. Este un adevărat monstru cu chip uman. Singura vină a lui Grace rămâne că a crezut poveștile lui despre familia lui. Dacă i-ar fi cunoscut mai bine mai din timp, n-ar fi trăit o viață în minciună.

Este un thriller psihologic departe de a fi perfect. Nu dă pe afară de acțiune sau de suspans, dar nici de lăsat nu este. Pentru mine, povestea cu soțul nu a fost chiar o surpriza pentru că am intuit de la început, de când se tot bătea apa în piuă că el este mai mult absent din viața ei, că de acolo vin problemele. Mă bucur și nu prea că am avut dreptate. Am știut cine și ce, mai trebuia doar să aflu de ce și cum. Și am aflat. Finalul cred că a fost partea cea mai frumoasă, venind și cu surpriza de care aveam nevoie pentru a putea pune totuși acest roman pe lista celor care să merite un loc în galeria mea de cărți recomandate.

Pregătiți-vă pentru o lectură lentă, pe alocuri plictisitoare, o poveste cel puțin parțial predictibilă, cu o acțiune lentă și restrânsă, cu descrieri ample, dar complet inutile, realizate în fraze mai mult decât lungi și întortocheate. E genul de carte despre care, după ce o închizi, îți spui că te așteptai la mai mult. Păcat! Titlul e bun, povestea bună, descrierea cărții grozavă. Asta e tot.

Dacă totuși simți că ar fi o carte pe gustul tău, o poți comanda de aici, cu transport GRATUIT la comenzile mai mari de 75 de lei.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 27/09/2020
    Răspunde

    Mulțumim pentru recenzie!

    • Anghelina Irina
    • 28/09/2020
    Răspunde

    Frumoasa recenzia.Chiar sunt curioasă despre ce anume ascunde soțul lui Grace

  1. Foarte interesanta!

    • Oana
    • 29/09/2020
    Răspunde

    Interesant subiectul, ma atrag astfel de cărți, multumim pentru prezentare si recenzie

  2. sa stii ca acelasi sentiment l-am avut si eu – se putea mai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares