6 greșeli care îți pot îmbolnăvi câinele

fata se joacă cu câinele

Creșterea și întreținerea unui câine nu sunt deloc ușoare. A avea un câine nu înseamnă doar bucurie, ci și responsabilitate. Toată lumea știe (sau ar trebui să știe) că un câine are nevoie de vaccinuri, deparazitare, hrană, apă, plimbări, joacă. Și asta nu e tot. Sunt atâtea alte lucruri la care trebuie să fii atent, lucruri de care la început nu ești conștient. Iată doar câteva din greșelile pe care le poți face, greșeli care îți pot îmbolnăvi câinele.

Schimbarea bruscă a hranei

Pentru că nu ai găsit în magazin bobițele pe care i le-ai dat până atunci sau le-ai găsit, dar erau prea scumpe, cumperi un produs nou și începi să i-l dai chiar de a doua zi. Totul pare în regulă. Câinele o mănâncă, deci îi place. Să nu te miri dacă, în 2-3 zile, începe să prezinte diaree și vărsături! Hrana câinelui trebuie schimbată treptat. Asta chiar dacă treci la o hrană mai scumpă, de calitate mai bună. Sistemul digestiv are nevoie de timp de acomodare cu noua hrană.

Hrana nouă se introduce treptat, amestecând-o în procente prima dată mai mici, apoi mai mari, cu hrana veche. Dacă nu ai găsit în altă parte produsul pe care l-a consumat până acum, încearcă și online, la secțiunea hrană câini. E mai bine să previi decât să tratezi.

Detergenții prea agresivi

Orice ai crede tu, câinii au pielea foarte sensibilă. Detergenții prea agresivi utilizați pentru spălarea covoarelor, a păturilor sau, mai rău, chiar a hainelor și jucăriilor, îți pot îmbolnăvi câinele. Sunt boli de piele de care poate fi greu de scăpat. Cel mai bine ar fi să folosești un detergent lichid mai blând, cum sunt cele pentru hainele bebelușilor, sau chiar unul eco. Dacă folosești unul obișnuit, măcar micșorează doza.

Atenție mare și la soluțiile de șters pe jos pentru că este posibil să fiți tentați să folosiți concentrație mai mare pentru a dezinfecta, dar asta afectează câinele, și nu doar la nivelul pielii. Câinele ar putea chiar să lingă acea suprafață.

Spălatul prea des

Nu doar detergenții îi fac rău, ci și băile prea dese. Există persoane care își spală câinii odată la câteva zile, ca să fie cât mai curați. Greșit! Câinii trebuie să facă baie cam la 2-3 luni (cei cu blana lungă) și chiar mai rar (4-5 luni), cei cu blana scurtă. Spălatul prea des distruge stratul protector al pielii și o lasă vulnerabilă în fața infecțiilor și a iritațiilor. Plus că blana își pierde acel luciu frumos și părul cade mai mult.

Abuzul de recompense

Câinii cer de toate. Sunt ca niște copii. Ei nu știu de reguli de alimentație. Este sarcina ta să ai grijă ce și cât mănâncă. Când vii de la muncă și el se uită spre tine, întrebând, parcă, dacă i-ai adus ceva, îi dai un baton. Îi mai dai unul dimineața, drept recompensă pentru te-miri-ce și proteinele și grăsimile se tot adună. Pe pungile de hrană pentru animale scrie exact câtă păpică îi este permisă unui câine, conform greutății sale. Dacă tu îi dai și porția întreagă de hrană, și recompense și puțin piept de pui de la masă, este deja prea mult.

Ce riști? Obezitate, probleme cu ficatul și cu rinichii, probleme cu articulațiile.

Medicamentele pentru uz uman

Automedicația este la ordinea zilei în România. Tentația de a e trata singuri și câinii este foarte mare. Dacă tu iei acel medicament contra diareei sau a stărilor de vomă, de ce să nu-l dai și câinelui? Sigur îl va ajuta și pe el, nu? În niciun caz! Sistemul lui digestiv este diferit și nu suportă multe din alimentele, suplimentele și medicamentele pe care le suportă al nostru. Dacă nu ajungi la cabinet, măcar cere sfatul unui farmacist veterinar înainte de a-i da vreo pastilă.

Măsuri antiparazitare insuficiente

Câinele trebuie deparazitat periodic, atât intern, cât și extern. Cunosc persoane care merg la veterinar o dată pe an, pentru vaccin și atunci fac și cele două deparazitări. Doar atunci. Ceea ce nu este suficient. Deparazitarea internă trebuie făcută la două-trei luni, nu cu cel mai ieftin produs, ci cu unul cu o arie de acțiune cât mai largă. De câțiva ani, sunt tot mai dese cazurile de dirofilarioză cardiacă (viermi la inimă). Cere un antiparazitar care să-i ofere protecție și pentru așa ceva!

La nivel extern, câinele trebuie protejat la fel de bine de purici și căpușe. Trebuie aleasă o zgardă bună și completat cu pipeta. Asta sfătuiesc majoritatea veterinarilor, pentru protecție maximă. Uite aici ce se poate întâmpla când căpușele sunt lăsate să atace!

Blănosul tău te are doar pe tine și tu trebuie să ai grijă de el, ca și cum ai fi părintele lui. Greșelile tale îți pot îmbolnăvi câinele. Ajungi cu el la veterinar, cheltuiești bani în plus, deși ai fi putut evita toate aceste lucruri. Trebuie doar să te informezi și să înveți din greșelile altora. Asta dacă vrei un câine sănătos și doar vizite de rutină la medic.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Asaftei Simona
    • 21/02/2020
    Răspunde

    Mulțumim pentru informații draga mea ,trebuie să prevenim și să avem grijă și de ei pentru că sunt și ei niște suflete care nu pot vorbi să ne spună ce îi doare ,de ce sunt supărați ,plus că sunt alții mulți de tot, care îi lasă pe drumuri ,îi abandonează și sunt vai de capul lor .Mie îmi plac mult de tot animalele !❤❤❤

      • Cristina Dragomir
      • 23/02/2020
      Răspunde

      despre abandon nu vreau sa vorbesc. Ce rost are? legea nu functioneaza la noi.

    • Anghelina Irina
    • 21/02/2020
    Răspunde

    O grămadă de sfaturi utile,ar trebui sa tinem cont macar de jumătate dintre ele

      • Valeria Chertes
      • 21/02/2020
      Răspunde

      Sfaturi foarte bune și de ținut minte .

  1. Super bune sfaturi!

    • Loredana Maria
    • 21/02/2020
    Răspunde

    Mulțumim frumos pt aceste sfaturi foarte utile

    • Baicu Carmen Aureliana
    • 21/02/2020
    Răspunde

    Mulțumesc tare mult pentru aceste sfaturi! Din iulie 2019 am un cățel, pe care la început nu mi l-am dorit, dar pe care acum îl consider ca fiind un membru al familiei.O dată cu apariția lui in casa mea am învățat abecedarul creșterii și îngrijirii unui patruped din rasa boxerilor francezi.
    Dintre toate sfaturile scrise de tine aici și cele primite de la medicul lui , cel mai mult m-a șocat faptul că băița lui generală se face la 4-5 luni.In primele zile l-am spălat zilnic , necunoscând faptul că nu e indicat acest lucru.
    E important de știut că înainte de a intra in posesia unui cățeluș e bine de știut cu ce te confrunți.
    Mă bucur enorm că ai atins acest subiect! Felicitări !!!!

      • Cristina Dragomir
      • 23/02/2020
      Răspunde

      evident ca se poate face baie si mai des daca se murdareste foarte tare, dar cat mai rar.

    • Stan Bianca
    • 22/02/2020
    Răspunde

    Foarte utile sfaturi… Eu am pisici.. Dar sfaturile se potrivesc și pentru pisici

      • Cristina Dragomir
      • 23/02/2020
      Răspunde

      Si la voi este pericol de babesioza?

  2. Abuzul de recompense e ca la copii, tot ce e prea mult, strică.
    Incerc să am grijă de cățelul meu, mi-e tare drag și e o responsabilitate pe care ne-am asumat-o.

      • Cristina Dragomir
      • 23/02/2020
      Răspunde

      Ce bine ar fi daca ar avea toata lumea grija de animalute asa!

  3. eu apelez la deparazitare interna la 4 luni si deparazitare externa din mai pana in octombrie. ii dau pastile, nu stiu cat de eficienta e zgarda….

      • Cristina Dragomir
      • 08/03/2020
      Răspunde

      noi ne ferim de pastile pentru ca are 9 ani si deja istoric pe ficat si nu vrem sa il suprasolicitam

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares