Leapșa printre cărți

cărți 2017

Chiar dacă, în 2016, nu prea am citit sa ma omor, tot m-a atras această leapșă pe care am găsit-o pe blogul Drumul Vieții și am decis să preiau și eu întrebările și să vin cu răspunsurile într-un articol.

1. Când faci o pauză de la citit, folosești un semn de carte sau îndoi un colț al paginii?

Niciodată nu am îndoit colțurile paginii. N-oi fi eu o cititoare de cursă lungă, dar nici nu îmi bat joc de cărți. Am învățat, de mică, să nu le stric în nici un fel și respect asta cu sfințenie. Ori folosesc semn de carte, dacă am prin preajmă, ori las cartea deschisă, cu fața în jos, până fac rost de un semn de carte pentru ea.

2. Ai primit în ultima vreme o carte? Dacă da, care a fost aceasta?

Nu mai primisem de multă vreme cărți cadou. Pe prima dintre ele am primit-o fix de Crăciun, de la Antoaneta, autoarea blogului mai sus amintit. Este vorba despre volumul Eu sunt femeie, semnat de Maria Cristiana Tudose, pe care promit să-l citesc foarte curând. Alte două cărți le-am primit acum, în ianuarie,  de la editura ALL: Evanghelia după Lucifer, de Tom Egeland (pe care mai am puțin și o termin)  și Nevăzuții de Katherine Webb. Cea mai recentă este cea de la Upswing, The tipping pointcărți 2017

3. Citești în baie?

Nu, nu sunt genul care să petreacă atât de mult timp acolo, ca să se apuce de citit. Există candidați mai potriviți pentru treaba asta. Aveam obiceiul ăsta în copilărie. Nu că aș fi stat acolo cu treabă, dar cred că-mi plăcea poziția de citit. M-a vindecat mama, prin bătăi repetate în ușă și reproșuri că țin baia ocupată.

4. Te-ai gândit vreodată sa scrii o carte? Dacă da, despre ce?

Aici e simplu. Nu m-am gândit niciodată să scriu o carte. Nu am stofă de scriitoare. Una e un blog, alta e o carte. Poate doar să fac o culegere de advertoriale 🙂 . Glumesc, rămân la răspunsul NU. În plus, cine mi-ar cumpăra mie cartea?

5. Care este cartea ta preferată?

Nu știu dacă este vorba despre o carte preferată of all times, sau de una citită de curând. Am să mă refer la una recentă. Am mai pomenit-o și într-un alt articol, se numește Ajută-te singur în caz de atac de panică și m-a învățat ceva esențial, ceva ce se presupune că ar fi trebuit să știu – SĂ RESPIR.

6. Îți place să recitești unele cărți?

Nu prea. Singurele cărți pe care le-am recitit au fost Robinson Crusoe și Singur pe lume, când eram copil. Le-am recitit pentru că, pe vremea aia, nu prea aveam așa multe cărți. Acum aș prefera să îmi dedic timpul unor noi descoperiri, decât recitirii acelorași idei. Poate dacă ar fi o carte grea, cu simboluri și chestii greu de descifrat…

7. Ce părere ai despre o întâlnire cu autorii cărților pe care le apreciezi și ce le-ai spune?

Nu mă pasionează și cred că nici pe ei. Am o părere fixă despre asta. Omul din spatele cărții ar trebui să rămână acolo. Nu intru acum în detalii. Pur și simplu nu mă tentează autografele sau discuțiile cu autorii, mă interesează strict ce-am găsit în paginile muncite de ei. Nu trebuie să le strâng mâna și să-i laud, dacă fac bine ce fac, îi voi recompensa cumpărând și alte cărți de-ale lor.

8. Iți place să vorbești despre ceea ce citești și cu cine?

Daaa, îmi place să-mi stresez soțul povestindu-i ce citesc. Nu prea le are cu lectura, dar subiectele îl prind. Cred că, dacă ar avea mai mult timp și nu ar fi așa îndrăgostit de jocurile pe PC, chiar aș putea să-l corup cu unele cărți.

9. Care sunt lucrurile care te determină să alegi o carte anume?

În general, mă bazez pe recenzii, dar nu pot spune că ilustrația copertei sau titlul nu au și ele un cuvânt de spus în alegerile mele. Și formatul este important pentru că nu suport cărțile mari.

10. Care crezi că este o lectură „obligatorie”, o carte pe care toată lumea trebuie să o citească?

Aici nu mă bag. Fiecare citește ce vrea. N-am fost niciodată de acord cu lecturile școlare obligatorii. Să îndrăznesc totuși să zic despre cărțile de povești? Mi se pare că lumea nu prea mai visează, că cei mici nu mai citesc povești. Eu le-am citit până pe la 15 ani.

11. Care este locul tău preferat pentru lectură?

Patul. Am cele mai ciudate poziții de citit și nu am de gând să vă povestesc despre ele 😀 . Nu pot citi pe scaun, nici dacă mă plătești.

12. Când citești, asculți muzica sau preferi liniștea?

Prefer să ascult liniștea. Nu mă pot concentra pe text nici măcar în ritmurile unei muzici de relaxare. Ori e liniște, ori nu citesc. Adică pot citi, dar mă stresez destul de tare și nu îmi place pentru că vreau ca cititul să fie relaxant nu mega-solicitant.

13. Ai citit cărți în format electronic?

Da, am citit și citesc în format electronic de câte ori am ocazia. Din păcate, la noi cărțile electronice nu sunt cu mult mai ieftine decât cele tipărite și asta nu-mi place. Bine, nu m-aș aștepta să fie la jumătate de preț, dar nici să coste cu doar 50 de bani mai puțin…

14. Citești numai cărți cumpărate sau citești și cărți împrumutate?

Nu prea împrumut pentru că nu am de la cine. Prin urmare, îmi cumpăr cărțile. Poate chiar reușim să face un grup în care să facem schimb de cărți, ce ziceți, v-ar plăcea ideea?

Sau, dacă sunt cititori care sunt interesați de cărți, poate voi face niște concursuri cu jurizare și voi oferi cărțile pe care le-am citit eu. Cred că merită. V-am zis că le păstrez ca noi.

Cam asta ar fi leapșa despre cărți. Mai era o întrebare, cu top 5 cărți preferate, dar am scos-o pentru că fiecare carte este specială în felul ei și sigur nu aș fi reușit să fac un top.

 

Etichete: ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Daniela
    • 30/01/2017
    Răspunde

    Am primit de ziua mea o carte interesanta si mai am puțin pana o termin. …Calm-Cum sa-ți găsești liniștea intr-o lume stresanta și agitata de dr.Gayatri Devi.

  1. Răspunde

    Bai, ma faci sa scriu acum si eu un articol. :)) Imi plac intrebarile!

    1. chiar te rog.

    • Dana Lia
    • 30/01/2017
    Răspunde

    Si mie imi place sa citesc.In general bestseller uri de dragoste.Si on line e la fel de placut

    1. online doar daca citesc pe tableta, ca pe latop nu imi place.

    • Barbalata Mirela
    • 30/01/2017
    Răspunde

    Frumoasa leapsa Cristina 🙂 . Chiar ar fi binevenit un grup de cititori/ cititoare unde se pot imprumuta cartile. Nici eu nu am de la cine imprumuta . Eu mai fac schimb cu prietena mea din Galati in rest nu.

    1. tocmai ne-a scris o doamna mai jos ca exista deja grupuri de genul acesta.

    • Hacman Mariana
    • 30/01/2017
    Răspunde

    Eu una sunt de parere ca nu doar ai,, stofa de scriitoare” ci chiar ai fi o foarte buna scriitoare!!!! Eu zic sa incerci..
    La fel ca si tine tin la lucruri ,mai ales la carti ,de aceea de obicei folosesc un semn de carte sau las cartea deschisa….Majoritatea cartilor citite le am luat cu imprumut de la Biblioteca Orasului.Recunosc ca nu prea am investit in carti potrivite varstei mele…in schimb ,pentru ca fiica mea adora sa citeasca, pentru ea chiar am cumparat carti…a meritat efortul..cartile au fost si sunt jucariile ei!!!
    .

    1. daaa, noi eram cu bibliotecile. Acum nu prea mai sunt la moda.

  2. Răspunde

    Frumoasa leapsa asta. Intrebari interesante si raspunsurile si mai si… Like it!

    1. te invit sa scrii ca stiu ca si tu citesti

    • Valeria Chertes
    • 30/01/2017
    Răspunde

    Si eu citeam foarte mult acum de cand am dat de concursuri am lasat-o mai moale dar ar trebui sa pun din nou mana pe carte.

    1. ha, stiu ce zici.

    • Lamiita Petre
    • 31/01/2017
    Răspunde

    Eu am citit destule carti imprumutate, preturile cartilor nu mi-au mai permis sa cumpar. Tatal meu era mare devorator de lectura, era abonat la biblioteca orasului. Tot in pat imi place si mie sa citesc. Acum cartea pe care o citesc are vreo 900 de pagini si imi e cam incomod sa o tin ? . Imi place sa citesc in liniste. Din pacate internetul mi-a furat foarte mult timp iar pentru citit a ramas doar in orele dupa amiezii.

    1. intr-adevar, internetul ne fura mult din timpul nostru si asa limitat. Lectura placuta!

    • ghelbere elena
    • 31/01/2017
    Răspunde

    Ai talent de scriitoare. Daca ai incepe sa scrii niste povestiri satirice succesul este garantat.

    1. crede-ma, chiar nu ma pricep la asa ceva.

    • Cris Tina
    • 31/01/2017
    Răspunde

    Nu imi aduc aminte sa imi facut vreodata cineva vreo carte cadou (exceptand premiile in carti). Imi place sa citesc dar in ultimul timp am cam abandonat cititul cartilor de literatura si m-am apucat sa citesc/rasfoiesc carticele pentru copilasi. Cand ma apuc de citit trebuie sa am mereu la indemana si semnul de carte. De multe ori, luam cartea dupa mine in drumul meu spre serviciu si citeam prin metrou (daca prindeam loc pe scaun…..din picioare nu imi place desi am vazut destui facand asta). Ador sa citesc lenevind in pat si cu niste muzica in surdina. E foarte relaxant.

    1. asta demonstreaza ca esti o mamica dedicata 🙂 Eu nu pot citi in metrou, tramvai sau altele de genul.

    • nicolae claudia
    • 31/01/2017
    Răspunde

    interesante intrebari..incerc sa imi raspund mie insumi la ele 🙂

  3. Răspunde

    Cred ca o sa preiau si eu leapsa aceasta 😀 . Sa stii ca si eu sunt la fel ca tine la partea cu semnul de carte, nu suport deloc ideea de a indoi paginile cartilor si le las cu fata in jos, deschise, daca n-am un semn de carte la indemana.
    Apropo, imi place mult de tot cartea pe care ai primit-o de la Upswing. O tot intrebam pe mama daca a sosit vreun colet, ca ma gandeam ca o sa-mi trimita si mie :)). Dar n-a fost sa fie.
    Lectura placuta, Cris! :*

    1. Ioana, promit ca ajunge la tine dupa ce o lecturez eu. Posibil sa intarzie sau sa fie vreo incurcatura. Nu cred ca te-ar fi sarit pe tine.

      1. Răspunde

        Chiar ca leapsa asta e foarte faina si mi-a facut placere sa citesc raspunsurile tale. Ultima carte primita este cea a lui Adi Hadean si my better half l-a „vanat” pentru autograf cat timp acorda suport tehnic la Webstock :))) Eu am presupus ca spera ca de la carte si autograf sa se mai propage din abilitatile omului 😛

        1. Teo, sunt sigura ca te iubeste fix asa cum esti si de aceea ti-a daruit-o. Nu cred ca vrea sa te schimbe :*

    • Elena
    • 31/01/2017
    Răspunde

    Buna, Cristina! Chiar exista pe facebook mai multe grupuri de unde poti cumpara/schimba carti. Pe aceste grupuri se vand mai ieftin decat in librarie, pot fi si la jumatate de pret sau poti negocia. Uite de exemplu: Vand, cumpar, schimb carti- Bucuresti, Carti Second-Hand, Vand/Cumpar/Schimb carti , Vand, cumpar sau schimb carti sau Vand/Schimb carti. Lectura placuta!

    1. Multumesc! Chiar ma gandeam sa caut pentru ca eram sigura ca exista deja astfel de grupuri :*

    • Catalina Dumbrava
    • 31/01/2017
    Răspunde

    Imi plac raspunsurile tale Cristina! Sincera…..scurt si la obiect! Sa sti ca ai avea stofa de cititoare, ti-am lecturat articolele. Oricand doresti o carte la schimb doar anunta-ma, cu mare drag iti dau. Cat despre concursuri cu si despre carti sunt fanul tau numarul unu. ?

    • stoica claudia
    • 31/01/2017
    Răspunde

    Si mie imi place sa citesc mai ales cele romantice.

    • dumittrescu raluca
    • 01/02/2017
    Răspunde

    din vara am redecoperit placerea de a citi ,in loc sa ma uit la prostii la televizor mai bine citesc ,imi plac cartile romantic ,mi-a placut la nebunie Irina Binder -fluturi merita din plin citite ,

  4. O sa preiau si eu aceasta leapsa, cu acordul tau desigur, pentru ca imi plac intrebarile si cred ca mi se potrivesc acum ca m-am reapucat de citit.

    1. Oricine o poate prelua, Miki. Abia astept sa iti citesc articolul.

  5. Răspunde

    Ma bucur ca ai raspuns la provocare 😀
    Acum m-ai facut curioasa sa aflu ce pozitii ciudate adopti 🙂 ))))))

    1. de-alea cu picioarele pe tablia patului 😀

  6. Trebuie sa fac si eu tagul acesta. Si eu ii povestesc sotului (pasionat de aceleasi jocuri ca al tau) de carti, dar nici eu n-am succes ;))

    1. cum sa nu-i iubim? 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares