4 avantaje ale achiziționării unei locuințe prin sistemul de rate direct la dezvoltator

apartament rate direct la dezvoltator

Aud zilnic oameni în jurul meu vorbind despre cât de multă alergătură presupune un credit pentru locuință. Unii măcar reușesc ca, după câteva luni, să obțină creditul mult sperat și să-și poată achita apartamentul, casa sau garsoniera la care visau de mult timp. Alții se trezesc tot amânați și, uneori, chiar pierd un apartament pe care și-l doreau foarte mult pentru că vânzătorul nu poate aștepta până rezolvă banca problemele. Cel mai accesat credit rămâne încă cel prin programul Prima Casă, dar există și multe persoane care nu sunt eligibile pentru acest program și trebuie să caute alte soluții de creditare. Foarte mulți se îndreaptă către sistemul de rate direct la dezvoltator. Aceasta este o variantă destul de bună și avantajoasă din multe puncte de vedere.

1. Îți garantează accesul rapid la locuința visată

apartament rate direct la dezvoltatorEste cea mai scurtă cale către casa visurilor tale. Nu trebuie să aștepți luni de zile ca să te poți muta, riscând astfel ca apartamentul dorit să se vândă până atunci. De pildă, dacă vrei un apartament într-un complex rezidențial din București, unde ai atâta facilități, amplasat într-o zonă bună, ai toate șansele să-l cumpere altcineva înainte ca tu să obții suma de bani necesară. În schimb, prin achiziționarea lui în rate direct de la dezvoltator, în câteva zile te poți muta în noul tău apartament. Aprobarea se obține cam în 2 zile lucrătoare.

2. Scapi de birocrație

Banca îți cere o mulțime de acte când aplici pentru un credit. Trebuie să aduci dovezi de venit, poate chiar și pe ale partenerului, să fiți verificați atent nu cumva să aveți alte credite sau să fi avut vreo perioadă în care să fi intrat în categoria rău-platnici. Cumpărând astfel de apartamente cu rate la dezvoltator, nu ai nevoie de atâtea documente, deci scapi nu doar mai repede, ci și mai ușor, fără zeci de drumuri prin București.

3. Avansul destul de mic

La un credit ipotecar bancar, ți se cere un avans de 30% când vrei să cumperi o locuință. Este destul de mult, mai ales dacă vrei un apartament nou, spațios, modern. Dezvoltatorii de tipul celui de aici, solicită un avans de doar 15%. Ba chiar se poate și mai flexibil de atâta pentru că se pot negocia astfel de termeni. Poți plăti un avans chiar mai mic. Pe dezvoltator îl interesează să-și vândă apartamentele și sigur va fi interesat să discute cu tine și să ajungeți la un numitor comun favorabil ambelor părți.

4. Fără comisioane sau asigurări scumpe

Aproape orice interacțiune cu banca se lasă cu un comision pe care tu trebuie să-l plătești. Dacă mai adaug și obligativitatea încheierii asigurării de viață și a celei pentru imobil, suma totală de plată devine mai mare. La creditul sub formă de rate direct de la dezvoltator, pentru că asta este până la urmă, tot un credit, nu apar genul acesta de cheltuieli.

Acum vine întrebarea: dacă tot există aceste avantaje ale ratelor la dezvoltator, de ce nu apelează toată lumea la ele. În primul rând, pentru că nu toți dezvoltatorii oferă această soluție de finanțare. În aș doilea rând, pentru că există și niște dezavantaje ale acestui sistem de plată. Principalul minus este acela că perioada de creditare nu este așa de lungă, deci ai nevoie de un venit serios pentru a putea plăti ratele lunare. Faptul că un lucru are mai multe avantaje, nu-l face totuși perfect.

Dacă vă hotărâți să cumpărați un apartament prin astfel de rate, sfaturile mele ar fi să vă alegeți cu grijă dezvoltatorul, pentru că nu toți sunt serioși, și să analizați bine, de la început, care vă sunt veniturile lunare, care este rata pe care vă permiteți să o plătiți, dacă există dobânzi și care este valoarea acestora.

Etichete: , ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Foarte detaliat si util este articolul tau, dar pe mine tot ce tine de rate imi da asa fiori :))) Nu stiu, daca as apela vreodata la rate.

    • Delia
    • 20/12/2016
    Răspunde

    Hmm…uite ca ma faci sa ma gandesc serios la varianta asta. Suntem in cautare de variante de a ne lua o locuinta.

    @Paula: asa gandea si al meu :)) Apoi am facut un calcul cat am dat pe chirii pana acum si am ajuns la conculzia ca ne-am cumparat deja o casa…Ca platesti chirie sau rata, tot aia e. Pe de alta parte, sa stii ca si pe mine ma streseaza ratele, dar uite ca oamenii de rand nu isi permit nimic cu banii jos 🙁

    1. Acum depinde si la ce apartament te uiti, sa nu iti iei ceva cu rate pe care nu le poti duce. Si mie imi este teama de rate, dar eu imi permit sa ma feresc de ele pentru ca am unde locui, chiar daca nu este casa mea. Si eu as vrea uneori sa am un loc numai al meu, dar mi-am facut calculele si nu … iese.

  2. Răspunde

    Din pacate rata lunara la dezvoltator este destul de mare si exista riscuri mult mai mari decat in cazul unui credit bancar. Cred ca este una din putinele situatii in care prefer birocratia, ca doar nu-mi cumpar locuita in fiecare an.

    1. nu te contrazic. Exista si riscuri, este adevarat. Dar la un apartament ieftin, rata poate fi cat chiria. In plus, sa stii ca sunt destui care au venituri mari si isi permit inclusiv rate la un apartament foarte scump, si prefera metoda asta tocmai pentru a ascunde o parte din veniturile acelea…

    • nicolae claudia
    • 20/12/2016
    Răspunde

    da..multi dintre noi nu ne permitem sa platim un apartament in 5 ani ( cam asta e perioada agreata de dezvoltatori). pe cand o banca ne imprumuta pe 30 de ani. intr-adevar, la banca sunt niste costuri mai mari, dar din punctul meu de vedere e mai sigur. Eu am ales banca.

  3. Răspunde

    Partea asta cu scapatul de birocratie cred ca este cea mai importanta chestie. Eu am credit cu ipoteca pt apartamentul meu si, desi lucrez in sistemul bancar, tot mi s-a parut complicat si consumator de timp procesul pana la acordare. In plus, ca tot vorbea cineva de riscuri, o asigurare poti sa inchei oricum, si fara sa faci un credit prin intermediul unei banci.

    • Valeria Chertes
    • 20/12/2016
    Răspunde

    Am avut si eu rate la banca dar sper sa nu mai trebuiasca sa imi fac.

  4. ar fi bine sa fie astfel de apartamente noi in fiecare oras, dar sa aiba si un pret mai omenesc. la noi sunt extrem de scumpe… nu prea te apropii de ele

    • dumitrescu elena
    • 20/12/2016
    Răspunde

    in ziua de azi nu poti sa realizezi prea multe daca nu faci un credit ,sunt rate costisitoare pe care nu prea ne permitem sa le platim dar daca este nevoie sa cumperi ceva mai important trebuie sa faci sacrificii

    • Nicu
    • 21/12/2016
    Răspunde

    Da, sunt bune aceste credite direct la dezvoltator, dar precum ai zis……cine îşi poate permite să plătească o rată destul de consistentă? Noi oamenii de rând nu. Câţi oameni au salarii de 3 mii de lei……ca să plăteşti rata, sa îţi ajungă şi pentru cheltuielile zilnice, mai ai şi un copil, doi, în scoală…..taxe, impozite…..care sunt dispuse să crească pe viitor……

    • ghelbere elena
    • 21/12/2016
    Răspunde

    Ce bine ca am un apartament! Dar ma gandesc la tinerii care cauta saracii casuta, un apartament la un pret convenabil ca sa aiba unde sa locuiasca si sa-si creasca copii.

    • Cris Tina
    • 21/12/2016
    Răspunde

    Indiferent la cine ai apela pentru a iti achizitiona o locuinta, toti te cam scutura de bani. Dar, in ziua de azi, nu prea ai ce face altceva decat sa te imprumuti cu riscul de a pierde si banii dar si locuinta daca te vei afla vreodata in incapacitate de plata.

    • Barbalata Mirela
    • 21/12/2016
    Răspunde

    Eu nu imi pot permite sa fac credit pentru casa la banca daramite la dezvoltator 😀 . Si pentru banca si pentru dezvoltatori veniturile trebuie sa fie destul de mari si ma refer la cele de pe cartea de munca. Cum noi (eu si sotul) avem salariul minim , foarte greu se obtine un credit.

  5. Răspunde

    pro nr.1, nr.2 si nr.4 – 3 motivatii minunate: eu in urma cu aprox 1 an am cumparat cu ipoteca si am facut atatea drumuri incat zau ca inca am cosmaruri cu bancile (5 banci, minim 10 drumuri la aceeasi banca, daca nu cumva 20 de drumuri). Si costa. Nu numai timp, oboseala psihica, ci si bani (liberul de la munca e pe neplatitelea) sau joburi care nu accepta angajatii sa lipseasca.
    Nu sunt de acord cu credit fara avans consistent ( nr.3). Consider ca „best test” inainte de creditare e de pus lunar bani deoparte = valoarea ratei, timp de 1-2 ani (macar 1 an) iar acestia sa devina avans. Cu cat avansul e mai mare cu atat rata va fi pe perioada mai mica, pana la urma peste 5 ani nu stim cum vom fi, dar peste 30 sigur vom fi mai batrani si mai bolnavi. Daca eu nu as fi fost in stare sa pun deoparte lunar banii astia, as fi fost convinsa ca nu voi fi in stare nici de achitat rata dupa credit.

    • stoica claudia
    • 25/12/2016
    Răspunde

    Interesant articolul.

  6. Răspunde

    Si noi luam in calcul varianta asta cu rate direct la dezvoltator. Avand in vedere ca am plecat din tara, vrem sa luam un apartament peste vreun an si sa-l dam spre inchiriere cata vreme noi inca suntem plecati din tara. Practic o parte din rata o vom plati din banii luati pe chirie. Deci aproape ca se va plati singura rata. E o chestie win-win :D. Insa dezbatem serios orasul in care o sa cumparam apartamentul.

  7. Răspunde

    Cred ca al meu comentariu a intrat in spam :-s

  8. Pentru a scapa de comisioane nesimtite, as apela si eu la nevoie la asa ceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares