Ghiozdan sau geantă de umăr – Care? Când? De ce?

Ghiozdan sau geantă de umăr

Scriam, zilele trecute, despre părinții care merg zilnic să-și ia copiii de la școală și aminteam de ghiozdanele pe care mai nou le cară părinții. Atunci mi-a venit ideea articolului de azi, despre alegerea genților pentru școală. Principalele 4 categorii de obiecte în care pot fi transportate rechizitele pentru școală sunt: săculețul, ghiozdanul, trolerul și geanta de umăr. De ce toată lumea zice că ghiozdanul este cel mai bun pentru coloana copiilor? Când putem să-i dăm copilului un săculeț? De ce nu prea se poartă trolerele în România? De ce medicii nu recomandă gențile de umăr? La aceste întrebări voi încerca să răspund astăzi, luând pe rând aceste tipuri de genți școlare.

Săculețul

safta-saculetMă refer la tipul ăsta de săcuț care se închide prin simpla strângere a unui șnur în jurul gurii. Mie mi se pare foarte potrivit un săcuț pentru grădiniță. Oricum majoritatea modelelor au desene foarte vesele imprimate, deci sunt iubite de copiii foarte mici. Săculeții sunt ușori și încap destule lucruri în ei. Totuși, dacă acum 30 de ani, când mergeam eu la grădiniță, săculețul de genul ăsta era vedetă, acum copiii sunt mai degrabă atrași de ghiozdanele și gentuțele speciale, cele foarte mici, pentru grădiniță.

Săculeți am văzut că mai folosesc elevii mari mari pentru a căra echipamentul sportiv în ei în zilele în care au educația fizică în orar.

Ghiozdanul

frozen-ghiozdan-de-gradinita-olafPe el îl întâlnim cel mai des, zic eu, mai ales la elevii de școală primară. Se găsesc ghiozdane de toate dimensiunile, formele, culorile, pentru orice vârstă, orice sex și orice stil (da, stilul e important chiar și pentru copii!). Cei de 3-4 vor purta ghiozdane mai mici, imprimate cu prietenii din desenele animate potrivite vârstei lor (Albinuța Maia, Barbie, desenele Looney Tunes, Mickey și Minnie Mouse, Prințesa Sofia, prințesele Disney, Batman, Spiderman). Cam aceleași modele sunt potrivite și pentru puștii din clasa 0 sau clasa I.

Din clasa a II-a deja lucrurile se complică, materiile se înmulțesc, e nevoie de ghiozdane mai mari și se schimbă și preferințele copiilor în materie de printuri. De la Disney trecem la Blade și Starwars. Prin clasa a IV-a deja renunțăm la imprimeurile prea copilărești și ne orientăm spre ghiozdane în genul celor de la Pepe Jeans London. Părinții în căutare de ghiozdane, să-și noteze că pe worldoftoys.ro găsesc aproape 700 de modele de ghiozdane.

De ce sunt ghiozdanele cele mai recomandate tipuri de genți școlare? În primul rând pentru că sistemul de purtare (cel pe ambii umeri) este cel mai sănătos, greutatea fiind distribuită în mod egal pe ambii umeri fără a pune presiune prea mare pe unul din ei. Apoi, n-avem cum să uităm de modelele ergonomice care se pliază perfect pe coloană pentru a nu o deforma. Cu riscul de a părea o babă comunistă, cred că ghiozdanul ar trebui să fie obligatoriu pentru copiii mai mici de 10 ani. Excepție ar fi cazurile în care se optează pentru troler.

Trolerul

disney-troler-ghiozdanDacă tot l-am pomenit, aș vrea să vorbesc puțin și despre el. Nu e prea iubit, cel puțin nu la noi în țară. Motivul principal este mentalitatea. Probabil că, în timp, le vom vedea tot mai des pe străzi. Dincolo de asa, mai este vorba și de motive practice: la noi trotuarele și străzile sunt cum sunt și școlile le avem cu etaj și nu e prea comod să urce un copil un troler până la etajul 2 sau 3. Dacă nu ar fi aceste mici neajunsuri, trolerul ar fi ideal pentru sănătatea coloanei copilului școlar.

Geanta de umăr

catalina-estrada-geanta-de-umarDupă 10-11 ani apare o problemă. Copiii nu mai vor să poarte ghiozdan, cel puțin nu pe cel clasic cu sistem de purtare pe ambii umeri. Ghiozdanele devin obiecte destinate copiilor mici și adolescenții nu vor să fie ridiculizați de colegi pentru că poartă ghiozdanul din clasa I. Fie vor opta pentru ghiozdan sau rucsac purtat pe un singur umăr, fie se vor orienta către geanta de umăr.

La început, gențile de umăr erau purtate mai mult de fete. Acum și băieții optează pentru același obiect. Dacă aruncați un ochi pe worldoftoys.ro la categoria ghiozdane și genți, veți vedea că există în jur de 700 de modele de genți pe site. Majoritatea sunt dedicate adolescenților, copiilor trecuți de vârsta de 10 ani. Sunt și modele pentru cei mai mici, dar mult mai puține și sunt mai mult genți pentru plimbare, decât genți școlare, tocmai pentru că nu este ok pentru cei mici să poarte toată greutatea materialelor școlare pe un singur umăr.

Prin urmare, dragi părinți, veți ține cont și de preferințele copilului atunci când alegeți geanta pentru școală, dar veți lua în calcul și vârsta pe care o are copilul și care din aceste tipuri de genți i se potrivește. Vrea geantă la 8 ani? Cumpărați-i o geantă pentru plimbare și explicați-i că, dacă o poartă la școală, când are atâtea de cărat, o să facă cocoașă, o să i se strâmbe coloana și o să stagneze din creștere. Contează și moda (care s-a schimbat la 180 de grade – acum femeile renunță la genți și poartă ghiozdane și copiii plâng că vor genți în locul ghiozdanelor), dar este mai importantă sănătatea.

Ghiozdan sau geantă de umăr

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 09/05/2017
    Răspunde

    Noi preferam ghiozdanul.

  1. Nepoțica mea preferă la grădiniță ghiozdanul cu Frozen pe care l-a primit de la noi. Ghiozdan pentru că are multe de dus cu ea.
    Când ieșim în parc sau la plimbare are o geantă drăguță.
    Pentru evenimente, i-am cumpărat una mai elegantă cu blăniță.
    Ah copii, copii!

    1. sa va traiasca! Mi-o si imaginez in postura de domnisoara in miniatura, purtandu-si mandra gentutele!

    • ghelbere elena
    • 10/05/2017
    Răspunde

    Baiatul meu e in clasa a VI a. Cand am vazut cat de greu e ghiozdanul si ca se plange ca-l doare coloana am vrut sa-i iau un troler, dar nu a vrut.

    1. nu vrea pentru ca se teme sa nu rada colegii de el. Asta e Romania.

  2. Răspunde

    Daca m-ai intreba pe mine, eu as alege geanta. Clar imi este cea mai la indemana si este foarte buna pentru a indesa diverse in ea. Acum am vazut ca este la moda rucsacul si mi-as dori sa-mi iau si eu cateva si nu prea ma hotarasc asupra modelului. Pentru copii prefer acel troller micut cu personaje animate

    1. geanta eu am purtat doar in clasele a XI-a si a XII-a, mai mult pentru ca ma temeam sa nu rada restul fetelor de mine ca port ghiozdan.

    • nicolae claudia
    • 10/05/2017
    Răspunde

    noi momentan suntem la saculet..mai avem pana la ghiozdan

    1. ooo, deci se mai poarta?

  3. Răspunde

    Deocamdata noi ne incadram la categoria ghiozdan 🙂
    Sa vedem ce mofturi or mai fi incolo, la adolescenta :))

    1. nu se mai numesc mofturi. Sunt tendinte.

  4. Răspunde

    La clasa a3a trollerul ne salveaza. Mergem pe jos aproape 1 km dus, plus intors, e f. greu (caiete si carti, sticla de apa, pachetul pentru pranz – ca ramane copila si la after), asa ca troller -ul e mare inventie.

    In rest, pentru copiii mai mari arata f.bine ghiozdanele de spate dar cu cele 2 manere (nu stiu cum se cheama) sa distribuie bine greutatea. Am umblat ani de zile pe munte cu 10 kg zilnic si am vazut diferenta intre un rucsac bun si unul prost. Durerile de spate se dau datorita distributiei dar si proastei tinute in banca/miscare insuficienta – sufar de asta asa ca am fost la ceva medici pt controale…

    1. nu cred ca au o denumire speciala. Alea sunr de fapt ghiozdanele in adevaratul sens al cuvantului, nu? Restul sunt variatiuni pe tema data 😛

  5. Răspunde

    Avem di tate! 🙂 )))
    Glumesc!
    Da, saculetii aceia sunt foarte utili pentru orele de sport, dar si pentru orele de arte plastice 😉
    Ghiozdane ergonomice – sunt ideale pentru ca distribuie greutatea imensa pe ambii umeri. Ai subliniat bine.
    Trolerul – ai mentionat exact ce trebuia, eu doar adaug un detaliu: nu este indicat de medici pentru ca se considera ca se deformeaza umarul mainii care trage trolerul.
    Geanta de umar – sa stii ca nu prea am vazut nici la liceu. E o moda acum sa poarte tot felul de ghiozdane cu modele de ramai traznit!
    Copiii mei merg la liceu (sunt clasa a II-a si clasa a IV-a) si am ocazia sa ii vad pe cei mari. Daca am vazut 3-4 adolescente (cred ca erau in clasa a XII-a) cu geanta, in rest….ghiozdane! De toate felurile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares