Îngrijirea bebelușilor atunci și acum – produse care ușurează viața mămicilor

bebe

De multe ori am zis, în articolele mele, că noi avem viața destul de ușoară și ne văităm de fiecare lucru mărunt. De cele mai mult ori, am zis asta gândindu-mă la cât de mult ne ușurează munca aparatele electrocasnice pe care mamele noastre le vedeau doar în filme. Sunt multe ajutoare de care noi avem parte, nu doar în materie de aparatură.

De pildă, putem să vorbim despre îngrijirea bebelușilor. Cât de greu era pentru o mamă să facă băiță celui mic, să schimbe scutece textile, în lipsa șervețelelor umede, să spele scutecele la mână, să le opărească și să le usuce pe sobă? Cum se descurca fără blendere și sterilizatoare? Pentru unii articolul de azi va stârni amintiri, pentru alții va suna ca o poveste horror probabil.

Ritualul de masă

Nici nu vreau să mă gândesc cât de greu era să obții un piure fin din morcov sau din alte legume. Furculița era de bază în procedeul ăsta. Totul se pasa cu ajutorul ei, fără blender sau robot de bucătărie. Pentru sucul de fructe, nici vorbă de storcător. Mere date pe răzătoare și stoarse într-o presă metalică. Să mai zic de sterilizarea biberoanelor și a tacâmurilor bebelușului care se făcea fără ajutorul unui sterilizator, prin fierbere, sau despre încălzirea păpicii? Singurul încălzitor existent era aragazul sau reșoul.

Baia

Știți cădițele pentru bebeluși pe care le folosesc toate mămicile azi? Eu nu-mi amintesc să fi văzut așa ceva pe la noi până după revoluție. Poate erau, dar și le permiteau doar cei cu bani, nu știu. Existau doar albiile mari pentru rufe. Mamele se luptau cu oală mare cu apă pe care o încălzeau pe aragaz. Îmi amintesc când o vedeam pe mătușa mea făcându-i baie vărului meu. Se lupta inclusiv cu prosopul. Ea îl punea pe umăr, ca să-l poată scoate pe bebe din albie, și el aluneca.

Acum treburile sunt mai simple. Apa la robinet pentru cele mai multe mămici, produse multe de igienă, cădițe, tot felul de jucării pentru băiță și chiar prosoape speciale precum acest prosop de baie pentru bebeluși Clevamama. Se prinde pe după gâtul mamei (fix ca un șorț de bucătărie) și n-are cum să cadă de acolo. Mama are mâinile libere pentru a scoate puiul din băiță. Nici prosoapele cu glugă, niște chestii total banale în ziua de azi, nu existau pe atunci.

Siguranța

Lucrurile se complicau și mai mult pe măsură ce bebelușul creștea, începea să se târască și apoi să meargă. Bibelourile nu mai erau în siguranță, trebuiau urcate pe șifonier, dar nici copilul nu mai era în siguranță. Ca să nu cadă din pat, se făcea un zid din perne la marginea patului, dar piciorușele neastâmpărate le dărâmau de cele mai multe ori. Acum există o gamă foarte largă de articole siguranță copii: bariere pentru pat, sisteme de blocare a sertarelor și chiar căști de protecție.

La fel de util este acest kit 30 piese protecții mobilier Clevamama. Conține pernuțe protectoare pentru colțurile mobilierului (bune de montat pe colțurile noptierelor și ale patului), apărători pentru prize (nu știu de ce, dar prizele sunt o mare atracție pentru copii), protecții pentru sertare și opritor de ușă. Cine are copil sigur apreciază liniștea pe care o aduc aceste accesorii mărunte.

Igiena

Aici e vorba și de cosmeticele pentru bebeluși, pentru că cei de-o vârstă cum mine sau mai mari ca mine sigur nu au avut parte de așa avalanșă de șampoane, uleiuri și creme pentru masaj, dar în primul rând de gândim la scutecele absorbante. Câte dintre mămicile de azi ar mai putea face față la schimbatul, spălatul și sterilizatul scutecelor acelea de pânză? Acum se pune scutecul, așternutul nu se udă niciodată și schimbarea lui este floare la ureche.

Nu mă înțelegeți greșit. Deși nu am încă un copil, știu sigur că meseria de mamă nu e deloc ușoară. Totuși, nu putem să nu recunoaștem că viața de mămică de 2017 este mult mai ușoară decât a mamelor din 1984. Prosopul ăla banal de baie pentru bebeluși, despre care vorbeam mai sus, articolele pentru siguranță, scutecele absorbante, cădițele pentru copii, aparatele de gătit la aburi, sterilizatoarele, blenderele, toate fac îngrijirea bebelușilor mai puțin obositoare astăzi. Așa că, fiți fericite că nu ați fost mame acum 30 de ani! 🙂

produse Îngrijirea bebelușilor

 

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Articolele de siguranta si kiturile pentru protejarea capusoarelor de colturi sunt fantastice, eu inca le mai am.

    1. Poate mai vine un bebe? 😀

    • Valeria Chertes
    • 18/03/2017
    Răspunde

    Am trecut prin toate astea dar de dragul copilului tau nu simti niciodata oboseala, este adevarat acum sunt mai multe produse si este mai usor pentru mamici.

    1. Meritati o statuie, zau!

  2. Răspunde

    Aoleuuuu, iar mi-am adus aminte. :)) Chiar azi am vorbit cu nora mea cat de usor ii va fi ei sa-si creasca „bebelina” si ce adevarata industrie s-a dezvoltat acum pentru ingrijirea bebelusilor. Cand imi aduc aminte de anul 1985 si dupa, ma trec fiori pe sira spinarii. :))

    1. soacra tot soacra! Se putea sa nu ii spuna nurorii ce vremuri grea a trait ea? :))

    • Barbalata Mirela
    • 19/03/2017
    Răspunde

    Ooo, cat adevar Cristina! Si eu mi-aduc minte de acele albii 🙂 , zidul de perne pe langa pat, celebra furculita 😉 😀

    1. n-ai cazut niciodata din pat cu tot cu perne? Eu am cazut de 2 ori.

    • ghelbere elena
    • 19/03/2017
    Răspunde

    Poate viata unei mamici este mai usoara acum avand atatea la dispozitie pentru as usura munca, dar grijile au ramas aceleeasi. Singurul mare avantaj este poate avea mai mult timp la dispozitie pentru a se ocupa de copilul ei.

    1. bine ai zis. Grijile raman dar acum nu mai stai o ora in bucatarie si alte doua spaland rufe la mana. Petreci timpul asta cu cel mic.

  3. Cand ma gandesc ca mama mea, mama ta si cate altele au trait tot felul de asemenea chestii „rudimentare”, cum le-am numi noi astazi. Mai ales la faza „scutece”, care mi se pare cea mai faina inventie a modernitatii. Nu mai e nevoie sa speli, sa fierbi, sa usuci…pfai, cat timp!
    Si, totusi, cred ca au trait vremuri mai faine si mai cu relax decat o facem noi azi. Alte timpuri si alte…preocupari. Mult mai simplu totul. Ar fi prea multe de zis pe tema asta. 🙂
    Bun articolul!

    1. Nu stiu daca erau chiar relax, Cami. Si ele mergeau si la munca, aveau grija si de casa…

    • nicolae claudia
    • 19/03/2017
    Răspunde

    cam asa este..avem multe lucruri care ne fac viata mai usoara si conditii foarte la indemana pentru a creste frumos un copil.

    1. N-am zis ca e usor, doar ca e mai usor decat era acum 20 de ani.

  4. Sunt atat de multe lucruri pentru bebelusi, unele utile, altele doar fite. Dar sunt multe care ajuta o mamica. Scutecele, servetele intime, cremele destinate bebelusilor, sistemul de supraveghere.
    Cand voi avea copil, cred ca nu ma voi putea abtine sa nu cumpar tot. Sper sa ma opreasca sotul!

    1. sistemul de supraveghere e cu dus si intors ca multe mamici l-au cumparat cam degeaba. Majoritatea sfarsesc dormind in aceeasi camera cu bebe.

  5. Răspunde

    Uite, d’aia ma bucur eu ca traiesc in prezent :D, ca avem mult mai multe avantaje fata de acum multi ani. Nu as vrea sa imi imaginez cum era in trecutul indepartat in spitale mai ales, cand nu puteau fi tratate chestii banale.

    1. nici nu vreau sa ma gandesc cum au taiat-o pe mama pe viu la nastere si cusut la fel. 🙁

  6. Răspunde

    toate aparent usureaza viata, pt ca ne incarca viata si casa de lucruri, mintea de decizii, si ia mult timp muncitul pt banii dati pe ele si iar mult timp achizitionat, transport, aruncat etc. Asa ca e important de decis un echilibru, unic pt fiecare.

    In rest, m-am bucurat f. mult de scutecele moderne, de robot de bucatarie, de protectiile la colturi, si sistemele de purtat copii.

    1. privind din punctul tau de vedere, iti dau dreptate. Gandindu-ma ca si mama muncea 12 si 16 ore pe zi si apoi venea iarna si spala scutece in ger, tot pe variantele moderne mizez.

  7. Răspunde

    Greu era si atunci si este si acum. Ma refer la inceputuri cand totul este diferit. Nu stii ce sa-i faci copilului care plange de 2 ore in continuu. Nu stii cum este mai bine sa-l speli, ce prosop sa folosesti sa nu-l deranjeze, etc. Cu timpulte obisnuiesti si asta cred ca au patit si parintii nostri. Noi ne-am obisnuit cu prosoapele fine, cu cadita speciala si cu pampersii. Pe cand ei s-au adaptat cu acele scutecele, cu cadita gen albie de care vorbeai, etc.
    Nu pot sa spun ca nu ma bucur!!!! Ma bucur de orice produs nou care vine in ajutorul meu si imi usureaza munca

    • Cris Tina
    • 21/03/2017
    Răspunde

    Sincer, mai bine era daca as fi folosit furculita si nu blenderul, ca acum n-as mai sta sa ma rog la Cel de Sus sa deschida gura sa pape un dumicat grosier si nu fin. Nu zic ca nu m-a ajutat cat de cat dar m-a si incurcat. E foarte greu cu mancatul la noi. Acelasi lucru il spun si despre scutecele de unica folosita. Numai cati copii mai mari de 3 ani cunosc eu care inca sunt cu pampersul dupa ei! Indiferent cum ai privi vremurile, avantaje si dezavantaje exista de ambele parti. Unei mamei nu ii este niciodata usor dar face fata cu succes tuturor provocarilor.

    1. Uff, chiar nu ma asteptam la raspunsul asta. Nu pot sa nu-ti dau dreptate la faza cu scutecele 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares