5 întrebări și răspunsuri despre detartraj

Nu mai fusesem de ceva vreme la stomatolog, pentru igienizarea dentară, și am găsit momentul oportun să o fac la începutul lunii septembrie. Medicii recomandă efectuarea unui detartraj și a unui periaj profesional măcar o dată la 6 luni și chiar la 3-4 luni în cazul persoanelor care fumează. De ce avem nevoie de el, ce presupune și cum ne simțim după sunt doar câteva întrebări la care vă invit să aflați răspunsurile.

De ce avem nevoie de detartraj?

Pentru că, oricât de bine ne-am spăla noi dinții și oricât de mult am insista, cu ața dentară, în încercarea de elimina toate resturile alimentare, între dinți sau în zona subgingivală tot mai rămân câteva. Acestea formează placa bacteriană care se transformă în tartru. Tartrul nu este doar inestetic (este vorba de ceea ce numim depunere de piatră) dar și afectează sănătatea dinților și a gingiilor. Gingia se retrage, împinsă fiind de tartru, se poate instala gingivita și chiar paradontoza. Chiar și smalțul dinților este afectat de piatra depusă pe ei.

Cum se face detartrajul?

despre detartrajMama m-a certat când a auzit pentru ce merg la dentist. Mama mea n-a făcut niciodată un detartraj și își imagina că piatra aceea este șlefuită cu vreun aparat care poate distruge smalțul dentar, poate chiar spartă cu ciocanul și cu dalta, ca în imaginea alăturată. Ei bine, nu. Detartrajul se face cu instrumente cu ultrasunete. Se folosește și un jet de apă dar nu presiunea acelui jet îndepărtează piatra, ci vibrațiile acelui aparat. Apa este folosită pentru a răci dintele (prin supra-încălzire ar putea fi afectată pulpa dentară) și pentru a masa gingiile (efect calmant). Deci detartrajul NU face rău danturii!

Cât durează o ședință de detartraj?

Asta depinde de la persoană la persoană, dar vreo 30-40 de minute ar trebui să fie suficiente. Se intervine prima dată cu aparatul cu ultrasunete, apoi se îndepărtează manual anumite resturi care nu s-au dat duse din prima și se execută și periajul profesional (cu o pastă de dinți specială și o periuță rotativă).

Cât costă un detartraj?

Depinde la ce cabinet te duci. Există clinici care îți cer 300 de lei sau mai mult pentru un pachet de igienizare. Eu merg la Cris Smile (au doua clinici: una in Rahova si una in Giulesti) și sunt foarte mulțumită de cum arată dinții mei după acest procedeu, iar prețul este unul foarte bun.  Au mereu oferte promo la igienizare, eu am plătit 150 de lei pentru ambele arcade dar am văzut că acum au ofertă și mai bună la 100 de lei.

Cum te simți după detartraj?

Unele persoane au dureri în primele zile. Cred că depinde și de gradul de sensibilitate dentară a fiecăruia. Cei mai mulți, însă, prezintă doar o hipersensibilitate în primele 2-3 după procedură. Este ceva normal având în vedere că spațiile, care fuseseră acoperite de tartru, intră din nou în contact cu apa sau cu dulciurile. Nu durează mult acest disconfort. Oricum, dinții vor arăta mult mai bine, chiar dacă detartrajul nu înseamnă albire (unii le cam confundă). Parcă ai deja mai multă încredere în zâmbetul tău.

Prin urmare, dacă n-ați mai făcut de multișor un detartraj, ar cam fi cazul să vă faceți o programare la stomatolog. Igienizarea nu doar că NU distruge dantura, dar chiar o menține frumoasă și sănătoasă. Dacă aveți alte întrebări despre ce acest procedeu și stă în puterea mea să vă răspund, o voi face cu mare drag.

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Eu facand mai multe operatuuni, pentru detratraj am platit la o clinica din Ploiesti doar 50 lei. Nu stiu cat e tariful de lista, poate mi-a luat doar atat si datorita faptului ca am mai multe de facut pe la ei si in total suma se riduca destul de mult.
    Spre surprinderea mea, de data asta nu mai simt durere. Doar o usoara sensibilitate la lichide reci. Dar nu durere ca altadata. Si m-a curatat perfect! 🙂

    • Daniela Dodoi
    • 06/10/2016
    Răspunde

    Iarasi povesti despre dentist si ma si ia frica…au trecut anii si tot am o reticenta…Dantura perfecta cu sacrificii se tine.

    • Delia
    • 06/10/2016
    Răspunde

    Ar trebui sa merg si eu ca tot suna de la dentist dupa mine :)) Dar nu imi place deloc. 7-8 zile imi sunt gingiile foarte sensibile iar noaptea ma sufoc de la sangerarea lor.

  2. 100 lei? super! vreau si eu asa. recunosc, mie imi e tare teama de dentist. si-n ultima vreme am cam dezvoltat o multime de carii. tare mi-e sa n-am probleme mai grave. tartrul e o problema, dar pana acum n-a fost asa presanta. totusi, n-as ocoli in stomatolog. dar sa nu fie asa scump, ca ei au uneori niste tarife de-ti pica plombele!!!

  3. Spre rusinea mea nu am facut niciodata detartraj dentar ? Dintii mei sunt mai noi si arata foarte bine deocamdata dar, as intreba preventiv daca se poate face si la dintii care nu sunt ai tai ? ( ce scris alambicat).

    • elena leonte
    • 06/10/2016
    Răspunde

    Cei drept,nu am mai facut de un an un detartraj. Dar, stiu sigur ca nu am dat 300 de lei. Stiu ca mi-a zis ceva de o reducere,dar cred ca 180 de lei, mi-am plombat si o masea atunci. Este bine sa ne curatam dantura. Mie mi s-a parut ca se depunde tot timpul mai repede dupa un detartraj.

    • Cris Tina
    • 06/10/2016
    Răspunde

    Am facut si eu acum o luna detartaj (la mine e al doilea pe anul asta) la o clinica privata si am dat 100lei. Pe primul l-am facut la clinica la care am abonament dar n-am dreptul decat unul pe an. Din cate stiu, mai mult de doua pe an nu prea e bine sa faci. Dupa ambele, am simtit doar un disconfort timp de cateva ore. Oricum, cu cat fac mai des curatarea asta cu atat se depune mai repede. Asta am observat eu in decurs de cativa ani.

    • Cris Tina
    • 06/10/2016
    Răspunde

    Imi cer scuze pentru greseala. Pe al doilea l-am facut gratuit, in mod normal e 150-200lei pentru cei ce nu abonament si depinde de „gravitatea situatiei”.

    • Valeria Chertes
    • 06/10/2016
    Răspunde

    Numai cand aud de dentist mi se face pielea gaina dar ce e musai e musai.

    • ghelbere elena
    • 06/10/2016
    Răspunde

    O data pe an merg si eu sa-mi fac dantura mai frumoasa. Nu am avut nici o problema dupa detartaj.

    • Tatiana Sorina
    • 06/10/2016
    Răspunde

    Am fost si eu cand aveam dintii mei la detartraj dar acum am pusi. Ce mult mi-as dorii sa mai am dinti mei,de frica am ajuns sa ii pun pe toti.

    • Nicolae Claudia
    • 06/10/2016
    Răspunde

    Eu merg o data pe an..atat imi permite bugetul si timpul. In schimb imi fac o consultare stomatologica o data la 6 luni. Pentru o dantura sanatoasa sunt foarte importante aceste „igienizari”.

    • Pusa Raisa
    • 06/10/2016
    Răspunde

    La varsta mea eu am devenit medicului stomatolog cineva „” de-al casei „”. Am ajuns si la implanturi dentare ,deci stiu tot ce inseamna tratamente stomatologice . Dar am toti dintii in gura ,ai mei si cei implantati . Pentru acest lucru am alocat timp si bani ca altfel nu se poate >

    • Daniela
    • 06/10/2016
    Răspunde

    La mine in oras costa intre 80 si 100 de lei, asta depinde cat de mult tartru ai. Am fost la doctor pt asa ceva acum cativa anisori buni. Cand incepeam apoi sa vorbesc, simteam aerul printre dinti. Asa a fost senzatia 🙂

  4. Si eu trebuie sa imi fac o programare pentru un detartraj. neaparat!

    • Rox
    • 07/10/2016
    Răspunde

    Exact la fel a reactionat si mama mea. Mi-a spus ca ma duc acolo sa-mi stric dintii, ca se subtiaza…Ce tare!

    • Barbalata Mirela
    • 07/10/2016
    Răspunde

    Da, intr-adevar este necesar sa mergi la detartraj si periaj 1 data sau de doua ori pe an. Oamenii mai in varsta au insa prejudecati plus ca informatiile care circula nu sunt intotdeauna corecte.

    • stoica claudia
    • 07/10/2016
    Răspunde

    Cred ca trebuie sa ma programez si eu .

    • dumittrescu raluca
    • 07/10/2016
    Răspunde

    sincer imi este foarteee frica de dentist ,am mare nevoie dar imi este frica ,sotul a zis ca ma leaga si ma duce la doctor ,nu am facut niciodata un detartraj

    • Tudor Alexandra
    • 08/10/2016
    Răspunde

    Eu ma luam dupa ce spune lumea si credeam ca detartrajul, facut des (adica asa cum ar fi normal, de 2 ori pe an, dar eu credeam ca e prea des), afecteaza smaltul dintelui. Sincer nici nu m-am strofocat sa caut pe internet mai multe informatii, am crezut in cele eronate primite de la altii.

    • Kamy camelia
    • 10/10/2016
    Răspunde

    Pana acum nici nu am auzit de detrartaj,sami fie rusine,da la cat dau eu pe la dentist e normal sa nu fi auzit,mie dei frica de mor de dentist

    • enache nicoleta
    • 13/10/2016
    Răspunde

    spre rusinea mea nu am facut nici un detrartaj pana acum dar imi doresc pe viitor periodic sa merg la stomatolog

    • Hacman Mariana
    • 14/10/2016
    Răspunde

    Sunt de parere ca un detrartaj este necesar cell putin o data la 6 luni daca nu se poate mai des…chiar daca este uneori destul de neplacut este benefic pentru dantura…De cate ori am fost la stomatolog pentru un detrartaj,timp de cateva zile nu mi mai simteam gingiile ,dintii ma dureau,simteam parca un gol…eu cred ca conteaza si specialistul…Evident ca trebuie sa ne si tina buzunarul..din pacate preturile sunt destul de piperate)))

  5. Răspunde

    nici eu nu fac des detartraj (poate o data la 2 ani), dar si pt ca fac rar tartru (de aia recomand la fiecare masa legume si fructe crude). Dar da, sensibilitatea dentara de dupa ma enerveaza, gingiile sangereaza, radacina e descoperita etc. Mie mi-a facut detratraj si sub gingie, ca a fost nevoie …cosmar, nu alta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares