6 lucruri mai puțin știute despre frigider

frigider sau combină

Incercați pentru câteva clipe să faceți un exercițiu de imaginație și să vedeți viața noastră fără electrocasnice, fără mașina de spălat sau fierul de călcat, fără aspirator sau aragaz, fără cuptor sau frigider. Acestea și multe alte aparate au reușit să ne eficientizeze stilul de viață și să ne ofere un grad de confort mult mai ridicat, iar în lipsa lor activitățile zilnice s-ar da complet peste cap.

Cu toate acestea, câți dintre noi știm istoria acestora? Adevărul este că prea puțini, iar ca dovadă vă voi prezenta câteva aspecte, lucruri mai puțin știute despre aparatul electrocasnic la care ne oprim mai tot timpul când ne dorim să păstrăm alimentele sănătoase, proaspete și gustoase – frigiderul.

În acest sens, vom discuta în cele ce urmează despre 6 lucruri interesante cu privire la frigider:

  1. Viața dinaintea frigiderului

Este foarte evident faptul că frigiderul nu a existat dintotdeauna, însă e destul de greu să ne imaginăm acele vremuri, nu-i așa? E aproape imposibil să ne gândim că păstrarea proaspată a alimentelor era o adevărată peripeție și în cele mai multe cazuri acest lucru se făcea cu mare dificultate.

În acele vremuri mâncarea trebuia să fie depozitată în zone cu multă umbră, răcoroase și în cele mai multe cazuri aflate în apropierea unor ape. Motivul? Dacă sursa de apă era una rece atunci temperatura alimentelor respective putea fi păstrată mult mai ușor.

Pe de altă parte, erau situații în care dacă era posibil se transportau din zone apropiate, de cele mai multe ori de munte, blocuri de gheață ce reușeau să asigure pentru o anumită perioadă de timp o valoare termică mică.

Se poate observa, așadar, faptul că efortul era unul destul de ridicat și efectele nu erau mereu cele mai eficiente sau de lungă durată, fiind foarte mulți factori ce condiționau păstrarea proaspătă a alimentelor, precum clima sau așezarea.

  1. Primul frigider datează din secolul XVIII

Știați că primul frigider a fost realizat chiar în secolul XVIII? Mai exact, această invenție se datorează unui profesor de origine engleză, William Cullen, ce a realizat în anul 1755 un prototip al frigiderului modern, pe atunci fiind în fapt o mașină de refrigerare, ce putea chiar să obțină gheață.

A fost startul unui progres tehnologic din punct de vedere al frigiderelor, fiind un adevărat reper în rândul electrocasnicelor.

  1. Prima instalație de refrigerare a dus la faliment

Se pare că nu orice idee revoluționară sau inovativă este eficientă în orice moment. Dovada acestui lucru a fost faptul că James Harrison, un scoțiat de meserie tipograf, a reușit în anul 1851 să pună bazele primei instalații de refrigerare și aer condiționat.

Sistemul a avut la bază faptul că evaporarea eterului, după ce intră în contact cu o suprafață metalică, duce la o scădere semnificativă a temperaturii, răcindu-se puternic.

James a folosit spațiul unei vechi tipografii pentru a o transforma într-o fabrică de bere, însă instalația respectivă s-a dovedit a fi extrem de costisitoare în acel moment, alternativa fiind cuburile de gheață transportate pe vapoare. Rezultatul a fost evident falimentul!

  1. Frigider sau mașină?

Cu timpul a fost firesc că tehnologia a continuat să evolueze, astfel încât a apărut într-un final și primul frigider mai practic, de uz domestic. Era anul 1922 când a apărut în comerț un astfel de frigider, dar totodată era un adevărat moft. De ce? Comparând cu prețul pentru o mașină Ford, ce ajungea la suma de 450$, un frigider depășea suma de 700$, astfel că dădea naștere la multe controverse, iar decizia de a-l cumpăra era una foarte dificilă.

  1. De la gaze toxice la freon

frigiderÎn încercarea de a găsi o metodă cât mai eficientă de răcire, în cadrul frigiderelor au existat multe instalații, care mai de care utilizând substanțe diferite. Multe dintre situații au condus la diverse accidente și faptul că foloseau gaze toxice le făcea chiar periculoase.

Ei bine, schimbarea a avut loc din momentul în care a fost utilizat freonul. Acesta fiind incolor, inodor și lipsit de toxicitate, a reprezentat o metodă excelentă pentru a oferi o temperatură scăzută frigiderelor, motiv pentru care a fost folosit în masă.

  1. Tranziția de la moft la producție în masă

Din a doua jumătate a secolului XX frigiderul a început să devină din ce în ce mai accesibil populației, iar tehnologia a început să devină foarte performantă și eficientă. De asemenea, studiile au arătat faptul că freonul dăunează stratului de ozon, astfel încât cele din prezent funcționează pe bază de tetrafluoretan.

Evoluția este una fantastică, dovadă fiind ofertele deosebite ce se regăsesc în prezent și faptul că frigiderul este prezent în casa fiecărui român. Indiferent că este vorba despre un frigider LG, Beko, Samsung, Whirlpool sau altele, acestea sunt de o calitate mult superioară, iar eficiența energetică este un aspect atent urmărit. Mai multe detalii despre achiziționarea acestora și găsirea unei oferte atractive pot fi găsite chiar pe site-ul demax.ro.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    nu stiam toate astea! multumim de cautari si analiza! Nici eu nu concep viata fara frigider, desi tin minte in copilarie ca mamaia avea perioade cand gatea 3 mese pt ca nu era electrciitate la frigider. Tinea unele legume in beci dar era o solutie temporara, nu putea cobora cu oala de bors acolo.

    1. imi amintesc si eu cum era la tara de tineai pepenele in galeata cu apa sa se raceasca. Sa stii ca la tara mai sunt si acum oameni care traiesc fara frigider.

  2. Răspunde

    Eu nu as putea sa traiesc fara frigider 😀

    1. ghici ce? Nici eu :))

    • Daniela
    • 20/07/2017
    Răspunde

    Fara el viata nu ar mai fi la fel

    1. da, ar fi tare grea.

  3. Nu as putea trai fara el.. Bine că s-a inventat ?

    • Aghinitei Maria
    • 20/07/2017
    Răspunde

    De neimaginat-viata fara frigider!

    • ghelbere elena
    • 21/07/2017
    Răspunde

    Cat de multe am aflat dintr-aun articol de-al tau! La bunica, la tara, Vinul, pepenele se tineau vara in galeata in fantana, iar mancare se facea zilnic.

    1. daa, si noi tot timpul scoteam apa rece sa racorim un pepene pentru cina.

  4. ce tare! habar n-aveam de chestile astea! si totusi, cand ma gandesc ca acum e indispensabil… cred ca as muri, mai ales pe vremea asta, fara apa rece, fara inghetata… cat a evoluat lumea!

    1. murim impreuna daca se da vreo lege sa nu mai folosim aparatele frigorifice 😀

    • Valeria Chertes
    • 21/07/2017
    Răspunde

    Cred ca fara frigider si masina de spalat ar fi un calvar.

    1. nici nu vreau sa ma gandesc la asa ceva.

    • Rotaru Gabriela Tatiana
    • 21/07/2017
    Răspunde

    Inainte mai tineai produsele in beci ca era mai rece,acum cu schimbarea climei fara frigider ar fi un calvar!Multumiri pentru articol,interesant!

    • Angelica Popa
    • 22/07/2017
    Răspunde

    Tehnologia asta ne ajută foarte mult, însă cu ce preț pentru sănătate și mediu, putini reflectam la acest aspect.

    • nicolae claudia
    • 22/07/2017
    Răspunde

    nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi viata acum fara frigider..poate acum cateva sute de ani nu erau nici 50 de grade afara..

    1. sa stii ca sunt de acord cu tine nu erau verile asa de acide ca acum.

  5. Răspunde

    Foarte tare! Nu stiam toate lucrurile astea. Eu ma gandesc numai ca fara frigider ar trebui sa gatesc mai des de o data pe saptamana, cum o fac acum si mi s-ar parea foarte greu. Am scris undeva, nici nu mai stiu unde, ca pentru mine siguranta financiara inseamna sa stiu ca am pusi deoparte niste banuti, in asa fel incat daca mi s-ar strica una dintre electrocasnice, sa o pot repara sau inlocui imediat. Sper sa fi scapat pe vara asta de probleme, deja mi-a crapat aerul conditionat si am dat 200 de lei pe reparatie, deci e cazul ca ghinionul sa inceteze. 🙂

    1. zi mersi ca l-ai putut repara. Noua acum ani ne-a murit aeerul conditionat si nu am mai avut ce-i face, decat sa il inlocuim. Ne costa repararatia cat un aparat nou.

  6. Răspunde

    Cam greu fara frigider in ziua de azi. Ma bucur ca s-au inventat. Si nu numai frigiderele ci si lazile frigorifice pe care le poti lua la drum cand mergi in concediu. Noua ieri ne-a prins tare bine una pe asa o canicula.

    1. tot ce tine de racit si pastrat alimente e bun. Exista si minifrigidere alea super pentru cei care calatoresc.

  7. Răspunde

    Nu stiam multe aspecte legate de frigider. Niciodata nu mi-am pus problema, cum ar fi fara frigider. Ma bucur de fiecare electrocasnic in parte pentru ca fiecare are utilitatea lui. La fel cum ma bucur si de aerul conditionat care este o adevarata binecuvatare pe timp de vara

    1. tu n-ai apucat nicio vacanta pe la tara privata de prezenta lui? 😀

  8. Răspunde

    Nu-mi imaginez viata fara elecrocasnice.
    Tin minte, cand ma duceam la tara, la bunici, tineau mancarea in fantina.

    1. in fantana n-am tinut niciodata nimic 😀

  9. Chiar azi mă gândeam ce grea ar fi fost viața noastră fără frigider. Aprovizionare zilnică cu alimente, fără posibilitate de păstrare a alimentelor. Și ce ne-am fi făcut fără înghețată? 😀

    1. vorba taaa, la inghetata ar fi fost cel mai grav.

    • Lamiita Petre
    • 26/07/2017
    Răspunde

    Am vazut cum e fara frigider acum cativa ani cand mi s-a stricat cel vechi, PE TIMP DE VARAAAA , si a durat 2, 3 zile pana l-am reparat. A trebuit schimbat motorul. A fost totusi un frigider excelent, si-a meritat fiecare leut si nu se compara cu ce am cumparat acum , aceeasi marca. Dar, deh … trebuia sa mai evoluez si eu. ? Si apropo de metodele de a pastra mancarea la tara cand nu era frigider, bunica mea scufunda oala cu mancare in fantana. De obicei gatea zilnic dar cand era cate o nedeie si erau nevoiti sa faca supa si sarmale mai multa, asta era metoda de pastrare pana a doua zi.

    1. si de fiecare data cand trebuia sa scoti apa sscoteai mancarea si o puneai la loc? pe-asta chiar nu am vazut-o pana acum.

    • Toma Tantica
    • 14/03/2018
    Răspunde

    Chiar nu stiam unele lucruri spuse de tine!!Super tare!!!E greu fara frigider ..tehnologia avenseaza foate repede…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares