3 metode de a reduce stresul – inclusiv lunea

cititul-reduce-stresul

Stresul este cel mai mare Bau Bau al adultului zilelor noastre. Stresul ucide zilnic, atât la propriu, cât și la figurat. Știm cu toții că ar trebui să ne ferim de el dar nu prea avem cum. O viață activă înseamnă stres. Ești stresat la muncă, ești stresat pe drum, ești stresat la orice oră din zi și din noapte, chiar și în vacanță. Se spune că speranța moare ultima. Chiar așa să fie? Speranța pare-mi-se că moare și învie la fiecare 2-3 zile. În schimb, stresul e nemuritor.

Știu că nu e corect dar asta nu înseamnă că trebuie să îl lăsăm să ne domine. Da, avem momente când simțim că nu mai putem, că ne vine să dăm cu toate de pământ și să fugim în lume. Din păcate, asta nu prea este posibil dar ne putem ajuta singuri, folosind anumite tehnici care să reducă nivelul de stres și să ne facă să privim mai prietenos tancul de dosare de pe birou sau pe cel de vase din chiuveta.

1. Respiră adânc!

Când am citit prima dată despre treaba asta. cu respirația, acum mai mulți ani, n-am crezut că ține. Cum ar putea o respirație profundă să rezolve problema examenului meu? Nu poate să o rezolve dar mă ajută pe mine să îi fac față mai ușor. Există și aplicații pe telefon, menite să ne anunțe ca, din când în când, să luăm o mică pauză în care să respirăm și să ne relaxăm corpul.

Cum procedăm? Încercăm să relaxăm toți mușchii (gât, umeri, brațe, piept) și inspirăm adânc, pe numărătoare lentă, până la 5. Se inspiră pe nas apoi se expiră pe gură, tot lent, fără eliminarea forțată a aerului, numărând până la 5. Ar trebui să simți plămânii încărcați la capacitate maximă cu oxigen. Se repetă exercițiul timp de 2-3 minute. Vă spun chiar eu, care nu credeam că treaba asta ajută, că dă rezultate. Eu am început să mă folosesc de exercițiile de respirație inclusiv pentru a bloca atacurile de panică.

2. Nu ține în tine!

Cea mai mare greșeală pe care o putem face, atunci când ne simțim stresați la maximum, este să ținem în noi și să credem că ne putem juca rolul de persoane care nu au nici o problemă. Asta ne afectează, în primă fază, pe noi și apoi ne atacă relațiile cu cei din jur. Unii ar fi tentați să spună cu ce mă ajută pe mine să îi spun soțului sau mamei ce probleme am eu la job sau că nu pot dormi noaptea pentru că mă gândesc cum să plătesc ratele? Simplul fapt, de a-ți împărtăși problemele cu cineva, ajută enorm. Chiar dacă ele nu își găsesc rezolvare practică în acea discuție, devin mai ușor de ”dus”. E ca și cum ai merge la psiholog. Ba, mai mult, de multe ori, cel căruia alegem să îi povestim despre noi și problema noastră, poate veni cu sfaturi și idei la care noi nici nu ne-am fi gândit.

3. Nu uita de tine!

Cum vine asta să uiți de tine? De câte ori nu ți s-a întâmplat să încerci să îi mulțumești pe toți cu riscul de a te lăsa pe tine la o parte? Dacă ai o perioadă grea la job, e ok să le spui celor de acasă, să ceri ajutorul la curățenie și cumpărături și să admiți că nu vei putea găti o perioadă. Nu le faci nici o favoare dacă tragi de tine să le faci singur/ă pe toate și lași depresia să pună stăpânire pe tine.

cititul-reduce-stresulOricât de mult ai avea de învățat sau de lucru, acasă sau la job, ai nevoie de câteva zeci de minute pentru tine în fiecare zi. Mai bine comadă o pizza, în loc să gătești una, și câștigă timp pentru o activitate care îți place ție. Poate că pierzi 20 de lei dar iți câștigi relaxarea de care corpul și mintea ta are nevoie. Citește, aleargă, joacă-te, ascultă muzică, pictează, desenează, fă orice simți că îți dă o stare de bine și te ajută să-ți iei gândul de la alte probleme! Corpul nostru nu este un roboțel programat doar sa muncească. Momentele de relaxare sunt ca un fel de restart la calculator. Ajută când sistemul începe să se miște greu.

Viață fără stres nu există. Nu te gândi că tipul care tocmai a coborât dintr-o mașină de 30000 de euro nu are motive de stres! Le are pe-ale lui. La un alt nivel, într-un alt domeniu, dar sigur și pe el îl macină ceva. De stres nu scapi niciodată. Începe din prima zi de grădiniță și se încheie… în lumea de dincolo. În schimb, putem să-i mai tăiem din elan folosind diverse tehnici. Să nu mai fie așa tupeist!

Voi ce metode folosiți pentru a vă relaxa și a reduce nivelul de stres? Care sunt activitățile care vă ajută cel mai mult în acest sens?  Pe mine singurul lucru care mă relaxează cu adevărat este joaca împreună cu minunatul meu cățel.

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • ghelbere elena
    • 12/09/2016
    Răspunde

    Cu siguranta lunea este cea mai grea si mai stresanta zi a saptamanii. Cum redus stresul? O iau incep cumunca si cu activitatile.

    • Leonte Elena
    • 12/09/2016
    Răspunde

    Toti suntem capturati de acest ‘balur’,numit stres. Mai am putin si incep facultatea. Atunci sa te tii ,trebuie sa las totul perfect acasa,sa am pregatit totul pt fata. Vai,nici nu vreau sa ma gandesc! Daca imi iau fata in brate sau aud cand ma striga ,crezi ca mai este nevoie de ceva?

    • Nicolae Claudia
    • 12/09/2016
    Răspunde

    Eu incerc pe cat posibil sa nu ma stresez..recunosc ca atunci cand sunt la munca, nu reusesc intotdeauna. De cand am inteles ca oamenii nu sunt rai, ci asa sunt ei, ca e ceva normal sa fii dezamagit sau tradat de prieteni..pentru ca prietenie adevarata nu prea exista.oamenii sunt destul de falsi acum..iar o naiva de mine a fost usor de pacalit. De cand am inteles toate aceste aspecte..am reusit sa imi controlez stresul. Initial m-a ajutat sotul sa inteleg multe lucruri, iar cititul m-a linistit. De cand sunt acasa in crestere copil, nu stiu cei ala stres..am ajutor din partea sotului in absolut tot ce fac : fie ca e vorba de curatenie sau mancare, baita la fetita sau schimbatul scutecelor.. Multi zic ca sunt stresati ca nu le ajung banii..cui ajung banii??? Cu totii vrem mai multi, dar la mine functioneaza pixul si hartia. Atunci cand stim foarte bine cum sa ne distribuim banii..vom ramane surprinsi la final..ca ne raman si niste bani pentru un mic rasfat 🙂 o crema, un rimel, un tuns sau un vopsit..fiecare dupa preferinta 😉

    1. Răspunde

      Claudia, iti confirm pe pielea mea cu pixul si bugetul tinut pe foaie cu pix. O vad cel mai bine la meniul saptamanal: scriu meniu, scriu ingrediente si cantitati, respect lista la cumparaturi si la gatit(nu respect ordinea si schimb zilele intre ele): am scapat de gandurile alea nasoale: SI EU CE MAI GATESC AZI??
      Iar de bani uite ca ma ajung si mai si raman in plus de cand am inceput sa fac bugetul, cand am decis ca pt linistea mea mai bine inchid abonament tv, inchid card de credit, renunt la cosmetice, inchis conturi de unde se duceau comisioane de 1-2-3 lei lunar, schimbat abonament la tel. ca imi ajung de vorbit 80minute pe luna, de cand am facut lista cu ce haine avem nevoie si luat la timpul corect (adica la solduri sau sf de sezon) etc. Lista si pixul face minuni, ma ajuta sa mi le scot din cap. Asa am si o imagine de ansamblu, vad si pe unde se scurg banii, ba vazui si de unde ma ingrasai si redus zaharul si faina etc.

  1. Răspunde

    Cu respiratia avui fix aceleasi ganduri ca tine: cum naiba un respirat poate calma? Ei bine, relaxeaza. Dimineata in metrou si in drum spre am rutina mea de mers pe jos 1km zilnic, respir, respir amplu etc. Am reinvatat sa respir! Nu stiu cum e cu atacurile de panica (adica cred ca doar o data avui, dupa un cumul de nopti nedormite, mamele stiu cum e 😀 ) dar eu fac exercitiile astea cat de des imi aduc aminte, cand ma simt f. obosita sau am ganduri negative. Si ajuta! Sper ca mai citesc si alte persoane si sa aplice exercitiile astea!!

    • Lamiita Petre
    • 12/09/2016
    Răspunde

    Majoritatea dintre noi nu stim sa respiram, nici eu nu stiu,respir superficial folosesc doar portiunea superioara a plamanilor iar respiratia se opreste in diafragma. Respiratia de acest gen iti aduce multe neplaceri si mi-am propus de atatea ori sa fac exercitii ptr a invata sa respir dar… lenea e cucoana mare.

    • maria corodescu
    • 12/09/2016
    Răspunde

    Eu incerc de multe ori sa nu ma stresez.Dar de la a incerca la a si putea,e cale lunga.Din pacate in zilele noastre stresul ne omoara mai mult sau mai putin pe fiecare.

    • Delia
    • 12/09/2016
    Răspunde

    Pisica mea ma relaxeaza, muzica, rugaciunea, linistea, natura, cartile, filmele și, mai nou, stand up comedy, dar nu glumele alea cu limbaj porcos.

  2. Răspunde

    Ma relaxeaza un ceai bun, o carte interesanta, mersul pe bicicleta (sportul in general e un bun medicament anti-stres). Iar in momentele de stres foarte mare, singura chestie care ma ajuta este mersul la sala. Sa lucrez cu greutati si sa ma epuizez fizic, iar in acelasi timp sa am practic grija de mine, este cel mai bun medicament anti-stres.Si sfaturile tale sunt foarte bune. Si eu eram sceptica la partea cu respiratia, insa chiar ajuta mult.

    • nicolae adrian
    • 12/09/2016
    Răspunde

    e mare inamic stresul asta. dar trebuie sa invatam sa-l controlam..sa nu-l lasam sa faca parte din viata noastra

    • Nicolae Claudia
    • 12/09/2016
    Răspunde

    Credeam ca sunt singura nebuna cu pixul si cu foaia in mana..dar la mine functioneaza..si ma bucur sa vad ca mai sunt si alte persoane ca mine, si care isi gestioneaza foarte bine banii.. Ma bucur ” O femeie” sa te cunosc si citindu-ti comentariul m-am regasit in proportie de 99% 🙂

    • Barbalata Mirela
    • 12/09/2016
    Răspunde

    Ca bine zici Cristina. Nu e bine sa tii in tine. O stiu din prprie experienta. La un moment dat toate frustrarile ies afara si atunci este mult mai rau. Sau fiecare ar trebui sa gaseasca metoda potrivita 🙂

    • Rox
    • 12/09/2016
    Răspunde

    Gata, am testat. Cu cat esti mai zambitor si mai increzator in fortele proprii atunci cand ai facut ochisori, cu atat mai mult vei atrage lucrurile bune in viata ta. Nu e teorie, serios!:) Smile!!! Chiar daca e luni, joi, iarna, toamna, vacanta ori ba!:)

  3. Răspunde

    Sa stii ca par utile, eu mereu zic ca ar trebui sa ma gandesc mai des la mine, dar niciodata nu o fac 🙂

    • dumitrescu elena
    • 12/09/2016
    Răspunde

    cred ca daca esti pozitiva atragi lucruri bune ,dar stresul ii face bine treaba si parca nimic nu mai functioneaza ,asa cum spui parca si in vacanta estistresata ,te gandesti la multe cele ,este grav totusi ca viata noastra functioneaza atat de greu,la orice pas te lovesti de cate ceva ,trebuie sa invatam sa fim mai aroganti si nesimtiti poate nu ne mai stresam de orice si la orice se spune si ce auzim

    • Daniela Dodoi
    • 12/09/2016
    Răspunde

    Exercitii de respirat in fiecare dimineata si seara,exercitii de gândire si limpezire a mintii si mai scapam din stres.

    • Maria Popescu Schinteie
    • 12/09/2016
    Răspunde

    Adevarul este ca din cauza stresului se întâmpla foarte multe probleme ! Stres la servici, șters ca nu ajung banii, stres acasă din cauza problemelor in familie ! Stresul ucide !

    • stoica claudia
    • 12/09/2016
    Răspunde

    Muzica ma relaxeaza ,cand vad ca incep sa devin stresata sau nervoasa dau drumu la muzica si ma relaxez.

    • Alina Smaranda
    • 12/09/2016
    Răspunde

    Pe mine ma relaxează grădinăritul,mersul cu bicicleta, eu nu-s stresata,adică nu ma enervez la orice mizilic,cred ca tine de felul omului de a fi….

    • Kamy camelia
    • 13/09/2016
    Răspunde

    Eu nu cred da exista persoana care sa nu fie stresata,poti fi tu cat de implinit in viata ca stresul tot te ajunge.fiecare are modul lui de a scapa de stres,unul plange,altul asculta musica,altul face o plimbare si tot asa,conteaza ca in momentul cand chiar crezi ca nu mai poti sa faci o pauza si sa faci ceea ce iti place,asa iti linistesti mintea si scapi de stres

  4. Răspunde

    Eu ma stresez cam din orice.De multe ori,imi spun ca trebuie sa fiu mai calma,sa nu ma mai consum pentru orice nedreptate care mi se face,dar nu pot.Cand mi se umple paharul,mi se pune un nod in gat si ma apuca plansul.Norocul meu este ca ma linistesc repede.

  5. Pe mine ma relaxeaza si scrisul pe blog, sau sa sparg ceva.. orice.. :)) Bine, si shopping-ul. :p

  6. Răspunde

    Cred ca am nevoie de ceva mai tare de atat ca sa scap de stres!
    O bata ceva nu ai? 😀

    • Daniela
    • 15/09/2016
    Răspunde

    Depinde cu cine iti impartasesti problemele. Unii doar asculta fara sa intervina- parca s-ar uita prin tine. Altii poate duc vorba mai departe si iarasi nu e bine. Dupa foarte mult timp poti sa ai incredere in cineva si asta dupa ce l-ai analizat si sunteti pe aceeasi lungime de unda. Oamenii nu pun suflet cand te confesezi lor. Cel mai bun prieten e sotul meu.

    1. Răspunde

      evident ca nu vobim cu oricine, ci cu oamenii apropiati 🙂

    • enache nicoleta
    • 17/09/2016
    Răspunde

    stresul a devenit o mare problema,cea mai la indemana metoda de a scapa de el este plimbatul in aer liber.

  7. eu dau importanta doar lucrurilor cu adevarat importante din viata mea, pt restul nu ma stresez deloc

    • Aniela
    • 29/09/2016
    Răspunde

    Si eu incerc sa ma relaxez sa nu iau nimic in seama,inainte dadeam importanta la tot da cateodata nu e chiar asa simplu in teorie e una in practica alta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares