7 sfaturi de care să ții cont când vrei să cumperi un scaun auto pentru copil

Scaunul auto pentru copii a fost dintotdeauna o necesitate și o bună măsură de siguranță dar, în țara noastră, el a fost prea puțin folosit până la momentul în care utilizarea lui a devenit obligatorie prin lege. De atunci toți părinții știu că nu mai au voie să călătorească împreună cu cei mici, dacă aceștia nu stau pe bancheta din spate, perfect asigurați într-un scaun auto potrivit vârstei și nevoilor lor de confort și siguranță.

Aici intervine adevărata problemă, cum alegem un scaun auto cu adevărat bun pentru copilul nostru? Pentru că tocmai sunt și eu în căutare de un scaun auto pentru nepoata mea, m-am gândit că ar fi de folos și altora niște sfaturi care să îi ajute să identifice produsele cu adevărat sigure și comode, de cele construite doar pentru a lua ochii polițistului care te oprește în trafic pentru a vedea dacă respecți legea.

1. Nu uita că înainte de lege e vorba de viața copilului tău

Dacă vei căuta pe YouTube, vei găsi multe filmulețe, cu simulări de accidente rutiere, în care se arată cum protejează scaunul auto pentru copiii în astfel de situații. Există numeroase simulări făcute la viteze diferite și toate arată clar că simpla centură, cea din dotarea standard a mașinii, nu poate oferi nici pe jumătate din protecția pe care o oferă astfel de scaune auto copii.

2. Mizează pe sistemul de prindere Isofix

Existe și scaune auto cu alt sistem de montare dar cele cu prindere Isofix sunt cele mai sigure. În primul rând, ele oferă un grad mai mare de siguranță tocmai pentru că e practic imposibil să nu fie montate corect. Da, aceasta poate fi o problemă în cazul anumitor modele de scaune auto – oricât de sigure ar fi ele ca tip de construcție, dacă sunt montate greșit, nu își îndeplinesc funcția pentru care au fost cumpărate. Cu sistemul Isofix scaunul se montează rapid și întotdeauna corect (altfel nu stă deloc în sistemul de prindere).

3. Alege un model pe care să îl poți folosi timp îndelungat

scaun autoDe ce să cumperi acum un scaun auto pentru vârsta de un an, să te bucuri că ai dat mai puțin pe el și, peste un an, să fii nevoit să învestești într-altul, când poți alege varianta inteligentă a unui produs precum acest scaun auto Georgia Isofix Kidscare? El poate fi folosit de la vârsta de un an până la vârsta de 10-11 ani, greutatea maximă suportată fiind de 36 kg. Cumperi unul dar bun!

4. Musai să aibă sistem de protecție laterală

Există scaune auto care nu au acest tip de protecție și părinții le cumpără considerând că acestea dau mai multă libertate de mișcare copilului. Din păcate, acolo unde nu există acest sistem de protecție laterală, la un impact dur, șocul resimțit de copil va fi mult mai mare.

5. Atenție la centuri și la modul lor de prindere

Centurile trebuie să vă inspire și ele siguranță, atât ca material, cât și ca modalitate de prindere. Preferatele părinților din lumea întreagă sunt scaunele auto cu centuri reglabile pe înălțime cu sistem de prindere în cinci puncte. Sunt mult mai sigure decât cele în trei puncte. În plus, ar mai trebui să știți că există și scaune auto cu o centură de ancorare superioară (Top Tether) care atenuează enorm șocul resimțit în cazul unui accident rutier.

6. Cumpără doar un produs omologat

Din păcate globalizarea face și lucruri bune dar și lucruri mai puțin bune. Unul din cele rele este acela că permite pătrunderea pe piața din România a multor produse care pot fi neconforme cu standardele europene de siguranță. Un scaun auto pentru copii trebuie neapărat să aibă etichetă de omologare care să ateste că scaunul a fost testat și corespunde acestor standarde. Dacă nu aveți dovada că este omologat, nu cumpărați!

7. Verifică să asigure și confort, nu doar siguranță

Mai ales dacă ești genul care parcurge distanțe lungi cu copilul în mașină, fii atent să alegi un model de scaun auto care, dincolo de siguranță, să ofere și confort. Dacă cel mic nu se va simți bine în el, îți va plânge tot timpul și va resimți utilizarea scaunului ca pe o pedeapsă. Șezutul trebuie să fie destul de moale și tapițeria realizată din material plăcut la atingere care să nu țină prea mult de cald.

Acestea ar fi sfaturile de bază pentru orice părinte, bunic sau mătușică dornică să cumpere un scaun auto de calitate pentru copil sau nepot. Evident că mai sunt și alte lucruri de luat în seamă, cum ar fi dotarea cu reductor pentru cap și șezut (pentru perioada când copilul este mai mic) și posibilitatea reglării spătarului în poziții diferite care să fie potrivite pentru diverse tipuri de activități (privit pe geam, mâncat, jucat, dormit) dar, în principiu, scaunele de tipul celor recomandate de mine mai sus au și aceste funcții.

Cea mai importantă regulă mi se pare prima. Dacă părintele conștientizează din start că nu cumpără scaunul auto pentru copil doar pentru a respecta legea, ci și pentru că el chiar protejează, alegerea nu poate fi decât una bună.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Sunt o gramada de aspecte pe care nici eu nu le stiam inainte. Foarte importante si cat se poate de utile, atat pentru siguranta copilului, cat si pentru confortul lui. Eu ma bucur ca scaunele acestea auto pentru copii au devenit obligatorii, caci erau multi parinti iresponsabili. Iar cei care aveau de suferit erau, desigur, copiii.

    1. Răspunde

      Nici eu nu le stiam si sigur mai am de invatat dar ma dumiresc pe parcurs.

    • Lamiita Petre
    • 05/09/2016
    Răspunde

    Nu stiam aceste lucruri dar sunt de acord ca atunci cand vine vorba de copil, de viata lui, sanatatea lui, nu trebuie sa te zgarcesti. Am vazut un caz la tv. in care un bebelus fusese salvat dintr-un accident rutier tocmai datora scaunului. Restul familiei, parca decedasera, nu mai retin exact, sper ca nu incurc cazurile.

    1. Răspunde

      Cred ca am vazut si eu cazul, nu mai stiu daca la TV sau pe net.

    • Nicolae Claudia
    • 05/09/2016
    Răspunde

    Intotdeauna trebuie sa fim atenti cand alegem scaunul auto. El ii poate salva viata copilului..

    1. Răspunde

      sau il poate feri de rani grave

    • Daniela Dodoi
    • 05/09/2016
    Răspunde

    Abunda magazinele de produse de acest gen dar putin parinti stiu ca e obligatoriu si necesar pentru siguranta copilului la drum .

    1. Răspunde

      or sa stie, pe masura ce se vor inmulti amenzile

    • Talaba Georgiana
    • 05/09/2016
    Răspunde

    Si eu am căutat foarte mult pana am ales scaunul auto ptr cel mic. Am vrut ceva sigur si in același timp confortabil. Siguranță copilului este foarte importanta, mai ales la felul cum se circula pe șosele.

    1. Răspunde

      Clar, unii parinti isi spun ca ei conduc prudent si nu se poate intampla nimic. De parca ar fi singuri in trafic…

  2. Răspunde

    Am avut scaune auto si fotolii auto la ambii copii.
    Nici nu pot spune cat de utile sunt!
    Important e ca parintii sa nu uite sa puna centurile si la copii, nu doar la sofer , pentru ca alfel se poate intampla ca orice frana sa produca rani celui mic.
    Scaunele cu centura inclusa care sunt fixate cu centura masinii sunt cele mai bune. La fel si fotoliile auto.

    1. Răspunde

      Asta ar mai lipsi, sa ii cumpere scaun auto si sa nu il prinda cum trebuie. Sper ca sunt rari parintii care fac asa ceva.

    • Pusa Raisa
    • 05/09/2016
    Răspunde

    Cat de multe accidente se intampla si foarte multi copii sunt supusi din pacate din lipsa acestor scaune la accidente . E foate bine ca au devenit obligatorii , macar asa multi parinti pot proteja copiii de ceva neprevazut . !

    1. Răspunde

      Unii parinti cred ca nici nu stiau la ce foloseste un scaun auto…

    • Ana Precup
    • 05/09/2016
    Răspunde

    Ai scris aici lucruri esențiale și elementare pentru cele ce nu au încă copii. Ceea ce e bine. Mă ajuți să mă formez. Nu de alta, dar eu am fost mereu fan centura în mașină, iar când voi avea copiii.. e bine de știut după ce criterii să mă ghidez în alegerea unui scaun.

    1. Răspunde

      eu ma scolesc acum cu nepoata-mea. O sa imi prinda bine mai tarziu.

    • ghelbere elena
    • 06/09/2016
    Răspunde

    Parintii care isi iubesc copii si tin la viata lor si vreau sa-i duca cu masina din dotare vor avea grija sa cumpere pentru ei scaune auto care sa le ofere siguranta si confort.

    • stoica claudia
    • 06/09/2016
    Răspunde

    Foarte interesant acest articol ,asa e trebuie sa fim atenti cand cumparam un scaun auto pentru copil

    • Ficea Adina
    • 08/09/2016
    Răspunde

    Un articol foarte interesant si util parintilor ce au nevoie de unul.
    Eu am avut noroc si am castigat unul si am scăpat de dat banii…
    Sunt rea ca ma laud…:D

    • Rox
    • 08/09/2016
    Răspunde

    La tanc a picat articolul tau! Trebuie sa achizitionam si noi un scaun pentru cea mica. Doamne, ce a trecut timpul!:)

  3. Nu am reusit sa cumparam un scaun pt fetita. Avem inca scoica auto. Nici nu sta in ea,nu stiu cum sa o invat sa stea.

    • kamy camelia
    • 08/09/2016
    Răspunde

    Eu sunt total de acord cu scaunele pentru copii,si ma bucur ca legea le obliga,chiar daca sunt inca multi care nu o respecta,mi sunt constienti de riscul care il da copilului,nu conteaza ca faci drum scurt sau un drum lung ,copilul trebuie protejat mai ales ca atunci cand sunto mai mici mi stau cuminti un moment si le place sa apese pe toate butoanele

    • Cris Tina
    • 10/09/2016
    Răspunde

    Cand am cautat un astfel de scaun cu sistem de prindere Isofix care sa indeplineasca toate conditiile legate de protectie si siguranta nu am gasit vreunul mai ieftin de 1000lei. E destul de costisitor dar se merita pentru viata copilului meu. Problema mea legata de ea e ca nu ii place deloc copilului sa stea in el, mereu trebuie sa ii distrag atentia cu jucarii, cantecele de pe telefon, cu ce se mai nimereste la momentul ala. Groaznic e la drum lung asa ca ma rog sa adoarma. Comoditatea nu e punctul forte al scaunului meu desi la cata reclama i s-a facut la Bebei tei si pe alte site-uri nu ma asteptam. Si inca un lucru, copilul meu transpira enorm de mult stand in el desi nu ii dau decat hainute din bumbac si lejere. Mai cunosc si alte mamici care au aceeasi problema ca mea.

    1. Răspunde

      nu ma pricep deloc la copii momentan dar banuiesc ca se va invata cu el.

    • Tatiana Sorina
    • 09/10/2016
    Răspunde

    Super articol,cand Luisa mea va face un bebeu am sa tin cont de parerea ta. :*

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares