De ce să apelezi la o firmă de servicii funerare? Avantaje, întrebări și răspunsuri

pachet servicii funerare

Stiu că nu este cel mai plăcut subiect din lume, dar să fim serioși că Fiscul și moartea nu iartă pe nimeni. Sau poate știți voi pe cineva care a descoperit secretul vieții veșnice? Eram sigură că nu. Ei bine, articolul de astăzi vine să răspundă la câteva întrebări care sigur apar în momentul în care vine vestea morții cuiva din familie. Ca și cum nu ar fi suficientă durerea pierderii acelei persoane, va mai trebui să vă ocupați și de tot ce ține de o înmormântare.

De la constatarea decesului până la așezarea sicriului în locul de veci este un drum foarte lung. Are grijă statul de asta. Fugi după medic care să constate decesul, caută loc de veci, caută un sicriu ieftin, mergi și vorbește cu preotul, du-te după certificatul de deces, fugi la bancă sau la rude să te împrumute cu bani de înmormântare, ocupă-te de lucrurile de dat de pomană, caută transport, fugi de cumpără prosoape și batiste, află de unde trebuie să iei toate autorizațiile necesare (de capelă, de transfer, de înhumare), caută aranjamente florale naturale ieftine, aleargă după ajutorul de înmormântare. Sună destul de solicitant.

Mai e de mirare că uneori oamenii ajung să aibă răgaz să-și plângă pierderea abia după înmormântare? Ei bine, apelând la o o firmă de servicii funerare, tot stresul ăsta dispare. În cele de mai jos voi încerca să răspund cât mai punctual unor întrebări pe care eu însămi mi le-am pus în ceea ce privește avantajele colaborării cu firme specializate.

atelierulfamiliei.ro

1. Nu costă mai mult înmormântarea?

Depinde doar de pachetul pe care îl alegi. Dacă stai și pui pe foaie toate lucrurile de care ai nevoie (sicriu cu toate accesoriile, batiste, prosoape, colive, lumânări și produse de panificație), adaugi banii dați pe transport, pentru a le aduna pe toate și a face rost de toate actele, adaugi pe listă și costul transportul sicriului la capelă și de la capelă la cimitir, s-ar putea să ieși mai scump ocupându-te singur de înmormântare. E important că se câștigă timp. Așa văd eu lucrurile și, dacă alegi cu grijă firma care să se ocupe de asta, nu te arunci pe cel mai scump sicriu și nu vrei înmormântare de basm, chiar e rentabil.

2. Ce include și cât costă cel mai ieftin pachet funerar pentru o înmormântare decentă?

Un pachet de genul acesta costă undeva între 1500 și 2000 de lei. Pe funerare-nonstop.ro am găsit un pachet funerar standard, încadrându-se în acest interval de prețuri. El include un sicriu în 4 sau 6 colțuri, din brad sau fag (mai multe culori disponibile), cu toate cele necesare incluse (mânere, crucifix capac, lenjerie, capitonaj capac, pernă). La acesta se adaugă și următoarele servicii funerare:

  • transportul sicriului la domiciliu, la capelă și apoi la cimitir,
  • așezarea în sicriu,
  • medic pentru constatarea decesului, îmbălsămare, toaletare și îmbrăcat persoana decedată,
  • îngrijirea de actele necesare (certificat de deces, adeverința de înhumare și autorizație SANEPID de depunere la capelă)
  • un doliu de ușă, 12 bucăți doliu de piept și un pachet de 12 batiste cu bănuț și lumânare

3. Pot opta pentru un pachet mai ieftin la care firma de pompe funebre să se ocupe strict de ce nu pot eu face singur?

Da. Nu trebuie să iei cel mai scump pachet de servicii funerare. De exemplu, pe funerare-nonstop.ro au un pachet minimal care costă 499 lei care include sicriul și câteva servicii foarte utile. Te poți limita la el. Apoi mai au un pachet, la 799 lei, care include mai multe servicii, ocupându-se inclusiv de actele necesare pe care altfel nu ai ști de pe unde să le aduni sau te-ai trezi la vreun ghișeu că nu poți obține autorizația de înmormântare că nu ai adus nu știu ce act. Cam așa e pe la noi. Firma se ocupă ce e mai greu și te descurci pe cont propriu cu restul lucrurilor ce țin de organizarea înmormântării. Consilierea este gratuită așa că poți pune toate întrebările necesare despre prețuri și servicii ca să fii sigur că alegi pachetul cel mai potrivit pentru nevoile și posibilitățile tale financiare.

4. Cum se procedează cu plata acestor servicii funerare?

Sigur resursele financiare sunt o problemă într-un moment ca acesta. Știm că statul acordă acel ajutor de înmormântarea (care a și crescut între timp), dar suma respectivă o primește aparținătorul abia după înmormântare, deci ai nevoie de bani pentru toate lucrurile enumerate mai sus plus bani de loc de veci, de taxă pentru biserică și pomeni. Vestea bună este că firmele de pompe funebre acceptă plățile în rate dar și plata în baza talonului de pensie pentru pensionarii decedați. Adică mergi la firmă, alegi un pachet de înmormântare și achiți totul cu talonul de pensie. Firma de servicii funerare își va recupera banii când va primi ajutorul de înmormântare.

5. Dacă pachetul ales costă mai puțin, restul banilor din ajutorul de înmormântare rămân la firma de pompe funebre?

Nu. În niciun caz. Atunci când vi se face calculul pentru pachetul achiziționat, dacă acesta este mai ieftin, firma va calcula și banii pe care trebuie să vi-i restituie din ajutorul de înmormântare. Poate că existe firme care restituie această sumă abia după ce primesc ajutorul respectiv, dar cei de la funerare-nonstop.ro vă dau acea diferență pe loc. Adică, dacă persoanei decedate îi revine un ajutor de înmormântare de 3130 lei și se optează pentru pachetul standard, de care vorbeam mai sus, în valoare de 1999 lei, primiți înapoi, PE LOC 1131 lei pe care să-i aveți de cheltuială pentru restul lucrurilor necesare (coroane, pachete alimentare de împărțit la parastas, etc.). La pachetele funerare mai scumpe le aveți și pe acestea incluse.

6. Nu mai trebuie să mă ocup eu de dosarul pentru ajutorul de înmormântare?

Nu. De realizarea lui se ocupă firma de servicii funerare și tot ea va merge să ridice acel ajutor, nu mai trebuie să vă deplasați dumneavoastră. Cu talonul de pensie v-ați achitat produsele și serviciile și ați primit înapoi diferența de bani până la suma pe care acum o va primi firma sub formă de ajutor de înmormântare.

Ai destul de multe avantaje când apelezi la firmele de servicii funerare. Îți iei multe griji de pe umeri și uneori poți scăpa chiar mai ieftin decât dacă ai achiziționa produse și servicii separat. Acum depinde și de pachetul ales. Sigur că mai rămân anumite lucruri în sarcina ta, dar sunt mult mai puțin numeroase și mai puțin solicitante și nu va trebui să alergi prin oraș, cu lacrimi în ochi și cu sufletul sfâșiat, ca să le rezolvi. Va trebui să cauți un loc de veci, să mergi la biserică să vorbești pentru slujba de înmormântare, să te ocupi de meniul pentru parastas, dar vei avea timp să-ți iei și La revedere pe îndelete de la cel sau cea pe care de acum îl/o vei mai vedea doar în poze.

pachet servicii funerare
sursă foto Flickr.com

Nu-mi place să vorbesc despre moarte, dar știu că nu va mai dura mult până bunica va pleca dintre noi. Știu că-i datorăm o înmormântare decentă și mai știu că, în acel moment, vom fi prea afectați de pierderea ei ca să ne putem aduna să ne ocupăm singuri de toate treburile acestea. Și dacă mă întrebați pe mine dacă noi vom apela la o firmă de pompe funebre, la acel moment, eu vă răspund sincer că da. Nu cred că ne-am orienta spre cel mai scump pachet, pentru că preferăm să pregătim singuri batistele, coliva, să alegem prosoape așa cum i-ar fi plăcut bunicii și să-i dăm de pomană alimente pe care le prefera ea, dar un pachet clasic care să ne scape de cel puțin jumătate din stresul înmormântării, sigur vom achiziționa.

 

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Barbalata Mirela
    • 09/03/2017
    Răspunde

    La mine nu a fost cazul pana acum dar stiu ca va veni si acel moment 🙁 (de, cu parinti batrani si bolnavi…) dar tot mai mult cred ca o astfel de firma este solutia cea mai buna.

    1. Sanatate parintilor, Mirela!

  1. Răspunde

    Oau!
    Azi am nimerit la doua articole de genul asta si culmea e ca azi e si ziua soacrei mele, iar ea incepuse sa ma bata la cap cu discutii despre cand va muri
    Faza e ca se mentine foarte bine si mereu e pe drumuri, la plimbare…iar bunica sotului a murit la 85 asa ca nu am inteles rostul discutiilor cu soacra care are si o fata ce sigur se va ocupa de tot cand va fi momentul.
    Ai zis tare bine…fiscul si moartea nu iarta pe nimeni!
    p.s.: ai vazut la stiri cazul cu doamna care inchiriase un apartament si nu declarase? au turnat-o vecinii si risca sa faca inchisoare pentru 250 ron

    1. Sanatate soacrei sa nu aveti parte prea curand de evenimente de genul acesta.N-am vazut cazul ala dar nu ma mai mira nimic dupa batrana care a fost adusa cu mascatii la Bucuresti ca a dat spaga oua.

    • Lamiita Petre
    • 09/03/2017
    Răspunde

    Un subiect deloc agreabil dar pe care nu avem cum sa-l evitam. Mi se pare cea mai buna inventie. Imi aduc aminte acum 7 ani cand a murit tata, noi familia eram aerieni, babele una mai desteapta ca alta, vecinele una mai priceputa ca alta, foarte greu te descurci . Alergatura peste tot, ba nu stiu ce mai uita si pe ultima suta de metri abia se rezolva. Brrr…. nu vreau . NU

    1. Mie imi spui de vecine care stiu ele cum trebuie facut totul? Mai bine sa faca firma ce trebuie facut si sa ma lase in pace sfatoasele.

    • Raisa Georgiana
    • 09/03/2017
    Răspunde

    uite eu nu m-as fi gandit la treaba asta si mi-as fi imaginat ca trebuie neaparat sa iau o oferta completa si sa le dau mii de lei. Daca se poate asa cu un pachet minim, si mie mi se pare avantajos.

  2. Răspunde

    Este un subiect trist. Vrem, nu vrem, tot ajungem sa avem nevoie de astfel de servicii. Si noi am apelat pentru tataie la o astfel de firma.

  3. Răspunde

    Cui îi place să vorbească despre moarte? Însă, când ajungi acolo, trebuie să-i faci faţă. Ca aparţinător cred ca este de o mie de ori mai greu.
    Am reţinut multe aspecte avantajoase din acest articol. Chiar merită să apelezi la o astfel de agenţie când…sună ceasul.

    1. Nu am trecut prin asta singura, am avut-o pe mama alaturi dar ce fac cand tocmai ea va trebui sa plece? 🙁

    • Dincolo de nori
    • 10/03/2017
    Răspunde

    Am trecut printr-o astfel de situaţie când nu se găseau sau nu erau cunoscute astfel de firme şi tare greu mi-a fost. Nu cred că m-aş mai încumeta să trec prin asta. Aşa că articolul tău e foarte util.

    1. Radu, asta nu dorim nici dusmanilor nostri sa li se intample! Sa auzim de bine!

  4. Răspunde

    cei care se ocupa de inmormantari au un super business si se pare ca este unul profitabil desi nu cred ca as putea. Stiu ca este firesc sa murim, asa cum este sa ne nastem, dar este un subiect tabu la fel ca sexul.
    Prefer sa traiesc clipa si sa nu ma gandesc la ce-i mai rau. Las totul la voia intamplarii si sper ca bunica ta sa fie bine. Stiu ca are probleme grave de sanatate si ca este un chin pentru cei din jur. Sa aiba zile atat cat i-a dat Dumnezeu!

    1. Ramona, stii cat radeam acum 2 ani, cand s-a marit cumnata-mea, pentru ca sotul ei lucreaza la o firma de funerare? Acum ne-a trecut si nu mai vedem asta ca pe ceva neobisnuit.

    • nicolae claudia
    • 10/03/2017
    Răspunde

    asa este, este un subiect delicat, dar care mai apare din cand in cand in viata noastra si e bine sa fim informati

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares