3 modalități rapide și foarte ieftine de laminare acasă

Laminarea este cel mai bun procedeu de restaurare și cea mai bună metodă de conservare a unor documente sau a unor amintiri care tind să se deterioreze. Prin laminare, un document, un desen, o felicitare, o fotografie sunt placate pe ambele părți cu o folie de plastic transparentă. Hârtia plastifiată va rezista nu ani, ci secole.

laminator laminare acasăSigur că cea mai bună metodă de laminare este cea realizată cu un astfel de laminator. Doar introduci foliile de plastic și hârtia pe care vrei să o laminezi și de restul se ocupă aparatul. Din câte se poate observa, un astfel de aparat nu este chiar așa de scump. Cu toate acestea, e posibil să nu vreți să investiți și să ocupați spațiu pe biroul de acasă cu un laminator pe care probabil îl veți folosi de câteva ori pe an. Vă înțeleg perfect.

Există și centre unde puteți merge să plastifiați lucrurile, dar puteți încerca o metodă simplă de laminare acasă cu un cost chiar foarte mic. Prima dată când am laminat ceva acasă a fost în clasa a 8-a, când aveam o legitimație de acces din carton și riscam să rămân fără ea pentru că o țineam în penar și se deteriorase destul de tare. Am folosit pentru treaba asta prima din cele 3 metode pe care le voi expune mai jos.

Laminarea cu bandă adezivă

Banda adezivă e chestia aia pe care noi o numim scotch. O folosim adesea pentru lipit, dar eu am utilizat-o pentru plastifiat.

Se ia o bandă adezivă transparentă de tipul celor de aici (lățimea trebuie să fie mai mică sau mai mare, în funcție de mărimea hârtiei pe care o dorim laminată) și se întinde o fâșie, pe spațiul de lucru, cu partea adezivă în sus. Peste banda adezivă punem legitimația (în cazul meu), etichetele, cărțile de vizită pe care dorim să le îmbrăcăm prin această metodă. Se presează bine și peste ele venim cu un nou rând de bandă, de data aceasta cu partea adezivă în jos pentru ca cele două benzi folosite să se lipească între ele. Presăm bine de tot, încercând să eliminăm toate bulele de aer, și la final nu ne mai rămâne decât să decupăm articolele laminate eliminând surplusul de bandă adezivă.

Laminarea cu folii autoadezive speciale

Când avem de laminat lucruri de dimensiuni mai mari, nu merge treaba cu banda adezivă ieftină, dar există pe piață niște folii speciale care se numesc folii autoadezive pentru laminare. Sunt niște folii din plastic care au o parte adezivă. Se desface protecția, se așează folia cu partea adezivă în sus și peste ea se așează fotografia, desenul sau ce dorim să laminăm. Deasupra venim cu o altă folie de același tip și în câteva secunde am salvat sau am dăruit o durată mai mare de viață unei bucăți de hârtie.

Laminarea la cald cu fierul de călcat

Probabil că știți deja că laminatorul are nevoie și de consumabile, adică de folii pentru laminare, pentru a-și face treaba. De astfel de folii ne putem folosi și noi pentru a plastifia ceva acasă. Nu sunt deloc scumpe (80 de folii costă în jur de 30 de lei). Așezăm hârtia între două folii din acestea, o punem pe masa de călcat, peste ele punem un prosop sau o față de pernă și trecem peste ele de câteva ori cu un fier de călcat bine încins. Am obținut laminare la cald fără să deținem laminator.

O mulțime de lucruri pot fi salvate sau făcute să arate mai bine și să reziste mai mult prin laminare: cărți de vizită, rețete adunate de la prietene, desenele și felicitările făcute de cei mici, etichete pentru toate lucrurile din casă, legitimații din carton subțire, cărți de vizită, orarul copiilor, planșe educative, etc. Nu-i așa că e minunat că puteți face asta fără costuri prea mari?

sursă foto mare – Flickr

sursă foto mică – Flickr

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Gradinariu Madalina Petronela
    • 25/07/2017
    Răspunde

    Sunt bine de stiut aceste lucruri…varianta a 3a e foarte utila

    1. sa vezi ce treaba faci si cu scotch!

    • Valeria Chertes
    • 25/07/2017
    Răspunde

    Multumim de sfaturi.

    1. Multumesc pentru vizita.

  1. As pastra mai bine biletele pe care mi le lasa sotul, chiar zilele trecute am observat ca s-a dus de tot scrisul de pe un biletel deosebit 😀 si da, mai e o idee buna pentru a pastra intacte desenele copiilor.

    1. eu mi-am laminat legitimatiile din facultate 😛

  2. Răspunde

    Ce blondă sunt… habar nu aveam că poți lamina chestii și acasă. E bine de știut, mulțam zuzu! Diplomele mele cred că ar zice #sărna 😛 P

    1. pe diplome eu zic sa nu umbli! sa nu fie probleme dup-aia!

  3. Răspunde

    Daca vrei sau ai nevoie sa laminezi mai mult acasa zic ca merita sa cumperi un laminator. Mi se pare mai elegant sa laminezi in felul asta.

    1. pai este mai profi, dar ideea era ca se poate si fara

  4. Răspunde

    Eu am laminator de multi ani. L-am folosit la lectiile pe care le faceam cu ambii copii cand erau mai mici. In prezent, il folosim mai rar, dar e util sa fie in casa pentru diverse proiecte de la scoala si nu numai.

    • ghelbere elena
    • 26/07/2017
    Răspunde

    Nu mi-am laminat nimic acasa. Sotul meu a dus anumite acte care incepusera sa se deterioreze, nu stiu unde, si le-a laminat.

  5. Răspunde

    Pana acum nu stiam ca exista mai multe tipuri de laminare. Ma bucur sa vad ca a mai evoluat tehnica fata de ceea ce stiam eu. Si eu onsider laminarea utila si am reusit sa-mi pastrez cateva acte intacte cu acest procedeu

  6. Răspunde

    Super idee. Am un sertr plin cu documnete si am observat ca s-au mai deteriorat din ele, asa ca o sa aplic si eu metoda de laminare.

  7. habar n-aveam de metodele astea homemade, sa zic asa. dar acum chiar am inceput sa ma gandesc pe ce sa le pun in practica!

    1. pe orice 😀 Eu mi-am facut si magnet de frigider asa.

    • Angelica Popa
    • 26/07/2017
    Răspunde

    Ingenios și ieftin, e bine de știut, mulțumesc frumos!

    1. accesibil, la asta m-am gandit si eu.

    • Iacob Elena
    • 30/07/2017
    Răspunde

    E bine de stiut! Am folosit si eu scotch pentru laminarea legitimatiei de transport!

    1. tot din alea cartonate sunt? ma gandeam ca le-au plastifiat si ei.

  8. Răspunde

    Cu scotch am facut si eu asta de multe ori acasa! 😀
    De folii autoadezive stiu, dar inca nu le-am folosit. Mereu imi spun ca trebuie sa-i cumpar si eu.
    Cu foliile pentru laminare lucrurile nu sunt chiar simple. Trebuie multa atentie, precizie si o temperatura optima. Altfel nu faci mare lucru. Noi aveam laminator la munca si s-a stricat jucaria fix cand aveam o comanda. Nu puteam sa ii dam clientului afisele laminate cufierul de calcat, practic era imposibil sa iasa perfect. Le-am dat unui colaborator contra cost. Dar daca aveam nevoie de ceva pentru noi sa stii ca mergea si cu fierul de calcat. Oricum nu rezista ca atunci cand sunt laminate profesional. Se desprind la capete si se fac urate cu timpl.

    • Dobre Mihaela-Daniela
    • 04/08/2017
    Răspunde

    Util articol,mulțumim! <3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares