Cere FRUMOS și POATE ți se va da

cere și ți se va da

De câteva zile, de când a apărut concursul nou de la Yves Rocher, mă confrunt cu o avalanșă de mesaje private prin care persoane, despre care nici nu știam că există în lista mea de prieteni, îmi solicită ajutorul. Inițial, am acordat câte un vot unor prietene vechi.

Apoi am primit două solicitări de vot de la două doamne pe care nu le cunosc deloc, dar nu le-am putut refuza pentru că în rugămințile lor era ceva special.

După asta, pentru că în contul de pe Yves Rocher eu mă loghez cu Facebook și probabil că apare la fiecare postare cine a votat, s-au mai gândit să mă deranjeze încă 2-3 cetățeni pe care nu i-am servit cu vot. De ce? Nu am niciun interes în acest concurs și nici nu mi-e greu să dau click pe un link și să apăs butonul de apreciere. Este vorba despre același principiu din celebra replică din și mai celebrul film Filantropica: Mâna întinsă, care nu spune o poveste, nu primește pomană.

bottegaverde.ro

Cele două doamne care, deși nu-mi erau cunoscute, au primit vot, nu l-au primit pentru că poza lor de profil mi-a plăcut mai mult sau m-au prins într-o pasă mai bună. L-au primit pentru că au știut cum să-l ceară. Au venit cu un mesaj în care m-au salutat și m-au rugat frumos să le acord câteva secunde din viața mea pentru un vot care le-ar duce mai aproape de un premiu pe care și-l doresc. Ba, mai mult, și-au cerut și scuze pentru deranj și mi-au mulțumit anticipat, urându-mi și o zi bună.

Știu că este același mesaj trimis mai multor persoane, dar măcar e un mesaj gândit, politicos, argumentat. Poți să-i spui nu, dar apoi parcă te simți vinovat. Eu n-am putut să refuz și le-am acordat votul de care aveau nevoie. După confirmare, am primit mesaje foarte faine de mulțumire și m-am bucurat că am ales să ajut astfel de oameni.

Cu ce tip de cerere au venit cei care n-au beneficiat de votul meu? Cu un link aruncat în ferestra mea de chat și un mesaj sec de genul poți să mă ajuți cu o apreciere? Aș putea, că nu mă dor degetele, dar nu vreau. Nu mi-ai oferit nici un motiv să fac asta. Din experiențele anterioare, din perioada în care participam la multe concursuri cu votare, astea sunt persoanele care, după ce le ajuți, îți aruncă un ms în grabă și gata. Și, dacă vreodată vei avea nevoie de ajutorul lor, posibil să nu aibă timp pentru tine.

Chiar dacă postarea de astăzi este despre concursuri și rugăminți virtuale, încercați să înțelegeți că așa stă treaba și în lumea reală, indiferent de domeniul în care ai nevoie de ajutor de la cineva. Nu poți întinde mâna poruncindu-i cuiva să-ți dea. Trebuie să-l convingi că meriți să fii ajutat. Nu spune nimeni că trebuie să fii umil, să-i ștergi pantofii celui de la care aștepți ajutor. Trebuie doar să oferi respect și argumente, să dedici timp ca să primești timp, să spui te rog înainte de dă-mi. 

 Eu nu cred în vorba cu Cere și ți se va da. Eu cred în Cere FRUMOS și POATE ți se va da

cere și ți se va da

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Ohoo ce bine ai mai zis! Asta cam asa e. Invata cum sa ceri si te ajut. Poate :p Dar mai mult ca sigur o voi face dacă mesajul tău ma convinge.

  2. Răspunde

    Daca imi cere frumos si eu ajut. Dar chiar si asa o data, de doua ori, ba chiar de trei ori. Nu fac referire acum la acest concurs, dar pe mine ma mai deranjeaza un lucru. In general! Ma roaga sa ajut pe privat. Eu nu cer pe privat, cer public. Dar din pacate persoanele astea atat de active se fac ca nu au vazut postarea…. sau poate chiar nu au vazut-o. Insa mi se pare deplasat sa ceri ajutor dar tu sa nu oferi la un moment dat cuiva aflat la nevoie…

  3. Răspunde

    Si eu am primit o multime de mesaje pentru acelasi concurs, sincer mi se par tare enervante aceste concursuri, de multe ori nu reusesc sa ii ajut si primesc si replicit acide din cauza asta, asa ca m-a invatat minte, nu mai ajut pe nimeni 🙂

    • nicolae claudia
    • 11/03/2017
    Răspunde

    si eu sunt deranjata de astfel de mesaje..cum si eu particip la concursuri stiu ca fiecare vot conteaza, dar de fiecare data am cerut politicos si am multumit dupa. acum timpul meu e limitat, ziua mea incepe la 6:30 si se termina la 18:30..nu prea pot raspunde tuturor solicitarilor, dar acolo unde vad un mesaj cu „te rog” ” un scz pt deranj” un ” multumesc” la urma, nu il pot inchide 🙂

    • Daniela
    • 11/03/2017
    Răspunde

    La cate cereri am avut de la persoane necunoscute, care cu un mesaj nu se face primăvară dar cuvântul de ordine era „te rog”și lipsea cu desăvârșire. Nu de alta dar nu te ajuta nimeni și nu prea apelez cu gândul sa nu deranjez. Zi frumoasa.La cele cu like-uri spun pas.

    • sinelena27@yahoo.de
    • 11/03/2017
    Răspunde

    Multumesc ca mi ai exprimat gândurile.Ma regasesc 100% in ceea ce ai scris.Si da ai foarte mare dreptate

    • Valeria Chertes
    • 11/03/2017
    Răspunde

    O doamne ca bine ai grait Cristina.

    • Mara
    • 11/03/2017
    Răspunde

    Eu n-am primit nicio cerere. Probabil ca nu s-au inghesuit tocmai ca nu apar niciunde ca votant…sau pentru ca-s mai putin cunoscuta decat tine, dar daca as fi patit ca tine sunt convinsa ca faceam la fel! :*

    • Barbalata Mirela
    • 11/03/2017
    Răspunde

    Bine spus Cristina! De acord cu tine. Eu nu am participat la astfel de concursuri pana acum dar am dat vot. Cum ai spus si tu, daca stii cum sa il ceri e ok.
    Partea proasta la mine este alta. Eu intru rar de pe calculator si folosesc mobilul in schimb (de nu mi-am permis pana acum tableta 😀 ) . De pe mobil foarte greu accesez un site anume si greu pot sa votez. Unele persoane pur si simplu imi solicita atunci. Ei, nu pot atunci. Poate nici seara. Poate ma doare capul si nu imi sta mintea la vot. Dar tot eu sunt aia rea.
    Relativ recent primesc un mesaj de la o tipa sa ii dau un vot. Nu am putut atunci pentru ca eram la servici dar nu am putut nici seara. A doua zi ii trimit mesaj si ii spun ca voi intra seara pe PC de acasa si se rezolva. Raspunsul ei: da, mersi, nu mai e nevoie.
    Poate am interpretat eu gresit dar mi s a parut un raspuns nepotrivit.

    • Lamiita Petre
    • 11/03/2017
    Răspunde

    Introducerea o fac si eu amabil, rugand frumos, doar la final, din lipsa de timp si poate sunt ocupata cu altceva pe care sunt concentrata, plus viteza utilajului meu, poate nu intotdeauna inchei cu mai multe amabilitati, dar asta se intampla foarte rar. In general cand raspund cuiva care imi multumeste , prefer sa pun un emoticons. Eu am cativa „clientí ” chiar de sex masculin pe care nu ii mai servesc fiindca de atatea ori cand s-au vazut cu sacii in caruta, nu au mai deschis mesajul cand am apelat.

  4. Răspunde

    Asa este – e foarte important ca atunci când ceri, sa o faci elegant. E greu sa refuzi o asemenea cerere 🙂

  5. Ai mare dreptate! Eu ajut cand pot, nu ignor, dar vorba ta, sa bage si macar un te rog, un multumesc, o vorba cum trebuie. Si daca fac greseala de.a vota, apoi nu ma ajuta cand am si eu nevoie, s.au lins pe bot pe viata

    • ghelbere elena
    • 12/03/2017
    Răspunde

    Ajut cu voturi pe toata lumea desi eu nu particip la astfel de concursuri. De acum chiar ca am sa fiu atenta cum imi cer votul sau like-ul meu, pentru ca ai dreptate.

  6. Răspunde

    Aplaud initiativa scrierii acestui articol. Este foarte foarte bun! Obisnuiam sa ajut cu like-uri si voturi cam pe toata lumea care-mi cerea, indiferent de cum suna mesajul lor. Insa mi s-a scarbit in momentul in care am vazut ca nu isi dau chiar deloc interesul cand cer. Imi cereau pur si simplu, cat se poate de sec, de parca eram in subordinea lor si eram obligata sa dau votul sau like-ul respectiv. Azi am primit chiar un mesaj de la cineva care ma anunta ca isi lanseaza cartea, sa ma intrebe daca vreau sa ma treaca pe lista (40 de lei + costul transportului). Fara „buna”, fara nimic altceva. Au devenit atat de agresivi incat nici nu mai vreau sa ii vad. De obicei ii sterg din lista pe cersetorii agresivi.

    • Cris Tina
    • 13/03/2017
    Răspunde

    Am primit si eu cateva cereri pe care le-am onorat cand am putut, indiferent de modul de adresare. Sincer, pe mine ma enerveaza mai mult organizatorii astia de astfel de concursuri care cam instiga la ura, rautate, discriminare, frauda,etc. Cateodata stau si ma minunez cum stau unii participanti ore intregi sau zile sa stranga asa ravnitele like-uri. Pe bune, cand se mai traieste cu adevarat? Eu am decis de mult sa nu imi bat capul cu asa ceva, nici macar la cele cu cu jurizre caci si acolo totul e relativ. Am incercat de cateva ori si desi credeam ca am ceva sanse (se desemnau mai multi castigatori) m-am ales doar cu „praf in vant”. Si am ajuns la concluzia ca nu se merita, oameni buni! Microbul asta de a juca la n concursuri distruge, cu siguranta ne vom convinge cu totii in timp.

  7. Răspunde

    Modalitatea asta de a cere folosind verbul a putea este foarte parsiva, deoarece in sine nu este o solicitare de ajutor. Esti intrebat daca poti, adica daca ai abilitatile necesare. Astfel, cel care cere de fapt nu cere, ci te chestioneaza pe tine daca ai puterea de a face ceva. Pe bune????? :)) Enorm de multi oameni folosesc tehnica asta, iar eu deja ma distrez in a o demonta.

  8. Am acordat si eu cateva voturi la concursul asta, dar doar atunci cand am avut timp. Asa este! Daca nu sti sa-ti sustii cauza nu iti doresti cu adevarat sa castigi!

  9. Răspunde

    In aceasta privinta ai dreptate. Nici eu nu suport persoanele care iti zic buna si linkul. Am sters cateva persoane din lista mea de prieteni pentru ca de obicei ajut cam pe toata lumea si deja se invatase ca o data la 2 zile sa primesc cate un link de genul. Eu nu particip la concursuri si chiar este deranjant asa ca am preferat sa-i dau unfriend sa inchei aceasta problema

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares