Greșeli care duc la afirmația „Nu îmi place ceaiul verde”

beau ceai verde

Eram în facultate și le tot auzeam pe fete vorbind despre ceaiul verde. Ba că le dă energie și le ajută să stea treze mai mult în nopțile de dinainte de examen, ba că le ajută la slăbit sau că le face rotițele să se miște mai bine. Atunci l-am încercat și eu pentru prima dată. Un ceai verde, simplu, pe care nu mai știu cât am dat, dar pe care pot spune sigur că l-am aruncat. Era un ceai la pliculețe, care arăta foarte ciudat după infuzare, avea un gust destul de dubios, nu amar, ci mai degrabă sălciu. Arata ca o apă de baltă, tulbure. M-am chinuit vreo două zile cu el apoi i-am zis Pa pentru mult timp.

Poate să aibă și mama proprietăților! Nu-mi place! Asta îmi spuneam de fiecare dată când citeam despre beneficiile consumului de ceai verde. Refuzam să mai gust sau să mai cumpăr așa ceva. Până în ziua în care am descoperit, absolut întâmplător, ceaiul 5 O’Clock Tea Jasmine, un ceai verde aromatizat cu flori de iasomie. Suna interesant și l-am luat. Am zis să mai încerc o dată. De atunci, ceaiul verde a devenit omniprezent în viața mea. Ulterior, am descoperit și alte combinații de ceai verde din aceeași gamă: ceaiul verde cu mentă, cu cătină, cu cireșe și trandafiri sau cu rodie. Toate îmi plăceau și îmi plac. Am prins curaj și am reîncercat ceaiul verde simplu. Minune! Cu totul alt gust. Cu toate acestea, recunosc că îl prefer pe cel îmbogățit cu fructe sau flori. Cel mai mult iubesc sortimentul acesta, Jasmine Special.

Jasmine special ceai verde cu iasomie

De ce nu mi-fi plăcut prima dată? Pentru că există o serie de greșeli pe care le-am făcut și eu și sigur le fac și alții, greșeli care ne aduc în ceașcă o băutură care nu are nicio legătură cu licoarea sănătoasă și cu gust plăcut cu pe care o savurează întregul mapamond. Care sunt aceste greșeli?

Ceaiul prost ales

În primul rând, ceaiurile la plic nu ar avea ce să caute în bucătăriile noastre. De unde știm ce este în pliculețul acela? Totul este ascuns și foarte bine mărunțit. Avem dreptul să știm, să vedem ce bem. Vă recomand din tot sufletul acest ceai verde la pungă. Doar așa știți ce puneți în cană.

Este foarte important și să știi de unde provine ceaiul și unde a fost prelucrat/ambalat. Degeaba pleacă de la același cultivator de ceai, dacă este păstrat, prelucrat și ambalat în moduri care îi alterează proprietățile.

Ai de unde alege. Dacă nu în supermarket sau plafar, atunci online sigur. Eu am două site-uri de pe care îmi cumpăr ceaiurile, în funcție de promoțiile pe care le găsesc. Unul dintre ele este ArtaCeaiului.ro. Avantajul este că aici găsesc și ceai verde pentru mine, și ceaiuri de fructe pentru soțul meu, și ceaiuri din plante medicinale pentru mama, diversitatea de produse fiind foarte mare. Numai categoriile ceai verde și ceai de fructe adună peste 40 de produse diferite.

Modul greșit de preparare

O a doua greșeală pe care e posibil s-o fi făcut, dacă ai ajuns să declari că nu-ți place ceaiul verde, este că l-ai preparat greșit. Pe cât de sănătos, pe atât de pretențios este acest ceai. El se prepară doar prin infuzare, niciodată nu se fierbe, nici măcar 10 secunde. Ba, mai mult, infuzarea se face la o anumită temperatură. Dacă folosim apă clocotită, ceaiul nostru va fi amar. Apa trebuie să fie fierbinte, fără a depăși 80 de grade. Doar așa vom obține un ceai sănătos și gustos.

cana cu ceai verde

De asemenea, trebuie respectată cantitatea de ceai pe care ambalajul o recomandă/porție. În cazul ceaiului verde, aceasta este de aproximativ 2 g la 200 ml de apă. Asta înseamnă cam o linguriță, dar nu cu vârf. Plus că există lingurițe mai mari sau mai mici, mai plate sau mai adânci. Cel mai bine, în primă fază, cântăriți! După ce vă prindeți cu ce linguriță trebuie să măsurați, nu mai aveți nevoie de cântar.

Atenție și la timpul de infuzare! Ceaiul verde nu se ține la infuzat mai mult de 2-3 minute. Prin urmare, nu încercați să-l combinați cu un alt tip de ceai, cum ar fi cel din fructe, care necesită un timp mai mare de infuzare! Fie veți ține ceaiul verde prea mult, fie cel de fructe nu avea suficient timp să-și elibereze aromele. Unul din ele sigur va fi compromis. Cine vrea o aromă mai intensă, mai bine crește puțin cantitatea de plantă, decât să mărească durata infuzării.

La final, doar scurge ușor infuzorul sau filtrul folosit pentru prepararea ceaiului. Nu strânge și nu presa ceaiul infuzat în ideea de a obține maximul de gust și beneficii. Treaba asta duce la amărârea ceaiului.

Păstrarea în condiții improprii

O pungă cu ceai lăsată deschisă, una transparentă și expusă la prea multă lumină, vor duce la modificarea gustului ceaiului și, foarte posibil, și a proprietăților sale. Ceaiul trebuie ținut la loc uscat, răcoros, ferit de lumină și oxigen, într-un recipient închis ermetic. Eu mi le păstrez în punguța în care vin ambalate pentru că nu permite pătrunderea umezelii și are clips care permite resigilarea după deschidere. Punguțele fiind opace, negre, nu permit nici luminii să ia contact cu ceaiul din interior.

ceaiuri arta ceaiului

Atenție și la gramajul pentru care optați când cumpărați ceaiul. De exemplu, pe artaceaiului.ro, la cam toate produsele poți alege între variantele de 50 g, 100 g și 200 g. 50 de g sunt suficiente pentru aproximativ 25 de ceaiuri. Dacă în casă consumă ceai o singură persoană și aceea doar o dată pe zi, atunci punguța de 100 g este cam mare. Ea va sta prea mult timp deschisă.

Cum ar fi putut să-mi placă mie ceaiul ăla verde de care ziceam la început, dacă era un ceai la plic, pe care eu l-am mai și infuzat cu apă clocotită, mai mult ca sigur vreo 10 minute? Ăla nu a fost ceai. A fost un experiment nereușit. Păcat că, din cauza propriilor mele greșeli, am amânat cu vreo trei ani introducerea acestei băuturi minunate în alimentația mea. Băgați la cap să nu faceți și voi la fel! Cumpărați ceaiuri din sursă sigură, ambalate corespunzător și cu instrucțiuni clare de folosire. Toate ceaiurile de pe acest site sunt ok din acest punct de vedere. Sortimente pe alese și transport GRATUIT la comenzile de peste 95 de lei. Să tot bei ceai!

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Asaftei Simona
    • 08/05/2020
    Răspunde

    Mulțumim pentru informații draga mea ,să știi că nu le știam ,lăsam apa să fiarbă și după puneam ceaiul ,dar pe acesta pe care l-ai prezentat nu l-am încercat și chiar mi-aș dori să-l iau cât de curând ,mai mult foloseam pliculețe ,dar m-ai convins că nu sunt bune și că poate fi orice in ele .

    1. La plicuri nu mai beau demult niciodata nu mi au placut!

    • Anghelina Irina
    • 08/05/2020
    Răspunde

    Sincer nu stiu nici sa îl pregătesc dar nici sa îl consum.Sunt genul pe clasic:ceai de tei, de sunatoare, de musetel?

    • Mirela Barbalata
    • 09/05/2020
    Răspunde

    Și mie îmi place ceaiul verde ?. Dar îl beau mai ales în sezonul rece.

  1. Asa este, facem de multe ori afirmatii gresite pentru că nu cunoastem suficient de bine subiectul. De asta e bine să ne documentăm inainte. Așa am pățit și eu cu cafeaua, dar apoi din pasiune am început să citesc tot mai mult.
    Ceaiul nu este pentru mine, rar beau unul de mentă sau de fructe dacă e din sursă sigură, nu plic, niciodată. Rămân fan cafea!

  2. Răspunde

    Si eu faceam aceleasi greseli.
    Si noi l-am descoperit intr-un magazin specializat, vrac. Ne luam cafea (boabe, proaspat prajite) si ne-au dat sa degustam un ceai facut pe loc. O splendoare!! Dupa ce ne-au explicat: apa la 80gr e aproape de clocotit dar nu clocoteste, infuzat scurt, am ramas o mare iubitoare de ceai verde cu arome: iasomie, flori de portocal, etc etc. Nu mai luam ceai la plic de ceva ani iar bautul ceaiului la noi a devenit o relaxare si moment de savurare.
    M-a mai ajutat cu explicatii si seful din Ceylon 🙂 .

    • Oana
    • 21/09/2020
    Răspunde

    Soțul meu il adoră, el e băutor de ceai, eu de cafea. Imi aduc aminte si rad si acum cand iti scriu, acum vreo 7-8 ani am fost la un magazin Tea House în Mall Băneasa, specializat pe ceai si cafea. Ne-au dat sa mirosim 7-8 sortimente, toate erau aduse din Viena. Evident nu am întreba cât costa?? Nu erau preambalate, am cumpărat 100gr…nu mai stiu exact ce sortiment…mirosea genial…însă nu pot sa uit ca a costat aproximativ 250 de lei…100 de gr??? abia după ce am iesit din magazin am vazut exact, ca am plătit cu cardul???

    • Roman Nicoleta Ana Maria
    • 25/09/2020
    Răspunde

    Multumim frumos pentru articol si pentru sfaturi! Eu nu am probleme cu ceaiurile,beau oricum ar fi ele,amare,dulci,colore,incolore!Beau din liceu ceai verde si chiar imi place dar nu stiam ca trebuie sa l pregatesc intr un anumit fel! Multumim frumos pentru sfaturi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares