Ce trebuie să știi despre hepatită când planifici o sarcină

copil sănătos

Orice femeie își dorește la un moment dat să devină mamă.

Nu contează ce vârstă ai. Dacă tocmai ai decis că a venit momentul să lucrezi puțin la îndeplinirea acestui vis, trebuie să știi că, înainte de a arunca prezervativele sau anticoncepționalele și a trece la treabă, ar trebui să faci o vizită medicului. Sunt anumite analize pe care trebuie să le faci înainte de a concepe copilul. Și partenerul va trece pe la medic. Trebuie să vă asigurați că sunteți amândoi sănătoși și că nu riscați să transmiteți vreo boală copilului vostru. Printre analizele de efectuat atunci când se planifică o sarcină se numără și cele pentru depistarea hepatitei. Infecția cu virusul hepatic nu poate fi și nu trebuie transmisă copilului.

Ce analize se fac pentru depistarea hepatitei?

Se ia pur și simplu o eprubetă de sânge și se testează markerii pentru hepatitele B și C (aceste două forme sunt cele mai răspândite). În 2-3 zile aveți deja rezultatul acestor analize și medicul vă va spune dacă sunteți sănătoasă din acest punct de vedere sau nu. Aceste analize le puteți face fie la clinica unde vă trimite medicul de familie de obicei, fie la un centru precum EndoGastroHep care, după cum v-ați dat seama probabil din denumire, este specializat pe probleme hepatice și gatroenterologice.

Dacă ai hepatită înseamnă că nu poți face un copil?

Nu. La ora actuală există tratamente care te pot ajuta în acest sens. Ceva mai dificil este în cazul hepatitei B pentru că acest virus este foarte rezistent și forma respectivă de hepatită practic nu se vindecă niciodată. Hepatita C se poate vindeca și virusul responsabil de apariția ei poate fi eliminat complet din sânge prin tratament, ce-i drept îndelungat. În ambele cazuri se va urma întâi tratamentul prescris de medic și se ține hepatita sub observație până ce medicul își va da acordul pentru instalarea unei sarcini. Ideea este că și hepatita B poate fi tratată, chiar dacă nu se vindecă, și există 90% șanse ca fătul să nu ia această boală dacă știți de ea din timp și se iau măsurile impuse de medic.

Ce fac dacă sunt deja însărcinată și nu am făcut aceste teste de depistare a hepatitelor B și C?

teste hepatită b si c gravidaMergi să le faci cât mai curând! La centrul despre care aminteam mai sus, viremia pentru hepatita B sau C este gratuită și analizele de aici sunt sigură că sunt corecte. Și mai trebuie să faci ceva: dacă medicul de familie și ginecologul știau că ești însărcinată și nu ți-au prescris aceste teste, schimbă-i!

Dacă se întâmplă cumva să afli că ai vreuna din aceste forme de hepatită, nu este cazul să disperi pentru că nu va fi nevoie să renunți la sarcină (foarte rar se întâmplă asta, acolo unde boala este mult prea avansată). Ai grijă să alegi un medic bun pe segmentul acesta de gastro-enterologie. Acesta îți va administra tratamente care să reducă la maxim posibilitatea transmiterii virusului la copil.

Vrei să fii o mamă responsabilă și bună? Începe să te preocupi de sănătatea copilului chiar dinainte de a-l concepe! Fă-ți la timp toate analizele și nu îți spune că ești sănătoasă tun și nu e cazul de teste! Hepatita B poate să-ți fi fost transmisă prin transfuzii de sânge (dacă ai primit așa ceva) sau chiar prin sex neprotejat cu un partener care era deja infectat. Hepatita C puteai să o iei din mult mai multe surse.

Ține minte că infecțiile cu virusurile hepatice nu sunt un obstacol în calea îndeplinirii visului tău de a fi mamă și că testarea o faci pentru că vrei un copil sănătos!

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Anda Stanciu
    • 17/05/2017
    Răspunde

    Important de știut

    • Valeria Chertes
    • 17/05/2017
    Răspunde

    Doamne ce boala tampita,sfaturi bune pentru tinerele mamici.

  1. e bine de stiut! o sa facem si noi pasul asta si chiar tin sa fim cu analizele la zi!

    • nicolae claudia
    • 17/05/2017
    Răspunde

    si noi am facut multe analize..sunt foarte importante aceste analize

    • Tatiana Sorina
    • 18/05/2017
    Răspunde

    Bun articol!

    • ghelbere elena
    • 18/05/2017
    Răspunde

    Viitoarele mamici responsabile in general isi fac toate analize si investigatii recomandate de medic.

  2. Răspunde

    Da, trebuie facute astfel de analize pentru ca esti responsabila pentru o fiinta nevinovata!

    • Lamiita Petre
    • 19/05/2017
    Răspunde

    Ultimele cazuri mediatizate de hepatita C , mi-au cam dat fiori, e o boala parsiva si consider ca ar trebui sa facem analize pentru depistarea ei cat mai des, fiindca depistata la timp, se poate tine in frau.

  3. Răspunde

    Niste informatii utile care merita retinute. Sper sa nu am astfel de probleme niciodata. Imi mai doresc un bebe si nu mi-as dori sa am emotii in sarcina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares