Cum să-ți alegi smartphone-ul potrivit în 3 pași simpli

smartphoneAlegerile nu-s niciodată ușor de făcut, mai ales într-un domeniu, precum cel al telefoanelor mobile, în care oferta este atât de diversă. Este foarte ușor să te lași păcălit de un telefon cu un design de nota zece, care-ți ia ochii, și să te trezești apoi că nu are anumite caracteristici pe care ți le doreai (o cameră foto performantă sau sistemul de operare care să-ți asigure accesul la jocurile și aplicațiile preferate). Vrei ca lucrurile să fie mai simple și alegerea să fie una corectă? Urmează întotdeauna pașii de mai jos când vine vorba de achiziționarea unui smartphone!

1. Stabilirea bugetului

Nu porni în căutarea unui smartphone fără a ști cât îți permiți să dai pe un asemenea gadget. Dacă ai un buget mai mic de 1000 de lei, nu poți visa la un iPhone decât dacă ești dispus să faci un credit, pentru a-l achiziționa ”la liber”, sau să treci pe varianta abonamentului la un operator de telefonie mobilă pentru a cumpăra produsul la un preț mai mic. Dacă, însă, nu ești genul căruia să-i surâdă ideea de a intra în datorii pentru un telefon, poți să îl înlocuiești pe iPhone 6 cu un huawei P8 Lite. Acesta este de 3 ori mai ieftin și, pe partea de foto, e chiar mai bun.

2. Alegerea sistemului de operare

Există trei tipuri de telefoane în funcție de sistemul de operare pe care îl au la bază:

  • telefoanele cu Android – acestea sunt cele mai numeroase. Mai ieftine sau mai scumpe, toate îți asigură acces la serviciile Google, inclusiv Google Play, locul unde găsești cele mai faine jocuri și cele mai utile aplicații.
  • telefoanele care rulează pe iOS – aici includem iPhone-urile despre care vorbeam mai devreme. În materie de securitate sunt cele mai bune dar au și un preț destul de piperat.
  • telefoanele cu Windows – sunt cele mai puțin căutate pentru că nu oferă nici siguranță, cât un iPhone, și nici acces la atâtea aplicații cât un telefon pe Android.

Prin urmare, dacă ești fan Google, sigur vei alege un telefon care rulează pe Android. În schimb, dacă ai deja un laptop sau un iPad de la Apple, ești deja obișnuit cu software-ul, cu aplicațiile și cu meniul lor și cea mai potrivită alegere ar fi acest telefon iPhone 6 de aici.

3. Analizarea specificațiilor

Să zicem că ai decis deja că vrei un smartphone cu Android și ai ales ca brand Huawei pentru că are prețuri mai accesibile. Problemele nu s-au terminat încă pentru că ai o mulțime de telefoane de la acest brand din care să poți alege. Va trebui să analizezi toate modelele și, în funcție de specificații, să-l alegi pe cel care ți se potrivește cel mai bine. Care sunt principalele caracteristici de analizat?

Display-ul – aici trebuie să ții cont că un ecran prea mic s-ar putea să nu asigure o vizibilitate foarte bună și un telefon cu display prea generos s-ar putea să nu se așeze la fel de bine în buzunar. O diagonală de 5” ar trebui să fie suficientă. Ar mai trebui să te interesezi și ce tip de display are telefonul, dacă este un ecran simplu sau are o protecție specială așa cum este cazul lui iPhone 6.

Procesorul – cu cât are o frecvență mai mare, cu atât este mai puternic și telefonul răspunde mai repede la comenzi. Partea proastă este că, deși nu folosim mereu procesorul la capacitate maximă, el afectează autonomia bateriei.

Memoria RAM – de la 2 GB în sus deja este foarte bine pentru un telefon.

Camera foto – în principiu, un telefon cu o cameră principală de peste 8MP și una secundară de peste 5MP ar trebuie să fie suficient dacă nu cauți un telefon care să-ți permită să faci poze de dus la expoziție.

Memoria internă – capacitatea de stocare a telefonului. Cu cât este mai mare, cu atât mai bine pentru tine pentru că ai spațiu pentru orice (muzică, jocuri). Ține cont totuși că un smartphone cu memorie mai mare este mai scump și este mai bine să iei o variantă mai ieftină, precum Huawei P8 și să-i faci un upgrade cu un card microSD care este mai ieftin.

Cam aceștia ar fi pașii de urmat când vine vorba de alegerea unui smartphone potrivit nevoilor și bugetului nostru. Dacă, la primul pas, bugetul tău arată că îți permiți un telefon Apple, este foarte bine. Dacă nu, nu este neapărat cazul să faci un credit sau un abonament scump pentru a-ți achiziționa un telefon decent. Da, poate n-o să ai iPhone dar și un Huawei cu procesor Octa Core, cameră de 13 MP și 2 GB RAM tot smartphone este, nu?

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Rosioru Marilena
    • 11/10/2016
    Răspunde

    am un Huawei P9 si sunt mega incantata de el ! 🙂

    • Mara
    • 11/10/2016
    Răspunde

    Da, asa e, tot smartphone este, si e mult mai bine pentru buzunarul propriu :)))

    • Alina Smaranda
    • 11/10/2016
    Răspunde

    Bine punctat,cert e ca trebuie să te informezi foarte bine înainte să -ți achiziționezi un nou telefon.

    • Daniela Dodoi
    • 11/10/2016
    Răspunde

    Sunt in tratative pt un telefon nou…sa speram ca o sa mi-l iau si o sa tin cont de sfaturile tale.Simple si la obiect.

    • Valeria Chertes
    • 11/10/2016
    Răspunde

    Nu sunt un mare specialist in telefoane dar daca ar trebui sa-mi schimb telefonul sigur as merge cu cineva sa ma ajute.

    • Nicolae Claudia
    • 11/10/2016
    Răspunde

    La mine conteaza in primul rand bugetul. Recunosc ca nu imi permit un telefon prea scump. Mi-as dori si eu un telefon mai performant, dar momentan e bun asta 🙂

  1. Răspunde

    Eu sunt fan IPhone! M-am obișnuit cu el si imi place mult. L-am luat de la orange la fidelizare si sa stii ca suma plătită nu a fost atat de mare ca cea de „la liber”. Doar am aproape 10 ani de când sunt la ei 😉
    Abia L-am luat si nu il schimb prea curand. Soțul este la rând pentru un tel. Sa văd ce oferta primesc si pentru el

  2. Răspunde

    Nu as da atatia bani,nici de as avea. Mi se pare prea mult pentru un telefon. Am camera la al meu de 13 MP si alte minunatii de functii, acum 3 ani am dat 1200 lei. Sunt super multumita de el.

    • Tudor Alexandra
    • 11/10/2016
    Răspunde

    Eu am renuntat la a mai cumpara telefoane din Romania. De ce? Pentru ca am gasit site-uri din afara cu telefoane la fel sau mai bune decat cele comercializate in Romania (ma refer inclusiv la Samsung, iPhone) si la preturi mult mai decente. 🙂

  3. Răspunde

    Mare adevar graiesti! Alegerile chiar nu sunt usor de facut, cu atat mai mult cand e vorba de telefoane. De vreo doua luni am un Galaxy A5, insa candva in viitorul in departat sper sa-mi pot permite un iPhone (desi, admit, am alte cheltuieli planificate). Insa continui sa sper ca intr-o zi o sa-mi cumpar iPhone 😀

    • ghelbere elena
    • 12/10/2016
    Răspunde

    Era bun acest articol inainte de am fi cumparat un telefon nou. Cu toate ca nu stiam aceste lucruri am ascultat sfatul celor de la magazin si am nimerit un telefon bun zic eu.

  4. Răspunde

    O perioada lunga de timp am avut telefoane Blackberry si le-am adorat sistemul de operare si tastatura. Pana cand au inceput sa le faca proaste si m-am trezit in fata necesitatii de a alege un nou telefon. La momentul respectiv, cele doua modele de top erau Samsung Galaxy 5 si Iphone 5S. Singurul motiv pentru care am ales 5S a fost marimea :)))) Paletutele de tenis in care s-au transformat telefoanele mie nu imi plac deloc. Acum am trecut la SE pentru ca bateria de la 5S trebuia incarcata de 2 ori pe zi.

    • Lamiita Petre
    • 12/10/2016
    Răspunde

    Stii cum se spune, ca ce nu stii, nu te afecteaza. Nu tanjesc INCA dupa un iPhone fiindca daca nu am manevrat niciodata unul, nu stiu cat de mega, super, etc. este. Daca vreodata o da norocul peste mine si odrasla nu are, iarasi n-as avea parte de unul.? Asa ca in acest domeniu nu am aspiratii prea mari.

    • stoica claudia
    • 12/10/2016
    Răspunde

    Util acest articol mi-as dori si eu un telefon mai ca lumea dar nu prea ma lasa bugetul.

    • Barbalata Mirela
    • 13/10/2016
    Răspunde

    Mersi de sfaturi. La mine pe primul loc este bugetul. Deageraba vreau ceva anuyme daca nu am bani. Insa cum eu sunt „varza” cand vine vorba de electronice las in seama sotului 😉

    • enache nicoleta
    • 13/10/2016
    Răspunde

    Foarte intersant articolul si eu doresc sa mi schimb telefonul, parca niciodata nu e destul de performant. imi doresc mult un iphone

    • victorita
    • 13/10/2016
    Răspunde

    Aş avea si eu nevoie de unul mai performant, dar nu mă ţine buzunarul. Mă mulţumesc cu ce am , deocamdată, dar (mereu există un dar), poate mă aude Mos Craciun. 🙂

  5. Răspunde

    Am tot vazut reclama la Huawei si mi-a atras atentia. Articolul tau e foarte bine punctat. Avem multe asteptari de la un telefon, iar functia de baza a ajuns acum pe un loc secundar. Pentru mine cel mai important e acumulatorul, apoi camera foto… 😀

    • POPA
    • 13/10/2016
    Răspunde

    Este foarte instructiv !

    • Ciocoiu nicoleta
    • 14/10/2016
    Răspunde

    Multumesc pentru ponturi .

    • Hacman Mariana
    • 14/10/2016
    Răspunde

    Deocamdata am un smartphone de la Eboda si sincera sa fiu nu sunt tocmai multumita de el..pe langa faptul ca mi se incinge repede bateria mai face fite si wifi…in schimb sotul meu are un HUAWEI si este super multumit de el..e clar… trebuie sa-mi schimb si eu telefonul.. poate vine Mosul cu unul nou…pana atunci rabdare ))))

    • Rox
    • 15/10/2016
    Răspunde

    Bugetul este cel care decide tot. De aceea, eu m-am pus pe economisit. Sunt in asteptarea Black Friday-ului. 🙂

  6. P8 lite am, nu l-as da pe iphone!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares