Recomandare: Pentru o viață sănătoasă, respirați un aer de calitate!

aer curat

De ce nu spune nimeni asta? În fiecare seară, când pornesc televizorul, aud de 2-3 ori recomandări de genul beți 2 litri de apă pe zi, faceți 30 de minute de mișcare zilnic sau reduceți consumul de zahăr. De ce nu vorbește nimeni despre calitatea aerului pe care-l respirăm? De ce nu ne atenționează nimeni că un aer prea umed sau prea uscat pot provoca probleme de sănătate pentru tratarea cărora medicii ne vor prescrie fel și fel de pastile și simptomele vor dispărea doar pentru scurt timp, după care o vom lua de la capăt pentru că e clar că nu putem respira mai puțin. 🙂 Vreau să aud treaba asta: Pentru o viață sănătoasă, respirați un aer de calitate!

Vara căldura este mult accentuată de un aer prea umed. Iarna uscăm haine în casă. Mereu umiditate în aer. Astmaticii au crize tot mai dese. Cardiacii au de suferit și ei. Copii și adulți se confruntă în număr din ce în ce mai mare cu tot felul de alergii. Câte atacuri de panică nu au ca punct de pornire dificultățile de respirație provocate de un aer prea uscat sau prea umed!?

Și atunci ce facem? Trăim în disconfort continuu? În spațiul public nu prea avem de ales, dar acasă putem schimba calitatea aerului, ne putem bucura de un somn cu adevărat odihnitor, de după-amieze relaxante, de copii care se joacă fericiți fără crize de astm, de bunici a căror inimă nu face probleme. Cum facem asta? Cu un dezumidificator care să aibă și funcția de purificare a aerului.

Cu ce te ajută practic un dezumidificator?

Pe scurt, absoarbe apa din aer. Asta înseamnă aer mai ușor de respirat, evitarea afecțiunilor respiratorii indiferent de localizarea lor în cadrul aparatului respirator, înseamnă mobilier protejat de umiditatea excesivă din aer, înseamnă confort. Scapi de condens, igrasie și mucegai. Poți usca hainele mai rapid și fără teamă că umiditatea va dăuna stării de sănătate a copilului. Dacă are și funcție de purificare, este și mai bun pentru că nu doar reîmprospătează aerul, dar îl și curăță de o serie de impurități și alergeni.

De unde cumperi un dezumidificator?

De unde vrei. Sunt multe magazine care au introdus astfel de aparate în portofoliul lor de produse. Măcar magazinele au înțeles nevoia asta, dacă medicii nu! (spun asta pentru că tocmai nepoata mea a avut iarna trecută ceva dificultăți de respirație, au chinuit-o cu analize și nu depistau ce are, până o doctoriță mai tânără a recomandat să se cumpere dezumidificator și totul a revenit la normal).

Atenție însă la branduri pentru că nu toate produsele de piață sunt cu adevărat eficiente. Dacă tot cheltuiți niște bani, măcar să cumpărați ceva de calitate. Câteva sugestii de branduri recunoscute în domeniu ar fi Meaco, Supra, Vornado, Duux, Clean Air Optima și Trotec. Și vă mai dau un pont! Există un magazin online specializat pe produse dedicate îmbunătățirii calității aerului, alecoair.ro. Întotdeauna am fost de părere că acolo unde un producător sau un vânzător nu se întinde să fabrice sau să vândă produse din 20 de categorii și se limitează la un anumit segment, oferă servicii de mai bună calitate și implicit o experiență plăcută clienților.

Știu că o să sune a reclamă, dar eu aș vrea să percepeți ca pe o simplă informare ceea ce vă spun acum. Menționam mai sus  un dezumidificator cumpărat de cumnata mea. După nici 3 luni de utilizare s-a stricat, a fost cărat la service prin metrou și a rămas acolo o lună de zile. Pe alecoair.ro am văzut că, dacă alegi un produs cu garanție acordată de magazin, preluarea și înapoierea produsului sunt executate gratuit de către magazin. Așa da! Și chiar și la cele  cu garanție acordată de producător, termenul de remediere este de 15 zile, nu stai să aștepți o lună să te sune cineva. 

La ce-ar trebui să fii atent când cumperi un dezumidificator ca să fii sigur că iei unul bun?

Am stabilit deja că brandul este primul lucru care trebuie să fii atent în cazul unei astfel de achiziții. Alte lucruri de analizat ar fi următoarele:

Suprafața pdezumidificatore care o poate deservi – aici avem aparate casnice, cum este cazul acestor dezumidificatoare meaco care pot fi utilizate în spații cu suprafața de până în 55 m², dar și aparate speciale pentru spații comerciale sau industriale. Dacă aveți o casă sau un apartament foarte spațios veți achiziționa un dezumidificator capabil să acopere o suprafață mai mare.

Capacitatea de dezumidificare – e bine să fie cât mai mare pentru că altfel riscați să luați un aparat care să nu facă față nivelului de umiditate din încăpere.

Funcția de purificare – pentru a nu fi nevoit să ocupați spațiul și să investiți separat într-un purificator de aer, puteți opta pentru un dezumidificator are să aibă filtru HEPA inclus.

Capacitatea rezervorului în care se acumulează apa – e bine să fie și ea cât mai mare pentru a fi nevoiți să goliți rezervorul în fiecare zi.

Alte specificații la care eu aș mai fi atentă ar fi dotarea cu telecomandă, posibilitatea de a programa aparatul, dotarea lui cu roți (va fi foarte utilă pentru a muta ușor aparatul dintr-o cameră în alta), display-ul electronic care să-mi afișeze tot timpul nivelul de umiditate din încăpere, timer-ul și silențiozitatea. N-ar strica să vă interesați și de consumul diverselor tipuri de dezumidificatoare. (Cel de la Meaco, despre care vorbeam mai sus, este unul dintre cele mai economice modele).

Ați prins ideea, cred. Dincolo de reducerea consumului de zahăr, cafea, alcool și țigări, de adoptarea unei alimentații corecte și a unui stil de viață cât mai activ, este foarte important să respirăm aer de calitate. Natura nu prea ne mai ajută în sensul ăsta. E drept că nici noi pe ea. Aici intervine rolul unui dezumidificator și purificator.

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Purificator de aer pe baza de sare avem si noi de cativa ani. L-am luat cand erau copiii mici de tot . E foarte util iarna cand se usuca aerul, cand e o atmosfera inchisa in camera.
    Umidificator nu am luat, desi ma batea gandul sa caut unul.

    1. eu as lua macar purificator pentru sotul meu care e alergic la praf.

  2. Răspunde

    Mi-am luat si eu o chestie din asta pe vremea cand stateam in chirie si aveam un colt negru in camera. L-am luat de la un supermarket pentru ca citisem eu undeva ca previne mucegaiul de pe perete. Nu a fost util pentru problema mea, tot s-a facut condens pe geamuri si mucegai pe acelasi colt, dar ca sa fiu sicnera eu am luat o ieftinitura cu un fel de pastila care se schimba. Am rezolvat treaba cand m-am mutat! 🙂

    1. Cred ca ai fost cam in aceeasi situatie in care am fost eu cu un aer conditionat mobil luat la un pret modic. Nici bani multi nu chletuisem, dar nici racoare nu aveam.

    • Rotaru Gabriela Tatiana
    • 21/07/2017
    Răspunde

    Adevarat,e important si aerul pe care-l respiram,multumesc de articol,credeam ca e bun numai pentru bai unde se face mai des mucegai(daca nu ai geam la baie ci doar aerisire) nu si-n toata casa.Multumesc,bune informatii.

    1. la asta cu baile nici nu ma gandisem, dar ma bucur ca ai mentionat tu.

    • Valeria Chertes
    • 21/07/2017
    Răspunde

    Multumim de sfaturi Cristina.

    1. Multumesc si eu pentru vizita.

    • Tatiana Sorina
    • 22/07/2017
    Răspunde

    De aer de calitate nu duc lipsa,stau la munte,orasul meu e inconjurat de muntii Retezat,Parang… dar e si multa umezeala. Sunt super bune aceste aparate.

    1. Pot sa te invidiez macar 5 minute pentru ca locuiesti intr-o astfel de zona?

    • Angelica Popa
    • 22/07/2017
    Răspunde

    Am avut și eu un asemenea aparat dar mult mai mic și probabil nu era ce trebuia raportat la suprafață. Mulțumesc de informații, probabil dacă aș fi știut atunci, luam decizia corectă.

    1. aici nu ma pricep nu stiu daca puterea aparatului depinde neaparat de marimea lui.

    • Dobre Mihaela-Daniela
    • 22/07/2017
    Răspunde

    Mulțumim pentru sfaturi! <3

    • nicolae claudia
    • 22/07/2017
    Răspunde

    mi-am luat si eu umidificatoare pentru fiecare camera, dar am preferat unele mai mici

    • ghelbere elena
    • 23/07/2017
    Răspunde

    Nu am acest aparat care cred ca m-ar ajuta mult, dar de cand a venit caldura ma retrag in week-end cu ai mei la o mica padurice ce langa oras. Nu ma scapa de caldura si disconfort 5 zile, dar cele doua zile petrecute in afara orasului sunt minunate.

    1. conteaza enorm aceste escapade in mijlocul naturii, sunt de acord.

  3. As avea si eu nevoie de unul, dar la munca!

    1. sa inteleg ca acasa ai parte de aer curat. Bravo!

  4. Răspunde

    Am aflat lucruri pretioase despre un dezumidificator. Este drept ca pana acum nu prea am pus pret pe acest produs, dar il voi avea in vedere pe viitor

    1. Daca pitica nu a avut probleme pana acum, poate ca nici nu ai nevoie de el.

  5. Răspunde

    Natura cred ne ajuta mult, insa din pacate noi nu o prea ajutam pe ea… mai ales in mediul urban. Orasele sunt pline de factori nocivi, iar aerul poluat pe care-l respiram in fiecare zi cred ca e responsabil pentru multe probleme de sanatate… Noi iesim periodic in mijlocul naturii pentru a ne umple plamanii de oxigen 🙂

    1. timpul imi permite din ce in ce mai rar sa ajung la tara, acolo unde simt eu ca e cel mai curat aer 🙁

  6. Noi am folosit dezumificator cand am construit casa. Mi-a explicat sotul rostul si rolul lui. Scoate toata apa din pereti si șapă.
    Noi la casă nu avem problema asta, stăm într-o zonă liniștită, fără trafic greu și aerul e chiar curat.
    Însă am simtit cum e si cu dezumificator cand am fost operata si am stat cateva zile in spital, intr-o zona aglomerata. Isi facea treaba cu succes.

    1. uite ca al meu e constructor de profesie dar nu mi-a zis de treaba asta. Il iau de urechi.

  7. sa stii ca nu m-am gandit niciodata ca as avea nevoie de asa ceva… dar acum, ca ai zis, incep sa ma gandesc serios!

  8. Răspunde

    Si noua ne-ar trebui asa ceva dar uite ca nu ne-am pemis asa o invetitie pana acum. Avem noroc ca sta intr-o zona mai de munte si multe zile pe an aerul e respirabil dar totusi umiditatea e mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares