Tort de mere fără zahăr (rețetă simplă)

tort de mere fără zahăr

Tortul de mere este unul dintre cele mai simple deserturi pe care le poți face. Eu îl prepar destul de des, în diverse variante. Uneori îl servim simplu, fără frișcă, alteori cu frișcă sau cu nuci caramelizate, cum am făcut aici. De data aceasta, am ales să fac un tort de mere fără zahăr, ca să se poată bucura și mama (care este diabetică) de el.

Am procedat ca la orice alt tort de mere, doar că zahărul l-am înlocuit cu îndulcitor natural din Stevia, de la Sweeteria. Există pe piață și alți îndulcitori care se recomandă naturali, nu știu să vă spun despre ei, capacitatea lor de îndulcire sau gust pentru că nu i-am încercat. Eu folosesc Dulcișor, când gătesc pentru mama, și e foarte ok cu el, având 0 indice glicemic, zero calorii, gust deloc neplăcut și capacitate mare de îndulcire. În caz că vă interesează, îl găsiți online pe acest site și în magazinele DM din țară.

Să trecem la tort!

Din cantitățile de mai jos, a ieșit un tort micuț pe care l-am copt într-un vas de Yena cu diametrul de aproximativ 20 cm.

Ingrediente: 5 mere dulci, potrivite ca mărime, 50g unt, 4 ouă, 4 linguri îndulcitor natural Dulcișor pulbere, 4 linguri de ulei, 4 linguri de făină, o esență de vanilie, 1/2 linguriță praf de copt. Opțional – 100 ml smântână pentru frișcă neîndulcită.

Modul de preparare este foarte simplu, mai ales că am sărit peste etapa cu zahărul caramelizat, deci câștigăm timp și am mai redus din calorii. Nu de alta, dar să-i punem niște frișcă la final!

Merele se spală, se curăță de coajă și se scobesc de miez. Se așează frumos în vasul în care veți coace tortul și se pune câte o bucățică de unt (10g/măr) în fiecare scobitură. Merele se dau la cuptor pentru 20 de minute, la aproximativ 180 grade (cuptorul să fie încins). Untul se va topi și merele se vor înmuia în acest timp, lăsându-și sirop.

Între timp, separăm albușurile de gălbenușuri și spumăm bine albușurile, doar cu puțină sare. Când am obținut o spumă tare, continuăm să batem adăugând treptat și îndulcitorul. După ce am bătut bine albușurile, frecăm gălbenușurile cu uleiul și le adăugăm treptat în spuma de albușuri. Se poate folosi mixerul, dar la viteză foarte mică și cu atenție, să nu scoatem tot aerul din spumă. Odată încorporate și gălbenușurile, trecem la adăugarea făinii cernute cu praful de copt. Compoziția bine amestecată se toarnă apoi peste merele scoase la cuptor, dar lăsate neapărat să se răcorească puțin.

Tortul se coace aproximativ 25 de minute la 170-180 de grade, se lasă puțin să se răcorească, apoi se scoate din vasul în care a fost copt prin răsturnare. Untul nu va permite lipirea de fundul vasului, iar pe pereți puteți interveni cu lama unui cuțit, dacă știți că este un vas de care se prind prăjiturile. Eu nu am avut probleme cu vasul de Yena. A ieșit foarte ușor.

Când tortul s-a răcit, se poate consuma, fie ca atare, fie ornat cu frișcă dacă nu vă este teamă de calorii. Eu, alegând să fac tort de mere fără zahăr, am apelat la frișcă pentru smântână neîndulcită. Nu a venit cu plus de dulce, dar a dat cremozitate prăjituricii.

Nimic complicat la acest tort de mere, nu? Cam într-o oră e gata, nu ai nevoie de multe ingrediente și nici de talent prea mult în bucătărie.

Etichete: ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 05/06/2020
    Răspunde

    Mulțumim pentru rețetă.

    • Rotaru GabrielaTatiana
    • 05/06/2020
    Răspunde

    Arata super! Multumim de reteta!

    • Asaftei Simona
    • 05/06/2020
    Răspunde

    Mulțumim pentru rețetă ,nu pare greu și o să-l încerc și eu cred cât de curând ,că arată tare bine !

    • Anghelina Irina
    • 05/06/2020
    Răspunde

    Arată bine de tot!Mai ai??

    • Elena Erica
    • 05/06/2020
    Răspunde

    Mulțumim, cu siguranță am să încerc, arată grozav și cred că și gustul e pe măsură.

    1. Foartr bun!

  1. Răspunde

    mai ai? 😀 :venim in vizita!
    dincolo de gluma, arata f. bine! si uite ca se poate si fara zahar.

  2. Răspunde

    a, si musai sa scriu comentariul asta. Indulcitorul de Stevia e o alternativa mai sanatoasa decat zaharul si de folosit pt toti, nu doar diabeticii. Mai ales pentru noi, cei care venim din familii de diabetici si avem un ‘risc’ crescut catre diabet.

    1. Uite, tortul asta îl voi face în weekend. Arata fain, e ușor de făcut și ok și pentru copilasi. Îți trimit poze cu tortul:))

  3. eu sunt pro indulcitori! acum am inceput sa ii folosesc si eu mai des si chiar au putere mare de indulcire!

    • Niscoveanu Simona
    • 12/02/2021
    Răspunde

    Este delicios! L-am facut de multe ori, încă cu zahar! ? ?

  4. Cu alternativele acestea la zahar, din ziua de azi, e si pacat sa mai folosim zahar (cel putin, alb, care e foarte nesanatos pe termen lung). Eu nu mai folosesc decat daca e musai si nu am altceva la indemana.

    Pe mine m-ai foarte nimerit cu reteta, torturile/prajiturile/tartele cu mere, tot ce e cu mar, sunt printre favoritele mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares