Ultimul oaspete – Megan Miranda (recenzie)

Ultimul oaspete - Megan Miranda

TitluUltimul oaspete (Titlu original The last house guest)
Anul apariției în România 2020
Editura Corint
Autor Megan Miranda
Traducere Maria Adam

Ultimul oaspete – scurt rezumat

În micul orășel portuar Littleport, Maine, trăiește Avery. Ea își pierde părinții și bunica și ajunge să fie găzduită și angajată de înstărita familie Loman, proprietara multor case de vacanță din orășel. Între Avery și fiica familiei Loman, Sadie, se leagă o frumoasă relație de prietenie. Sadie nu i-ar refuza nimic prietenei sale. Mai puțin un lucru: i-a interzis să se aproprie prea mult de fratele ei, Parker. Parker este fructul interzis.

Anul trecut, la petrecerea de final de sezon, Sadie n-a venit. La finalul serii, poliția și-a făcut apariția, anunțând că a fost găsit un cadavru pe plajă. Este Sadie. Toate indiciile arată că s-ar fi sinucis. Numai că Avery află, târziu, că biletul pe care poliția îl luase drept bilet de adio și jurnalul pe care îl găsiseră nu erau ale ei.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Anul acesta, petrecerea de final de sezon se apropie. Avery se apropie și ea de Parker Loman. Sadie nu se mai poate împotrivi. Multe lucruri ciudate se întâmplă în orășel. Toate culminează cu o descoperire: telefonul lui Sadie. Avery îl găsește într-un cufăr. Noi indicii o conving și mai tare că nu a fost vorba de sinucidere și, pentru că-i datorează asta prietenei sale și pentru că vrea să dovedească tuturor că ea nu are nicio legătură cu moartea lui Sadie, Avery pornește în căutarea adevărului. Cercetările trebuie să pornească de la petrecerea de anul trecut. Totul este rememorat și analizat. Răspunsurile sunt toate la ultimul oaspete, unul despre care Avery nici măcar nu a știut că a fost acolo…

Cine a ucis-o pe Sadie și de ce? Cine este oaspetele misterios? De ce nu voia Sadie ca Avery să se apropie prea mult de fratele ei? Trebuie să citești cartea ca să afli. O găsești (chiar la reducere, în perioada asta!) pe site-ul editurii Corint.

Ultimul oaspete – gânduri de după

Pornind de la imaginea petrecerii de la care a început totul, mă speriasem puțin, crezând că am de-a face cu un roman young-adult 100%, ceea ce nu ar fi fost neapărat o lectură pe care eu s-o pot recomanda. Este young-adult, dar are și elemente de thriller. Ai parte și de puțin suspans, și de câteva răsturnări de situație, dar ritmul alert recunosc că mi-a lipsit. Prea multă atmosferă, prea puține fapte. Nu e o carte de 5 stele, asta vă spun clar. E de maxim 3.

Povestea este spusă din punctul de vedere al lui Avery și alternează între trecut și prezent, între vara în care a murit Sadie și vara în care Avery devine detectiv și anchetator de ocazie. Cartea nu strălucește în niciun fel, dar trebuie să mergi mai departe pentru că, la fel ca Avery, refuzi să crezi că Sadie s-a sinucis și trebuie să afli cine a ucis-o și de ce. Nu pentru că ți-ar păsa. E strict curiozitate.

Pe partea de personaje, dezamăgitor. Tuturor personajelor de lipsește profunzimea, acel ceva care să mă facă să mă atașez de unul dintre ele, să mă identific cu el, să sufăr și să mă bucur alături de el. Dacă am reținut eu bine, personajele noastre sunt trecute de 20 de ani, dar se comportă toate de parcă ar avea 16-17. Să mai zic și că multe dintre ele sunt strict de umplutură?

Da, povestea lui Avery este interesantă, dar insuficient exploatată. Mi se pare că autoarea este mult prea generoasă cu detalii inutile și exagerat de zgârcită cu cele cu adevărat importante. Nu e de mirare că finalul e greu de intuit. Nu-l intuiești nu pentru că nu ți se învârtesc rotițele, ci pentru că nu prea au ce informație să proceseze. Nu ai nevoie de ceva pe care să-ți iei notițe. Nu te vor ajuta la nimic.

Secrete. Multe secrete. Fiecare din cei care a fost la petrecere le are pe ale lui. Avery are secretele ei. Sadie a murit din cauza unor secrete mai vechi. La capitolul secrete, stă bine Megan Miranda. Și pe partea de suspans își face bine treaba.

Ultimul oaspete nu e genul de carte despre care să spui de la început wow, ce poveste!, dar te prinde binișor, evoluează bine și te surprinde într-un mod plăcut la final. Nu este un thriller memorabil, dar nici printre cele mai rele. Poate am avut eu așteptări prea mari… Porniți la drum fără așteptări și s-ar putea să vă placă mai mult decât mi-a plăcut mie!

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 27/05/2020
    Răspunde

    Mulțumim pentru recenzie.

    • Anghelina Irina
    • 27/05/2020
    Răspunde

    Waaa,mult mister!Imi place!Si pe Sadie cred ca fratele a omorât-o.Gresesc??

  1. Foarte misterioasa!

  2. Pare draguta. Ceva,mai usure, ca de vacanta din cate inteleg 🙂

  3. Secrete, pe mine acolo m-ai prins, secete să fie și la final elucidate.

  4. uite ca la acest titlu nu am ajuns! cred ca l-am vazut, dar nu stiu daca m=a captivat suficient

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares