La piață ca la muzeu. Nu atingeți exponatele de pe tarabă!

în piață ca la muzeu

Am reușit să mă enervez iar. De fapt, nu m-am enervat singură, ci mă umplu alții de nervi.

Mă dusei la piață azi. Nu orice piață, ci una foarte selectă, piața Rahova. Pentru cine nu știe, avem acilea 2 piețe. Piața Rahova, piața de legume, și Niki Scorpion, locul de unde poți să-ți cumperi țoale din Europa la preț uriaș. Când zic Europa mă refer la complexul ăla mare, de la marginea Bucureștiului, da?

Ca s-o scurtez, mă duc la fructe și legume prima dată. Vreau să cumpăr roșii. Caut țăranii (producătorii) cu privirea, dar nu prea-i mai zăresc. E chiar mai rău decât anul trecut. Trăiască samsarii!

bottegaverde.ro

Mă opresc la o tarabă să pipăi o roșie. Nu știam că e pudică. În secunda doi cucoana din fața mea îmi zice să le strâng mai ușor, că le stric. Garantez că mă interesa doar să nu fie nici prea moi, nici prea verzi, nu intenționam să fac suc de roșii pe loc. Am făcut stânga împrejur.

Văd fasole păstăi și parcă ar fi bună azi, fiartă, cu puțin usturoi. Bunica mereu încerca fasolea rupând-o să vadă dacă are ațe (le urăsc!). Iau o teacă de fasole și o rup. Cică era una ruptă și eu m-am năpustit asupra alteia. Dacă toată lumea vine și rupe câte o teacă, omul o să dea faliment! La dracu’! Nici fasole nu mai mănânc. Pe-alea de erau stricate nu le vedea, îl deranja că verificam eu una!

În spate de tot am găsit până la urmă niște bătrâne (nu-s convinsă că erau producători) dar am reușit să pipăi (fără tentă erotică) niște roșii. Am și cumpărat, semn că aveam bani la mine, nu cum mi-a zis un nene ca am venit doar să mă uit!

M-am mutat în piața de haine, în căutare de pijamale și maieuri pentru tataie și o rochie pentru mama. Credeți că aici stă altfel treaba? Nu. Cum ai atins ceva, să vezi și tu ce material e, cum auzi o voce în spatele tău Da, doamnă, vă servesc cu ceva? E material bun și s-a vândut foarte bine, numai 3 mai am. Să mori tu că nu 3 ai avut de la început?

Dacă zăbovești mai mult de 30 de secunde uitându-te la un produs, deja cred că trebuie să plătești taxa de privit. Dacă ceri un produs să-l măsori (cumpărând pentru alții, am mereu centimetrul după mine) și constați că e prea mare sau prea mic și ceri altă măsură, deja ai deranjat prea tare. Dacă îți aduce măsura potrivită și îi spui că n-o cumperi pentru că are defect, iar e de rău.

Piața a devenit mai ceva ca mediul online. Aici măcar ai voie să te uiți, chit că nu poți atinge. La piață e interzis până și uitatul. De atins nici nu mai vorbesc. Fix ca la muzeu, unde nu ai voie să atingi exponatele. Ai atins? Ești obligat să cumperi.

Sincer, eu mai mergeam prin piața asta, nu m-am sfiit niciodată să spun că mi-am cumpărat de aici chiloți la 5 lei sau maieuri la 10 lei. De data asta însă cred că m-am lecuit definitiv. Păi de ce să nu-mi fac eu cumpărăturile fără stres în magazinele în care mi se permite luxul de a privi în voie în produs, de a-l putea pipăi, ba chiar de a-l putea proba?

De reținut că, data viitoare când vreți la muzeu, puteți merge la piață. Experiențele sunt foarte asemănătoare și la piață nu se plătește bilet. Partea proastă e că privitul insistent nu este acceptat, putând dăuna grav produselor de pe tarabă. Poate la anul Piața Rahova și Piața Niki Scorpion vor participa și la Noaptea Muzeelor. Vă țin la curent.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Stiu ca nu ai vrut sa fie un articol amuzant, dar eu am ras…”cu tenta erotica” 🙂 )))
    Stiu piata de cativa ani. Acelasi lucru ma enerveaza si pe mine cand ma duc sa cumpar fructe si legume.
    Acum 4 ani cand ne-am mutat in casa si am luat-o si pe soacra mea cu noi, am zis ca fac eu cumparaturile pentru a pune soacra muraturi. Mi-a dat ea lista, mi-a explicat cum sa verific daca sunt bune etc.
    Am ajuns la piata si am patit ca tine..nu atinge ca …(ziceai ca violezi rosiile ori castravetii asa sareau „taranii”)…La un moment dat mi-a venit ideea sa le spun ca trebuie sa aleg cu grija legumele pentru iarna pentru ca am o soacra… (saraca! nu e asa deloc! dar alta idee nu am avut pe moment) Radeau mosii de nu se poate si alegeau legumele pentru muraturi cu mare grija (pe mine tot nu m-au lasat sa le aleg ca sa nu stric ceva !). A ras si soacra mea cand i-am povestit. A zis ca ma trimite doar pe mine sa cumpar ca am venit doar cu 5 stricate, restul erau …cat de cat bune 😛
    Eu la cumparaturi de acest gen nu am mai fost. Mi-a ajuns! Pot sa le cumpar daca e musai, dar de la hipermarket! Pana cand apar la tara si iau de acolo!
    Deja e prea mare stresul sa mergi in piata!

  2. Răspunde

    La unele chestii ai dreptate si nu prea. Eu am avut ocazia sa fiu vanzatoare de ocazie la magazinul parintilor , adica 15-30 minute cat se duceau ei cu treburi prin oras si am intalnit tot felul de oameni: cei care se simteau lezati ca nu i-am bagat in seama, adica nu i-am intrebat ce doresc si cei care se enerveaza ca ii bag in seama cand ii intreb ce doriti :))) e foarte greu sa iti dai seama daca cineva vrea sa fie intrebat ce doreste, asa ca mamii se baga prima in seama, eu recunosc ca imi vad de treaba pana ma intreaba cineva de vorba, dar si atunci cu toata diplomatia mea unii au avut tupeul sa se ia de mine ca au asteptat prea mult sa ii servesc , adica se asteptau sa fie intrebati ce doresc. Si e vorba despre un magazin normal, din piata, da, nu unul select . Iar faza cu nu atingeti la unele produse e justificata, stiu ca nu incercai sa faci suc de rosii, dar unele chestii is chiar fragile, se sparg, ma refer aici la magazinul parintilor si nu de multe ori s-au spart lucruri din neatentia clientilor si au refuzat sa le plateasca. Fiecare isi protejeaza investitia. E greu. Le e greu si lor sa vanda, e greu si noua sa cumparam produse despre care habar nua vem daca-s bune sau nu. Eu sunt in dunga aici.

    • Sandy Bell
    • 16/06/2017
    Răspunde

    Amuzant articol..oamenii sunt stresati,ce sa i faci..de asta nu mi place piata..desi au produse romanesti..nu stiu sa le vanda

    • Valeria Chertes
    • 16/06/2017
    Răspunde

    Exact asa am patit si eu zilele trecute la piata, am pus mana pe o telina si a facut baba ca toti d… ii dar nici eu nu m-am lasat.

    • Delia
    • 16/06/2017
    Răspunde

    :)))) scuze ca rad, dar ma amuza felul in care ai descris situatia. Am patit si eu asa, stiu cum e la muzeul de rosii!

  3. offf, uite d-aia am ajuns sa cumparam fructe si legume din market, sa defavorizam gustul pentru tihna! nici mie nu-mi place neam cand se uitat toti la tine ca la dracu gol ca pui mana pe o fructa/leguma, iar de haine, nu mai zic. n-am mai cumparat ceva din piata de foarte mult timp. nu de alta dar nici n-am mai intrat pe acolo. mereu am impresia ca nu mai ies vie… poftiti, poftiti… te tampesc!

    • ghelbere elena
    • 17/06/2017
    Răspunde

    Am in cartier mai multe aprozare de unde pot cumpara legume si fructe pe alese, adica eu aleg ce sa-mi pun in sacosa. La piata nu te lasa sa alegi. Iti trantesc pe cantar, si bune si rele.

  4. Răspunde

    Sunt intru totul de acord cu tine, asta fiind si motivul pentru care urasc sa merg la piata, prefer hipermarketurile, unde ating, pipai, miros daca am chef ca doar banii nu cresc in copac.

  5. Răspunde

    E cu dus si intors aici…. in sensul ca sunt si clienti fara bun simt. Dar stii ce e trist ca astia fara bun simt ajung fix la producatori nu la samsari si fac pe desteptii. Din pacate producatorii sunt din ce in ce mai putin in piata. Eu am cativa de la care cumpar aici in Ploiesti si de fiecare data imi arata el ca marfa e buna, rupe teaca la fasole si ma lasa sa pipai rosia. Dar am vazut si clienti care le vorbeau urat producatorilor si stateam sa ma gandesc daca nu carecumva ala e pus de samsari sa faca scandal sa indeparteze clientii. De la samsari nu mai cumpar de cand au incercat sa ne insele la cantar. Al meu a vandut la piata si stie masura la ochi, la mana… in urma cu ceva timp am cumparat tot rosii de la un astfel de samsar ca pareau mai frumoase. Si ghice ce? Ne-a pus cu 200 grame mai putin. Al meu s-a dus la cantarul pietei (avem unul), ala de verifici gramajul. Si cand a vazut ca simtul nu l-a inselat i le-a dus inapoi, si-a cerut banii si i-a zis vreo doua de i-a indepartat inca vreo 10 clienti. Cauta sa se justifice ca al meu minte, asta s-a enervat si a zis ca acum cheama Politia si Protectia Consumatorului. Apoi nu stia cum sa se scuze cand a auzit asa.

  6. Răspunde

    Eu am avut surpriză sa fiu direct trimisa la Auchan, ca acolo pot alege ce vreau eu. De atunci, intreb din capul locului omul daca ma lasa sau nu sa aleg. Daca spune nu, ghinion. Nu stiu daca al meu sau al lui 🙂

    • nicolae claudia
    • 17/06/2017
    Răspunde

    eu m-am lasat de mult de mersul la piata.. jumatate din produsele pe care le cumparam erau stricate..ele sunt asezate frumos pe taraba, arata bine, dar in punga te trezesti numai cu stricaciuni. Prefer sa merg in magazine, unde pot alege ce imi doresc

    • nicolae claudia
    • 17/06/2017
    Răspunde

    eu m-am lasat de mult de mersul la piata.. jumatate din produsele pe care le cumparam erau stricate..ele sunt asezate frumos pe taraba, arata bine, dar in punga te trezesti numai cu stricaciuni. Prefer sa merg in magazine, unde pot alege ce imi doresc..

  7. Răspunde

    Am patit-o si eu in piata din orasul meu. Am pus mana pe rosii, sa ma asigur ca nu sunt moi, si a urlat (fara sa exagerez, chiar a urlat) vanzatoarea la mine. Mi-a spus foarte tare si raspicat ca daca vreau sa-mi aleg singura rosiile sa ma duc la supermarket. Pe vremea aia nu exista supermarket in micul nostru oras. Eu, fata finuta, eram in stare sa platesc 5 lei pentru niste rosii care faceau 2 lei. Dar a preferat sa tipe la mine si sa ma faca cu ou si otet acolo. Se uitau toti oamenii din zona aia, atat vanzatori de la alte tarabe, cat si cumparatori. De atunci n-am mai cumparat niciodata nimic din piata.

    Cat despre haine, prefer sa merg la mall, acolo unde imi caut singura marimea potrivita, probez cate rochii vreau pana o gasesc pe cea perfecta, materialele sunt mai bune, reducerile uneori chiar de neratat si, bonus, nu tipa nicio angajata la mine pentru toate chestiile astea. All zen. 😀

  8. Răspunde

    Se pare ca piata a devenit un lux. Eu imi cumpar de la aprozarul din cartier ceea ce am nevoie si ajung mult prea rar in piata. Zilele trecute a plecat sotul la pescuit si vroia nush ce porumb si am zis merg si eu sa mai iau una alta.

    Am fost sa iau caise, am luat viete si cand am vrut si eu nectarine … nu pot sa va servesc doamna …. nu veti ca mananc? WHAT? este prima oara cand aud asa ceva!!!!

    • Naty Mihaela
    • 18/06/2017
    Răspunde

    Mi-a placut mult povestioara adevarata ;e si vesela dar situatia actuala chiar e trista ;parca nu ar fii suta la suta vina lor ;platitul taxelor cred ca i-au tampit pe toti si au uitat politetea acasa ,asa se intampla peste tot in tara la orice piata .

  9. Răspunde

    Si tocmai ai indentificat samsarii: nu te lasa sa pipai.
    Producatorii sunt ingaduitori tocmai ca si ei au nevoie de atins leguma inainte de a o culege, asa ca inteleg ca nu ii iei luciul.
    Ba mai mult, recomand nici sa nu iei vreodata de la samsari si de la tarabele din frunte…sunt scumpe, se cearta intre ei samsarii, as scrie ceva povesti culese din concediul meu de maternitate.. 😀

    Asa ca lectia ai invatat-o: mergi in spate din prima, mergi in locurile de unde e greu sa vinda. Si o sa ai suprize, si surprize aromate!

    1. Nici in spate nu mai sunt taranii de alta data, zau. Merg in piata asta de cand eram mica. Au acaparat afaceristii lu’ Peste cam tot.

  10. Răspunde

    Si mie mi s-a zis ca daca vreau sa le pipai, sa ma duc in supermarket! Deci…

    1. credeam ca numai la mine in piața e așa.

    • Dincolo de nori
    • 20/06/2017
    Răspunde

    🙂 Hai că aia cu Noaptea Muzeelor de la sfârşit m-a făcut să râd.

    1. Razi, tu, razi, Harap-alb!

    • Iacob Elena
    • 25/06/2017
    Răspunde

    Pe mine ma enerveaza cel mai tare faptul ca nici bine nu vezi ceea ce te intreseaza sa cumperi ca deodata incep sa te asalteze „precupetele”…nu suport lipsa de bun simt…nu mi se pare ca exista o minima de decenta prin pietele noastre.

    1. cu ce va servesc, doamna? :))

  11. Răspunde

    :)))) super tare! Imi amintesc si eu de aceasta piata pentru ca stateam pe Calea Rahovei si era cea mai apropiata desi.mergeam destul de mult. Mi s-a parut destul de scumpa si in plus nu prea aveai de ales, doar cate 2-3 comercianti vindeau acelasi lucru. Dupa ce am descoperit piata de pe langa Sun Plaza Mall mergeam doar acolo. Era mult mai curat si in plus doar acolo am gasit merele la care pofteam (eram insarcinata in perioada aia) 😀

    1. aflu lucruri noi. Nu stiam ca ai locuit in Bucuresti. La piata Big Berceni zici? N-am mai fost pe acolo de 10 ani, cred.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares