Câine urduros? Uite când trebuie să te îngrijorezi!

câine urduros

Am fost iar în vizită la Animal Help (cabinetul medical veterinar la care mergem de câțiva ani buni). De data asta, ne-am prezentat la ei pentru un tuns. Doar nu era să-l prindă primăvara pe Piki netuns, nu?!

Cât am așteptat noi cuminți acolo, venise o doamna cu un cățel care făcea tratament pentru conjunctivită. Eram curioasă cum se manifestă boala asta pentru că și domnul Piki a fost ceva mai urduros în primăvara asta și mă temeam să nu se fi pricopsit și el cu așa ceva. Deja eram speriată când doamna respectivă mi-a vorbit tot despre urdori ca manifestare principală.

Cum procedăm când avem un câine urduros?

Cât am beneficiat de tuns, am ținut-o de vorbă pe doamna doctor și am aflat că nu e cazul să intru în panică decât în anumite condiții.

Asta nu înseamnă însă că nu trebuie să fim atenți la orice schimbare și să nu toaletăm corect zona aceasta sensibilă, a ochilor. Atunci când ochii curg și se formează aceste urdori inestetice, ele trebuie îndepărtate cu ajutorul unui material moale, umezit cu apă călduță (cea mai bună variantă o reprezintă dischetele demachiante). Ștergem fiecare ochi cu o dischetă curată!!! Probabil că ele se vor forma și zilele următoare și de aceea trebuie analizate atent câteva detalii, pentru a-ți da seama dacă nu cumva e cazul să mergi la medic:

  • urdorile trebuie să fie curate, albicioase, să nu capete aspectul gălbui al unei infecții.
  • globul ocular din jurul irisului trebuie să fie alb, nu roz, roșu sau galben.
  • pleoapa inferioară (se trage puțin de ea în jos), trebuie verificată să aibă culoare rozalie și să nu pară inflamată.

Urdorile apar cel mai des după ce câine stă în curent sau i-a intrat șampon în ochi. Unii câini sunt chiar alergici la polen și, în perioadele în care pomii sunt înfloriți, apar secreții oculare mai abundente. Oricum ar fi, dacă simptomele astea durează deja de prea multe zile, cel mai bine ar fi să mergeți la un cabinet pentru ca un medic veterinar să consulte câinele. Fără ceaiuri folosite pentru a spăla ochiul, fără unguente luate de la farmacia veterinară și mai ales fără picături pentru uz uman, vă rog! 

Toate bolile de ochi la câine, netratate sau greșit tratate, pot duce la pierderea vederii sau chiar a globului ocular. Sigur nu doriți asta pentru câinele dumneavoastră! Și nu e cazul să vă faceți griji că o vizită la medic vă lasă lefteri pentru că sunt și cabinete cu prețuri decente.

Eu am ajuns la Animal Help acum câțiva ani, nu neapărat pentru că eram în căutare de servicii mai ieftine, ci pentru că la cabinetul medical din zona Antiaeriană (unde mergeam înainte), medicii nu aveau niciodată chef de discuții și explicații. Înțepau cățelul sau vidau glandele, luau banii și te expediau. Aici, unde mergem acum, și dacă te duci să cumperi bobițe de 5 lei, oamenii tot își fac timp să te asculte și să-ți răspundă la întrebări. Și culmea e că prețurile sunt mai mici decât dincolo. Țin minte, când i-am pus micro cip, că a fost cu aproape 100 de lei mai ieftin decât prețul afișat dincolo. La tuns nu am dat niciodată mai mult de 50-70 de lei și hrana noastră preferată aici ne costă 10 lei/jumătate de kilogram. La farmacia veterinară de lângă noi dăm 14 lei pe aceeași cantitate. Pentru cei care stați Rahova – sectorul 5, căutați cabinetul ăsta!

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Chiar M-ai lăsat masca cu acest cuvânt! Nu știam la ce faci referire!

    • Valeria Chertes
    • 22/04/2017
    Răspunde

    Intradevar trebuie tratatati cateii neaparat.

    • nicolae claudia
    • 22/04/2017
    Răspunde

    eu am avut o pisica cu astfel de probleme si am urmat un tratament recomandat de medicul veterinar

    • ghelbere elena
    • 22/04/2017
    Răspunde

    Nu stiam ce inseamna cuvantul urdoare si asta pentru ca nu am catel.

  2. Răspunde

    Nu m-am gandit niciodata la urdori la nivelul acesta. Pe hamster il stergeam cu discheta demachianta imbibata in ceai de musetel parca. Si-mi amintesc ca si pisica pe care am avut-o cand eram mica avea uneori urdori. Pe viitor planuim sa ne luam din nou pisica si o sa fiu foarte atenta in privinta urdorilor, n-o sa actionez de capul, o sa merg direct la veterinar pentru raspunsuri/sugestii/tratament.

    1. am inteles ca pisicile nu sunt la fel de sensibile la curent, dar oricum tu stiu ca esti genul de stapan atent si responsabil.

    • Lamiita Petre
    • 25/04/2017
    Răspunde

    Si cum l-ai tuns draga, rococo? Te rog sa alegi tunsori la moda, sa fie si el in trend. Lasand gluma la o parte, a fi posesorul unui catel, implica si mari responsabilitati. Pentru mine ar fi o mare grija si nu m-as vedea facand fata. Chiar ieri citeam un articol despre catei si pisici si spuneam sa prefer pisicile fiindca si eu sunt lenesa ca ele, comoda si nu prea imi place sa ies din zona mea de confort, pe cand un catel, te surprinde cand ti-e lumea mai draga. Nu mi-ar placea sa fiu conditionata de cineva cand sa ies afara. Sau poate ar fi in ajutorul meu daca as avea un catel. Imi place cand vine fi-meu acasa cu prietena lui si cu Shely, o pichineza haioasa, dar…. doar atat, sa vina in vizita, sa ma joc cu ea, sa o dragalesc….

    1. ne-am tuns asa de frumos, ca acum toata lumea zice ca nu e caine, ci iedut 😀

  3. uneori multi stapani actioneaza iresponsabil si dau animalelor medicamente/picaturi dupa ureche. parerea mea, mergeti musai la doctor, nu va mai jucati cu sanatatea lor!

    1. pai asa procedeaza si cand au copiii bolnavi. Hop, ia antibiotic, la mama!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares