Pierdută în așteptare – Gytha Lodge (recenzie)

Pierdută în așteptare - Gytha Lodge

TitluPierdută în așteptare (Titlu original She lies in wait)
Anul apariției în România 2020
Editura LIBRIS EDITORIAL
Autor Gytha Lodge
Traducere Oana Pascu

Pierdută în așteptare – scurt rezumat

În 1983, șapte adolescenți de vârste diferite își iau corturile și sacii de dormit și pleacă în pădure pentru o noapte. Au cu ei și băutură, dar și droguri pe care unul dintre ei le ține ascunse în pădure. O cantitate mare. A doua zi dimineață, din pădure ies doar șase. Poliția este acolo și investighează dispariția uneia dintre fete, cea mai mică din grup. Câinii caută și nu găsesc nimic. Toți sunt interogați, fără niciun rezultat.

30 de ani mai târziu, cadavrul Aurorei este găsit. Detectivul Jonah Sheens și noua lui colegă, ofițerul Hanson, trebuie să afle adevărul despre moartea fetei. Lucrurile sunt cât se poate de complicate. Cei șase prieteni sunt din nou interogați. Ies la iveală câteva neconcordanțe între actualele declarații și cele din urmă cu trei decenii. Apar și suspecți noi. Și, ca și când asta nu ar fi de ajuns, și detectivul Sheens pare a ascunde ceva.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Ce ascunde? Ce s-a întâmplat în pădure în acea noapte? Cine a ucis-o pe Aurora și de ce nu au găsit câinii nimic atunci? La aceste întrebări vei afla răspunsurile doar citind carea pe care o poți comanda online pe Libris. Transport gratuit la comenzi de peste 65 de lei.

Pierdută în așteptare – gânduri de după

Ce poate stârni și menține mai tare interesul, dacă nu un caz de crimă rămas nerezolvat atâția ani? Un interes pe care nu ai cum să ți-l pierzi câtă vreme ești în așteptarea deznodământului pe care recunosc că nu prea l-am intuit. Asta în ciuda faptului că ai momente în care crezi că ai descoperit criminalul. Toți au secrete. Când zic toți, nu mă refer doar la cei șase adolescenți. Totul este o țesătură de minciuni aparent nevinovate.

Sunt întrebări noi, pe care poliția nu le-a pus în urmă cu 30 de ani. Sunt răspunsuri noi sau diferite de cele de acum 30 de ani. Toți s-au schimbat. Prietenia încă există, dar nu e de grup. Unii s-au cam retras. Se privesc cu suspiciune unii pe alții. Unele amintiri coincid, altele nu. Este un joc de ping-pong între detectivul Jonah și suspecți, în care tu ești mingea de ping pong. Lucrurile se complică și mai mult pe parcurs. S-ar putea să mai fie o crimă, de dată mai recentă, în strânsă legătură cu prima.

Capitolele în care autoarea ne relatează evenimentele din prezent, ancheta, alternează cu cele care ni se dezvăluie ce s-a întâmplat de fapt în acea noapte. Astfel, avem imaginea completă a relațiilor de atunci dintre membrii grupului și a celor de acum. Nici măcar asta nu ajută foarte mult. De ce afli mai mult, de aceea ești mai confuz. Fiecare ar fi avut motivele lui să o ucidă, dar parcă niciunul nu e destul de puternic pentru o crimă. Până la urmă, erau doar o gașcă de adolescenți, nu?

Aurora sigur nu merita să moară. Era un copil bun. Nu era atrasă de alcool și droguri, precum ceilalți membri ai grupului, și nici nu se simțea în largul ei alături de ei. Era acolo, în acea noapte, doar pe post de însoțitoare a surorii ei. Unul din băieți pare să o placă, dar ea nu îi dă prea multă atenție și se retrage spre lac, să înoate. O apariție neașteptată o tulbură destul de tare. Oare a fost ucisă din gelozie, de una dintre fete? Poate că cel care deținea drogurile s-a temut că ea va vorbi despre ascunzătoare? Sau este cineva din afara grupului?

Cu siguranță este un roman pe care nu-mi pare rău că l-am citit. Vorbim despre un thriller polițist destul de reușit pentru un roman de debut. De ce destul de și nu foarte? Pentru că mie mi se pare mai mult polițist decât thriller. Tensiunea și răsturnările de situație cam lipsesc. Mai am un reproș de făcut autoarei, în materie de personaje. Mi-a fost greu să le rețin numele și poveștile. Nu sunt multe, dar sunt insuficient delimitate. În afară de Aurora, nu am rezonat cu niciunul.

Pierdută în așteptare este un roman care transmite un mesaj clar despre unde poate duce o noapte de „libertate”, care descrie perfect relațiile complicate ce pot apărea într-un grup de adolescenți, care dovedește că o crimă nu poate fi ascunsă la infinit. Crima te intrigă. Poveștile le provoacă. Țeși scenarii pe care ești nevoit să le deșiri când primești informații noi.

Minciunile nu sunt mici sau mari, vinovate sau nevinovate. Sunt minciuni și atât. Doar unul a ucis, dar vinovați sunt cu toții, într-o măsură mai mică sau mai mare. O singură greșeală poate marca șase vieți.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Anghelina Irina
    • 31/03/2020
    Răspunde

    Foarte foarte interesantă!E genul de carte care ma face sa uit ca am copii și nu mai fac nimic altceva în afară de citit?

  1. Foarte interesanta!

    • Valeria Chertes
    • 01/04/2020
    Răspunde

    Mulțumim pentru recenzie,mi se pare o carte buna care mi-aș dori sa o citesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares