4 elemente cheie în construirea unei case rezistente la cutremur

Construcția unei case caramida rezistenta la cutremur

România s-a zgâlțâit destul de des în ultimul an. Asta ne-a adus multora aminte de cutremurul din 1977 și de toate clădirile și casele care au căzut atunci luând cu ele și vieți omenești. Nu mă bucur deloc că s-au îndesit cutremurele (și mie mi-e teamă de ele), dar e și un lucru bun aici: românii au devenit mai interesați de achiziționarea sau construirea unor case rezistente la cutremur. Tot mai des îi văd, pe forumuri de profil, întrebând despre materiale și tehnici de construcție moderne care să le dea acea siguranță că, în cazul unui seism mai serios, nu va cădea casa pe ei.

Ce contează cel mai mult în construirea unei case?

N-o să fac pe expertul și am să menționez din start că cea mai sigură cale de a construi o casă rezistentă este să apelați la un inginer în construcții. Totuși, pentru că știu că mulți se feresc să consulte specialiștii, temându-se de onorariile prea mari pe care aceștia le-ar putea cere, m-am gândit că nu ar fi rău să fac referire pe scurt la cele mai importante elemente din construcție, cele cărora trebuie să li se acorde importanța cea mai mare când se ridică o casă de la care avem astfel de așteptări.

1. Fundația

Cu ea începe totul. Ea stă la baza casei, ea susține toată construcția. Degeaba folosești cea mai bună cărămidă, dacă fundația nu este făcută așa cum trebuie. O fundație mai adâncă oferă mai multă siguranță. Rezistența ei depinde și de calitatea materialelor din care este realizată, dar și de terenul pe care este făcută. Terenul în care se va săpa și turna fundația construcției trebuie să fie nivelat și foarte stabil. Ajungem din nou la necesitatea consultării unor specialiști în domeniu.

2. Zidăria

Construirea unei case caramida rezistenta la cutremur Unele materiale sunt mai scumpe, altele mai ieftine. Unele rezistă mai bine în caz de cutremur, altele nu prea fac față. Materialul din care construim pereții poate face diferența. Cele mai cunoscute materiale de construcție sunt betonul, bolțarii, BCA-ul și cărămida. Dacă nu vreți să cheltuiți foarte mult pe ele, dar să aveți siguranța dorită, mizați cu încredere pe cărămizi de tipul celor de aici. Cărămida este oricum cunoscută, de mult timp, ca fiind foarte rezistentă, dar aceste modele aduse de producători de renume precum Porotherm, Brikston sau Soceram, sunt recomandate de toți marii constructori.

Tot aici se recomandă atenție sporită la alegerea cimenturilor și a lianților, să fie cele recomandate pentru tipul de cărămidă aleasă (altfel priza nu va fi suficient de solidă), să nu fie expirați și să fie preparați corect și aplicați în cantitate optimă. Nici prea puțin (pentru a nu risca să ni se desprindă cărămizile), nici prea mult (ca să nu se încarce peretele inutil și să nu se mai îmbine cărămizile cum trebuie).

3. Armătura

Armătura metalică este și ea foarte importantă. Vorbim aici de elementele metalice care se folosesc la construirea unei case – la stâlpi, la fundație, placă, centură și chiar la armarea (cămășuirea) pereților. Oțelul beton folosit sub formă de bare de fier, plase sudate sau stâlpi metalici contează foarte mult în realizarea unei structuri rezistente. Datorită lui cimentul va rezista mult mai bine la întindere.

4. Acoperișul

Unii ar fi tentați să creadă că acoperișul unei case nu influențează în nici un fel rezistența ei la cutremur. Nimic mai fals. Greutatea și structura acoperișului contează foarte mult. Dacă pe un perete din cărămidă venim cu placă groasă de beton, cu o mansardă sau un pod și apoi cu un acoperiș greoi cu țiglă ceramică, la cutremur casa nu va trebuie să suporte doar balansul, ci și această greutate balansându-se pe pereții ei. 60%-70% dintre decesele înregistrare la un cutremur sunt cauzate de prăbușirea peste victime a unor acoperișuri grele.

Mult mai practic ar fi să venim cu un pod de lemn bine izolat, cu tavane din rigips și acoperirea casei cu tablă zincată cutată ca cea de pe acestă pagină. Această tablă este ieftină, foarte ușoară, simplu de montat, rezistentă la șocuri. Ai mai puțină presiune pe pereții casei și mai multe șanse ca aceasta să rămână în picioare în cazul unui seism puternic.

Acestea sunt principalele elemente la care trebuie să fiți foarte atenți în construirea unei case. Sigur că informațiile sunt doar un punct de plecare și că nu o să renunț la recomandarea mea de a apela specialiști (arhitecți, ingineri în construcții) pentru ca totul să fie făcut ca la carte. Rezistența casei depinde și de alți factori pe care ei vor ști să-i evalueze, să vi-i explice și le minimizeze influența.

 

Etichete: ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Foarte utile sfaturile. Mai mult ca sigur o sa ne fie de folos pe viitor.

    • nicolae claudia
    • 16/02/2017
    Răspunde

    la acoperis nu m-as fi gandit..dar citind argumentele tale, iti dau dreptate

      • Alexandru
      • 17/02/2017
      Răspunde

      La acoperiș,țigla este cea mai indicată.Eu nu aș sfătui pe nimeni sa pună tablă.

      1. e mai frumoasa si rezista mai mult probabil tigla, dar tabla e mai ieftina 😀

  2. Răspunde

    Eh… a mea e construita deja de vreo juma’ de secol. Fara ajutor de la specialisti ca asa era pe vremuri. Dar ai mei au stiut sa o faca bine de tot. A rezistat fara probleme la toate zgaltaiturile de pana acum.

    • Valeria Chertes
    • 16/02/2017
    Răspunde

    Avand in vedere ca, casa este deja ridicata sper sa nu vina cutremurul.

    • claudia STOICA
    • 16/02/2017
    Răspunde

    Foarte util articolul .

  3. Răspunde

    Sa stii ca m-au speriat putin cutremurele astea din decembrie incoace. cgiar daca nu au fost mari, totusi s-au intampla mai des ca pana acum si ma tem ca ne asteapta unul mare. Am mare noroc ca stau intrun bloc foarte bine facut, construit chiar dupa 1977, dupa cutremur si bunicul meu l-a cunoscut pe arhitectul blocului, el i-a recomandat sa ceara acolo apartament si l-a ajutat sa il si obtina. Daca mi-as construi o casa cred ca as renunta si la mobila sofisticata, dar nu as face cu nimic economie cand e vorba de siguranta pentru ca stiu din povestile de la mama ce inseamna sa ti se darame casa si sa ramai in strada efectiv, fericit ca ai ramas totusi in viata.

    • ghelbere elena
    • 17/02/2017
    Răspunde

    Nu m-as fi gandit niciodata la acoperis. Eu ma bucur ca sunt cutremure mai des pentru ca in acest fel nu vom avea curand unul mare.

    • Tatiana Sorina
    • 17/02/2017
    Răspunde

    Bun articol! Si casa mea e facuta din caramida,e mai calduroasa.

    • Barbalata Mirela
    • 17/02/2017
    Răspunde

    Sfaturi utile mai ales pentru cei care vor sau stau la casa 🙂 . La mine nu e cazul 😉

  4. Răspunde

    Ai punctat perfect. Imi doresc si eu o casa. Nu s-a concretizat inca nimic si sper sa mi se indeplineasca si mie visul intr-o zi. Arabesque este o firma care stie exact de ce este nevoie pentru a face case de calitate.
    Eu mi-am comandat niste pal de la ei sa imi restilizez bucataria

    1. nu conteaza atat de unde cumperi materialele de constructii, ci sa fie ele de calitate.

  5. Răspunde

    Ma depaseste subiectul acesta, admit. Cred ca e prima oara cand aud de armatura. (shame on me)
    Pe de alta parte, eu sunt genul care vrea sa locuiasca toata viata la bloc 😀

    1. poate te conving eu sa te muti la curte.

  6. sper din tot sufletul ca aceste cutremure sa ramana asa, multe si marunte, sa nu ne trezim cu vreo minune mare peste noi. ca am pus-o! la ce blocuri avem, dinainte de 80….

    1. Iti dai seama ca nimeni nu vrea sa vina un cutremur mare 🙁

    • gigi CUTARU
    • 21/02/2017
    Răspunde

    O RECLAMA DE PROST GUST…….INTRADEVAR ,TABLA ESTE O OPTIUNE AVANTAJOASA, DAR DE CE MA TRIMITI LA O PAGINA …CU PRETURI?

    1. si la ce ati vrea sa mergeti? La o pagina cu desene animate?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 shares