4 greșeli pe care le faci când postezi materiale pe YouTube

4 greșeli pe care le faci când postezi materiale pe YouTube

In ultima vreme, am postat și eu câteva filmulețe pe YouTube (mă refer la materiale video proprii), mai mult de nevoie decât de voie, și am tot mai multe colege bloggerițe care aleg varianta asta, a materialelor video în locul articolelor text. Trec peste faptul că eu prefer să citesc, în loc să mă uit la un video, și aș vrea să semnalez câteva greșeli pe care le-am remarcat în activitatea câtorva fete, chestii pe care cred eu că, dacă le-ar corecta, le-ar putea ajuta să aibă mai mult vizualizări. În definitiv pentru asta ne zbatem toți, să atragem public. Dacă am scrie sau filma doar din pasiune, am alege sa ne facem jurnale private, nu?

Greșelile pe care ochiul meu de amator le-a observat nu se referă la modul de realizarea a materialelor (aici chiar nu-s în măsură să dau sfaturi), ci la setările de la postarea lor pe canal.

1. Titluri în engleză pentru materiale în română

Mie nu mi se par deloc ok. Îmi imaginez cum aș căuta eu, înnebunită, un tutorial despre setarea unui plugin, m-aș bucura că am dat peste un video cu titlu în limba română și m-aș dezumfla imediat, dezamăgită că doar titlul e în limba mea și materialul video e în japoneză. Nu mă refer aici la utilizarea englezismelor și americanismelor de genul shopping, review, empties, etc. inserate printre cuvinte românești, ci de titluri integral în altă limbă decât cea vorbită pe video-ul postat. Se admite dacă veniți cu subtitrare.

Dacă pui titlul în engleză și vorbești în română, video-ul tău o să ajungă mai degrabă la publicul vorbitor de limbă engleză, care nu se va uita la el mai mult de 5 secunde, văzând că nu pricepe nimic din ce vorbești.

2. Descrieri inexistente sau telegrafice

Foarte multe filmulețe nu au descriere. De exemplu, ieri am urmărit un material din categoria Empties (produse terminate). Tipa vorbea despre câteva produse care pe mine chiar mă interesau, dar, dacă aș fi căutat direct materiale despre produsele respective, nu aș fi dat peste materialul ăla niciodată. YouTube nu știe ce e în materialul tău, trebuie să-l ajuți. E ca la Google. Folosiți secțiunea de descriere de sub video și faceți acolo un scurt rezumat al postării! De exemplu, în cazul amintit, trebuie făcută o listă cu produsele despre care se discută în filmuleț.

3. Lipsa linkului spre un articol, dacă materialul face referire la el

Am văzut și așa ceva. De exemplu, o tipă vorbește despre produse pe care le-a prezentat și într-un articol pe blog și face trimitere la el în materialul video, dar nu lasă linkul în descriere ca să pot merge acolo să văd, de exemplu, poze mai detaliate sau o analiză a ingredientelor. Zău că, dacă nu ești vreun super gigant în mediul online, n-am de unde să-ți știu blogul! E pierderea ta dacă nu mă duci la el.

 4. Miniaturi prost alese

Miniatura pentru un material video este la fel ca imaginea thumbnail pentru un articol. Este foarte importantă, trebuie să fie clară și să atragă oamenii. După încărcarea materialului pe YouTube, vă apar și trei variante de miniaturi din care e de datoria voastră să o alegeți pe cea care reprezintă cel mai bine acel filmuleț.

Dacă nu vă place niciuna din cele 3, aveți opțiunea de a uploada o fotografie pe care să 0 setați drept miniatură. Mai bine folosiți o poză personalizată cu produsele, decât să setați o miniatură întunecată, neclară sau în care sunteți surprinse cu o gură de balaur :D. Mi s-a întâmplat și mie să îmi dea YouTube niște miniaturi în care mă speriam și eu de mine.

Cam astea ar fi greșelile pe care le-am remarcat eu la postarea pe YouTube. Repet, sunt amatoare în domeniu, dar sper ca remarcile mele să nu supere pe nimeni, ci mai degrabă să ajute cât mai multe fete să adune mai multe vizualizări și să-și valorifice mai bine minutele bune investite în filmarea și editarea materialelor respective.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Ca si tine, si eu prefer sa citesc decat sa ma uit la video, dar in anumite zone, cum este domeniul beauty, un video face mai mult decat un articol. De exemplu eu urmaresc tutoriale despre cum sa te coafezi, de cand am parul foarte scurt.
    La lista greselilor pe care ai facut-o foarte bine, eu as mai adauga una mare de tot: calitatea slaba a filmarii.

    1. la tutoriale sta altfel treaba ca acolo si eu ma chiombez atenta.

  2. Răspunde

    Am păşit fricoasă la materialul acesta, căci mă ştiam cu musca pe căciulă cu video prea lungi (lucru pe care l-am corectat în ultima vreme) şi cu lumină proastă de vreo 2 ori. Sunt foarte bune sfaturile tale. Din fericire (da, chiar sunt happy să constat asta) le bifez pe toate cele 4 :D. La mai mare pe youtube, Cris! Eu mi-aduc aminte cu câta interesul te-am urmărit când ai prezentat staţia de călcat. Acela a fost materialul meu preferat. Şi cel despre produsele de albire a dinţilor. Mult succes pe mai departe! :* :*

    1. eu nu o sa fiu prea des pe YouTube, ca nu ma ajuta fata prea mult.la tine se vede evolutie de la luna la luna si ai si lipici tu ca persoana.

    • nicolae claudia
    • 02/04/2017
    Răspunde

    niciodata nu mi-a trecut prin cap sa caut pe YouTube un titlu in engleza..atunci cand caut ceva scriu in romana.hmmm..

    1. pai si eu la fel.

    • Valeria Chertes
    • 02/04/2017
    Răspunde

    Sfaturi bune de luat in seama.

  3. Răspunde

    Un articol foarte bun! Eu nu prea pun filmulete pe Youtube dar nu stiam toate astea asa ca data viitoare o sa tin cont de ele.

    1. Poate ti se deschide si apetitul sa iti faci vlog, ca e la moda 😀

    • ghelbere elena
    • 03/04/2017
    Răspunde

    Clipurile de pe paginile favorite le urmaresc indiferent ca au titlu in engleza sau in romana. Si da, oricat de interesant ar fi un clip daca este prea lung ma plictiseste si renunt.

    1. eu ma refer ca, daca te duci sa cauti ceva, gen pareri despre sapun Dove, cauti in romana, nu in engleza.

  4. Răspunde

    De accord cu toate 4 😀 Mai adaug faptul ca am vazut multe video-uri facute la lumina artificiala proasta. Daca mai pun si faptul ca nu erau facute cu o camera performanta, rezultatul e mai mult decat obositor de urmarit si nu inteleg nimic din ele. Acum eu nu spun sa schimbe camera, dar macar sa le filmeze pe lumina naturala…

    1. iar esti rea 😀 Nici eu nu am avut lumina prea buna si nici camera performanta, dar sper ca nu am stresat pe cineva prea grav 😀

    • Lamiita Petre
    • 03/04/2017
    Răspunde

    Nu mai pot de dragul materialelor lungi de cateva minute bune, de dragul „ăăă” urilor si „îîî”-urilor interminabile, de dragul acelora care atunci descifreaza si ei ingredientele unui produs si ma tine pe mine pana depisteaza nu stiu de scriere importanta pe el, de timpii morti. Nu am rabdare. Scurt si la obiect.

    1. si tu esti rea, la fel ca Teodora. Si eu am ăăăă-urile la mine mereu 🙁

    • Tatiana Sorina
    • 03/04/2017
    Răspunde

    Bun articol,multumim!

    1. Multumesc si eu pentru vizita.

  5. Răspunde

    Nu prea ma pricep la youtube dar ma straduiesc sa invat. In momentul de fata chiar fac toate greselile mentionate de tine mai putin partea cu titlul. Mai postez cateodata si filmuletele brute, neeeditate.

  6. Răspunde

    Eu nu prea m-am axat pana acum pe youtube. Nici nu prea stiu cheia succesului sau ce artificii poti face ca sa ai succes in afara de un continut unic si de interes. Unele chestii mentionate de tine imi sunt complet necunoscute. Intentionez si eu sa ma bag pe youtuberala, dar pentru asta as vrea o camera mai buna si nu o am

    1. faci tu rost ca am vazzut ca nu ai trac in fata camerei si dai si bine pe ecran.

  7. Răspunde

    Nici eu nu prea ma dadeam in vant dupa urmarit filmulete. Insa.. de cam un an de zile am auzit ca asta e trendul si am inceput sa studiez. Si timid sa si filmez. Deocamdata sunt la partea cu testele si invatatul. Pana la a face un video asa cum as vrea mai e cale lunga.
    Stiu ca se cauta video cu retete dar sunt destul de greu de facut 🙁
    Mie imi plac filmuletele scurte de 1 minut. Nu am rabdare sa ma uit la video lungi in care mi se povesteste si povesteste….

    1. Eu sunt sigura ca, daca te apuci si de video, o sa iti cresti si mai mult traficul pentru ca pe partea de retete, ca si la tutoriale de orice tip, ne e mai usor cu material video.

    • Silviu
    • 04/04/2017
    Răspunde

    A cincia greșeală este să postezi pe Youtube filme mai lungi de 2-3 minute.
    Asta e o greșeală fatală.
    Nimeni n-are prea mult timp de pierdut în ziua de azi.

    1. maxim 7-8 daca ai ceva super interesant de zis 😀 Eu mai mult nu rezist.

    • Nicu
    • 05/04/2017
    Răspunde

    Sunt foarte de acord cu sfaturile tale. Cu timpul vom invata toate optiunile Youtube…..si are destule.

  8. Răspunde

    Un articol foarte util si comentariile la fel pentru ca eu nu am avut curaj sa filmez si sa postez tocmai de asta…nu stiu ce ar trebui si ce nu ar trebui sa fac.
    Sper sa mai scrii articole pe acest subiect pentru ca ma intereseaza mult!
    Spre ex., am o fixatie si nu prea vreau sa imi apara fata in filmari/poze (cred ca ai observat acest lucru deja)…asta ma opreste sa postez pe youtube pana voi gasi o modalitate de a face ceva interesant.

    1. nici mie nu-mi place fata mea, sa stii, si desi ma asteptam sa am comentarii de genul ”fata de porc”, la filmuletul cu statia de calcat chiar am multe vizualizari si nici un comm de genul asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares