4 probleme comune care pot apărea la câine și sugestii pentru rezolvarea lor

caine

Un câine este o minune în viața oricărui om. Câinele este cel care te ascultă mereu atent, căruia nu-i pasă că porți haine ieftine sau că nu ai pic de voce, când fredonezi prin casă, cel care te așteaptă o zi întreagă pentru a-i oferi o mângâiere și, după 10-15 minute în care ai lipsit de acasă, te întâmpină de parcă nu v-ați fi văzut de o săptămână. Și pe toate le face din suflet. Nu există nimic mai sincer decât un câine. Asta nu înseamnă că viața ta, ca posesor de câine, este întotdeauna ușoară. Viața lipsită de probleme nu există nici măcar în lumea cățeilor. La noi apar viroze sau iritații, la ei apar alte provocări. Cu următoarele 4 probleme m-am confruntat și eu de multe ori.

1. Infestațiile cu paraziți externi

caineOrice câine, oricât de curat ar fi și oricât de atent ar fi stăpânul, tot riscă să se aleagă cu purici. Principalul simptom al apariției chiar și a 1-2 intruși de acest tip este scărpinatul. Câinele începe să se scarpine foarte des, chiar cu disperare, mai ales dacă este genul de câine curat care nu a avut de-a face cu paraziții pană acum.

La fel de periculoase sunt căpușele. Ele sunt puțin mai simplu de detectat, dacă periem câinele zilnic și îl controlăm la finalul plimbării, dar oricum ai nevoie de un produs antiparazitar contra puricilor și atunci cel mai bine ar fi să mizezi pe unul capabil să țină la distanță ambele tipuri de paraziți. O astfel de zgardă Foresto ar fi una dintre cele mai inteligente alegeri. Costă ceva mai mult decât alte produse, dar este eficientă și asigură protecție pentru mai bine de jumătate de an.

2. Paraziții interni

O altă grijă a stăpânilor de căței este cea a administrării periodice a pastilelor contra paraziților intestinali. Acestea se găsesc la orice farmacie veterinară și sunt și ieftine. Dacă, brusc, câinele nu prea mai are poftă de mâncare sau consumă mai multă apă decât de obicei, caută să-ți amintești când i-ai făcut ultima dată deparazitarea internă. Diarea și scăderea în greutate sunt și ele semne că viermii intestinali îl supără pe patruped. După deparazitare, nu uitați să curățați foarte bine adăpostul câinelui pentru că se poate reinfesta cu ușurință!

3. Durerile musculare

Credeați că nu există așa ceva la câini? Există. Am aflat și eu de ele, când câinele meu avea un an. După multă alergare prin parc, când am ajuns acasă, m-am trezit cu el șchiopătând. L-am dus imediat la medicul veterinar și mi-a spus că a făcut o întindere musculară. Mi s-a explicat cum să palpez piciorul câinelui (se simte imediat dacă este ceva rupt) și mi s-a recomandat să am la îndemână un antiinflamator local de tipul Eqvagel. Este un gel pe bază de alcool, mentol și camfor și își face foarte repede efectul. A doua zi deja câinele își putea folosi și cel de-al patrulea picior, cel de care șchiopăta în urma întinderii suferite.

Țineți cont că, dacă folosiți Eqvagel sau un alt produs antiinflamator și câinele nu dă semne că starea sa se ameliorează în 24 de ore, cel mai bine ar fi să-l duceți la medic!

4. Otitele

Otita este o afecțiune a urechii întâlnită foarte des mai ales la câinii cu urechi mari și lăsate, așa cum este și metisul meu de cocker. Contrar opiniei că otita apare pentru că patrupedul ar fi stat în curent, ea se instalează mai degrabă pentru că urechea nu îi este suficient de bine aerisită.

Cea mai bună cale de a preveni otitele este să curățăm urechile câinelui, de 1-2 ori pe săptămână cu o soluție specială pentru uz veterinar. Și aceasta se poate procura din orice farmacie veterinară, fără rețetă și are un preț accesibil. Dacă otita s-a instalat deja, nu chinuiți câinele cu simpla curățare pentru că nu va da rezultate. Are nevoie de tratament mai complex pe care numai veterinarul îl poate prescrie.

Evident că există multe alte probleme și boli mai grave care pot apărea la câini. Acestea sunt cele mai comune 4 provocări cărora trebuie să le facă față un posesor și iubitor de căței. Alături de o alimentație corectă și un stil de viață cât mai activ, de vaccinurile anuale și de multă dragoste, o zgardă Foresto (sau o altă zgardă bună contra puricilor și căpușelor), o pastilă contra viermilor intestinali și curățarea periodică a urechilor vor contribui și ele la imaginea unui câine sănătos și mereu cu poftă de viață.

Etichete: , , , , ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Daniela Dodoi
    • 09/11/2016
    Răspunde

    Am doi câini si doua pisici si am tot timpul grija de sănătatea lor,de mâncarea lor si cum ii păstrez asa ii am.

    1. Răspunde

      Importat e sa ii feresti de chestiile total interzise.

    • Anda Stanciu
    • 09/11/2016
    Răspunde

    Mulțumim de sfaturi.sunt bine venite.eu nu am caini mai am doar un pisoi

    1. Răspunde

      nu vreau sa stresez dar, daca ai spatiu si iti permiti o coaja de paine, adopta un caine!

    • Valeria Chertes
    • 09/11/2016
    Răspunde

    Cine nu are caine nu poate sa isi dea seama cata dragoste poate oferi un animalut.Mie mi-a murit cainele ciobanesc german acum un an din motive medicale dar si acum sufar dupa el si cand vad un caine asemanator plang. E bine cine are caini sa tina cont de articolulu Cristinei.

    1. Răspunde

      Imi pare rau ca s-a dus dar stii ca este in raiul cateilor, da? Sa stii ca s-ar bucura mult daca ai adopta un caine sa-i tina locul.

    • stoica claudia
    • 09/11/2016
    Răspunde

    Am si eu 2 catelusi ,multumim de sfaturi .

    1. Răspunde

      Sa-ti traiasca!

    • ghelbere elena
    • 10/11/2016
    Răspunde

    Cateii de rasa sunt foarte sensibili si trebuie urmariti pentru a vedea daca nu apar probleme. Vaccinarile trebuie sa avem grija sa fie facute asa cum avem grija si le facem la copii.

    1. Răspunde

      fără vaccin le punem și lor viața în pericol și ne putem îmbolnăvi și noi.

    • Barbalata Mirela
    • 10/11/2016
    Răspunde

    Doi caini si doiua pisici??!! Super 🙂 . Sa fie sanatosi. Avantajul de a locui la casa 🙂 .
    Informatii utile pentru cei care au caini 🙂

    • Nicolae Claudia
    • 10/11/2016
    Răspunde

    Tasha, catelusa mea e la mama acum. Nu imi amintesc sa fii fost eu vreodata rasfata de mama, asa cum e Tasha. Desi parintii mei stau la curte, Tasha doarme in pat cu parintii, e spalata ori de cate ori e nevoie, are toate vaccinurile la zi si e o rasfatata.

    1. Răspunde

      e de talie mică? Mor de ciudă că nu ne-am încuscrit!

    • elena leonte
    • 10/11/2016
    Răspunde

    Este sublim sa vezi cum cineva te iubeste pur si simplu. Ca se bucura si dupa 10 h cand ii deschizi usa si nu are nimic de reprosat. De doi ani, de cand ne-am mutat la bloc, a aparut si fetita am renuntat la animale. Apartamentul este cu doua camere si sotul a zis ca este mai bine pentru fetita. Kari, este topita dupa pisicute si caini. Are un an si doua luni, dar stie cum face pisica, catelusul si vacuta. Este asa caraghioasa. Daca a vazut pe strada un caine, trebuie sa stam cu zecile de minute ca sa putem pleca de langa el sa nu planga. Mai nou, o duc in fiecare zi in centru la porumbei. Tot centru este al ei alergand dupa ei. Sanatatea animalelor din viata noastra este foarte importanta. Unii sunt mai sensibili si trebuie evitata orice problema sa nu avem de suferit nici noi,dar nici ei. Trebuie vaccinati, deparazitati, periodic dus la medic. Cum ai grija de copil, asa trebuie sa ai grija si de ei. Fac parte din viata noastra! Imi pare rau ca sunt atatia abandonati pe strazi, ca nu suntem in stare sa facem nimic pentru ei.

    1. Răspunde

      sa își trăiască micuța. După ce mai crește puțin cred că este ok să luați un cățeluș.

  1. Răspunde

    De 10 ani de cand il am pe Micky nu am mai intalnit asa ceva. Anul asta de 3 ori s-a umplut de purici si greu l-am scapat. Saracul l-am tinut si in carantina cat am dezinfectat inclusiv camera. Lua de afara ca orasul nostru e celebru pentru debandada si ca nu s-a mai stropit cu nimic anul asta. Nici cu picaturi, nici ca zgardita. CU NIMIC! Si erau ani cand nu lua un puricel.

    1. Răspunde

      Eu îi pun și zgardă și picătură și rar adună câte unul.

    • Cris Tina
    • 11/11/2016
    Răspunde

    Saracutele animale! Nici eu nu sunt scutiti de suferinte, din pacate. Am avut si eu caini cand eram copil si stiu cum e sa ii vezi cum sufera atunci cand se imbolnavesc sau mai rau, cand moartea le da tarcoale si nu mai pleaca. Nu pot uita nici acum imaginea cu lupul nostru de la tara cand agoniza. Oamenii rai, nu au gasit altceva mai bun, pentru a ii potoli latratul, decat otravitul lui. Nu a mai putut fi salvat. De multe ori chiar omul poate fi calaul animalutelor, provocandu-le suferinte neimaginabile.

    1. Răspunde

      nu vreau sa intru in detalii despre ce fac oamenii fara suflet animalelor. Nu pot. Mi-e … de ei.

    • Lamiita Petre
    • 11/11/2016
    Răspunde

    Nu am caine dar ma bucur cand vine Shely in vizita pe la mine. Shely e catelusa prietenei fiului meu, e timisoreanca :)) Anul trecut de Revelion, au venit si au lasat-o la mine fiindca ei au plecat la munte dar acum doi ani, a petrecut si ea Revelionul la munte, la Straja. Cred ca si anul asta il facem amandoua.

    1. Răspunde

      nu s-a bagat in sifonier? al meu asa face de revelion, din cauza petardelor.

  2. Răspunde

    Tata a gasit un pui in urma cu cateva saptamani, l-a salvat ca il atacau alti caini si l-a dus in curte
    Desi e cel mai mic dintre cainii familiei, a invatat rapid sa ii „atace” pe cei mari si sa ii sicaneze, sa isi apere teritoriul inclusiv in fata unuia dintre caini care e partial paralizat, dar musca si latra cand se apropie alt caine de el.
    Cumva-cumva se inteleg toti patru cainii si dorm impreuna cand nu se cearta ca niste chiori 🙂

    1. Răspunde

      esentele tari se tin in sticlute mici. Si al meu, desi este de talie mica, pune pe fuga mai toti cainii care indraznesc sa apara pe teritoriul lui.

    • Rox
    • 12/11/2016
    Răspunde

    Ne-ai furnizat câteva informații deosebit de utile. Voi tine cont de ele.

    • dumitrescu elena
    • 12/11/2016
    Răspunde

    imi plac cainii ,am unul la servii caruia ii dau cateodata mancare ,dar nu la mine in casa ,fetita mea vrea un caine dar ma gandes cu groaza doar la gandul ca trebuie dus afara si pica pe mine

    1. Răspunde

      sper sa te razgandesti. Cainii sunt minunati.

  3. Mi-as dori mult un caine, insa din pacate nu pot adopta unul. Cainii sunt acele fiinte care te ajuta sa treci mai usor prin viata, de aceea este foarte important ca stapanii lor sa aiba grija de ei. 🙂

    1. Răspunde

      Pacat ca nu poti adopta. Ai fi facut foarte fericit un catel pentru ca esti un om minunat.

    • Hacman Mariana
    • 17/11/2016
    Răspunde

    Am doi catei, pe care i ador atat eu ,cat si ceilalti membrii ai familiei mele.Ai dreptate Cristina , la fel ca si oamenii si animalele au nevoie de ingrijiri, medicamente pentru a fi sanatoase..aceste aspecte nu s de neglijat…Din pacate, nu toate animalele primesc astfel de ingrijiri ..multa salbaticie in lumea asta…pe langa lipsa banilor…

    1. Răspunde

      da, la tara oamenii nici nu prea au bani sa le acorde atentia cuvenita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares