Mersi sau mulțumesc?

mersi sau mulțumesc

Atunci când cineva te ajuta cu ceva, îți oferă ceva, fie și o simplă informație, trebuie să-ți exprimi cumva mulțumirea. nu? Cel mai simplu mod de a o face este verbal. Nu știu ce i-au învățat mamele pe unii, dar a mea mi-a spus, încă de când eram mică, să-l folosesc cu încredere pe mulțumesc, să nu las nici o faptă bună, la adresa mea, să treacă fără a-mi exprima recunoștința față de cel care o înfăptuiește. Am crescut cu mulțumesc și nu mi-a plăcut niciodată cum sună mersi.

Lăsând la o parte faptul că mulțumesc este românesc și mersi vine din franțuzescul merci, ceea ce nu prea-mi place pentru că nu sunt fan al limbii franceze, consider că sunt destule diferențe de nuanță între cele două cuvinte. Unii sunt de părere că mersi poate fi adresat persoanelor de aceeași vârstă, în special prietenilor și celor apropiați, celor pe care îți permiți să îi tutuiești,  și că mulțumesc este mult mai potrivit față de persoane mai în vârstă sau oameni cu un anumit statut. Ce să înțeleg de aici? Că inclusiv ei sunt de acord că mulțumesc exprimă mai mult respect decât mersi, nu?

mersi sau mulțumescDin punctul meu de vedere, mersi este un cuvânt aruncat la mișto, doar ca să nu fii considerat total lipsit de respect. Mersi îi poți spune, cel mult, cuiva care îți face un serviciu în cea mai mare scârbă (gen o angajată de la ghișeu). Nici atunci nu îl recomand. Ideea e să nu te cobori la nivelul persoanei respective, nu? Bine, acum depinde și pe ce ton o spui (atunci când stai față în față), de ce nuanță îi dai acelui mersi. Una este să spui un mersi mult, clar și convingător, alta să zici cel mai scurt mersi, printre dinți. În scris, nuanțele sunt greu de redat.

bottegaverde.ro

Totuși, mulțumesc este sfânt. Eu doar pe el îl folosesc și aș vrea ca pe el să-l folosească și ceilalți în relație cu mine. El este cuvântul care exprimă, în același timp, recunoștință și respect. Când îmi spui mulțumesc, sufletul meu se bucură știind că gestul sau cadoul pe care ți l-am oferit au fost cu adevărat apreciate. Mersi e un fel de-a spune că te descurcai să fără mine, că oricum nu te încântă ce ți-am oferit, că mi-ai făcut chiar o favoare că mi-ai acceptat ajutorul de orice fel.

La voi cum este, cum vă exprimați mulțumirea, care dintre cele două cuvinte vi se așterne mai des pe buze? Vă simțiți la fel de încântat de ambii termeni? Preferați mersi sau mulțumesc?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Eu sunt cu „mulţumesc” în braţe :D. Foarte rar cred că folosesc „mersi”, iar atunci mă asigur că-l scriu „merci”. Forma care se scrie „mersi” n-o accept în niciun chip. Chiar dacă oamenii poate o spun cu gând bun, mie mi se pare că „mulţumesc” are mai multă greutate, e mai „pe bune”, mai veritabil.

  2. Răspunde

    …mă pui pe gânduri. Vreau să cred ca in scris folosesc doar mulțumesc, dar, asa între prieteni, verbal, mai zic câte un „merci fain”. Nu știu de ce simt că de acum nu am să-l mai folosesc. Eu m-am captușit cu un nou „tic”, sau habar n-am cum să-i spun, la finalul discuției pun expresia „numai bine”. Ei …..bine, de vreo cateva zile o cenzurez, cuiva i s-a parut ca am folosit-o pentru a scurta conversatia. Cert e ca e musai sa fiu mai atentă, pentru că ultimul lucru pe care mi-l doresc e să par rece, distantă sau nepoliticoasa. In definitiv, furăm din timpul oamenilor. Zi frumoasă să ai, Cristina!

  3. Răspunde

    Uuuups! Aici sa stii ca ma simt vinovata! Si eu folosesc foarte des acest cuvant, dar niciodata nu m-am gandit ca nu este la fel de politicos ca simplul „multumesc”! Pentru mine si „mersi” inseamna la fel.
    Ma bucur ca ai scris acest articol. Acum stiu ca in frumoasa relatie virtula creata intre noi, „merci” nu are ce cauta si doar „multumesc”. Am observat ca tu folosesti forma romaneasca si voi avea grija sa iti respect dorinta! Pana la urma „merci” e un cuvant imprumutat, iar noi iubim limba romana!
    In concluzie multumesc atat pentru articol cat si pentru faptul ca reusesti mereu sa ma surprinzi intr-un mod placut si stii sa spui lucrurilor pe nume. Si daca te-am suparat cu ceva sper ca ma vei ierta! Multi pupici!

    • Valeria Chertes
    • 13/12/2016
    Răspunde

    Imi place sa spun intotdeauna multumesc si niciodata merci. Macar cu atat sa ma pot recompensa fata de persoanele care le simt aproape de sufletul meu.

    • nicolae claudia
    • 13/12/2016
    Răspunde

    sunt in acelasi sentiment cu tine. prefer sa spun „multumesc” , in loc de merci sau ms. De obicei merci ii spun sotului cand imi da lingura la masa, ca eu am uitat sa imi iau.

    • Barbalata Mirela
    • 13/12/2016
    Răspunde

    Eu folosesc ambii termeni desi „multumesc” este mai des folosit. De cele mai multe ori atunci cand folosesc „merci”/mersi o fac alaturi de cuvantul „iubita” „draguta”

    • stoica claudia
    • 13/12/2016
    Răspunde

    Total de acord cu tine ,si mie imi place cuvantul multumesc ,merci mi se pare jignitor ,ma simt jignita cand imi zice cineva mersi ,multumesc suna altfel ,mai politicos.

    • Tatiana Sorina
    • 14/12/2016
    Răspunde

    Eu zic mersi (nu cu intentie rea)de cand ma stiu,in zona mea asa se zice,mersi,servus…etc. Multumesc…..stiu ca suna bine,nu zic ca nu am zis,mai rar .

    • Cris Tina
    • 14/12/2016
    Răspunde

    Involuntar, imi mai scapa si mie cate un „merci” dar important e felul cum ii multumesti persoanei respective. Decat un multumesc spus „printre ” mai bine un „merci” spus din toata inima. De multe ori, am prins grimase pe fata celor ce mi-au „multumit” si nu prea mi-a mers la inima asa ca mai bine s-ar abtine de la orice forma de multumire.

    • ghelbere elena
    • 14/12/2016
    Răspunde

    Cu toate ca am iubit si iubesc limba franceza cuvantul pe care il folosesc pentru a-i multumi cuiva este multumesc, multumesc din toata inima cel mai ades. Este cel mai dulce cuvant din limba romana dupa cuvantul dor.

  4. Prefer neaosul nostru, desi din cand in cand mai scap si cate un mersi slab. Dar mai rarut

  5. Răspunde

    Eu zic ca amandoua sunt foarte ok, cat timp tonul este cel potrivit. Aici mi se pare ca se face diferenta intre ceva aruncat in varful buzelor si o recunostinta sincera. Doar e si vorba „tonul face muzica”…

    • Gabryelle's Blog
    • 14/12/2016
    Răspunde

    Recunosc ca mai folosesc si „mersi”, insa depinde de situatie. „Multumesc” este sfant si pentru mine. Il prefer, deoarece cu un „mersi” simt ca nu imi pot arata recunostinta fata de fapta buna primita. Multumesc Cristina!! :*

  6. Răspunde

    Eu sunt cu merci-ul pana in maduva oaselor :). M-am francofonit, deja.

  7. Răspunde

    MULTUMESC!

    • Rotaru Gabriela Tatiana
    • 14/12/2016
    Răspunde

    Cel mai potrivit mi se pare multumesc,suna mai frumos,mai bine,deci multumesc draga Cristina pentru tot si toate articolele frumoase si folositoare pe care le postezi!

    • Elke
    • 14/12/2016
    Răspunde

    De obicei folosesc multumesc, recunosc ca uneori mai zic si mersi, dar fara a fi nepoliticoasa

    • Lamiita Petre
    • 15/12/2016
    Răspunde

    Merci, spun cand mi-e lene sa vorbesc prea mult dar nu imi permit sa spun oricui decat celor apropiati. In scris, mi-e si mai lene si scriu prescurtat ms. dar, de asemenea numai cu cei apropiati imi permit. Ne adaptam, mamicule… GEN

    • dumitrescu elena
    • 16/12/2016
    Răspunde

    nu m/am gandit niciodata in felul in care ai expus tu cele doua cuvinte si ai dreptate dar se pare ca este utilizat mai des mersi ,este mai usor ,poate ca este lene ,usurinta ,rapiditate ,dar este tot mai des intalnit si eu il folosesc uneori

    • Lubita
    • 17/12/2016
    Răspunde

    Foarte adevarat si eu sunt pentru multumesc! m-am saturat pana peste cap cu aceste imprumuturi ,merci,ok si multe alte!! eu nici macar persoanele care folosesc din ce in ce mai mult astfel de cuvinte nu le suport,nu stiu ce vor sa demonstreze,dar in nici un caz inteligenta!!! daca suntem romani,hai fratilor sa vorbim romaneste!!!!
    Este adevarat ca si eu folosesc merci,doar cand sunt in Franta,ca doar n-o sa spun acolo multumesc!!

  8. Eu votez pentru multumesc. E trist insa cand mai primesc cate un „msm” prin mailuri oficiale 🙁

    • Delia
    • 19/12/2016
    Răspunde

    Multumesc – de cele mai multe ori, dar imi mai scapa…

  9. Răspunde

    Deci …. Folosesc mersi cam toata ziua si oricand. Singura data cand aleg multumesc este multumesc mult … atat . Nu ma simt ca jicnesc pe cineva si sincer o spun din inima. Sper sa nu fi deranjeat pe nimeni, niciodata cu astfel de exprimari ale mele

    • Bogdan
    • 25/04/2017
    Răspunde

    Credeam ca eu sunt nebun si ca ma irita cand aud „Mersi” … Prefer sa nu-l aud deloc, daca multumesc nu exista in vocabularul unora ! Ma bucur ca mai sunt oameni care discuta si despre subiectul asta !

    1. Si eu ma bucur ca nus unt singura nebuna care gandeste asa :))

    • Bogdan
    • 29/01/2024
    Răspunde

    Mersi = multumesc in DEX.
    Nu e nicio conotatie. Ambele sunt la fel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares