Drumul la și de la școală – singur sau cu părintele de mână?

parintele la școală

Când treci pe lângă școli ce vezi? Vezi elevii, cam fără ghiozdane în spate, ca nu se mai poartă, și mai vezi ceva: mulți părinți. De câțiva ani încoace, părinții parcă tind să se mute lângă poarta școlii. Îi vezi ducând și aducând, de mână copii uneori aproape de aceeași înălțime cu ei. O s-o dau iar în fraze cu ”pe vremea mea”, dar zău că mie mi se pare că sunt deja prea de tot părinții de azi. Să dezbatem puțin, zic!

Acum 25 de ani (văleu, cât timp a trecut!), părintele te ducea și te aducea de la școală în prima săptămână din primul an de școală. Apoi, program de voie! Că doar erai deja copil mare, puteai căra ghiozdanul și știai singur drumul către casă. E drept și că pe vremea aia nu umblau copiii cu zeci de lei în buzunare, cu ceasuri de fițe și telefoane scumpe care să ne gândim că ar fi putut atrage atenția te-miri-cui. Că doar nu era să te atace cineva ca să-ți fure cartea de matematică!

Azi vezi până și copiii de clasa a V-a, A VI-a, de mânuță cu mama. Evident că ghiozdanul îl cară tot mama. Nu zic că n-o fi mai greu decât erau ale noastre, că cer ăștia acum 3 manuale și 5 caiete la o materie, dar nici 10 kg nu are, să fim serioși! Cel mult ar putea părintele să mai scoată 2 cărți grele din ghiozdan, dar să-l lase în grija copilului, ca doar atâta responsabilitate poate duce și el! Ăsta este unul din motivele pentru care părinții își însoțesc odraslele zilnic la și de la școală.

bottegaverde.ro

Al doilea motiv este cel al siguranței. O fi și asta adevărat, că în 2017 sunt mai mulți golani decât erau în 1996, toamna, dar nu în toate zonele. Chit că stau în Rahova, zona școlii 139 a fost și este una foarte liniștită și destul de intens circulată, chiar și seara, când se termină ultima oră de clasă, la ora 19:00.

Să mai zic și că unii nu au voie să facă nici 10 pași pe jos și sunt duși și aduși cu mașina tot timpul? Când mai face copilul mișcare? La ora de sport, de 2 ori pe săptămână, nu? Lasă, mai bine cu mașina, nu cumva să-l topească 3 picături de ploaie (că oricum nu poate ține și umbrela, sărmanul, că e prea grea) sau să răcească din cauza fulgilor de nea!

Sigur sunt părinți care mă urăsc după ce au citit aceste rânduri. Zău că n-ar trebui! N-a zis nimeni că, dacă școala e într-o zonă ”de război”, n-ar trebui să fie supravegheat copilul, dar puțină moderație nu strică. Pe alte părți, toată cocoloșeala asta strică, să știți!

parintele la școală Le luăm ghiozdanul ca să nu-l mai care ei? N-au nicio responsabilitate pe umeri, nu? Nu-i nimic. Peste 4-5 ani, o să plece la liceu și o să vină fără ghiozdan acasă pentru că l-a uitat în bancă (obișnuit fiind să nu care nimic după el). N-o să învețe niciodată să-și verifice fermoarele dacă sunt închise și, când o să aveți nevoie să vă cumpere 2 kilograme de cartofi, o să vă sune să-l luați de la magazin pentru că nu poate căra atâta greutate.

Îi ținem de mână lângă fusta noastră ca să fie în siguranță. Copiii noștri nu mai socializează cum socializam noi după orele de curs. Nu se mai bucură de libertatea de care ne-am bucurat noi, nu mai au voie la pasul ștrengăresc, trebuie să meargă ca niște vite docile, la pas, pe lângă mama, fără a îndrăzni să rămână un metru mai în spate pentru a șușoti colegilor taine copilărești.

Îi mai ducem și aducem și cu mașina, ca să nu mai facă deloc mișcare, nu cumva să li se uzeze articulațiile!

Dați cu roșii în mine cât poftiți, dar eu sunt contra acestui stat al părinților permanent în umbra copiilor! Dacă este școala pe teren minat și copilul iese foarte târziu, dacă are chiar pietre de moară în ghiozdan, puteți merge să-l luați de la școală, dar fără mașină. Pe jos. Încercați să fiți lângă ei doar pentru a-i supraveghea, nu pentru a-i ține de mână strâns! Lăsați-le puțină libertate, eventual mergeți cu 5-6 metri în spatele copiilor, lăsându-le spațiu și intimitate de socializare!

Eu, dacă aș fi elev acum, m-aș sinucide să stea mama mereu lângă mine!

Voi ce spuneți, e bine sau nu să scăpăm copiii o secundă din ochi?

Sursă foto

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Cred ca astazi e bine sa nu prea ii scapam din ochi…Haha, spuse mama care isi duce odrasla de aproape 9 ani la scoala . Ghiozdanul in zilele in care are sport si AVAP are undeva in jur de 7 kg 🙁 cu 2 perechi de papuci de schimb si borcan si acuarele si… pff, mi-e dor de timpurile cand mergeam cu poseta la liceu)
    Nu l-as duce daca nu ar fi parintii care ii duc pe ai lor cu masinile pana la usa clasei si ar fi mai atenti cand ar da cu spatele, ca poate altii nu au masina si merg pe jos. In afara de 2 strazi mega aglomerate la ora aceea, nu am alte probleme si sper ca in curand puiul meu sa faca pasul asta singur.. nah, sa ma lase si pe mine sa mai dorm o ora in plus dimineata. :))

    1. Cami, hai zi ca pe vremea ta nu existau ispite si pericole! Vreau sa aud asta! Stii de ce nu te-au cocolosit ai tai? Pentru ca nu au avut timp. Si ai stiut singura sa te feresti de ele. Bine, cum am zis, n-aveai smartphone in buzunar si bani de dat. Primeai un leu pentru o punga de pufarine si gata. Sincer, puteti sa va certati cu mine cat vreti, la subiectul asta nu renunt la ideea mea. A crescut doar eu cu mama. Ma trezea la 5 in primul an de scoala, ca sa ma imbrace pentru ca ea pleca la munca.Trbeuia sa aiba incredere in mine ca o sa incui cand plec si o sa fiu atenta pe unde merg, ca nu avea incotro. Si pe vremea aia se dadeau spargeri și pe atunci circulau masini si existau semafoare. Cheia de gat m-a responsabilizat si m-a maturizat devreme. Si lectiile pe care le faceam singura. Acum rar isi mai face vreunul temele singur, ca e greu, domne! O fi mai greu, nu zic ca nu, dar va bateti cu pumnii in piept ca ei sunt la alt nivel decat eram noi. Toti sunt genii. Genii care nu gandesc si nu muta un picior singure… Sorry.

  2. Răspunde

    Eu zic ca sunt mai multe aspecte de luat in calcul.
    Am doi copii (clasa a II-a si clasa a IV-a).
    Voi face o paralela intre situatia noastra si ce a colegilor copiilor mei.
    Noi nu locuim langa scoala. Intr-un singur an au mers la scoala/gradinita aproape de casa si mergeam pe jos. Aveam de traversat 4 strazi mici si un bulevard pana la scoala si inca 4 strazi pana la gradinita. Exclus sa ii las singuri!
    Acum locuim la distanta de 15 minute cu masina, de scoala. Putem merge cu masina personala ori cu maxi taxi. Am incercat ambele variante. Clar cu maxi taxi e aglomerat, oamenii nu se dau la o parte sa coboare un adult darmite un copil. Am avut situatii in care a trebuit sa ridic vocea ca sa ii lase pe copii sa treaca, sa poata cobori! Si urasc sa fac acest lucru. Nu imi place sa ies in evidenta sub nicio forma.
    Ghiozdanele! Daca ai stii cat de grele sunt, nu ai mai zice ca era altfel pe vremea noastra.
    Oh, pe vremea mea…din clasa I mergeam singura la scoala, indiferent de anotimp, de program etc.
    Dar nu doar ca erau alte vremuri, dar scoala era la 2 strazi distanta de casa.
    Iar ghiozdanele nu cantareau nici in liceu cine stie ce.
    In ziua de azi copiii nu au doar manual si caiet mic ….nu! au multe ….sa o luam asa…matematica de clasa a II-a: manual+caiet auxiliar, caiet mic de teme, culegerea x, culegerea y, caietul de exercitii de evaluare (bine ca s-a terminat!)……romana – manual+caiet mic, caiet auxiliar 1, caiet auxiliar 2, culegerea x, caiet de exercitii de evaluare….adaugam si mapa de fise lucrate la clasa care nu trebuie sa lipseasca din ghiozdan….adaugam faptul ca au 4 materii pe zi…
    Ai mei mananca acasa micul dejun. E o chestie pe care insist mult pentru ca stiu ca la scoala fiica-mea nu isi mananca gustarea decat rar. Le dau la ei o sticla de apa plata si o gustare dulce/sarata (nu sandwishuri) sau un fruct.
    Dar…alti parinti le dau cutii de mancare pentru ca nu mananca acasa micul dejun ori merg la after school unde nu intotdeauna este asigurata masa, plus 2-3 sticle de apa.
    Ai facut calculul la cat ajunge greutatea ghiozdanului?
    Iti spun asa: de multe ori abia pot eu sa ridic ghiozdanul baiatului, darmite sa il duca el pe spate.
    Am vrut sa ii cumpar un ghiozdan pe roti, dar am intampinat o problema majora: clasa lui nu e la parter ceea ce insemna ca se chinuia sa tarasca ghiozdanul pe scari, apoi facea zgomot pe holul scolii pana la clasa (cei mici intra la aceasta scoala de la ora 8.30, la o ora dupa cei mari care intra la 7.30)
    Ok.
    Ghiozdanul cantareste circa 20 kg.
    Nu de putine ori mi-a spus ca il doare spatele foarte tare si eu i-am cumparat ghiozdan ergonomic! Deci, teoretic, ar fi trebuit sa nu aiba probleme. In practica, insa, greutatea continutului nu tine cont de modul de productie a ghiozdanului.
    Ca niciodata, la clasa fetitei sunt mai putine materiale de lucru decat la baiat asa ca, sa zicem, isi duce singura ghiozdanul.
    Legat de mersul la scoala….este prima data cand copiii mei merg la scoala si am ocazia sa vad multi copii care se duc si se intorc singuri acasa. La alte scoli, chiar daca locuiau in fata scolii, tot ii aducea cineva.
    Baiatul ma tine de mana pentru ca asa simte el (inca) nevoia, dar fata care e mai mare refuza. Plus ca …din momentul in care ajungi in dreptul portii, iti spune „pa” si a plecat la colegii ei.
    Probabil ca va veni momentul mai curand decat ma astept eu sa mearga singuri la scoala si inapoi acasa, dar nu stiu cand din motivele enumerate mai sus.
    In permanenta unul dintre noi se ocupa de ei tocmai pentru ca (1) drumul e lung si de la maxi taxi pana la scoala trebuie sa traverseze 2 intersectii foarte aglomerate unde soferii nu respecta regulile nici cu politia alaturi), (2) ghiozdanele sunt foarte grele, (3) siguranta copilului meu conteaza in cotextul in care se intampla tragedii inclusiv in scoli, darmite pe drumul casa-scoala-casa.

    1. Tu stii ca eu de obicei ma pierd in argumentele tale. Te contrazic. Eu nu am avut scoala la 2 strazi. Am de mers mai bine de statii de autobuz (echivalent) pe jos. Acum exista un autobuz pe acea linie, pe atunci nu exista. Si materialele aalea grele copiii le cara pentru ca parintii sunt de acord cu ele. La sedinte mamicile aplauda tot ce zice doamna. Sa-mi fie cu iertare, dar se poate fara sute de caiete auxiliare.

      1. Răspunde

        Oh, sunt mamici care sunt pup…..Am deja experienta cu 3 scoli si incerc sa stau la distanta de ele pentru ca mi-am luat-o de cateva ori si baiatul a avut de suferit la fosta scoala din cauza a doua mamici dornice sa iasa in evidenta.
        Eu nu le inteleg rostul la atatea materiale. Mi se par inutile.
        Da, invata mult
        Invata mult mai mult decat invatam noi…dar la ce le foloseste sa invete gramatica si fractii la 8 ani?
        Parca era vorba sa scoatem din materie, nu sa adaugam.
        Sunt multe de spus, Cris.
        Ce vroiam sa zic e altceva….depinde pur si simplu de parinte.
        Eu mi-am dat demisia in urma cu multi ani, cand locuiam la 15 km de Bucuresti (ne mutasem cand avea fetita 6 luni) si am realizat ca niciun bunic nu era dispus sa ne ajute…asa ca aveam de ales intre a lasa copil de 4 ani la gradi’ de dimineata pana seara si copil de 2 ani la cresa de dimineata pana seara….fara a sti exact daca pot ajunge sa ii iau cand se incheia programul (nu era nimic in apropiere de serviciul meu).
        Pe sot stiam ca nu ma pot baza la acea vreme pentru ca el avea ferma tocmai in Olt si venea o data la saptamana acasa, daca avea timp, dar clar nu avea si ne vedeam cam de doua ori pe luna.
        A fost o decizie constienta. Stiu ca am renuntat nu doar la un job stabil (si extrem de bine remunerat), ci si la sansa de a ma angaja si de a avea un venit.
        Sa zicem ca acum nu as mai face aceeasi prostie, insa deja e prea tarziu si degeaba s-au trezit bunicii ca vor sa ajute pentru ca nu mai au cu ce.
        Uneori ajutorul vine prea tarziu si degeaba toti fac acum pe victimele.
        Abia acum 3 ani ne-am mutat mai aproape de Bucuresti, dar tot la distanta (de aceea am mentionat maxi taxi), dar de un an i-am transferat la o scoala (relativ) aproape de casa.
        Ca parinte trebuie sa iei niste decizii care nu stii intotdeauna daca sunt cele bune…abia dupa un timp iti dai seama daca ai gresit sau nu.
        Daca ar fi sa mai schimb ceva in trecut….oh, as schimba aproape tot!
        Dar acum nu mai am ce face si trebuie sa ma concentrez sa devin independenta din punct de vedere financiar, sa ajut copiii sa inteleaga prostiile predate la unele materii la scoala etc
        Scuze …..da, iar m-am intins mai mult decat trebuia 😛

        1. nu exista mai mult decat trebuia. Scoala romaneasca, as zice eu ceva de ea, dar ma abtin. Departe de mine sa judec parintii care se sacrifica intr-un fel sa stea acasa cu cei mici. Eu m-am referit strict la cei din zona mea, unde nu e trafic de oras (poate ca stii zona Teius) si mamele merg sa-si ia copiii de la scoala mai mult ca sa ia seama care cu cum e imbracat.

          1. Prin zona Teius trec aproape zilnic. Da, este o zona linistita.
            La un moment dat am luat in calcul ideea de a cumpara un apartament in zona (vrem sa vindem casa in care locuim – e mai complicat, in fine!)
            Stiu ca nu judeci. Deja am ajuns sa te cunosc.
            Uneori ma ia gura pe dinainte si scriu/spun mai mult decat ar trebui.
            Referitor la parinti…pana si cei mai vehementi parinti care vor teme peste teme au ajuns sa discute cu invatatoarea ca sa ramana la scoala acele culegeri/carti/caiete pe care nu le folosesc zilnic.
            Din fericire, exista si parinti care sustin ideea ca nu trebuie sa se lucreze in prostie.

  3. Răspunde

    Hmmm… e cu dus si intors. Pana acum gandeam ca tine. Acum sunt mai prevazatoare de cand il am pe Horia. Si asta si din cauza traficului… momentan mai dureaza pana o sa il duc la scoala. Dar sa stii ca o sa-l las pe el sa-si care ghiozdaul, nu o sa il duc cu masina pentru ca nu conduc… 😀

    1. Irina, de data asta ma incapatanez sa nu fiu de acord cu voi. Le dam tablete si alte chestii de oameni mari, dar nu-i lasam sa se descurce singuri si sa traverseze singuri.

    • Valeria Chertes
    • 27/04/2017
    Răspunde

    Dupa parerea mea este bine ca sa ii avem sub observatie dar nu in asa fel ca ei sa sa se simta tinuti in lanturi. La cate se intampla in ziua de azi nu mai tii cum este bine.

    1. stiu, sunt o baba comunista, dar sa stii ca si pe vremea existau tentatii si pericole, dar secretul era sa la constientizam noi, nu sa ne pazeazca mama spatele.

    • Mihaela
    • 27/04/2017
    Răspunde

    Total de acord,fiica mea este clasa a 3a…se duce și se întoarce singură de la școala.din semestrul 2 din CLS 1 am lăsat.o singură…avem școala relativ aproape,nu are de traversat decât o intersecție care dimineața este f f aglomerată, recunosc la început mergeam în spatele​ ei să văd cum se comporta pe stradă,dacă se asigura la înainte de a traversa strada..e f atentă…m.am liniștit acum..am încredere în ea,nu pierde timpul pe stradă vine direct acasă.

    1. ce pot sa zic decat Bravo? Spre enervarea celorlalti parinti care cred ca nu trebuie scapati din mana.

    • nicolae claudia
    • 27/04/2017
    Răspunde

    eu sunt genul de parinte care nu imi pot scapa copilul din ochi. in primul rand imi este teama sa o las sa mearga singura pe strada..asta si din cauza „persoanelor dubioase” cat si a masinilor..acum nu mai exista trotuare si esti nevoit sa mergi de cele mai multe ori pe sosea.

    1. la mine cartierul este destul de linistit, la fel si zona in care stau majoritatea copiilor. Nici vorba de trafic infernal.

    • Tatiana Sorina
    • 28/04/2017
    Răspunde

    Stii draga mea care e problema in ziua de azi,copii sunt mai mamosi,mai cocolositi si parintii mai grijulii,asta este. Luisa mea cand era la scoala I-IV,se strecura pe sub gardul scolii,vesnic venea prafuita,numai sa nu ma duc dupa ea.Curtea scolii era imensa iar noi locuim in spatele scolii. Si ghiozdanul ei era greu dar acum depinde si de copil daca ii place sa se lase cocolosit sau sa nu prea depinda de nimeni. Cand avea 5 anisori se ruga de mine sa o las singura la magazinul din cartier,ca ea a crescut mare. A fost un copil cuminte si ascultator,am crescut-o singura,dar sunt mandra de ea.

    1. respect mamele care isi cresc singure copiii. La fel m-a crescut si pe mine mama.

    • ghelbere elena
    • 28/04/2017
    Răspunde

    Nu am de ce sa te urasc pentru acest articol. Da, mi-am dus si adus baiatul de la scoala cu toate ca drumul era 5 minute pana a terminat primara. De ce? Pentru ca trecea pe langa o gunoiera unde erau multi caini si pentru ca in aceasta scoala era o adevarata adunatura de copii agresivi. Din clasa a V merge la un liceu care desi e departe de casa merge singur pentru ca nu mai sunt aceste probleme.

    1. inteleg perfect situatiile astea. Si noi aveam caini la ghena langa scoala cand eram eu in generala si ma cam speriam uneori.

  4. Răspunde

    Eu am crescut la doi pasi de scoala. Ma refer la scoala generala. Iti dai seama ca a fost convenabil. Asa ca nu stiu ce sa zic, cum era pentru alti copii. Acu fiu-meu e la scoala. Cam departe scoala si pe jos e departe.. Curse in oras la noi nu sunt ca sa zic ca am avea varianta asta. Dar oricum el e prea mic acum. La 5 ani jumate la clasa pregatitoare si departe fiind scoala chiar ca nu l-as lasa singur. Insa… intentionez sa il mut mai aproape. El va creste si planul este sa il las sa se duca/vina singur in viitor.
    Ca si parinti si mai ales mamici suntem foarte grijulii. Sufocant de grijulii.
    Asta mic al meu a plecat pentru prima data in excursie. Cu scoala. La 6 ani. Sa iti zic ca mi-a trebuit vointa sa ma abtin sa nu ma duc si eu cu el? :))))
    Dar am fost tare si nu m-am dus la gandul ca trebuie sa fie singur si sa se descurce cum o fi ca altfel ce o sa faca in viata. Nu mai zic cum am stat cu griji atunci :))) Asta nu se pune. Ma felicit pentru faptul ca un m-am dus 🙂

    1. cu excursia e alta treaba. Acolo mai ca m-as duce si eu cu el :)).

    • Lamiita Petre
    • 29/04/2017
    Răspunde

    Ma numar printre mamicile panicoase chiar daca fi-meu e ditamai barbat acum, in mintea mea, cred ca tot l-as insoti mai ales cand stiu ca ajunge in toiul noptii acasa. Cand era la scoala nu imi permiteam sa il duc-aduc din cauza serviciului dar mama mea, rezema scoala. Si a facut-o pana prin clasa a cincea cred. Nici dupa ce a implorat-o copilu sa nu mai vina ca il face de ras, ea tot statea undeva in umbra sa il vada ca se urca cu bine in autobuzul care il ducea spre casa. Pana a fost deconspirata :)) ERam intre ciocan si nicovala. Cred ca in ziua de azi sunt mult mai multe peicole si nu condamn parintii grijulii pana la exagerare. Asa ESTE ei, asa simt… nu toti iubil la fel, simtim la fel. ?

  5. Răspunde

    Nu stiu ce sa zic si cum voi proceda. Sunt foarte protectoare si mai nou vreau ca mereu sa fie sub ochii mei. Poate ca o data intrata la gradinita voi avea cateva ore de respiro si abia atunci ma voi obisnui fara ea.
    Eu imi aduc aminte ca aveam un rucsac greu de tot si-mi rupea spatele si pe vremea mea. Acum 20 si ceva de ani si uite ca-s bine si merg dreapta. In fine. Toti trecem prin asta si nu stiu de ce se dramatizeaza atat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares