Circuit turistic sau sejur? Află care ți se potrivește mai bine! 5 lucruri de analizat pentru a lua decizia corectă

vacanță pe plajă

Yuhuuu, se apropie concediul! Asta e cea mai frumoasă perioadă din an. E momentul acela în care îți iei o pauză de la toți și toate, pleci cu familia sau cu prietenii în vacanță și te distrezi uitând de tot ce înseamnă muncă. Probabil că știi deja unde vrei să mergi în vacanță anul acesta. Știai de când te-ai întors din sejur anul trecut. Se mai pune totuși o întrebare: ce tip de vacanță ți se potrivește mai bine, un sejur clasic sau un circuit turistic? Sunt cel puțin 5 lucruri la care trebuie să te gândești înainte de a alege una dintre cele două variante de excursie.

1. Durata concediului

sejur în BalchikNu toată lumea își permite să-și ia concediu 20-30 de zile. Unele firme acordă concedii scurte, de 5-7 zile, nu cumva să cadă firma în lipsa angajaților. Majoritatea circuitelor turistice din pachetele diverselor agenții sunt de minim 7-8 zile. Nu prea ai cum să mergi pe varianta asta. Mai bine alegi o vacanță de 3-4 zile, eventual într-o destinație nu prea îndepărtată, ca să nu pierzi mult timp pe drum. Bulgaria chiar e o opțiune bună. Îți iei un astfel de sejur în Balchik și scapi și ieftin, ajungi și repede și-ți rămâne destul timp să te bucuri de soare și mare (e foarte aproape de Vama).

2. Scopul concediului

Gândește-te bine ce vrei de la acest concediu! Relaxare totală sau aventură? Dacă ești genul activ, gata oricând de noi aventuri și descoperiri, dornic să vadă cât mai multe locuri, circuitul e pentru tine. N-ai cum să te plictisești, nu vei petrece 2 zile în același loc și vei surprinde toate obiectivele turistice din zona pe care o vizitezi. Ai aici câteva oferte numai bune de circuite turistice. La circuitele europene prețurile pornesc de la 140 de euro.

Dacă, dimpotrivă, vrei doar relaxare, ca să n-o numesc leneveală, uită de circuit!

3. Bugetul pentru vacanță

N-avem cum să nu luăm în calcul componenta financiară. La un sejur, mai ales dacă alegi varianta all-inclusive, cheltuielile suplimentare nu sunt foarte mari. Plătești vacanța și ce mai cheltuiești tu pe acolo pe un suvenir, o înghețată sau o rochie de plajă.

În cadrul unui circuit turistic, trebuie luat în considerare faptul că taxele de intrare pe la obiectivele turistice nu sunt incluse în preț și uneori pot fi destul de mari și mesele luate pe traseu s-ar putea să nu fie nici ele în cele mai ieftine locații.

4. Sociabil sau dornic de singurătate?

circuit turistic sau sejurUnora la plac vacanțele în grup. Le consideră mai antrenante și mai distractive. Alții preferă să fie singuri, să aibă vacanțe în care să se reculeagă și să se liniștească, scăpați de agitația și hărmălaia de la locul de muncă. Circuitul turistic înseamnă să suporți câteva zile un grup de oameni, să socializezi cu ei, să le zâmbești. Dacă sună stresant pentru tine, mai bine alege un sejur. Bulgaria, Turcia, Grecia – nu contează unde mergi, important este ca vacanța să te aducă înapoi relaxat și cu bateriile încărcate.

La polul opus sunt persoanele singure, dornice de socializare. De ce să stai acasă să plângi că nu ai cu cine merge în vacanță, când poți să alegi un circuit turistic, să fii înconjurat de oameni veseli care îți împărtășesc pasiunea pentru călătorii?

5. Programul impus

Atunci când mergi în vacanță singur sau cu familia, îți faci programul cum vrei tu. Te trezești la 10, dacă ai chef de lenevit, petreci toată noaptea în club, mănânci la ce oră vrei, etc. Circuitele turistice nu-s așa darnice din punctul ăsta de vedere. Există un program impus de care trebuie să se țină tot grupul. Te trezești la oră fixă, iei masa pe apucate, nu poți zăbovi mai mult într-o locație sau alta. Trebuie să te ții de grup.

Este foarte important pentru tine să alegi varianta care ți se potrivește cel mai bine. Nu contează că o colegă a fost în circuit în China și s-a simțit bine. Tu nu ești la fel. Trebuie să știi la ce să te aștepți într-o astfel de vacanță, nu să dai sute de euro și să te întorci dezamăgit după 10 zile, cu dureri de picioare, fără bronzul la care visai, stresat și obosit. Mai bine un sejur liniștit și mai puține poze cu obiective turistice, dar multe răsărituri, apusuri și selfie-uri pe plajă.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Amy
    • 23/06/2017
    Răspunde

    Vacanta sa fie, nu mai conteaza cum si ce fel! :)) Hai ca deja mi s-a facut dor! 😀

  1. Răspunde

    Eu in Balcic am fost acum 2 ani in luna de miere si a fost SPLENDID. Exact asa cum spui si tu, am ajuns repede, iar preturile au fost CU MULT mai mici decat in statiuni, am putut face comparatie pentru ca si atunci ne-am dus in vizita in Albena si anul acesta ne-am petrecut vacanta acolo. Cat despre intrebarea din titlu, eu tot caut si nu am gasit inca, exact ceea ce imi doresc eu, adica o oferta de la agentie cu 2 saptamani, din care 1 de plimbare ( circuit) si inca una de sejur, in care sa stau cu burta la soare. Adica exista asa ceva, ar nu pe destinatiile pe care mi-as dori eu.

  2. mie mi-ar placea un city break! 2-3 zile sunt perfecte, sa mergem numai noi, fara grup, sa nu stau cu program sau chestii de genul. independenta!

    • Valeria Chertes
    • 23/06/2017
    Răspunde

    Nu conteaza cat si unde numai sa fie vacanta alaturi de oamenii dragi.

    • Iacob Elena
    • 23/06/2017
    Răspunde

    Mai nou imi plac circuitele turistice…sa ma relaxez si sa vizitez intr-un timp scurt cat mai multe. Planuiesc deja un tur pe la munte, de abia astept sa bifez niste locuri numai bune de vizitat!

    • ghelbere elena
    • 24/06/2017
    Răspunde

    Imi plac mai mult circuitele pentru ca intr-un concediu scurt sa pot vedea si admira cat mai multe,

    • Tatiana Sorina
    • 24/06/2017
    Răspunde

    Anul asta sper sa imi fac concediu la Brasov,de doi ani l-am luat tot in Decembrie.

  3. Răspunde

    Noi suntem mai ciudati. Nu avem stare cand mergem in concediu. Preferam sa cutreieram, sa descoperim diverse locuri din imprejurimi. Da, stam cateva ore in locatia unde ne cazam, dar nu rezistam prea mult. Acum cativa ani am facut (impreuna cu copiii) un mini-tur de tara si a fost cea mai distractiva vacanta din toate cele de pana acum. Anul acesta nu avem cum sa facem ceva similar, dar …..mai avem si alte vacante in care sa facem ceva similar.

    • Simona D.
    • 25/06/2017
    Răspunde

    Vara trecuta am fost cu familia mea intr-un circuit de cateva zile in care am bifat cateva orase importante si multe obiective turistice. A fost cea mai grozava experienta si abia asteptam s-o repetam!

    1. ma bucur ca v-ati simtit bine.

  4. Răspunde

    Cred ca mi-ar placea ambele experiente. Doar sa nu fie prea lungi. Adica nici prea multe zile in acelasi loc si nici prea multe pe drum :p

    1. vad ca si tu esti ca mine si te plictisesti daca stai mult intr-un loc.

  5. Răspunde

    Imi place sa merg in grup, cu familia sau cu prietenii, intr-o pensiune (nu-mi plac hotelurile), sa ne facem programul cum vrem noi.

    • MIHAI PAULA
    • 25/06/2017
    Răspunde

    Important este sa te simti bine, sa te relaxezi, sa ai o vacanta cat mai placuta, sa fii cu prietenii, cu cei dragi din familie. Nu mai conteaza unde vei petrece vacanta…….

  6. Noi mergem in vacanta minim 7 zile, astfel nu simt ca e vacanta. Trebuie sa fie mare, plaja, nisip si caldura pentru bronzat.
    Stabilim in cateva zile destinatia, nu ne place sa cumparam bilete cu luni inainte.

    1. aici ne potrivim. Nici mie nu mi-ar placea sa planific totul cu luni inainte. Daca intre timp gasesc un loc care imi place mai mult?

  7. Răspunde

    Am vazut deja Balchik-ul si pot sa spun ca a fost una dintre cele mai frumoase vacante. N-o avea el palmieri, dar m-am relaxat acolo 4 zile cum n-au reusit in nicio alta statiune din zona litorala. Am mers putin la plaja, m-am plimbat mult pe faleza lunga, am vizitat castelul celebru de acolo si am mancat o gramada de preparate delicioase fara sa scot o avere din buzunar. Iar hotelul la care am stat a fost super curat si frumos, in ciuda a tot ceea ce auzeam despre statiunile din Bulgaria. Am avut parte de atat de multa curatenia cum n-am primit niciodata in Romania. Poate doar cand am mers la JW Marriott, doar ca in cazul asta a fost si o diferenta mare de pret.

    Si anul trecut am fost in vacanta tot pe relaxare mai mult. Insa anul acesta am pus la cale un circuit. Abia astept sa vad cum este :D. Can’t wait!!!

    1. wow, asa servicii si cazare? Adica am auzit eu lucruri bune, dar la asta chiar nu ma asteptam. Vacanta placuta, copilas!

  8. Răspunde

    Noi suntem mari iubitori de concedii (daca ar fi seful de acord, as trai numai din concedii 😀 ).
    Anul asta plecam 2 sapt cu cortul, nu stim inca unde, dar e sigur ca o sa vedem mai multe 🙂 si ramanem intr-un loc 2-3 zile (maxim),si mai departe. Nu avem stare :). Vom evita orasele mari si urmari sate si paduri pt liniste si atmosfera locala.
    Avem mare noroc ca de la firma de la sot putem lua masina deci ne costa numai benzina si probabil campingurile unde vom campa, mancarea va fi gen branza cu rosii si fructe, si vom completa de prin magazinele pe acolo si din lada frigorifica. Inca nu am cumparat o instalatie de gaz pt camping sa ne facem cafea/ceai dimineata…si sotul bombane sa luam un mic mic gratar sa ne frigem niste carne…dar na, portbagajul e limitat 😀 – chiar, cum reuseam acum 15 ani sa bag totul in rucsac??

    Nu am facut niciodata un circuit organizat, dar cred ca mi-ar placea. De ex. as vrea asa in Egipt, la anul de Paste (zic ca as vrea, dar nu am facut nimic pt asta).

    1. Vacanta placuta, dragilor!
      Daca te-ai fi dus in Grecia, nu te-as fi invidiat, sa stii. Dar pentru excursia asta cu cortul, chiar mi-e nitel ciuda. Poate spre toamna reuseste si al meu sa-si ia cateva zile de concediu sa facem o prima escapada de genul asta. Abia astept sa-mi povestesti mai multe la intoarcere si sa imi recomanzi locuri.

  9. Răspunde

    Mie imi plac ambele. Momentan mergem doar la relaxare ca o avem pe cea mica, dar as vrea si un circuit in care sa bat strazile orasaelor impreuna cu sotul meu

    1. Sunt sigura ca Sasha face vacantele mai distractive. La pensie o sa aveeti timp sa fiti voi doi singurei.

  10. Răspunde

    Mie nu imi place la mare, dar nici nu sunt adepta aventurilor. Cand merg in concediu imi place sa vizitez cate ceva dar sa am asigurat loc de leneveala la hotel (o piscina, o curte cu iarba daca este pesiune, etc)

    1. esti de mijloc, in cazul asta. Deci tot vacanta individuala ti-as recomanda.

    • nicolae claudia
    • 27/06/2017
    Răspunde

    sunt genul de persoana careia ii place sa cutreiere in concediu..nu prea pot sta locului..ma plictisesc repede

    1. eu sunt total opusul tau.

  11. Io-s fană sejur relax 100%, dar unul din ăla All-Inclusive, la Ultra nu mă bag că nu mă ţine buzunarul. În city-break încă nu am fost, nici în excursii organizate unde totul se programează (m-ar irita chestia asta, cred…tot pe-o fugă şi-un stres).
    Cel mai bine e să-ţi faci familia pachet şi să te zbengui pe undeva vreo 14 zile (nu 7, că e puţin). Asta-i fantezia mea, cu 14, dar al meu soţ zice că ar fi plictisitor atâtea zile. Pentru mine nu ar fi, că aş avea timp de toate: vizitat, tolănit pe plajă, plimbat. Şi atunci, într-un asemenea sejur, ar merge şi câteva mici excursii organizate. Am trăit experienţa în luna de miere, în Grecia, şi tare mi-a plăcut. Cam repede s-a scurs timpul, însă.

    1. si pentru mine 14 zile ar fi prea mult, si obositor si plictisitor. Nu am fost niciodata intr-o vacanta mai lunga de 4 zile. Mie mi se face repede dor de casa.

  12. Răspunde

    Recunosc ca-mi place leneveala si nu-mi place sa-mi faca cineva programul, dar in cazul unui circuit treaba sta putin diferit. As merge intr-un circuit doar pentru ca pot vedea multe lucruri intr-un timp scurt. Stiu ca este obositor si totusi am curaj sa merg intr-un astfel de circuit

    1. banuiesc totusi ca nu ai merge cu fetita dupa tine, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares