9 sfaturi pentru o nuntă mai ieftină

nuntă

Nunțile sunt motiv de bucurie, dar și de stres, inclusiv din punct de vedere financiar. Și pentru gazde, și pentru invitați. Foarte puțini sunt tinerii care ar reuși să-și organizeze singuri nunta, fără ajutor financiar din partea familiilor sau fără un credit. Când familia te poate ajuta, e acceptabil. Dar chiar merită să se îndatorezi pentru o zi, fie ea și ziua care se presupune că ar trebui să fie cea mai frumoasă din viața ta? Eu tind să cred că nu. Tocmai de aceea vin astăzi cu o serie de sugestii de care eu aș ține cont dacă aș vrea o nuntă mai ieftină.

Haine închiriate sau second hand

Sună rău, dar nu e deloc așa. Chiar și la noi, se organizează deja târguri de rochii de mirese la mâna a doua, și sunt foarte căutate. În afară e deja la modă să faci asta. De ce ai da 5000 de lei pe o rochie pe care o porți câteva ore, când o poți alege dintre aceste rochii de mireasă second hand, una la fel de frumoasă, la jumătate de preț? Pentru că vrei să-ți păstrezi rochia ca amintire? Ai loc pentru ea? Cred că așa au gândit și fetele care și-au pus acum rochiile la vânzare. Sunt modele superbe din care poți alege, multe de la case de modă și creatori de modă cunoscuți și apreciați. Și nu-ți face griji! Nimeni nu va ști că nu e nouă.

Mirele poate opta și el pentru un costum de mire la mâna a doua. Un costum Serrousi, care nou a fost 2500 de lei, după doar o zi de purtare, costă 1300 de lei. Soacrele pot arunca un ochi la secțiunea rochie de seară. Se pot alege cu ținute foarte frumoase, cu doar 200-300 de lei.

Cort în loc de local

O să-mi spui că nu se mai poartă nunțile la cort, iar eu am să-ți spun că greșești. Chiar anul trecut a fost la una foarte reușită. Nu mai sunt corturile de altă dată, cu decorațiuni din hârtie creponată. Sunt corturi albe, frumoase, care se închiriază cu tot cu mese și scaune (cu decorațiuni și ele!). Unele firme care se ocupă de asta vă pot închiria și buchete de flori sau aranjamente textile pentru scaune. Caută și vei găsi prețuri bune. Poți ieși la 40 de euro/persoană cu tot cu meniu, în condițiile în care, la un local, doar meniul este 50 de euro.

Invitații handmade

Se cheltuiesc destui bani și pe invitații și cred că se poate face economie și în acest sens. Pentru o nuntă mai ieftină, poți face tu însăți invitațiile. Ai nevoie doar de hârtie de calitate, de câteva idei (găsești destule pe internet) și puțină îndemânare. Avantajul nu e doar că scutești niște bani, ci și că vei avea invitații cu adevărat speciale, poate chiar unicat, dacă te străduiești puțin. Și cartonașele pentru mese și căsuța de dar le puteți confecționa singuri. Dacă vă faceți treaba bine, acele cartonașe pot fi oferite și pe post de mărturie și ați mai scăpat de o cheltuială inutilă.

Taie din invitați

Așa cum spuneam, cel mai adesea invitații sunt îngroziți de nunți pentru că ele presupun cheltuieli și pentru ei. Nu e de mirare că mulți aleg să nu onoreze invitațiile, uitând să te anunțe din timp despre decizia lor. Asta se traduce în pierderi pentru tine. Un loc un plus, un meniu în plus, te vor costa mai mult la local. Revizuiește-ți lista de invitați și scoate-i de pe ea pe toți cei care nu sunt foarte apropiați și absolut necesari. Chiar e nevoie să vină toți colegii tăi și verii de gradul al patrulea din partea lui?

Alege flori de sezon

Pentru o nuntă mai ieftină, uită de florile scumpe care se găsesc mai rar și costă mai mult în perioada aceea a anului în care ai fixat nunta! Alege flori de sezon, pe cât posibil plantate la nivel local, și vei economisi și de aici ceva bănuți. Buchete frumoase se pot obține din orice flori. Nu este nevoie de cele mai scumpe.

Întreabă la biserică dacă au elemente de decor

Știu. Și biserica trebuie decorată cumva. Numai că, înainte de a da bani pe flori și alte decorațiuni, ar trebui să întrebi la biserică dacă nu cumva au și ei elemente de decor pe care le puteți folosi, scutind astfel niște bani. Sunt multe biserici care au așa ceva pe inventar, flori artificiale din mătase, panglici, materiale textile, covor roșu, etc. Probabil că vor costa ceva în plus, dar nu la fel de mult ca atunci când le-ai cumpăra.

Cumpărați singuri băuturile

Există localuri care țin cu dinții ca ele să se ocupe cap-coadă de meniu, inclusiv băuturi, și locații care vă permit să vă procurați singuri o parte din produsele necesare. Alegeți unul din această categorie! Vă va ajuta mult să economisiți, în special pe partea de băuturi. Chiar și o amărâtă de apă plată v-ar costa dublu la ei, față de prețul la care o puteți cumpăra voi dintr-un supermarket.

Dansul mirilor exersat în sufragerie

Nuntă mai ieftină am zis? Păi atunci, de ce să dai banii pe cursuri de dans la care va fi un stres să ajungeți? Oricum, cine are două picioare stângi tot două va avea și după lecțiile de dans. Mai bine un dans simplu, exersat în propria sufragerie, copiind mișcările de pe YouTube. Mai puțini bani cheltuiți și un motiv în minus de ceartă. Mereu ies discuții între miri când este ales un dans mai complex pe care unul dintre ei nu îl poate susține.

DJ în loc de trupă

Nu mă contrazic singură. Știu perfect că în trecut am recomandat să aveți trupă la nuntă. E mai antrenant așa. Dar, dacă nu-ți permiți, se poate și fără. Un DJ este mult mai ieftin și, dacă alegi unul bun, se poate ocupa frumos și de atmosferă, nu doar de pus muzica și făcut 2-3 anunțuri. Partea bună este că la final nimeni nu va putea spune că vreo melodie a sunat rău pentru că solistul nu are timbru pentru ea.

Acestea sunt doar câteva dintre ideile pe care le puteți pune în practică pentru a cheltui mai puțin cu organizarea nunții. O nuntă mai ieftină nu va deranja pe nimeni și-ți va oferi amintiri la fel de frumoase ca una mai scumpă. Poate chiar mai frumoase, având în vedere că nu-ți vei aminti toată viața ce stresați erați că nu vă vin invitații și nu vă ies banii de achitat creditul făcut pentru nuntă.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Tatiana Sorina
    • 18/02/2020
    Răspunde

    Aproape exact cum ai specificat tu în articol am făcut la nunta fiicei mele. Am mai redus din invitați, am avut dj. A fost o nunta de vis, am dansat pana la 7 dimineata, toată lumea a fost pe ringul de dans.

      • Cristina Dragomir
      • 23/02/2020
      Răspunde

      Conteaza mult si sa fie insurateii pusi pe distractie. Ei instiga cel mai bine invitatii.

    • Valeria Chertes
    • 19/02/2020
    Răspunde

    Mulțumim pentru sfaturi.

      • Asaftei Simona
      • 19/02/2020
      Răspunde

      Foarte bune ideile tale ,dacă aș face nunta acuma ,la cort mi-aș face-o ,am mai văzut și eu nunți făcute la cort ,chiar înainte erau aproape toate făcute la corturi ,care erau de la sate .Mulțumim pentru idei .

        • Cristina Dragomir
        • 23/02/2020
        Răspunde

        problema e ca acum nu mai poti pune cortul in strada, dar sustin restrictia asta. Exista insa locatii in care se pot face.

      • Cristina Dragomir
      • 23/02/2020
      Răspunde

      Cu drag!

    • Anghelina Irina
    • 19/02/2020
    Răspunde

    Sa stii ca la unele am apelat și noi,am avut și am preferat dj în loc de lăutari,flori am avut se sezon și oricum erau incluse în pachetul de la restaurant iar invitați am avut puțini,familia și prietenii,așa că nu avem obligatii prea multe?

      • Cristina Dragomir
      • 23/02/2020
      Răspunde

      si nu sunteti fericiti? Conteaza cat de mult cheltuim la nunta?

    • Niscoveanu Simona
    • 19/02/2020
    Răspunde

    Ai dreptate în tot ceea ce spui… Trebuie sa ne gândim bine și sa nu cheltuim mai mult decât ne putem permite… Lucrurile Handmade le apreciez foarte mult, și cred ca au devenit din ce în ce mai apreciate! ?

      • Cristina Dragomir
      • 23/02/2020
      Răspunde

      si nu sunt greu de facut, desi eu nu ma pricep.

  1. Bune sfaturi!

  2. Există multe posibilități de a mai tăia din cheltuielile de nuntă, dar mirii preferă să se încarce financiar, că doar o dată faci nuntă!
    E adevărat, florile arată minunat, dar sunt atât de scumpe și ai nevoie de foarte multe. DJ poate face o atmosferă minunată pe 20% din pretul unei trupe.
    Am învățat de la nunta mea unde s-ar fi putut face economii, dar a fost bună ca experiență, acum îi pot sfătui pe cei care fac nuntă.

      • Cristina Dragomir
      • 23/02/2020
      Răspunde

      Eu nu prea sunt de acord cu mentalitatea asta ca doar o data o faci si ca trebuie sa fie nu stiu cum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares