Dacă nu mori când îți spargi capul, ai toate șansele să mori la spital

Ieri, pe la ora 3 după-amiaza, tocmai pregăteam mâncarea, când m-a sunat soțul ca să mă anunțe că întârzie. În momentul în care mi-a zis că este la spital, mi-a stat inima. Într-o fracțiune de secundă am și făcut 3-4 scenarii posibile. Din fericire, el nu pățise nimic. Era la spital cu un coleg de muncă. Din neatenție, acesta căzuse și își spărsese capul. Nu mai contează cum. Cert este că l-au găsit jos, pe jumătate conștient și sângerând destul de tare. Omul n-a vrut să se sune la ambulanță; l-au spălat puțin, l-au lăsat să se liniștească și soțul meu a decis să îl ducă totuși la medic.

S-au prezentat la camera de gardă de la Sf. Ioan, spital situat la nici 50 de metri de fabrica în care lucrează ei. Aici li se spune că nu prea au personal și sunt îndrumați spre spitalul Bagdasar Arseni. N-a întrebat nimeni dacă există o mașină care îl poate duce pe om acolo sau măcar dacă se simte ok.

La Bagdasar Arseni, la triaj, o doamnă nu are timp să explice procedura de consultație și de realizare a fișei. Vorbește la telefon deși, deasupra capului, are un afiș pe care scrie mare ”Interzisă utilizarea telefonului”. După o jumătate de oră de așteptare, cineva îi bagă în seamă. Tipului i se ia tensiunea, i se măsoară pulsul și … cam atâta. Dacă nu dai semne vizibile că mori în secunda doi, poți să mai aștepți, nu contează ce alte leziuni poți avea. Norocul omului că se simțea cât de cât ok și că, între timp, se oprise și sângerarea. Am uitat să menționez că nimeni nu i-a curățat măcar rana în tot timpul ăsta.

bottegaverde.ro

După ce i-a anunțat familia și a așteptat să vină soția colegului, soțul meu a plecat. Și-a rugat colegul să îl sune când termină să știe că e totul în regulă, în ideea că poate i se face vreo tomografie sau vreun alt tip de analiză care să stabilească dacă nu cumva există și alte pericole din cauza loviturii (Omul căzuse totuși de la vreo 2 metri înălțime).

cap spart spitalPe la ora 19:00, asta la vreo două ore după ce al meu ajunsese deja acasă, ne-am adus aminte de coleg. Ne-am gândit că o fi ajuns acasă și să nu îl mai deranjăm că poate se odihnește. Dar, de unde? La 20:30 sună telefonul. Omul abia atunci pleca de la spital. Nu vă gândiți că l-au ținut mai mult pentru cine știe ce investigații. Nu. La ora aceea au avut chef să îl bage în seamă, să curețe rana și să îi pună copci.

Total 5 ore de stat într-un spital pentru nimic. Pentru un nimic pentru care omul plătește lunar o contribuție de peste 150 de lei. Mă bucur că n-a fost mai grav dar nu pot să nu îmi amintesc de atâtea cazuri de oameni care mor cu zile pentru că specimenele astea, numite medici, sunt dominate de nepăsare. Îi urăsc pe cei care sunt așa. Nu zic că nu sunt și medici buni și cu bun simț, dar sunt puțini. Restul doar ne mănâncă banii aiurea și mai au și tupeul să se plângă de salariile mici. Nu le merită nici pe alea! Ar trebui să fie remunerați în funcție de calificativele acordate de pacienți. Atunci să vezi comportament exemplar!

Etichete: , ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    foarte trist, dar adevarat. asa este in majoritatea spitalelor din tara noastra 🙁

    • Barbalata Mirela
    • 02/09/2016
    Răspunde

    Situatia este foarte trista Cristina dar ea este peste tot. „Greseala” a fost ca nu s-a chemat salvarea. De abia atunci ti se da atentie mai repede (dar tot ai de asteptat 🙁 ).
    Mama mea are niste probleme de sanatate iar pentru ca eu nu sunt aproape de ea, o ajuta fratele meu. La 72 de ani era tarata de la un spital la altul fara salvare. S-a chinuit fratele cu ea si cu taxiul. Deci, varsta nu are nici ea importanta.
    Eu cred ca o mare vina o avem si noi pentru ca am permis si, din pacate, permitem in continuare, sa se faca abuzuri.
    Acum de cand nu mai sunt salarii mici ar trebui sa luam atitudine dar nu o facem. Mita e la ea acasa 🙁

    • Daniela Dodoi
    • 02/09/2016
    Răspunde

    Sistemul nostru sanitar e pe moarte si nu ai nici o sansa sa mai iesi viu dintr-un spital de stat.Pacat de tarisoara noastră.

    • Naty Mihaela GreenEyes
    • 02/09/2016
    Răspunde

    Da si mie imi e groaza de sistemul sanitar din Romania ;personal am avut doar o nastere si o operatie de apendice ;asa ma rog pentru toata lumea ,sa nu fie nevoie de alte operatii complicate altfel riscam sa nu mai ajungem acasa .Stiu ca cei mai buni aleg sa imigreze cu serviciul in alte tari pentru un salariu mai mare .

  2. Răspunde

    Infiorator de trist! Dupa ce ca l-a lasat sa agonizeze desi o lovitura la cap poate fi fatala l-a mai si taxat??? Pai pentru ce se platesc taxe lunare la casa de sanatate??????

  3. Răspunde

    Sunt de acord cu tine Cris. De cand am fost cu Dragos la urgenta de vreo 2 ori cand era mic, mi-e groaza de spitale. Bebelus fiind ne-au tinut la usa 3 ore in timp ce copilul ardea, dar doar fiindca nu plangea nu sau deranjat sa-l consulte desi pe usa scria ca cei mici au prioritate.

  4. Răspunde

    Asa e peste tot… Ne lasa sa murim cu zile.

    • Rox
    • 02/09/2016
    Răspunde

    Doamne fereste! Dar nimic nu ma mira, pe bune! Am patit-o si eu! Eu credeam ca la camera de garda intri imediat, nu ca trebuie sa astepti cu orele sau sa platesti consultatia. E urgenta!!!Offf…

    • Rotaru Gabriela Tatiana
    • 02/09/2016
    Răspunde

    Asa e peste tot draga Cristina,stai cu orele,nu te baga nimeni in seama,d-na doctor nu poate fi deranjata,d-nul doctor se uita la meci,deci despre ce vorbim?Tu stai si astepti pana la calendarele turcesti!Unii asa-s ,au facut medicina de flori de cuc,asa au vrut parintii,se castiga bine,nu?Pacat,mare pacat…

  5. Răspunde

    Ha, ha, nu-i deloc rea ideea cu salariul in functie de calificative. :)))
    Din pacate, situatia e asa cum e si nu da nici un semn ca se indreapta spre bine.
    Hai sa va si uimesc. Am vazut aceeasi nepasare si in Italia. Am cunoscut o familie care venise cu batrana casei la spital. Avea capul spart, sangera (cazuse din pat). 8 (opt) ore au stat oamenii aia pe hol pana cand a fost chemata batrana la consult. Dar macar asistentele au avut grija sa o bandajeze intre timp…

  6. Răspunde

    Cred ca deja ceva absolut normal, din pacate, pentru tara noastra.
    Citeam in primavara postarile unor mame care mergeau in sistem privat cu cei mici si au patit la fel ca la stat

    • Suciu Clementina
    • 02/09/2016
    Răspunde

    Si e ditamai Bucurestiul…..trist!!!!

  7. Mi-ar placea sa pot spune cum se vede viata din spital , cand lucrezi acolo. E greu …

    • Alina Smaranda
    • 02/09/2016
    Răspunde

    Vestea rea e ca se poate și mai rău…?

    • Hacman Mariana
    • 02/09/2016
    Răspunde

    Stau si ma intreb cateodata:,,Oare medicii,asistentele..au suflet?????”Eu cred ca nu)))Nici nu vreau sa ma gandesc cati oameni si-au pierdut viata din cauza lor! Eu una am avut numai de suferit din cauza sistemului sanitar din Romania si credeti-ma nu s-a pus problema de bani am dat chiar mai mult decat auzisem ca se da la o interventie..dar,totusi si asa nesimtirea e in toi)))era sa-mi pierd viata din cauza cretinilor…scuze dar nu ma pot abtine…Niciodata nu se va schimba ceva in bine in sistemul sanitar..si se mai plang ca au salarii mici dar banii care-i i-au de la bietii pacienti?cunosc cazuri in care pacienti in stare critica nu au fost bagati in sala de operatie pana ce doctorii nu si-au primit partea)))) din pacate astfel de persoane nu pot fi numite oameni ci bestiii!!!!

    • stoica claudia
    • 02/09/2016
    Răspunde

    Asa este peste tot ,si la mine tot asa e ,toata lumea se plange ca nu esti bagat in seama cand te duci la spital.

  8. Răspunde

    Trist dar adevărat. Trebuie sa ne rugam la Fumnezeu sa nu avem nevoie de medici pentru ca atunci când apelam la ei este jale. Nu stii daca te mai întorci acasă.

  9. Da, da, cunosc foarte bine acest scenariu! Eu am patit-o de multe ori! Asa este la noi.. ajungi la urgenta in patru labe, si te trateaza dupa 5 ore.

    1. Răspunde

      daca nu cumva ai noroc sa mori in alea 5 ore…

    • ghelbere elena
    • 03/09/2016
    Răspunde

    De ce te miri? Asa este peste tot indiferent daca este spital, policlinica sau cabinet medical de stat. De atentie poti beneficia numai daca mergi la privat dar acolo nu au toate specialitatile medicale si trebuie sa platesti.

    1. Răspunde

      pai atunci sa scoata de tot asigurarile medicale, macar sa stim o treaba.

    • dumitrescu elena
    • 03/09/2016
    Răspunde

    iti este si frica sa mergi la un spital de stat ,eu am patit cu fetita ,d/na doctor o consulta la plamami vorbind la telefon in acelasi timp ,iti poti inchipui asa ceva ,la urgente…am plecat si m/am dus direct la un cabinet particular ,asa ceva ,bataie de joc oare nu s/or gandi ca au si ei copii care lla randul lor poate au nevoie de un medic ….jale mare ,bataie de joc ,bani dati aiurea cand macar nu pot sa.i fac fetitei mele analiz gratuite ,la copil platesti tot in materie de analize …..ajunge sa.ti fie scarba de sistemul de stat

    1. Răspunde

      platim noi, astia mai fraieri. Tiganii nu platesc nimic!

    • Nicu
    • 03/09/2016
    Răspunde

    Peste tot este la fel. Am trecut personal prin astfel de situaţii. Acum am devenit puţin agresiv verbal…..şi se rezolva foarte repede totul. ….dacă nu….am o „mică” prietenă la un post tv care abia aşteaptă o informaţie de genul ăsta. Sunt pregătit întotdeauna cu reportofon în buzunar, care se porneşte doar apăsând un buton. Doar aşa se mai poate face „curăţenie”!

    1. Răspunde

      eh, cate unii cred ca nu se sinchisesc de nici o camera si nici un reporter. Am vazut destule cazuri de criminali din astia in toata puterea cuvantului.

    • Anda Stanciu
    • 04/09/2016
    Răspunde

    Sunt satula de sistemul nostru medical,mori cu zile

    1. Răspunde

      si asa suntem multi, sa ne mai imputineze, nu?

    • Ficea Adina
    • 08/09/2016
    Răspunde

    Pot să spun că eu una cunosc foarte bine scenariul.
    Am stat cu ambii copii în spital într-un mediu infect de unde am ieșit cu mai multe boli decât am intrat.
    Efectiv m-am cerut acasă!

  10. Urasc spitalele,sistemul medical. Am nascut aproape acum un an si nu au indraznit sa.mi faca nici macar un calmant. Asa m-au lasat ,am nascut cu o asistenta. Dr dormea!

    • Gheorghe Madalina Georgiana
    • 08/09/2016
    Răspunde

    Sincer te înțeleg perfect. Eu acum 2 săptămâni am fost internată cu băiețelul meu cu insuficiență respiratorie acuta si mai nou în urma internării noastre ne-am ales si cu infecție severă în gât de săracul ii dau să mănânce cu biberonul, totul pisat în blendar ca efectiv nu mai poate să înghită. După ce că aveam noi tratamentul nostru pentru alergii acum ne mai tratam si de aceasta infecție care se pare că am luat-o din spital.

    • kamy camelia
    • 08/09/2016
    Răspunde

    Stiu cum e,bine macar ca sa terminat cu vine si nu au fost consecinte mai grave.. eu imi aduc aminte de de vreo 10 ani in urma cand varul meu sia rupt un genunchi jucand la fotbal.venise de la tara cu taicasu la noi pe la 6 Simonetta( el rupandusi genunchiul cu o seara incinte)sa o roage pe mama sa mearga cu el la spital ca el trebuie sa mearga la servici,dar cum nici mama nu putea ,eu fiind cea mai mare dintre toti ma trimis pe mine( aveam cred ca vreo 18 ani) .nu va zic ca am stat pe la spital vreo 10 ore ,nimeni nu se uita la noi( vazand va suntem doi copii) abia cand sa schimbat tura ,doctorul de garda la luat si pe el la consult si ia pus piciorul in ghips spunand va nu e nimik grav si la trimis acasa,dupa vreo 3 zile varu era din nou in spital ,de data asta era internat din cauza ca il durea foarte tare piciorul,se umflase si se inegrise.A trebuit sa il opereze din cauza ca genunchiul i se miscase de la locul lui,ceea ce trebuia facut de la inceput,dar asa e la noi in tara,daca nu dai bani nu se uita nimeni la tine si ori spune Si diagnostic gresit ,sa le fie rusine la medici ca primesc un salariu de la stat si oameni mor in spitale chiar daca an de an platesc o asigurare sanitara

    • Aghinitei Maria
    • 09/09/2016
    Răspunde

    Deci se vede treaba ca este vorba de oameni, nu de sistem! Asistenta era acum pe postul sfintilor, care te manaca pana sa ajungi la Dumnezeu. Eu spun mereu ca in majoritatea cazurilor, cam toti suntem de vina ca lucrurile merg prost, este o mentalitate balcanica sa ne batem joc de semenul nostru cand el interactioneaza cu noi!

    • Cris Tina
    • 12/09/2016
    Răspunde

    Totusi a reusit sa plece totusi in aceeasi zi dintr-un spital de stat. Eu am patit-o la privat cand am fost tinuta aproape 7 ore pana sa mi se dea ok-ul. Eram insarcinata atunci si am cazut pe scari la locul de munca si tare mi-a fost frica ca bebe sa nu pateasca nimic. Si intr-adevar, n-a patit nimic bebe ci doar eu m-am ales cu niste rani la mana (am pus bratul sa protejez burtica) si la picior. Conteaza foarte mult personalul medical, sa fie dedicat muncii alese si foarte bine calificat si instruit.

    • victorita
    • 19/09/2016
    Răspunde

    Cunosc sentimentul, am păţit aşa cu tatăl meu, la Spitalul Universitar. La luat salvarea seara la 23.00, am ajuns la Spital şi l-au tinut pe un pat în hol până dimineata la 7,( ziceau că, nu e grav) până m-am enervat şi am „intervenit cu relaţii”, numai aşa ne-au bagat si pe noi intr-un salon, ca oamenii. După 3 zile de stat în spital tata a murit. I-am spus apoi doctoritei: „Acum e grav!” Un sistem de tot rahatul unde murim cu zile.

    • HOSSU CLAUDIA
    • 27/09/2016
    Răspunde

    Sa nu mai mergem la vot deloc sa nu tinem partea hotilor sa nu mai stam la cozi sa nu mai fim tratati rau in spitale toti fura in spitale menegeri populatia sufera si moare cu zile pentru ca sint uni care nu isi fac treaba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares