Pro sau contra articole plătite gata scrise?

Pro sau contra articole plătite gata scrise

Nu mai e un secret pentru nimeni că bloggerii scriu și articole plătite. Trebuie să facă și ei cumva rost de bani pentru net, curent, găzduire și alte cele de trebuință unui blogger. Uneori colaboratori vin cu cerere de articol de scris. Alteori ei te întreabă cât îi costă publicarea unui articol gata scris de ei.

Când am avut prima oferta de genul ăsta (articol gata scris, doar de postat), am crezut ca l-am apucat pe Dumnezeu de picior. La prima impresie e super afacere să dedici 3 minute (maxim 5 – cu tot cu căutat poze potrivite) postării unui articol la care a muncit altul și să iei niște bănuți pentru treaba asta. Totuși, de aproape un an nu am mai acceptat astfel de articole pe Caietul Cristinei și începând de azi nu mai accept nici pe  Ieftinici.ro.

De ce nu mai vreau să fac bani ușor? Pentru că e ceva ce contează mai mult decât banii pe care îi poți obține din postat 2 articole scrise de altul. E vorba de mândria ta, dar mai ales de reputația pe care o ai de apărat, despre un stil care e cartea ta de vizită. De cele mai multe ori articolele gata scrise sunt de o calitate foarte proasta. Ideile sunt cele care-mi veneau mie acum 6-7 ani, la începuturi, gramatica e de una de nota 4 spre 5, uneori și mai proastă, sunt articole pline de cuvinte cheie care miros de la 100 de kilometri a reclamă trasă de păr.

Pro sau contra articole plătite gata scrisePublici un articol d-ăsta, iei un 40-50 de lei și te lingi pe bot de multe. Dincolo de chestii de SEO în care nu mă bag pentru că nu mă pricep, îți faci rău în mod direct dacă ne gândim la cei care vor vrea să colaboreze cu tine de acum încolo. Păi eu, dacă intru pe blogul tău, și văd un articol d-ăla, de toată panarama, în care tu mă minți că ți-ai cumpăra nu știu ce porcărie, cu ”mi-aș” scris legat, fără virgule și fără niciun Dumnezeu, crezi că mai vreau să scrii pentru mine? Sau, dacă vreau, cât crezi că sunt dispus să-ți dau pe un astfel articol?

E mișto să faci bani ușor și să ți-i transfere oamenii chiar azi, nu zic că nu, dar ar trebui să gândim puțin și pe termen lung, la cum ne afectează imaginea, credibilitatea și chiar blogul în sine o astfel de colaborare. Eu, dacă voi mai accepta articole gata scrise, o voi face doar acolo unde mi se arată articolul înainte și am opțiunea să-l refuz dacă simt că modul de scriere nu îmi face cinste.

Voi sunteți pro sau contra publicării de articole gata scrise pe blog?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Clar contra si am refuzat mai multe propuneri in acest sens. Motive:
    1. blogul este personal si cumva contravice cu conceptul. Chiar daca nu e semnalizat ca atare, sunt convinsa ca recunosc un astfel de articol pe blogurile pe care le citesc regulat.
    2. nu am garantia ca acel articol nu mai ajunge publicat in nu stiu cate parti si ma trezesc aiurea cu penalizari de la google.
    3. promovez lucrurile despre care stiu ca sunt calitative sau fac diverse informari despre ce gasesc eu ca e interesant. Vreau sa pastrez lucrurile asa, chiar daca asta inseamna mai putine colaborari. Nu am de unde sa stiu despre ce se vorbeste in respectivul articol si poate ma trezesc cu vreo reclama videochat sau cine stie ce alt lucru pe care nu il sustin, in conditiile in care mi-am asumat faptul ca public acel articol. Oooops!
    As putea sa tot continui, dar cred ca deja e evident care e orizontul de gandire pe care il aplic aici. Fiecare alege sa faca ce vrea pe blogul propriu, dar o astfel de colaborare nu este pe gustul meu. Prefer sa fie liniste pe blog decat sa public articole gata facute.

    • GK
    • 12/05/2017
    Răspunde

    Foamea face omul sa accepte orice, de foame pui pe blog si necroloage. Asa se face in zilele noastre, integritatea e un lux pentru majoritatea oamenilor.

  2. eu sunt pro, pana in momentul de fata. nu am avut supriza sa ma trezesc cu mizerii, au fost articole scrise corect gramatical, eu le iau si le verific inca o data, pun virgule, semne, acolo unde e cazul, deci nu public chiar asa, ca-n pom. pana la urma, sunt si astia niste bani, mie-mi prind bine. si atata timp cat vorbele au logica si sunt fluente… e ok

  3. Am fost întrebată, mi s-a propus, dar nu s-a concretizat nimic. Poate și datorită faptului că am specificat faptul că textul trebuie să se plieze pe stilul blogului meu 😉

    Nu am nimic împotriva acestor tipuri de articole, atâta timp cât se poate modifica să fie pe placul ambelor părți implicate în colaborare.

    Încă nu am nici un text din acest fel pe Blog.

    • Sandy Bell
    • 12/05/2017
    Răspunde

    Eu zic sa fii pro pt ceea ce te face sa te simti bine.Corectitudinea ta te va costa,in sensul ca vei munci mai mult si vei castiga mai putin.Un negustor bun stie sa si vanda marfa.Dincolo de toata aprecierea mea,eu sunt pro pt ceea ce ti aduce tie banuti,pt ca imaginea nu tine de foame 😉 Fosta Dana Lia

  4. Răspunde

    Depinde si de la cine vin acele articole gata scrise. 😀 Sunt unii care intr-adevar scriu in bataie de joc (destul de multi).
    Insa sunt si putine agentii care isi respecta clientii si au grija la informatie, texte, imagini, chiar si la locul in care sunt publicate. Exact cum ai zis tu, daca vad un articol plin de greseli pe un blog, atunci evita acel blog.
    Mai exista situatia in care clientul X nu apeleaza la agentie ci direct la tine si pentru ca stie ce vrea isi scrie singur articolul… si il scrie bine pentru ca nu vrea sa-si dea singur cu „tesla”. 😛
    Si eu am refuzat articole din cauza temei nepotrivite sau textului scris in bataie de joc.
    Deci in concluzie ori nu accepti deloc astfel de artcole, ori accepti doar ce-ti convine. 😀
    P.S. : „Stiu ce-ai facut asta vara” . Nu e greu de ghicit… stiu cui i-ai dedicat articolul!
    Te pup Cristina.

  5. Răspunde

    Pai nu le publici cu greseli..le modifici si tu :))))
    Nu am pe blog decat un astfel de articol…sau 2! Dar..prefer sa fac eu, mai ales ca pentru asta mi-am deschis blogul. Sa scriu despre produsele testate, despre experientele mel, sfaturi si pareri personale! 🙂

    • Naty Mihaela
    • 12/05/2017
    Răspunde

    Eu nu sunt pe subiect ..nu sunt blogger ..pot sa zic doar ca depinde de fiecare cum crede ca e mai bine .

  6. Răspunde

    Depinde mult de cum arata acel articol. Recunosc ca am acceptat si da, sunt dispusa sa accept in continuare dar nu orice fel de articol. Unul care face nota discordanta cu ce si mai ales cu felul in care scriu pe blog, nu accept.
    Bine, nici nu imi pun multe intrebari in legatura cu acest subiect pentru nu am primit asa multe oferte inca sa triez si sa refuz :)))
    Dar daca tot ai intrebat ma aflu si eu in treaba sa raspund :p

    • Valeria Chertes
    • 12/05/2017
    Răspunde

    Tu faci cum crezi ca este mai bine pentru tine.

    • Daniela
    • 12/05/2017
    Răspunde

    Si eu as citi un articol inainte sa colaborez cu cineva. Poate e bine scris, documentat, argumentat si prezinta interes. Dar acum vine o alta intrebare: eu am incercat produsul respectiv, il cunosc indeajuns de bine astfel incat sa ii fac reclama. Trebuie sa fiu in cunostinta de cauza.

    • Mara
    • 12/05/2017
    Răspunde

    N-as spune ca-s pro dar nici contra.
    Mai curand sunt pentru verificarea lor inainte de a accepta ori publicarea lor sub semnatura celui ce l-a scris sau, cel mai bine (in opinia mea), publicarea lor intr-o sectiune separata, speciala pentru genul acesta de articole.

  7. Răspunde

    Vreau sa fiu sincer si sa nu te mint. Da … Accept astfel de articole. In primul rand, nu cred ca depasesc degetele de la o mana la cate articole scrise am pus eu pe blog. Am avut surpriza sa primesc un articol atat de frumos pe o tema usor diferita, incat am acceptat-o.

    Deci, eu le accept si daca as gasi articole care nu pot aparea pe blogul meu pentru ca sunt gresite gramatical sau ceva nu-mi place, nu ma obliga nimeni sa-l public. Am si aceasta optiune de a refuza in momentul in care primesc articolul.

    • Pietraru Maria Ancuta
    • 12/05/2017
    Răspunde

    sunt contra acestor articole

  8. Răspunde

    Eu am publicat un singur articol promotional gata scris: pe primul, de pe primul blog. Atat de rau mi-a parut ca nu se potrivea cu stilul meu (desi era bine scris si nu avea linkuri multe sau alte chestii care sa ma deranjeze), ca am zis ca nu mai fac asta.
    Cred ca fiecare vă ajunge la un moment dat la aceasta concluzie.

  9. Contra sunt și eu, dar din păcate lumea încă acceptă și de aceea ei și oferă.
    Nu aș accepta pentru eu am stil aparte de a scrie și pentru că tema 90% sigur nu s-ar potrivi cu blogul meu.

  10. Răspunde

    Am mai publicat si eu astfel de articole, dar inainte sa fac acest lucru am verificat sa vad daca e scris ok, daca nu cuva lipseste ceva apoi l-am publicat. Dar oricum ai mare dreptate cand spui aceste vorbe si tine de imaginea ta.

  11. Răspunde

    Eu sunt pro si am articole gata scrise pe blog. Chiar ieri am negociat pentru unele. Daca imi convin? Da, pentru ca mai castig timp si pentru altceva. Acum fiecare e liber sa faca si sa scrie ce vrea pe blogul lui/ei.

    • ghelbere elena
    • 13/05/2017
    Răspunde

    Daca poti citi articolul inainte si-l poti corecta daca sunt greseli si mai ales daca se potriveste stilului tau cred ca nu ar trebui sa refuzi.

    • Lamiita Petre
    • 13/05/2017
    Răspunde

    Eu abia m-am invatat si nu am de gand sa renunt deocamdata. Sunt la faza in care as face mana grebla si nu o fac de foame la burtica, cum se exprima cineva pe aici, poate de foamea de bani.( mi-e foame de bani, mi-e foame de bani ..) ? Da, la un anumit nivel, la care ai ajuns tu, iti poti permite sa faci regulile in casa ta, sa nu accepti niciun fel de compromis. Cu siguranta multe dintre astfel de articole sunt mult mai bine scrise decat o facem unii dintre noi, ca sa nu mai vorbim de gramatica. ( sper ca nu se fac corecturi si sa scrie varianta gresita) ? Pe mine nici nu m-a interesat cum e scris, vazi? Nu m-a dus mintea, am zis „treaba lui, e articolul lui”dar nu am mai gandit si mai departe ca e blogul meu. De acum voi fi mai atenta, dar, ti-am spus, abia m-am invatat. Toti colaboratorii sa vina la mine ca am nevoie de un laptop nou si imi trebuie bani ca penZia e mica. Si, da, accept si articole despre videochat. Daca sexul vinde asa bine, il vindem si noi, macar virtual daca altfel nu se mai poate. N-ati vazut cate site-uri cu reputatie au reclame cu si despre sex, de nici nu mai stii de ce ai intrat pe site-ul respectiv.

  12. Răspunde

    Pentru 50 de lei nu merita sa scrii/publici advertoriale.

    Eu accept consderve din astea pe blogurile de personal finance. Se dau 50-60 de dolari pe bucata, sunt scrise decent si-mi ia exact 5 minute sa le postez. Plus ca atrag si alti clienti de articole de gen, gata si ei sa dea bani.

    Pe blogul romanesc scriu doar eu articolele si nu pe 50 de lei.

  13. Am acceptat si eu din cauza unor nevoi financiare. Dar la un moment dat am pis piciorul in prag. Nu ma consider o persoana care stie gramatica la perfectie dar multe dintre articole aveau cu tona. Prefer munca mea cu greseli mar’mici gramaticale dar macar stiu ca sunt eu cel din spatele articolelot

  14. Răspunde

    Sunt si pro, dar sunt si contra. Cred ca 90% dintre materialele deja redactate sunt de foarte slaba calitate. Pe multe dintre ele a trebuit sa le modific. Ori, in timpul respectiv, as fi putut scrie chiar eu materialul si ar fi fost unul foarte bun. In prezent am ajuns sa accept cu anumite conditii materialele deja redactate, iar daca acele conditii nu sunt indeplinite atunci refuz materialul. Nu degeaba mentionez cerintele. Asa cum si eu tin cont de ele cand trebuie sa scriu articole, si altii trebuie sa aiba in vedere anumite norme de scriere.

    • Delia
    • 15/05/2017
    Răspunde

    Nici nu stiam ca exista asa ceva :)) Nu am primit astfel de propuneri pana acum, dar cred ca, inainte sa accept, as vrea sa vad daca ceea ce primesc este compatibil cu blogul meu. Nu pot spune daca sunt ok cu asta sau nu, pana nu sunt pusa in fata faptului.

  15. Răspunde

    In atatia ani de blogging sa stii ca nu am acceptat decat de 3 ori articole gata scrise si doar de la e advertising cand lucram cu ei, in urma cu cativa ani. Articolele erau chiar bune si nu am avut probleme cu ele.
    In rest, nu. NU am avut oferte, dar nici nu m-as fi aruncat sa accept decat daca as fi studiat poate acea agentie/firma ca sa ma asigur ca nu e bataie de joc. Si chiar si atunci….as avea dubii daca e bine sau nu.

  16. Răspunde

    mie mi se pare ne-etic, imoral sa scriu si sa laud ceva neincercat de mine. Recomand cu drag ceva de care sunt multumita. Si mai ales critic ceva de care nu sunt multumita :D. De formatie inginera, imi place sa caut parerile ambelor parti, specificatii, teste de laborator, avize etc.

    Am asa o idee ca daca pacalesc pe altii viata ajunge sa ma pacaleasca si pe mine, asa ca ma port cu altii asa cum ma port cu mine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares