Mașina de spălat rufe și mașina de spălat vase – 3 modalități prin care ne ajută să economisim

Am fost întotdeauna fascinată de electrocasnice. Am suferit ani buni, atunci când nu ne permiteam să ne cumpărăm nici măcar o mașină de spălat ieftină, în care puneai apă cu găleata, care doar spăla hainele, fără a le clăti, stoarce sau usca. Mi se părea mană cerească să bagi rufele acolo și să le scoți spălate, urmând ca tu doar să le clătești și să le pui la uscat.

Acum am o mașină de spălat foarte bună. Nu mă pot plânge de ea. Ceea ce-mi lipsește este o mașină de spălat vase. Da, sunt tot eu cea care, acum vreo doi ani, zicea că nu și-ar cumpăra mașină de spălat vase. Pe vremea aceea nu cred că se murdăreau atâtea vase. Acum stau cu mama și ea gătește și mută mâncarea dintr-un vas în altul toată ziua. E drept că își spală singură vasele dar nu cred că vă puteți imagina câtă apă și cât detergent de vase consumă.

mașina de spălatAsta m-a făcut să privesc lucrurile altfel, să îmi dau seama că mașina de spălat vase este o investiție la fel de bună ca și cea în mașina de spălat rufe. Există investiția inițială, când achiziționezi produsul dar, odată ce îl ai, el îți permite nu doar să ai o viață mai frumoasă, cu mai mult timp liber și cu unghii mereu puse la punct, dar chiar te ajută să economisești din alte puncte de vedere. Care sunt lucrurile în care investim mai puțin când avem mașini de spălat?

1. Haine și articole pentru bucătărie

Cum vine asta? Simplu: când spălam la mână, de cele mai multe ori reușeam performanța de a strica imprimeuri de pe tricouri sau de a ”încreți” puloverele delicate, folosind o apă mai caldă decât ar fi trebuit. Doar nu era să mă duc cu termometrul în albie să văd dacă am temperatura optimă pentru spălat!

La o mașină de spălat e foarte simplu să sortezi hăinuțele și să le pui la spălat selectând programul cu temperatura potrivită. Asta înseamnă viață mai lungă pentru hăinuțe. La mașinile de spălat foarte moderne și inteligente, de genul celor de aici, lucrurile sunt și mai simple. Au programe speciale pentru cămăși, pentru haine închise la culoare sau din materiale sintetice, programe care imită spălatul manual (pentru mătase sau cașmir), programe pentru haine din lână și chiar programe mix care permit spălarea hainelor din bumbac și a celor din materiale sintetice în același ciclu de spălare, fără a risca să deteriorezi vreun articol vestimentar.

La fel și în cazul mașinii de spălat vase: ai mai puține pahare și farfurii sparte sau deteriorate pentru că nu ai avut răbdare să le lași la înmuiat și ai pus buretele de sârmă la treabă.

2. Apa

Când vorbim despre spălat, vorbim despre consumul de apă. Apa este destul de scumpă, nu-i așa? La 6-7 kilograme de rufe, eu consumam cel puțin vreo 70-80 de litri de apă, pe vremea când spălam manual. Trebuia să spăl de două ori și aveam nevoie de o oală de 15 litri cu apă caldă și de vreo 20-25 de litri de apă rece pentru clătit, la fiecare set de haine de spălat. Mașina de spălat rufe consumă mai puțin, ba mai mult, o mașină de spălat bună spală perfect și cu apă rece, care este mult mai ieftină decât apa caldă.

Despre vase, tocmai ce mă văitam mai devreme. Nu cred că își poate imagina cineva câtă apă poate consuma mama mea pentru a spăla o singură farfurie. Nu e genul căruia să îi placă să pună dopul chiuvetei și să spele mai multe vase apoi să le clătească. Fiecare farfurie trebuie bine ”săpunită” separat și apoi clătită până ”zice piua”. Știu de la prietenele mele cât de puțină apă consumă mașinile de spălat vase ca cele de pe acest site și îmi doresc să îmi cumpăr una cât mai curând. N-am să mai plâng nici eu, când vine factura la apă, și n-am s-o mai aud nici pe mama că o doare spatele din cauza că a stat mult la chiuvetă, aplecată.

3. Produse pentru îngrijire

Cine spală zilnic vase sau rufe, știe foarte bine cât dăunează mâinilor chiar și apa simplă, de la robinet. Unghiile se rup și se exfoliază. Cuticulele devin foarte inestetice, pielea mâinilor se crapă, uneori apărând chiar leziuni urâte și dureroase. Cu atât mai mult de întâmplă astfel de lucruri atunci când folosim detergenți puternici. În schimb, dacă ai aliați de nădejde o mașină de spălat rufe și una de spălat vase, ai scăpat de problema asta. Mâinile, care sunt și una dintre cărțile noastre de vizită, vor arăta mult mai bine cu cheltuieli mult mai mici. Adio investit în trei tipuri de creme pentru mâini, în tratamente speciale pentru cuticule sau unghii, în mers la manichiură în fiecare săptămână sau refăcut manichiura acasă la fiecare 2 zile.

Mă declar o fericită pentru că am o mașină de spălat care mă ajută economisesc și să câștig timp și energie pentru mine. Ea mă ascultă întotdeauna. Îi încredințez rufele murdare, îi spun ce să facă și ea mi le aduce înapoi perfect curate și aproape uscate. Abia aștept să pot face același lucru și cu vasele, când voi avea mașina de spălate vase. Cine a inventat electrocasnicele astea două, merită respectele mele.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Barbalata Mirela
    • 12/09/2016
    Răspunde

    Masina de spalat rufe am 🙂 …cine a inventat-o destept om 😛 dar masina de spalat vase nu. In afara de partea cu mainile mie chiar imi place sa spal vase. Acum, recunosc ca uneori nu am chef 😀 asa ca ar fi binevenita 🙂

  1. Răspunde

    Masina de spalat rufe a fost prima pe care mi-am cumparat-o dupa ce m-am angajat! Acum ravnesc la una de spalat vase! 🙂

    • Nicolae Claudia
    • 12/09/2016
    Răspunde

    As fi un om mort fara masina de spalat haine. Spal cel putin 3 masini saptamanal. Masina de spalat vase, inca nu o consider utila pentru mine.

    • Maria Popescu Schinteie
    • 12/09/2016
    Răspunde

    Asa este ! Mașina de spălat haine si mașina de spălat vase ne ajuta foarte mult . Nu știu ce M-as face daca as spală la mâna ! Încă imi amintesc cand eram mica , săraca mama se chinuia sa spre la mâna !

    • Alina Smaranda
    • 12/09/2016
    Răspunde

    Și eu iubesc mașină de spălat, chiar o consider o necesitate,nu știu ce m-aș face fără ea,mașina de spălat vase nu am și nici nu intenționez să-mi achiziționez prea curând, chiar îmi place sa spăl vase.?

  2. Răspunde

    Nu as putea sa iti zic chiar un motiv anume dar personal consider masina de spalat vase mai putin necesara.
    Poate pentru ca, totusi, nu avem atatea vase de spalat cat rufe murdare 🙂

    • stoica claudia
    • 12/09/2016
    Răspunde

    Ador masina de spalat,dar cea de vase nu am.

  3. Mașina de spălat rufe este o necesitate. De mașina de spălat vase mă lipsesc, am văzut diferite mărci și nici una nu m-a convins că spală vasele calumea, daaar poate marca recomandată de tine este altfel. Eu sunt deschisă la astfel de chestii, nu de alta dar la câte vase spăl zilnic, trebuie să îmi fac manichiura o dată la 2 zile.

    • Valeria Chertes
    • 12/09/2016
    Răspunde

    Iubesc masina de spalat haine. O ador. Fara ea as fi moarta, dar nu stiu cum este cu masina de spalat vase. Oare as iubi-o si pe ea?

    • Leonte Elena Alexandra
    • 13/09/2016
    Răspunde

    Cred ca sotul meu ma iubeste enorm. Am o bucatarie super dotata. Cuptor cu aer cald(l-am folosit o data). Cuptor cu microunde(folosit zilnic),plita +,cuptor, milkshake, robot de bucatarie, masina de facut paine, masina de spalat vase (nu am folosit-o). Noi folosim 3 persoane in jur de 15-20 m3 de apa. Unori zice ca e prea mult,dar vorba mamei tale ,spal farfuria pana zice ea piua.

    • Kamy camelia
    • 13/09/2016
    Răspunde

    Masina de spalat rufe am,nu cred ca as mai putea sta fara ea,economisesti atat timp folosindo,iar masina de spalat vase nu am si nici nu cred ca as cumpara vreodata,pentru mine cred da masina de spalat vase e doar cheltuiala aiurea

    • ghelbere elena
    • 13/09/2016
    Răspunde

    Nu stiu ce m-as face fara masina de spalat rufe. De multe ori ma intreb cum se descurca mama si bunica. Daca s-ar inventa si o masina care sa le calce singura viata mea ar fi si mai frumoasa. Masina pentru vase nu am si cred ca nici nu-mi trebuie pentru ca suntem trei persoane si vase murdare dupa o masa nu sunt atat de multe.

  4. Răspunde

    Masina de spalat este una dintre cele mai bune inventii. Cine zice ca tehnologia in sus si tehnologia in jos… clar nu face treaba in casa si nu stie cat de mult ne ajuta inventiile acestea.

    • Lamiita Petre
    • 13/09/2016
    Răspunde

    Sa mi-o tina Dumnezeu sanatoasa pe cea care o am acum ca nu stiu ce-as face fara ea. Nu mai imi vine sa spal nimic la mana si nici n-o fac. Dupa masina de spalat vase, nu tanjesc, doar daca as primi-o cadou 😀

    • Rox
    • 13/09/2016
    Răspunde

    Cu masina de spalat vase nu stiu cum e, dar cu cea de rufe, viata e mai frumoasa. Bagi bratul de haine si astepti. Indispensabil electrocasnic!

    • Pusa Raisa
    • 13/09/2016
    Răspunde

    N-as mai spala cu mana absolut nimic . In tineretea mea nu prea existau atatea electro casnic pentru ajutorul nostru al femeilor De voie de nevoie am spalat cu mana rufe , farfurii ,cratite ,….offff . Cum au aparut masinile de spalat rufe am si cumparat,e drept ca prima nu a fost asa performanta ca cele fabricate in ultimul timp dar oricum nu mai bagam toata ziua buna ziua mana in apa . Mi-am luat o masina de spalat rufe si una de spalat vase. Sunt atat de bune si sunt atat de multumita incat imi amintesc cu groaza de zilele cand imi pierdeam atata timp cu spalatul .

  5. Eu nu mi-as putea imagina cum ar fi viata fara electronice.. mai ales fara masina de spalat rufe. Tin minte cat se chinuia mama cand spala cate doua balii la mana. 🙁

  6. Răspunde

    Masina de spalat am luat eu, a venit ieri cand eram cu cei mici la scoala.
    Avem o toamna „buna” de nu se poate..am schimbat hidroforul duminica pentru ca nu mai mergea, masina de spalat luni si automobilul meu scump face figuri asa ca service scrie pe bordul lui, iar frigiderul da semne ca isi ia adio in curand de la noi
    A…am zis cumva ca tocmai a inceput scoala si ca am doi copii la scoala?
    Da, toamna asta e tare distractiva pentru noi!
    Si ieftina, mai ales ieftina!
    Ca braga!

    • Daniela Dodoi
    • 13/09/2016
    Răspunde

    Fără ele viată nu ar mai fi la fel.Fara ele suntem neputinciosi,ne usureaza munca cea mai grea si economisim timp si bani.Inventia care cu anii in urma o asteptam.

    • Liana
    • 13/09/2016
    Răspunde

    Buna !
    Le am pe amandoua, prima , cea de rufe, iar de vase de 11 ani. Cea de rufe a primit destula admiratie, insa eu vreau sa va spun mai multe despre masina de vase. Prima mi s-a stricat si am facut pauza de aproape 2 ani. Apoi mi-am luat un Sh, de care sunt foarte multumita . Sa va spun cum sta treaba; cine crede ca daca are masina de vase , nu mai spala vase la chiuveta, se inseala. La masina de vase nu poti spala vasele foarte mari (oale, cratite…) , insa si cine crede ca masina de vase e un lux, de asemenea se inseala. Pana nu o foloseste nu stie cat de utila este. Sa va mai spun un secret : masina de spalat vase , spala mai bine si mai ieftin decat o facem noi la mana. Va si argumentez de ce. Noi nu putem spala vasele la temperatura mare, maxim 30°, insa masina de vase le spala la 70° . Detergentul contine fosfati, deci un plus . Un alt plus este ca inmoaie orice este lipit. Nu si curata, insa poti scoate si curata imediat. Inca un plus este ca , apa de clatire fiind calda, le poti scoate uscate.
    In rest , trageti voi concluziile .

  7. Răspunde

    In privința mașinii de spălat nu ma plâng pentru ca este noua di mi-am luat-o exact cum mi-am dorit. Suspin di eu după o mașina de spălat vase dar nu prea am unde sa o pun.

    • Mada
    • 15/09/2016
    Răspunde

    Visez si eu la o masina de spalat vase, dar spatiul nu imi da voie deocamdata.

    • dumittrescu raluca
    • 16/09/2016
    Răspunde

    intradevar sunt un ajutor ,masina de spalat vase sincer nu mi-as cumpara pentru ca ,.consider ca doar cine are familie fff mare are nevoie de asa ceva,altfel cat de greu este sa speli cateva vase ..?

    • Liana
    • 16/09/2016
    Răspunde

    Va contrazic !!
    Nu doar daca ai familie mare ai nevoie de masina de vase, noi suntem 4 membri, cu copii adulti, fete .
    Noi la o masa murdarim peste 30 piese (farfurii, linguri, furculite, pahare, castronele salata, ….).
    De ce sa nu stau eu mai bine dupa masa cu familia, discutand-acordand atentie, decat sa faca masina treaba mea.
    Destul ca lucrez, gatesc, intretin casa…
    Felicitari tuturor posesoarelor de masini de spalat vase.
    P.S. Toate aceste vase mi le spala cu mai putin de 1 kw, si 13 l apa.

    • victorita
    • 16/09/2016
    Răspunde

    Cine le-a inventat, sigur era femeie!! ? Sunt utile la casa omului, pe timpuri nu știu cum se descurcau, acum cu atât tehnologie si tot nu ne ajunge timpul ⏰ ? ? ?

    • enache nicoleta
    • 17/09/2016
    Răspunde

    tare mult mi as dori o masina de spalat vase dar din lipsa spatiului nu am putut sa o achizitionez

  8. nu stiu cum reusesu mamele nostre sa traiasca fara masina de spalat rufe automata …. greu presupun. Daca mai ai si unul doi copii….

    • Gheorghe Madalina Georgiana
    • 23/09/2016
    Răspunde

    La mine este nelipsita masina de spalat rufe, fiind in perioada in care invatam sa facem la olita, de cele mai multe ori face pe el si este imposibil sa nu bag o masina de rufe pe zi, cred ca as fi terminata daca nu as avea masina de spalat. Pentru vase chiar nu am nici o problema, imi place sa spal vase, asa ma relaxez si eu.

    • Aniela
    • 29/09/2016
    Răspunde

    Masina de spalat vase nu am mi-as dori momentan nu sunt fonduri si nici loc in bucatarie pt ea!Bine ca am masina de spalat rufe ca altfel nu stiu ce as face ca nu vreau sa ma intorc la spalat la mana!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares