Ai peste 50 de angajați? 3 metode de a rămâne în legalitate vizavi de legea încadrării în muncă a persoanelor cu handicap

calculator-salariu-net-fondul-de-handicapCodul fiscal se tot modifică și pentru orice angajator este o provocare să țină pasul cu aceste schimbări și să reușească să-și îndeplinească toate obligațiile legale pentru a nu avea probleme cu statul. Chiar și calcularea corectă a sumelor care trebuiesc reținute din salariu, pentru plata contribuțiilor obligatorii (cele pentru pensie, șomaj, sănătate), este dificilă în perioadele în care procentele se tot modifică. Din fericire, calculele de genul acesta se pot face foarte ușor online, folosind un astfel de calculator salariu net. Se introduce salariul brut al angajatului și programul calculează automat valoarea salariului net și sumele care urmează a fi reținute și virate către stat.

Alături de contribuțiile de bază, firmele cu peste 50 de angajați ar trebui să știe că au obligații și în ceea ce privește respectarea drepturilor persoanelor cu handicap. Legea spune că 4% din numărul angajaților trebuie să fie persoane cu handicap și amenzile pentru nerespectarea ei sunt destul de mari. Obligațiile sunt obligații și ele trebuie îndeplinite. Vestea bună este că există 3 variante de a face asta.

Varianta 1 – Angajarea persoanelor cu dizabilități

Respectând procentul impus de lege, de 4%, dintr-un număr de 50 de angajați, minimum 2 dintre ei ar trebui să fie persoane cu dizabilități. Într-o firmă în care există activitate de birou, de exemplu, sau alte tipuri de munci ușoare care să poată fi executate în ciuda handicapului, nu ar fi foarte greu să se angajeze și să se integreze 2-3 persoane cu probleme. În plus, statul oferă și anumite facilități angajatorilor care oferă locuri de muncă persoanelor cu handicap.

Varianta 2 – Contribuția la fondul de handicap

Dacă profilul de activitate a firmei nu permite angajarea persoanelor cu dizabilitați sau pur și simplu nu există candidați potriviți din această categorie, o altă variantă care să asigure funcționarea în legalitate este aceea a plății unei contribuții lunare la fondul destinat persoanelor cu handicap. În 2016 această contribuție reprezintă 50% din salariul de bază brut în România pentru fiecare post în care ar fi trebuit să fie angajată o persoană cu handicap. La un număr de 100 de angajați în firmă, numărul persoanelor cu handicap care ar fi trebuit angajate este de 4, deci se va înmulți această sumă cu 4. Mai multe detalii despre modul de calcul al contribuției la fondul de handicap puteți găsi aici.

Varianta 3 – Achiziții din unități protejate autorizate în care sunt angajate persoane cu handicap

În cazul acestei a treia variante, firmele care ar avea obligația de a angaja persoane cu handicap și nu o fac din diverse motive, pot renunța și la calcularea și plata fondului de handicap dacă aleg să cumpere anumite produse sau servicii din unități partenere în care lucrează persoane cu dizabilități. Acestea sunt autorizate și protejate de stat. Mai pe scurt, se poate opta între plata contribuției, despre care vorbeam la varianta 2, sau investirea acelei sume calculate de virat către stat în produse din aceste unități protejate autorizate. Lista cu aceste unități o găsiți simplu prin căutare pe site-ul Autorității Naționale pentru Persoanele cu Handicap.

Legea este clară și nu trebuie încălcată. Sigur mulți angajatori nu văd cu ochi buni prevederile acestei legi, dar ea era necesară pentru protejarea drepturilor acestui segment social. Partea bună este că există alternative de îndeplinire a acestei obligații și depinde de fiecare patron/manager în parte dacă preferă să angajeze persoane cu handicap, să plătească acea contribuție sau să investească banii în produse utile vândute de unitățile în care lucrează persoane din această categorie socială.

Etichete: , ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Barbalata Mirela
    • 07/11/2016
    Răspunde

    Din pacate prea putini angajatori se „inhama” la asa ceva. La noi mentalitatea este „varza” .

    1. Răspunde

      nu-i intreaba nimeni daca se inhama. E lege si ar trebui reclamati cei care incearca sa se sustraga.

  1. Răspunde

    Nu stiam de aceasta lege. Sunt curioasa totusi daca marile companii respecta aceasta lege. Pentru unii doar profitul conteaya, des o persoana cu handicap este la fel de eficienta sau poate chiar mai bine pregatita profesional decat o persoana sanatoasa.

    1. Răspunde

      cred ca nu prea au cum sa se eschiveze de la indeplinirea acestei obligatii.

    • Nicolae Claudia
    • 07/11/2016
    Răspunde

    Eu nu stiam de aceasta lege, dar nu cred ca se respecta de catre toti angajatorii. Ar fi bine sa fie pusa in aplicare in totalitate

    1. Răspunde

      Avand in vedere amenzile mari care se pot aplica, eu chiar cred ca sunt controlati.

  2. Răspunde

    Nu stiam despre aceasta lege si articolul tau pica la fix pentru ca am un prieten care vrea sa isi deschida o firma.

    1. Răspunde

      daca este la inceput si nu trece de 50 de angajati, nu are de ce sa isi faca griji.

    • Leonte Elena
    • 07/11/2016
    Răspunde

    Nu stiam cu exactitate despre acesta lege! Din pacate, in Romania prea putini angajatori angajeaza o persoana cu handicapt. Am vazut extraordinar de multe cazuri, ca in urma unui accident acesta sa fie imobilizat, dar pregatirea era mult peste asteptarea mea. Cei drept, ni se pare o problema ca o persoana cu handicap sa ne fie nagajat. Consider ca ar trebuie sa umblam le mentalitate si nu la legi. Legile, exista dar nu sunt puse in practica!

    1. Răspunde

      eu chiar sper ca asta sa fie pusa in practica pentru ca sunt multe persoane cu handicap mult mai capabile decat unele pipite cu 10 clase care isi dau aere de dive prin diferite firme.

    • Valeria Chertes
    • 07/11/2016
    Răspunde

    Ar fi bine daca s-ar si respecta aceasta lege dar la noi in tara mai greu.

    • Daniela Dodoi
    • 07/11/2016
    Răspunde

    Angajatorii „fug” de aceste contracte,le e mai comod sa aibă angajati obisnuiti sa facă si sa desfaca cu usurinta un contract de munca.Putina atentie au persoanele cu handicap.

    1. Răspunde

      legea macar este de partea lor…

    • dumitrescu elena
    • 07/11/2016
    Răspunde

    nu stiam de acesta lege,in general ar trebui sa avem grija la contractul de munca,dar in tara noastra angajatorii evita multe lucruri legate de cei care muncesc pentru ei

    • stoica claudia
    • 07/11/2016
    Răspunde

    Nu stiam de aceasta lege ,de obicei angajatorii nu angajeaza persoane cu handicap.

    1. Răspunde

      probabil ca aleg una din celelalte 2 variante…

    • ghelbere elena
    • 08/11/2016
    Răspunde

    La firma unde lucrez se merge pe a treia varianta. Se cumpara materiale igienice; sapaun , detergenti, hartie igienica, pasta de dinti pentru a fi date salariatilor in fiecare luna.

    1. Răspunde

      O varinta foarte buna. Banii se investesc in ceva util firmei si ajung acolo unde trebuie.

    • Cris Tina
    • 08/11/2016
    Răspunde

    Spre rusinea mea, habar n-aveam de prevederile acestei legi dar va pot spune ca am intalnit, la doua dintre locurile mele de munca, persoane cu dizabilitati. Mentionez ca firmele au mai mult de 50 de angajati cu mult peste dar nu sunt sigura de indeplinirea acestui procent de 4% (la o firma de aprox 500 de angajati am avut un singur coleg aflat in situatia aceasta). Nu doresc sa acuz pe nimeni, e posibil sa indeplineasca celelalte doua puncte dar n-am de unde sa stiu. Oricum, ma bucur ca totusi unele firme au preluat si astfel de initiative (chiar si prin obligatie) de a sprijini oamenii cu dizabilitati. Nu trebuiesc nicicum exclusi din societate ci ajutati sa se integreze si sa fie implicati in cat mai multe activitati, proiecte si evenimente care sa ii ajute sa se bucure de viata, la fel cum are si restul lumii.

    1. Răspunde

      Cris, sunt sigura ca oamenii sunt in legalitate. Adica, daca au deja un angajat cu probleme, e clar ca sunt deschisi și corecti.

    • Cris Tina
    • 08/11/2016
    Răspunde

    Corectez …”la fel cum se bucura si restul lumii”. Imi cer scuze pentru greseli.

    • Rox
    • 08/11/2016
    Răspunde

    Bine de stiut. Informatii utile unui angajator, dar si pentru a-i „atentiona” pe cei care se incadreaza in acest segment social. Sa avem toti aceleasi drepturi!

    1. Răspunde

      sper ca statul isi face treaba si vegheaza respectarea legii asteia.

    • Tatiana Sorina
    • 08/11/2016
    Răspunde

    Bun articol,asa mai invatam si noi legile,nu prea imi incarc memoria cu ele. 🙂

  3. Noi inca suntem mici, dar o sa ii aduc la cunostinta administatorilor, pe viitor!

    • Daniela
    • 10/11/2016
    Răspunde

    D-aia nu renunta patronul sotului meu la un coleg care are un handicap la picior. Nu e cine stie ce harnic si e si cam arogant.

    • Daniela
    • 10/11/2016
    Răspunde

    A lucrat in armata individul. Acum are si pensie si salariu. Ce trai bun!

  4. Răspunde

    Ce e corect la noi. Eu lucrez la o gradinita de stat, cadru didactic auxiliar si nu pricep, cum angajeaza pensionare cu peste 18 mil pensie si mai iau inca 15 mil, si fetele tinere , educatoare nu-si gasesc post si lucreaza vanzatoare?

    1. Răspunde

      vai, de asta chiar nu stiam. E naspa si pentru copii pentru că de la o varsta incolo… nu prea mai esti deschis catre nou.

    • HacmanMariana
    • 17/11/2016
    Răspunde

    Sunt sigura ca multi oameni iti sunt recunoscatori ca ai publicat acest articol, le ai deschis oarecum ochii..dar cu siguranta sunt si persoane care se zgarie citiind aceste informatii…in ziua de azi nimic nu mai este corect…angajatorii se feresc sa angajeze persoane cu handicap….

    1. Răspunde

      e treaba lor. Cumva tot trebuie sa isi faca datoria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares