De ce să mizezi pe rigips în finisajele interioare? 5 avantaje pe care ți le oferă acest material

Nu sunt expert în construcții, dar mi-am asistat soțul, pas cu pas, în ridicarea și finisarea casei noastre. Cine spune că o astfel de lucrare este ușor de făcut și ieftină minte. Construcția și finisarea unei case cer și foarte mulți bani, muncă și timp. Când am terminat-o de construit, era deja sfârșitul verii și noi voiam să ne mutăm până în iarnă. Mai era încă mult de lucru (de tencuit, de gletuit și șlefuit și abia apoi de zugrăvit). Nu mai rămânea timp de montat parchet, uși, ferestre. Totuși, am reușit să finalizăm înainte de venirea iernii. Cum? Folosind rigips în finisare. Știți ce este rigipsul, nu? Plăcile acelea mari din gips cartonat. Sunt tot mai folosite pentru placarea pereților sau a tavanelor și eu chiar vi le recomand din cel puțin 5 motive.

1. Lucrări mai rapide

Indiferent că ai doar un tavan de montat sau și pereții, că e vorba despre o cameră sau despre mai multe, treaba merge mult mai repede folosind rigipsul.  Etapele pe care le enumeram mai sus (tencuit, gletuit și șlefuit) dispar. Într-o singură zi poți să termini definitiv tavanul. Trebuie doar să prinzi astfel de profile aluminiu pe grinzi sau pe tavanul vechi, care nu arată deloc cum ți-ai dori, și să fixezi plăcile de rigips pe aceste profile.

2. Scapi mai ieftin

Din câte ați putut vedea mai sus, profilele gips carton sunt foarte ieftine. Nici plăcile de rigips nu sunt foarte scumpe, deci genul acesta de finisaj mi se pare mai puțin costisitor decât cel clasic, la care ai nevoie de mulți saci de ciment și ipsos. Bine, și aici mai trebuie investit și în șuruburi de prindere, bandă pentru îmbinare și adeziv, dar tot mi se pare mai accesibil cu rigips. Plus că, e o treabă pe care o poți face și singur, dacă te pricepi puțin. Sau, oricum, ai nevoie de 1-2 oameni pentru o astfel de lucrare, nu de o echipă întreagă, deci și din punctul acesta de vedere faci economie.

carturesti.ro

3. Izolație mai bună

Finisajele cu ciment sunt foarte ”reci” și nici nu izolează prea bine din punct de vedere termic și fonic. Mai trebuie să adaugi și materiale izolatoare și peretele se tot îngroașă, ”furând” din spațiul camerei. Și la tavan este la fel. Mult mai bune rezultate obții atunci când montezi rigips, dacă alegi ca material izolator vata minerală bazaltică de tipul celei de aici. Poți folosi plăci de vată minerală, mai groase sau mai subțiri, în funcție de cât de bine vrei să ai izolat spațiul respectiv. Deși e neplăcută atunci când o montezi (se lasă cu mult praf care provoacă mâncărimi), vata minerală este mult mai ușor de montat decât plăcile de polistiren.

4. Ești sigur că ai tavanul și pereții netezi

Cea mai mare dezamăgire este când termină meșterii treaba, zugrăvești și constați că ai denivelări în tavan sau pe perete. Șlefuirea nu aduce cu ea întotdeauna suprafețe perfect netede. Poate fi și vina meșterului, dar poate fi și din cauza texturii materialelor folosite. Cu rigipsul nu ai cum să dai greș. Plăcile de gips carton sunt netede ca în palmă și interiorul va arăta foarte bine.

5. Poți zugrăvi imediat

La peretele tencuit trebuie să aștepți foarte mult timp să se usuce perfect și abia apoi poți veni cu amorsă și lavabilă. Rigipsul, neavând nevoie de prelucrare (se pune doar banda de îmbinare și foarte puțin glet), se poate zugrăvi după doar câteva ore.

Pentru noi, tavanele și pereții din rigips au însemnat mare economie de timp și bani. Suprafețele sunt așa cum ni le-am dorit, fine și perfect drepte și pot să spun că sunt mulțumită și de izolația termică pe care ne-o oferă.

Voi ce părere aveți, care dintre cele două modalități de finisare vi se pare mai avantajoasă: cea umedă, pe bază de tencuială, sau cea uscată, prin placare cu gips carton?

Etichete: , ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • stoica claudia
    • 10/12/2016
    Răspunde

    MI-AR PLACEA SI MIE SA PUN ASA CEVA ,POATE O SA IMI CONVING SOTUL.

    • Daniela
    • 10/12/2016
    Răspunde

    La lucrurile acestea nu ma bag,se ocupa soțul cu izolația sau vămuire casei.

    • nicolae claudia
    • 10/12/2016
    Răspunde

    locuind la bloc, fiecare centimetru conteaza, de aceea eu prefer finisarea pe baza de tencuiala. dar aici e clar, ca peretii nu pot fi perfecti drepti, dar totusi prefer aceasta modalitate

    • Valeria Chertes
    • 10/12/2016
    Răspunde

    Exact la acest capitol suntem si noi la etajul casei, am optat la placarea cu rigips.

    • Barbalata Mirela
    • 10/12/2016
    Răspunde

    Mersi de sfaturi Cristina. Nu ma pricep la de astea 🙂

  1. Asa au pus parintii mei acasa! Se declara multumiti!

    • ghelbere elena
    • 11/12/2016
    Răspunde

    Imi inchipui ca peretii nu vor avea denivelari si aspectul lor va fi mult mai frumos. Nu ma pricep de loc la astfel de lucrari dar asta e parerea mea.

  2. Răspunde

    Imi place rigispsul pentru ca se pot face rapid multe chestii cu el. De exemplu mama vrea sa renunte la cele doua usi care dau spre living room si sa faca arcade in locul lor, iar cu rigips chestia asta se va face mai usor decat prin metoda clasica. 😀

  3. Răspunde

    cine inventat, l-a inventat de nevoie: ieftin si rapid.
    Daca e cineva specialist, imi poate zice cat rezista pana se auto deterioreaza? Ca si la gled de ciment dupa un timp crapa, dar daca e pus bine si peretii sunt ok, vazui ca rezista si 20 de ani.

    Inca o intrebare: cum ai batut cuie in el? rezista? pot suspenda mobila de bucatarie?

    1. Nu sunt specialista dar sotul meu s-a ocupa de asta ani in sir. El tine si zeci de ani in sufragerie, dormitor de pildă. În baie si bucatarie nu este recomandat pentru ca se strica in 2-3 ani din cauza aburului. Eu am prinse tablouri pe el, sunt prinse cu suruburi din acelea care se infileteaza cu surubelnita electrica. Stiu ca exista niste profile aluminiu mai rezistente speciale pentru cei care vor sa prinda mobila pe rigips.

    • dumittrescu raluca
    • 12/12/2016
    Răspunde

    este usor pentru ca ai pereti drepti ,fara crapaturi .,munca mai putina si mai rapid facuta si mai putina mizerie ,si durabila

  4. Răspunde

    Ai perfecta dreptate. Mi-am amenajat si eu 2 spații comerciale si am folosit si profile si rigips si vata minerală. Totul a fost gata in timp record

    • Rotaru Gabriela Tatiana
    • 14/12/2016
    Răspunde

    Nu ma pricep la asa ceva,dar un specialist ti-ar da sfatul potrivit,dar daca se face repede si e bun atunci e bine.

  5. Din ce am vazut vazut eu, atunci cand parintii mei au renovat apartamanetul, peretii au devenit perfecti. Pana atunci nu stiam ce inseamna rigips. Si spun DA rigipsului pentru finisajele interioare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares