Cum verifici dacă un produs este 100% bumbac sau piele naturală

verifica daca este piele naturală

V-ați cam prins că-mi plac lucrurile de calitate, nu? Dacă vorbim despre textile, calitate înseamnă bumbac. Dacă vorbim despre accesorii, calitatea înseamnă piele naturală. La haine, lenjerii și chestii de genul ăsta, nu prea renunț la bumbac pentru că am o piele pretențioasă. La accesorii mai fac compromisuri când nu-mi permit piele naturală.

Cea mai mare problemă este însă aceea că producătorii și vânzătorii încearcă uneori să ne prostească. Văzusem, de exemplu, o reclamă la un niște lenjerii de pat românești 100% din bumbac. Cât pe ce să le comand! Apoi am văzut că găsesc produsele lor în Selgros și m-am dus acolo să văd dacă e pe bune treaba. Concluzia este că procentul de bumbac este mult mai mic.

Aici se ivește o întrebare: cum recunoaștem noi dacă materialul corespunde etichetei? De unde știu dacă lenjeria mea este din bumbac sau cureaua din piele? Trebuie verificat. Eu niciodată nu mă încred în ce scrie pe etichetă. Chiar și în magazinele de la mall am găsit haine din plastic cu pretenția de bumbac. Și cum verific materialele? Există o metodă foarte simplă, prin expunerea la foc. Ați auzit bine.

În cazul bumbacului, se iau câteva fire din țesătură sau o bucată mică de material și i se dă foc. Eu am fost să-mi iau lenjerii din Jysk (nici gând de reclamă la acest magazin- o să găsiți pe blog articole în care le critic grav personalul) și vă povesteam că au acolo puse mostre de material. Am furat câteva fire desprinse din eșantionul care-mi făcuse cu ochiul, am ieșit din magazin și le-am dat foc cu o brichetă. Ca să-ți dai seama dacă e bumbac, în primul rând trebuie să privești atent cum arde materialul.

Fibrele naturale se aprind puțin mai greu decât nylonul și poliesterul, ard mai lent și degajă un miros natural în urma procesului de ardere. Mirosul este cel de frunze, așchii, hârtie arse. Firele arse se transformă în cenușă albă pe care o îndepărtezi și capătul firului rămâne neted. Materialele sintetice miros a plastic, ard repede și nu se transformă în cenușă, ci se strâng și se transformă în plastic, fix ca atunci când avem niște șireturi din poliester rămase fără protecțiile alea din plastic de la capete și le ardem puțin cu bricheta pentru a le putea pune mai ușor la pantofi și a nu risca să se deșire. Sigur ați făcut asta măcar o dată!

În privința pielii există mai multe teste pe care le poți face pentru a identifica dacă un produs este din piele naturală sau nu. De exemplu, dacă îndoi o curea din piele, materialul va face riduri dar, odată ce îl eliberezi din strânsoare, ridurile dispar imediat și redevine neted. Testul suprem este însă tot cel cu bricheta. Dacă apropii flacăra brichetei de un produs din piele ecologică, materialul respectiv se va încreți și va începe să se topească în doar câteva secunde. La piele nu ai să vezi așa ceva.

Pielea se și aprinde foarte greu. Și mai este vorba și de miros. Să zicem că ai o curea care nu știi sigur dacă e pielea naturală sau nu. Testeaz-o cu flacăra pe muchie! Dacă miroase a plastic în secunda doi, ai de-a face cu piele artificială. Apoi vei remarca deja o mică arsură pe material (în doar câteva secunde). La pielea naturală nu rămâne niciun semn după cele câteva secunde de contact cu flacăra, iar mirosul degajat este cel de păr ars, de porc pârlit.

E simplu de verificat, nu? Voi v-ați luat vreodată țeapă cumpărând ceva recomandat ca fiind din bumbac 100% sau piele naturală care s-a dovedit a fi sintetic? Ce alte metode cunoașteți pentru a verifica veridicitatea informațiilor de pe etichete în ceea ce privește materialul din care este fabricat un produs?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Daca la bumbac mi-e ceva mai usor sa-l identific, la piele imi mai iau si teapa, nu-s mereu 100% convinsa daca nu vad inscriptionata pe undeva mentiunea. Mai ales la genti, posete, curele realizate dintr-o piele sintetica moale, chiar placuta. Nu stiam de proba cu focul :D-, dar o voi retine. Nu se stie cand ma apuca sa dau un pic de foc ;-).

    • Amy
    • 02/08/2017
    Răspunde

    Nu stiu daca e cea mai buna metoda sa verifici cu flacara. Sincer, fara sa te superi pe mine, dar mi se pare putin de Evul Mediu si-n plus, nu stiu ce vanzator te-ar lasa sa-i dai foc produsului pe care vrei sa-l cumperi pentru a-l verifica. Poti sa-ti dai seama si altfel, pentru ca pielea naturala are mirosul ei specific, se simte altfel la mana decat cea sintetica si cum ai spus si tu, face riduri atunci cand o stragi, dupa care revine perfect la forma initiala.

    Produsele din piele sintetica, marea lor majoritate, sunt fabricate in China, so…n-ai cum sa nu recunosti mirosul ala de plastic ieftin. 😀

    • Dolce Sandra
    • 02/08/2017
    Răspunde

    Mi se pare exagerata metoda cu focul..dar daca ai experimentat..asa o fi..Ma bazez totusi pe magazine de renume

  2. Sincer, habar nu avea de metoda asta de verificare. Am sa incerc si eu sa vad daca m-a tepuit vreo firma :))

    • Carmen
    • 02/08/2017
    Răspunde

    M-am pacalit cu o lenjerie, trecuse pe langa bumbac, mie imi parea cam fina la.mana dar am lasat gandul sa fuga. La spalare s-a simtit clar ca e ceva plastic si doar o urma f vaga spre deloc de bumbac. Si incaltari- balerini, comanda de pe net, de fapt era o piele ecologica,m-au tinut o vara. Caut sa aleg panza sau ceva asemanator ptr un sezon, daca nu am bani de piele, macar nu am asteptari si la lenjerie, pun mana, cercetez bine eticheta, daca e mai fin si pretul mai jos, adaug ceva intrebari extra. Bumbacul.superior in lenjerie, bluze, chiloti este mai scump. De ex lenjerie intima de la h&m, set 40 lei, curg cumva de pe.mine, desi marimea am ales-o bine. Acelasi model la Tex, set 30 lei, sta pe mine, se aseaza cum trebuie, nu trag de ei cand merg pe strada.

    • Valeria Chertes
    • 02/08/2017
    Răspunde

    Din fericire am lucrat intr-o fabrica de confectionat pielarie si blanarie si ma cam pricep la asa ceva.

  3. asta cu bricheta pentr materialele sintetice stiam… adica e si logic, nu? o data ce e plastic..a plastic miroase. incerc sa le evit pe cat posibil

    • nicolae claudia
    • 02/08/2017
    Răspunde

    din pacate, eu ma iau mai mult dupa eticheta..nu prea am metode de verificare. La piele stiam sugestia ta. Eu m-am pacalit de multe ori la lenjeria de pat. Pe eticheta scria bumbac, dar in realitate nu prea era. Adevarul e ca si pretul reflecta calitatea materialului. 5 lei dai, 5 lei face

  4. Răspunde

    Nu știam cum se verifica materialele. Luam de buna eticheta

    • ghelbere elena
    • 03/08/2017
    Răspunde

    Nu stiam de aceste metode. De obicei ma incred in ce scrie pe eticheta. Am luat plasa la o lenjerie din bumbac satinat.

  5. Răspunde

    Nebuna mai esti, Zuzi! La faza asta nu m-as fi gandit 🙂 ))) , dar e buna metoda 😀

    • Dincolo de nori
    • 03/08/2017
    Răspunde

    Cam agresiv C.T.C.-ul propus! 😉 De obicei mă descurc şi fără brichetă, mai ales că m-am lăsat de fumat. 🙂

    • Dobre Mihaela-Daniela
    • 04/08/2017
    Răspunde

    Un articol foarte util, mulțumim! <3

  6. Răspunde

    Cu produse din piele naturala nu prea am contact. Insa bumbacul imi place si am vazut chiar ca exista mai multe tipuri de bumbac (in functie de cum e crescut parca, de solutiile folosite pentru tratarea solului si alte astfel de detalii). Dar sa il testez habar nu aveam cum. Eticheta o verific mereu sa scrie 100% bumbac, dar mai iau si la pipait sa ma asigur ca e cum trebuie. Mi-oi fi luat teapa de cateva ori, nu exclud asta :)), dar bine macar ca sunt cat de cat atenta. La lenjerii, in schimb, nu-mi plac cand sunt din bumbac clasic, ci prefer bumbacul satinat, care am impresia ca are si ceva fibre sintetice in el (dar imi place mult ca e super fin) ^^.

    1. Banuiesc ca exista si la bumbacul asta satinat mai multe tipuri de tesaturi, unele mai naturale, altele mai putin naturale.

  7. Răspunde

    Uite ca nu stiam toate lucrurile astea nici despre testarea bumbacului, nici despre piele. Eu am noroc, sotul meu a lucrat in pielarie cativa ani si recunoaste piele aimediat, nu poate fi pacalit. In schimb, eu ma pricep foarte putin.
    Nu stima ca ai articole despre Jysk, stai sa le caut, ca tocmai am pus ochii pe o saltea de la ei.

    1. saltele nu am cumparat, dar am testat si mi-au placut. Sunt si destul de scumpe, ce-i drept, dar eu cred ca sunt de calitate.

  8. Răspunde

    Daca te joci cu focul risti sa te arzi. Sincer nu m-am gandit la acest test pana acum, dar mi se pare chiar foarte practic!

    1. nu te arzi, stai linistita!

    • Hacman Mariana
    • 06/08/2017
    Răspunde

    Spre rusinea mea)) mărturisesc ca am fost păcălită de câteva ori în această privință.. .multumim mult de sfaturi…

    1. Nu cred ca a scapat cineva de tepe de genul asta.

  9. Cele de bumbac le mai testezi in masina de spalat. Daca ies mai mici, e clar cat bumbac contin.

    • Liviu Moldovanu
    • 01/10/2020
    Răspunde

    Identificarea unei țesături din bumbac se poate face și în alt mod – nu cu foc, ci cu apă! Turnați puțină apă pe o suprafață din material plastic, metal, porțelan, lemn bine șlefuit etc. și ștegeți apa cu o bucată din țesătura pe care o verificați – dacă apa se șterge complet, țesătura este din bumbac iar dacă rămâne mai multă sau mai puțină apă după ștergere, țesătura este ori un amestec de bumbac cu materiale sintetice, ori este făcută numai din acestea din urmă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares