Paturi vs. canapele – 8 sfaturi utile pentru cei care vor să folosească sufrageria pe post de dormitor

canapea sau pat cu saltea in sufragerie

In multe case sufrageria devine cameră de dormit. Nu e ceva chiar ieșit din comun. Să ne gândim la o familie care are un apartament cu două camere și trebuie să-și culce și copiii undeva. Să mai zic despre cei care locuiesc în garsoniere? Doar nu vor dormi în baie! Cea mai la îndemână varianta este cea a mobilării sufrageriei în așa fel încât să poată servi și drept cameră de zi, dar să se poată și dormi confortabil în ea. Ați ghicit. Eu am o astfel de sufragerie. Și mai am și câteva sfaturi și pentru cititorii mei care au în plan să folosească sufrageria pe post de dormitor.

1. Alege canapele fixe suficient de confortabile

Într-o garsonieră  sau într-o sufragerie în care va dormi o singură persoană, o canapea fixă este suficientă. Asta nu înseamnă totuși că poți cumpăra prima canapea care îți iese în cale, fără a o analiza din câteva puncte de vedere. În primul rând ar trebui să ai grijă ca șezutul să fie destul de lat pentru a-ți oferi spațiu suficient pentru dormit. Apoi, nu uita să verifici structura șezutului (poate fi pe arcuri, burete sau spumă). Cele din spumă sunt cele mai rezistente. Sigur nu vrei ca, după un an, să fii nevoit să schimbi canapeaua pentru că s-a deformat.

2. Canapele extensibile – combinația perfectă de frumos și comod

canapele extensibile sau pat cu saltea in sufragerieSă nu uităm că sufrageria este și locul în care ne primit oaspeții. Este important și confortul tău, dar și aspectul piesei de mobilier destinate somnului. Când canapeaua fixă nu este suficient de confortabilă și încăpătoare, nu ai nici un motiv să nu te orientezi spre colțare sau canapele extensibile precum cele de pe această pagină. Pe timp de noapte, aceste canapele se extind oferind tot confortul necesar pentru un somn odihnitor. Ziua se strâng și camera arată impecabil.

3. Patul nu trebuie să fie prea mare

Cine zice că nu se poate amplasa pat în sufragerie? Se poate orice, atâta vreme cât patul nu ocupă jumătate din cameră. Nu trebuie să mă credeți pe cuvânt. Puteți căuta imagini pe internet și veți găsi multe sufragerii cu pat. Dacă în dormitor ne putem face de cap, aducând paturi imense, cele pentru camera de zi nu ar trebui să fie mai late de 140 cm. În felul acesta rămâne suficient loc în cameră și pentru restul activităților și pieselor de mobilier.

4. Alege o saltea rezistentă și bună

Dacă varianta patului în sufragerie îți surâde mai mult, mai ai un pas important de făcut, acela al alegerii unei saltele bune,  capabile să ofere susținerea perfectă în timpul somnului. Aceasta nu trebuie să fie foarte moale, pentru că nu priește coloanei vertebrale, dar nici prea dură. În definitiv, ăsta a fost motivul pentru care ai ales pat cu saltea și nu canapea: nu voiai să ai dureri de spate. Genul acesta de saltele ortopedice mi se par cele mai potrivite pentru o sufragerie-dormitor. Ai și fermitate și confort.

5. Protejează canapeaua în timpul somnului

Revenind la cei care aleg să pună o canapea în sufragerie, fie ea fixă sau extensibilă, sfatul meu este să nu dormiți pe canapea fără așternuturi. Este o variantă deopotrivă neigienică și dăunătoare aspectului și longevității canapelei. În timpul somnului ne mișcăm, transpirăm și aceste lucruri duc la decolorarea și deteriorarea tapițeriei canapelei. Nu vă ia mai mult de 2 minute să așterneți un cearșaf pe canapea înainte de a vă pune să dormiți.

6. Străduiește-te să decorezi patul în așa fel încât să nu arate a pat

Sigur că există și paturile tapițate care arată foarte bine, dar cei mai mulți dintre noi preferăm paturile simple cu saltea separată care să se poată schimba, peste 5-10 ani, în funcție de perioada de garanție. În acest caz, trebuie să avem grijă cum ne facem patul dimineața, cum îl aranjăm în așa fel încât să nu ne fie rușine să primim pe cineva în sufragerie în timpul zilei. O cuvertură modernă și câteva perne decorative sigur vor face diferența.

7. Folosește paravane sau perdele pentru a obține intimitate

Dormitorul are marea calitatea de oferi intimitatea de care avem nevoie pentru a ne putea relaxa și dormi bine. Pentru unii dintre noi poate fi destul de dificil să adormim în sufragerie, oricât de faină ar fi salteaua pe care ne întindem. Este ceva de ține de psihic, de nevoia de un spațiu mai retras, mai intim. Putem crea iluzia intimității folosind perdele sau paravane care să delimiteze zona în care este amplasat patul de restul camerei de zi.

8. Amenajează și un colț pentru oaspeți

Chiar dacă arată bine patul din sufragerie, nu poți pofti un prieten, când vine pe la tine, să ia loc pe pat. Asigură-te că ai suficient spațiu pentru a crea un colț în care să poți primi musafiri. O canapea de două locuri sau două fotolii și o măsuță sunt absolut necesare.

Dacă mă întrebați pe mine, ca design, cel mai bine dă o canapea extensibilă în sufragerie. Este și practică pentru că, atunci când o strângi, ai și spațiu mai mult. Eu am avut o astfel de canapea vreme de vreo 6 ani. Acum am schimbat-o cu un pat pentru că am zis că ieșim mai ieftin cu pat și saltea. Recunosc însă că avem sufrageria destul de mare și ne-am permis să punem pat pentru că am avut loc și pentru fotolii și o masă și scaune extensibile.

Pe voi care variantă vă tentează mai tare: patul sau canapeaua? Ce a cântărit mai mult în alegere: menținerea aspectului și funcționalității sufrageriei sau dorința de confort la superlativ?

Etichete: , , , , ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Eu am crescut la bloc si aveam 2 camere. O mare parte din copilărie mi-am petrecut-o pe o canapea extensibila si mi-a plăcut. Bucătăria făcea parte din intimitatea mea.
    Când M-am mutat la casa eu am dormit in sufragerie unde aveam tot canapea extensibila. Imi place sa dorm pe aceste canapele si modelele alese au fost tare confortabile si frumoase!

    1. si eu am locuit la bloc si tot in sufragerie dormeam dar pe vremea aia erau paturile alea tapitate cu recamier si vitrina. Eu din acela aveam :D.

    • Delia
    • 18/01/2017
    Răspunde

    Daca ar fi sa locuiesc intr-o singura camera, as alege patul. Probabil l-as ascunde in perete pe timp de zi.

    1. suna foarte bine varianta ta dar nu am nici cea mai vaga idee ce costuri ar implica montarea unui astfel de pat.

  2. Răspunde

    Eu am o canapea din aia veche in sufragerie, care arata mai mult ca un pat si daca o sa-l schimb va fi cu o canapea din aia pe colt.

    1. sa nu uiti sa alegi un model extensibil ca sa aiba Dragos unde dormi!

  3. Răspunde

    Exact la treaba asta cu patul in sufragerie m-am gandit si eu in perioada in care tot incercam sa facem un bebe, in ideea ca din doua camere, una sa o dam copilului si noi sa ne mutam in sufragerie. Foarte util articolul.

    1. Mai ales daca veti dormi amandoi, sa stii ca eu pat recomand. Adica nu prea am incredere ca o canapea poate rezista la 2 persoane si sa mai arate si bine dupa un an de utilizare.

    • stoica claudia
    • 18/01/2017
    Răspunde

    Eu o canapea as alege in sufragerie .

    • nicolae claudia
    • 18/01/2017
    Răspunde

    eu am ales canapeaua.. din pacate canapeaua mea este fixa, nu se desface si asta imi pare tare rau..si din pacate nu e suficient de mare sa doarma o persoana, ma refer aici la lungime. Pt sufragerie am ales 2 canapele cu 2 locuri si un fotoliu..imi place cum arata in sufragerie, dar daca am avea musafiri, ar trebui sa ii cazez la vecini 🙂

    1. Poate, pe viitor, le vei putea inlocui cu altele extensibile. Sunt si canapele de 2 locuri care se pot transforma in pat.

    • Valeria Chertes
    • 18/01/2017
    Răspunde

    Eu aleg canapeaua deoarece mi se pare mult mai confortabila, am si loc destul asa ca este super.

    1. Cred ca depinde si de canapea. Cea pe care o aveam eu nu fusese prea buna si se formase o denivelare in ea.

  4. Răspunde

    canapea, din motive de spatiu. Cautam acum una, extensibila si cu lada (sa ascund perne, pilota, etc).

    1. tu mereu gandesti practic. De data asta am uitat de lada 😀

  5. Răspunde

    Chiar si noi doream la un moment dat sa facem din sufragerie domitor, adica sa mutam patul acolo. Dar apoi ne-am razgandit. Ei bine, visul meu a fost sa am un pat foarte mare si cat am fost in maternitate sotul meu mi-a indeplinit acest vis.
    In sufragerie am o canapea extensibila cu lada jos.
    Pentru un somn odihnitor, clar aleg patul.

    1. uite ca eu am uitat de lada. Este cam obligatorie la canapeaua din sufragerie, ca sa nu stai sa plimbi pilota si perna de doua ori pe zi din alta camera.

    • ghelbere elena
    • 19/01/2017
    Răspunde

    Optez pentru canapea extensibila. In dormitor am un pat mare, matrimonial dar in sufragerie o canapea extensibila.

    • Lamiita Petre
    • 19/01/2017
    Răspunde

    Cred ca marea majoritate avem vestita canapea sau coltar in sufragerie & camera de zi. Desi am in dormitor pat mare, eu prefer sa dorm pe canapea in sufragerie. Daca la inceput mi-a fost cam greu sa dorm pe canapea fiindca mi se parea tare, pentru ca este, acum daca ratacesc sa dorm prin alte locuri, nicaieri nu-i ca in patul meu. Stiti si voi asta.

    1. daaa, stim. Eu de aia am pus pat in sufragerie. Si asa prieteni nu prea am, sa vina in vizita…

  6. Răspunde

    Ooooooommmmmgggg! Pana sa ma mut in apartamentul actual, numai pe canapele am dormit. Din fericire, acum dorm in patul din dormitor si este superb! :))) Anyway, canapeaua extensibila mi se pare cea mai practica solutie pentru cazul in care cineva este nevoit sa doarma in sufragerie.

    1. vad ca toti sunteti pe varianta canapea. Deja incep sa ma simt in plus.

  7. Răspunde

    Canapea! Asta am eu in mai toate camerele in care se poate. O singura camera face exceptie. Dormitorul. Canapelele extensibile mi se pare foarte practice si poti foarte usor sa jonglezi cu spatiul. Mai mic, mai mare, in functie de necesitatile de moment.
    Important e sa alegi o canapea nu neaparat ochioasa cat mai ales practica din acest punct de vedere.

    1. eu am ales o canapea mai ieftina si, dupa 2 ani, erau deja gropane in ea. De-asta am ales sa punem pat.

    • Barbalata Mirela
    • 19/01/2017
    Răspunde

    Cum eu locuiesc in chirie nu a fost cazul sa imi cumpar pat. Desi, si8ncer, am fi preferat (eu si sotul) . Patul nostru (ma rog, al proprietarului 😉 este unul fix si o panarama. Luat de la o firma de renume si a costat si o groaza de bani. Din pacate nu este bun pentru spatele nostru asa ca am ajuns sa ne luam o saltea de la Dormeo. Si asa am mai putut diminua din durerile noastre de spate 🙁

    1. ce sa faci? nu poti obliga proprietarul sa cumpere mobila pe care o vrei tu…

    • Tatiana Sorina
    • 19/01/2017
    Răspunde

    In living am avut coltar,l-am dat la cineva numai sa scap de el. Imi plac canapelele,mai ales acum sunt asa frumoase incat nici nu stii pe care sa o alegi,bani sa ai.

    1. asta e clar ca e greu de ales o canapea la cate modele sunt.

    • dumittrescu raluca
    • 20/01/2017
    Răspunde

    la bloc in sufragerie am canapea exstensibila dar vreau sa o schimb cu un coltar dar tot extensibil pentru ca asa este la bloc ai nevoie de spatiu de dormit

    • Birleanu Beatrice
    • 20/01/2017
    Răspunde

    Noi am eliberat dormitorul in favoarea copilului,avem pat in sufragerie”ascuns” dupa canapele,arata foarte bine,mi se pare foarte incomod sa dormi pe canapea

    1. in sfarsit cineva cu paaaat! 😀

    • Hacman Mariana
    • 27/01/2017
    Răspunde

    Eu una as prefera un pat..dar depinde totusi si de faptul daca avem spatiul necesar….nu ma atrag canapelele…este incomod sa dormi pe ele,a doua zi te dor toate oasele de zici c-ai dat la sapa))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares