7 întrebări de pus înainte de a alege aragazul sau plita și cuptorul care să-ți asigure succesul în bucătărie

aragaz sau incorporabile

Când vine vorba de achiziționat electrocasnice, alegerile nu sunt niciodată ușoare. Nu mai este ca acum 20 de ani, să ai doar 3-4 modele de aragaze la care diferă doar aspectul. Acum sunt sute de modele. Unele sunt mai ieftine, altele mai scumpe, cu mai puține funcții sau aproape la fel de inteligente ca telefoanele pe care le purtăm în buzunar. Ce să alegem? Ce ni se potrivește mai bine? Un aragaz clasic, pe gaz, unul complet electric, unul mixt sau mai bine mergem pe varianta încorporabile?

Fix aceste întrebări mi-au dat și mie bătaie de cap la sfârșitul anului trecut, când am vrut să dau un upgrade aparatelor de gătit din bucătăria mea. Într-un final, eu am ales un aragaz mixt. Am ajuns la această alegere analizând problema din următoarele 7 puncte de vedere. Sunt 7 întrebări la care ar fi bine să vă răspundeți și voi înainte de a face o alegere în domeniu.

1. De ce buget dispun?

Normal că aceasta este prima întrebare. Dacă nu ai bani puși deoparte și nici nu vrei să faci un credit sau rate în acest scop, sigur că vei merge pe varianta unui aragaz cât mai simplu și accesibil, în genul celor de pe această pagină. La 800-900 de lei deja ai aragaze foarte bune, cu aprindere electrică, cu grill, timer și rotisor, cu termostat și dispozitiv de reglare a presiunii gazului.  Poți găti cam orice pe plita și în cuptorul unui astfel de aragaz.

2. Cât de mult preț pun pe aspect?

aragaz sau incorporabileOrice lucru aducem în casă trebuie să fie bun și să arate și bine. Nu-i urât nici aragazul simplu, clasic, alb. Dar, dacă vrei bucătărie foarte modernă, normal că ar arăta mult mai bine dacă ar fi dotată cu plită și cuptor încorporabile. Acestea se încadrează perfect în ”peisaj”. Mai pe scurt, dacă vrei o bucătărie care arată ca de revistă, încorporabilele sunt obligatorii.

3. Cât de important este cuptorul?

Nu toată lumea gătește des la cuptor. Există persoane a căror alimentație se bazează mai degrabă pe semi-preparate, supe și alte tipuri de mâncăruri care se gătesc pe plită. Nu prea fac prăjituri, nu se bagă la făcut fripturi la cuptor. În astfel de cazuri, o simplă plită este suficientă în bucătărie. Dar, dacă sunteți genul care gătește prăjituri, fursecuri, checuri, cozonaci, rulade din carne și alte minunății, cuptorul este cheia. Cea mai fericită alegere, în acest caz, este un cuptor încorporabil de tipul celor de aici. Acestea au foarte multe funcții și moduri de gătire. Succesul rețetelor este garantat.

4. Pe gaz sau electric?

Aceasta este o întrebare musai de bifat. Trebuie analizate avantajele și dezavantajele aparatelor de gătit pe gaz și ale celor electrice. Electrocasnicele pe gaz sunt puțin mai ieftine și utilizarea lor implică facturi mai mici (după părerea unora). În schimb, un cuptor electric face lucruri pe care nu le poate face unul pe gaz. Asigură un gust mai bun, nu usucă fripturile la fel de tare, coace uniform (păstrând temperatura constantă). Eu am vrut neapărat cuptor electric și plită pe gaz. Puteam alege încorporabile, dar am găsit o ofertă și am mers pe varianta unui aragaz mixt. Nu regret alegerea.

5. Ești dispus să investești și în vase pentru gătit?

Întrebarea aceasta este pentru cei care sunt încântați de aspectul și tehnologia plitelor vitroceramice și cu inducție. În cazul lor, este bine să știți că nu veți mai putea găti în oalele și tigăile pe care le dețineți deja. Asta presupune costuri suplimentare pentru care poate nu sunteți pregătiți. La plitele pe gaz și cele electrice, se poate găti în aceleași vase pe care le-ați folosit la aragazul pe care îl aveți în prezent.

6. Cum stă treaba cu montajul?

La un aragaz clasic, treaba este simplă. Trebuie doar racordat la sursa de gaz, oricare ar fi ea. Pe măsură ce aparatul este mai performant și mai modern, se complică lucrurile și la montaj. Dacă aragazul are aprindere electrică, ai nevoie de priză lângă el. Dacă mergi pe varianta unui aragaz mixt sau a plitei și cuptorului încorporabile din care cel puțin unul este electric, priza trebuie să fie neapărat cu împământare și să aibă un anumit tip de siguranță, altfel face bum.

7. Care este varianta mai sănătoasă?

Analizând articolele de specialitate, am găsit multe în care gătitul în cuptor electric este recomandat ca fiind mai sănătos. Asta a cântărit mult în alegerea mea. Unii spun că nici gătitul pe gaz nu ar fi nociv, gazele degajate fiind pure. Ca și păstrare a nutrienților din alimente, ambele variante se situează cam la același nivel, adică nu o să ai mai multe vitamine în legumele preparate în cuptorul electric.  La gust, balanța înclină în favoarea electricului.

Așa mi-am ales eu aragazul,  analizând aceste aspecte.

Dacă vă așteptați să vă spun eu care este cel mai bun aragaz sau plită sau care cuptor face cei mai buni cozonaci, îmi pare rău pentru dezamăgire. Am mai spus-o și o repet. Cele mai bune decizii sunt cele pe care le luăm singuri, informându-ne și analizându-ne nevoile și așteptările. Un cuptor sau un aragaz mai bun nu te vor transforma în Master Chef, dacă nu ai talent înnăscut,  dar sigur te vor ajuta să gătești mai ușor și mai bine. Spor la căutări!

 

Etichete: , , , ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 13/01/2017
    Răspunde

    Cristina m-ai nimerit din plin, chiar trebuie sa-mi schimb aragazul si am sa tin cont de sfaturile tale.

    1. daca ai intrebari, iti stau la dispozitie ca mi-am facut temele in domeniu 😀

    • Daniela
    • 13/01/2017
    Răspunde

    Depinde ce gătești, cum gătești și cat de godpodina ești…cat de des intru în bucatarie și sa-la iau piesa de muzeu cum fac acele „dive”,am un aragaz cu grila, 4 ochiuri,aprindere electrica și sunt multumIta de el.Pe cele electrice nu mi le permite buzunarul.

    1. Ne descurcam cu ce avem. M-ai facut sa zambesc la faza cu divele care isi iau electrocasnice scumpe ca sa aiba la ce incalzi musacaua cumparata din supermarket.

  1. eu am un aragaz clasic, cu rotisor si aprindere electrica, si-s tare multumita de el! nu imi plac cele electrice

    1. nici eu nu am vrut 100% electric, de aceea am și mers pe varianta mixt.

    • ghelbere elena
    • 14/01/2017
    Răspunde

    Anul acesta intra bucataria in reparatie capitala cand voi schimba totul inclusiv aragazul. Imi voi lua o plita pe gaz si un cuptor electric.

    1. iti tin pumnii sa iasa totul cum ai planuit.

    • nicolae claudia
    • 14/01/2017
    Răspunde

    Eu am un aragaz clasic de vreo 10 ani 🙂 momentan sunt foarte multumit de el. are rotisor, cuptorul coace bine, si are aprindere electrica..

    1. la mine, la vechiul aragaz, cea mai mai mare problema era ca ardeam cam orice in cuptor.

    • stoica claudia
    • 14/01/2017
    Răspunde

    Eu mi-am cumparat aragaz pe gaz ,acu 2 saptamani ZANUSSI.

    1. Sa il stapanesti sanatoasa!

    • Lamiita Petre
    • 15/01/2017
    Răspunde

    Din pacate nu tinem cont de atat de multe aspecte, desi ar fi ideal. In primul rand totul se cam invarte in jurul bugetului. Mama are aragazul ei de 40 de ani arata impecabil si nu ar renunta la el sub nicio forma. Ducem tratative sa il schimbam. Combina frigorifica pe care tocmai am achizitionat-o ( simpla ca functionalitate si fara cine stie ce functii) o priveste ca pe o bomba atomica. ? Tanjeste dupa frigiderul ei.

    1. asa sunt mamele. Si a mea s-a despartit cu greu de electrocasnicele ei antice…

  2. Răspunde

    Eu gatesc numai o data pe saptamana, dar nu as putea concepe viata fara un aragaz bun, pentru ca imi economiseste timp pretios. Si da, visez sa imi aleg unul electric, dar momentan am altele pe lista inaintea lui.

    1. fericito! Cum sa gatesti doar o data pe saptamana? Cine gateste? Sau nu mancati nimic? 😀

    • dumittrescu raluca
    • 16/01/2017
    Răspunde

    EU AM FACUT GRESEALA DE A LASA SOTUL SA MERGA SA CUMPERE ARAGAZUL SI REGRETTTTT ,PROSTA CALITATE DESI A COSTAT CEVA ,II LIPSEA UN PICIORUL IAR DE UNDE L-A LUAT NU A ACCEPTATA SA NE DEA ALTUL SAU MACAR PIESA LIPSA ,,,CEMAI DEZAMAGIRE TOTALA ,SI CHIAR AM NEVOIE DE UN ARAGAZ BUN DAR ASTEPT SA-MI FAC MOBILA DE BUCATARIE SI APOI VINE SI ARAGAZUL ALES DE MINEEE

    1. Dar de unde l-ati cumparat? Nu am mai auzit de asa ceva sper sa nu am parte de un asemenea magazin.

  3. Răspunde

    Daca ar fi sa aleg, as alege electric cuptorul si plita pe gaz. De fapt de ceva timp visez la un cuptor electric. Coace mult mai bine prajiturile :p

    1. Mie imi zici? Dupa 4 ani de incercari, am reusit sa scot si eu un blat de tort copt ca la soare, cum zice bunica. Datorita cuptorului electric.

    • Cris Tina
    • 16/01/2017
    Răspunde

    Acum cativa ani habar n-aveam de existenta cuptoarelor pe gaz si de asta am renuntat la ideea de a imi lua plita si cuptorul incorporabile (gatesc des si mult si ar fu cam costisitor pe electric).Asa m-am ales cu un aragaz clasic dar cu aprindere electrica. E destul de bun dar ocupa mult spatiu.

    1. Important e sa gatesti cu spor la el.

  4. Răspunde

    Dupa ce M-am mutat cu soțul mi-am schimbat si eu aragazul cu o plita pe gaz si cuptor electric. Au plusuri si minusuri si cred ca as avea nevoie de un cuptor care sa consume mai putin …

    1. Nu gatesc chiar asa des in cuptor, asa ca nu imi fac griji pentru consum. In schimb, voiam neaparat sa ma asigur ca nu mai ard niciodata cozonacii.

  5. Un aragaz mixt vreau si eu sa imi iau, tocmai pentru cuptorul electric.

    1. ai de gand sa te apuci serios de copt retete Dukan? 😀

    • Barbalata Mirela
    • 19/01/2017
    Răspunde

    Daca am sa ajung sa imi iau aragazul/cuptorul meu atunci am sa ma documentez in d… 😉 . Acum, unde stam cu chirie, este o panarama de aragaz iar cuptorul este si mai varza. Nu pot face dulciuri care necesita coacere. Imi arde deasupra iar in interior nu coace 🙁

    1. bine ca ai macar aragazul pe care sa poti face o mancarica 🙁

    • Nicoleta
    • 12/05/2020
    Răspunde

    Buna ziua! Eu am ales cuprorul Bosch. Ca toate produsele Bosch si acesta este un preferat al meu, poti gati toate felurile de mancare, are programe multe, utile, usor de setat. Nimic de reprosat.
    https://2get.ro/product/hbg633ns1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares