9 sfaturi pentru un călcat mai rapid și mai eficient

călcat mai rapid

Nu mi-a plăcut niciodată să calc haine. Nici acum nu-mi place, ca să fiu sinceră. Totuși, cu noile tehnologii și urmând trucuri culese de ici și de colo, am reușit să mă împac cu această activitate și să scot de sub fierul de călcat haine pe care să nu-mi fie rușine să le port. Nu vreți să știți câte greșeli făceam înainte și cum arătau tricourile mele, pline de curte realizate chiar cu fierul de călcat!

În schimb, cred că v-ar prinde bine sfaturile pe care le-am pregătit pentru voi, cei care nu călcați de plăcere, ci de nevoie, și vă vin lacrimi în ochi când vă gândiți că o să întoarceți o cămașă pe toate părțile și, la final, o să arate ca una proaspăt luată de pe sârmă.

1. Nu lăsați niciodată hainele prea mult la uscat în soare

Credeam că mama exagerează când mă certa că am lăsat toată ziua hainele la uscat. Ei bine, avea dreptate. Hainele se calcă mult mai bine dacă sunt puțin trase și se dau netezite foarte greu dacă soarele le-a ars prea mult. Sigur că regula se aplică dacă și călcați hainele imediat ce le-ați strâns. Dacă le faceți teanc în șifonier, la ușa cu haine de călcat, s-ar putea să nu aveți rezultatele așteptate.

2. Folosiți apa

Nimic nu mi se părea mai enervant decât să las fierul de călcat de-o parte și să stau să pufăi apă pe haine pentru a le umezi în timpul procesului de călcare. De când am descoperit aparatele de călcat cu aburi, treaba merge mult mai ușor. Practic, cu oricare din stațiile de călcat de aici economisiți foarte mult timp. Aburul face țesăturile mai prietenoase cu fierul de călcat. Hainele devin netede de la prima trecere cu fierul peste ele. Și un fier simplu cu aburi sau doar cu sistem de stropire este eficient, dar jetul de aburi este mai puternic la o stație de călcat, deci călcarea este mai simplă și mai rapidă.

3. Fierbeți apa

Nu contează că stropiți hainele cu o sticlă cu pulverizator sau folosiți un fier de călcat cu aburi, apa care va ajunge în contact cu hainele trebuie fiartă înainte. Prin fierbere scăpăm de calcarul care poate deteriora fierul de călcat, care poate lăsa pete pe haine și care scade eficiența apei în acest proces.

4. Investiți într-o masă de călcat

călcat mai rapidPentru doamnele care o folosesc deja, acest sfat poate părea banal, dar eu însămi am refuzat multă vreme să investesc într-o masă pentru călcat tocmai pentru că nu avusesem una și nu înțelegea cu ce mă ajută. Știu sigur că mai sunt și alte persoane care își calcă hainele pe masa din bucătărie sau chiar pe covorul peste care au așternut un cearșaf. Tricouri, cămăși, pantaloni toate sunt mai ușor de călcat pe o masă de călcat, mai ales dacă vorbim de mesele acelea speciale cu sistem ShoulderWings, cum am văzut eu la mesele de călcat de aici. Te poți lipsi de masa specială dacă ai un fier de călcat vertical 😀

5. Puneți folie de aluminiu pe masa de călcat pe sub husă

Folia de aluminiu nu lasă căldura să treacă, ba chiar o reflectă și astfel hainele se calcă rapid pe ambele fețe. Sfatul este valabil pentru cei care folosesc un fier de călcat simplu. Nu recomand treaba asta și la stațiile cu jet puternic de abur pentru că s-ar putea ca folia de aluminiu să întoarcă tot aburul în față. Cu o stație de călcat de o presiune de 5 bar și cu un jet de abur de peste 200-250 g, chiar nu aveți nevoie de așa ceva pentru că aburul este suficient de puternic pentru a călca din prima ambele fețe chiar și ale unei perechi de blugi mai groși.

6. Calcați gulerele pe dos

Una dintre cele mai mari probleme pentru mine era să calc perfect gulerele cămășilor. Îmi ieșeau niște cute de toată frumusețea pe colțurile lor. Sfatul meu este să le călcați întâi pe dos, venind cu fierul dinspre exteriorul spre interiorul gulerului. Când le veți călca pe față, veți avea surpriza să nu mai apară cutele enervante.

7. Mânecile se calcă de la manșetă spre umăr

Și aici se lăsa cu plâns de multe ori. Eu le călcam invers, dinspre umăr spre manșetă, și mereu se formau cute. Acum le calc invers, mai întâi manșeta și apoi urc spre umărul cămășii. Acolo nu sunt pense și materialul se așează altfel, deci nu apar cute.

8. Puneți o cârpă peste materialele pretențioase înainte de a le călca

Mă refer aici la haine din lână sau la o pereche de pantaloni la dungă. Călcatul direct cu fierul poate deteriora materialele sau poate da hainelor respective un luciu inestetic. Puteți evita treaba asta plasând o cârpă, o batistă, o bucată de cearșaf sau o față de pernă subțire peste materialul respectiv înainte de a-l călca.

9. Puneți hainele călcate pe umerașe și lăsați-le să se răcească

O greșeală pe care mulți o facem, atunci când călcăm, este să punem hainele pe umerașe și să le înghesuim imediat în șifonier. Nu e de mirare că, peste 2 zile, când vrem să le îmbrăcăm, arată de parcă nu ar fi fost deloc călcate și, fără un fier sau o stație care să calce vertical și să retușeze, suntem pierduți. Dacă lăsăm tesătura să se răcească, ea nu se va mai șifona la fel de tare când hainele sunt înghesuite în dressing.

Contează foarte mult să aveți și un fier de călcat bun, dar este la fel de important și să studiați puțin problema aceasta a călcatului hainelor. Degeaba ai cea mai scumpă stație de călcat, dacă nu așezi o fustă plisată perfect înainte de a pune fierul pe ea sau nu știi de unde se începe călcarea unei cămăși. Singurul lucru care costă este achiziționarea aparatului pentru călcat. Informațiile se găsesc gratuit pe internet, ba chiar sunt și tutoriale video pe YouTube despre cum să călcăm corect diferite obiecte vestimentare.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 08/05/2017
    Răspunde

    Nici mie nu prea imi place sa calc haine dar sfaturile tale sunt foarte utile.

  1. Răspunde

    Mie imi place sa calc. Problema e ca timpul a intrat la apa asa ca calc rar (daca -i musai, cu placere) – am altele de facut.
    tu fierbi apa? ca la mine se vede si mai bine calcarul cand folosesc apa fiarta. Mai ok mi-a iesit cu apa imbuteliata… asa ca aleg sa calc hainele usor umede, aproape uscate. In rest, f. fain pt calcat sunt filmulete pe youtube: cum sa calc o camesa in 3 minute. Nu imi iese mie in 3 minute dar e f. mare ajutor filmul ala.

    1. eu fierb apa de multi ani, de cand am inceput sa calc, de pe la 15 ani. Noi stam la curte si apa din put este si mai dura. Asa m-am obisnuit. Banuiesc ca lasi apa sa se raceasca, nu? La fierul vechi sa stii ca se mai aduna calcar din cand in cand, dar acum am unul mai destept ca mine si se curata perfect de orice urma de impuritati. Oricum, de mentionat ca eu cald odata pe luna cateva perechi de pantaloni si camasi. Restul… am grija cum le intind, cum le impaturesc si multe se si intind pe noi 😀

    • Delia
    • 08/05/2017
    Răspunde

    Sa stii ca nici mie pana sa imi iau un fier de calcat asemanator. Sunt foarte utile. Uite ca nu stiam de ce spui tu la punctul 9. O sa tin cont de asta. Interesant.

    • Dobre Mihaela-Daniela
    • 08/05/2017
    Răspunde

    Sfaturi foarte utile. Mulțumim. <3

  2. Răspunde

    Wow, si eu detest sa calc!!! Noroc sa casotul meu are 2 camasi, din care una e cea de ginerica, deci o poarta odata la doi ani, cand trebuie sa mergem la vreo nunta sau botez.
    Ma feresc cat pot de operatiunea asta ingrata, dar de cand am un fier ceva mai smecher si o masa de calcat adecvata, treaba a devenit putin mai usoara. Nu stiam de tructul cu folia de aluminiu, multumesc de sfat!

    1. Bine ai venit in clubul anti-calcat. Eu, la tricouri, am noroc ca mai toate i-au ramas mici lui Mr. si se intind pe el :))

    • Hacman Mariana
    • 08/05/2017
    Răspunde

    La capitolul,, calcarea rufelor))) ne asemanam…urasc sa calc))( dar n -am incotro uneori)))intradevar sfaturile tale ne sunt de mare ajutor…multumim…
    .

    1. mai ales ca ai si un copil, eu cred ca esti experta 😛

    • ghelbere elena
    • 09/05/2017
    Răspunde

    Cred ca singura activitate din casa care nu-mi place de nici o culoare este calcatul rufelor.

    1. dar ii place cuiva sa calce? Ca vad ca toate ne plangem de asta :))

  3. Răspunde

    Pe aia cu folia de aluminiu chiar nu o stiam. Abia astept sa o probez :D. Cat despre calcatul si asezarea pe umeras (pe care sa nu-l inghesuim imediat in sifonier)… asta mi-a adus aminte de cineva care calca hainele si imediat apoi le impacheteaza :)))). Raman niste linii exacte in functie de cum le-a impachetat. Nu am inteles niciodata de ce face asta. Sau de ce le mai calca :))))

    1. hai, Ioana, nu fii rea! Se vede daca un tricou e calcat sau nu, chit ca pastreza dungile drept marturie a faptului ca a stat impachetat.

  4. Răspunde

    Hai ca o sa aplic faza cu folia de aluminiu, multumesc frumos! Mie nu imi place sa calc si o fac foarte prost. Cand ma vede my better half ca imi calc vreo bluza, ma lasa cateva minute cat timp se distreaza in sinea lui si apoi ma intreaba daca vreau sa ma ajute. Of courseeeeeee! S-a agitat sa imi explice cum sa calc camasi, dar imbunatatirile nu au fost majore.

    1. pai si daca se pricepe asa de bine, de ce nu calca el? 😀 Nu sunt rea, dar ce rost are sa te chinui tu, cand stie el? Al meu nu stie, sau cel putin asa zice!

      1. Răspunde

        Nu calca el pentru ca noi nu locuim impreuna :)) In ultimele luni suntem atat de ocupati amandoi si atat de in contratimp, incat nu reusim sa ne vedem mai mult de o data pe saptamana. Saptamana aceasta probabil ca nu vom reusi deloc. Cred ca ar fi foarte dubios ca singura data cand ne vedem, sa ii arat teancul meu de haine si fierul de calcat =)))

        1. ops, si eu de ce am trait cu impresia ca sunteti colegi de apartament? Sorry 😀

  5. m-ai facut ko. deci articolul tau o sa-l scot la imprimanta si o sa-l agat in sugraferie. o masa de calcat mi-ar trebui… eu le calc asa, ca trebuie, dar nu-s prea mare fana

    1. daca ajungi vreodata sa devii pasionata de calcat, sa-mi dai adresa!

  6. Răspunde

    Calcatul nu este o placere si pentru mine este un mare chin. Nu imi place sa cald deloc …. pfoai!!!! dintre toate mentiunile facute de tine n-am decat o masa de calcat. Nu stiam faza cu folia de aluminiu si nici camasi nu calc prea des

    1. nu-ai asa ca e minunat ca avem barbati care nu poarta prea des camasi? sau tu le duci la curatatorie?

  7. Răspunde

    🙂 eu sunt pasionată de călcat. E ca un hobby. Din care fac și bani. Două zile pe săptămână calc la două familii în timp ce îmi dorm copiii. Cel puțin 100 lei am de aici. În schimb nu îmi place să fac alte cele 🙂 care probabil tu le faci cu plăcere pe acasă.

    1. Lidia, esti o raritate! Nu stiu daca sa te aplaud sau sa scriu ”huoo” pentru ca-ti place sa calci :)). Intre noi fie vorba, eu nu prea fac nimic de placere prin casa. Dar sa nu mai spui nimanui, te rog.

    • Lamiita Petre
    • 13/05/2017
    Răspunde

    Nu imi place sa calc fiindca sunt nevoita sa stau in picioare si din acest motiv nu o prea fac si nici nu m-a pasionat o scula de calcat smechera. Tot mama e cu calcatul si cu pasiunea de a apreta anumite lucruri ceea ce ma scoate din minti. Nu imi place sa calc pe masa de calcat, calc pe masa din bucatarie , dar repet, doar fortata de imprejurari.

  8. Răspunde

    Nu imi place sa calc rufe. De fapt, urasc calcatul! Cand erau mici copiii calcam tot! Si cand zic tot, crede-ma ca tot!
    De faza cu folia de aluminiu nu stiam. Excelent sfat.
    Eu mai aplic o chestie: scutur hainele foarte bine inainte sa le pun la uscat, le intind intre cusaturi (a se intelege ca le scutur cu putere) si nu folosesc carlige ca sa evit urmele. 😉

    • Emil iuliu
    • 18/06/2017
    Răspunde

    Buna ziua sunt baiat am 34 de ani si recent mi-am stricat o pereche de pantaloni pe care am cheltuit o caruta de bani.i-am scos de la masina sii-am pus la uscat la soare.am plecat la munca si am venit acasa dupa 2 zile.subt gri dar cand i-am luat aveau o dunga decolorata exact in dreptul”sarmei „(unde a batut soarele mai tare)ce as putea face?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares