Un moment în care mi-a fost rușine că stau în Rahova

jucarie Pepco

Pentru cei care nu știu, Rahova este un cartier periferic (și destul de rău famat) din București. Aici locuiesc eu, de mai bine de 25 de ani. Mereu am sărit ca arsă atunci când cineva a îndrăznit să îmi catalogheze cartierul drept unul periculos și plin de rromi. Asta susțin în continuare. Rahova nu înseamnă doar cetățeni de etnie rromă plus că, nici rromii nu sunt toți de pus în aceeași oală. Știu destui care muncesc cinstit, de dimineața până seara, au coloană vertebrală, cunosc manierele și știu să poate o conversație și să conviețuiască în armonie cu ceilalți. Din păcate, nu sunt toți așa. Ieri a fost una din zilele în care m-am simțit jenată că locuiesc în acest cartier.

Eram la Pepco. V-am mai povestit eu despre acest magazin. Eram în căutarea unei jucării pentru dulcea mea nepoțică. Analizam jucării în momentul în care am remarcat că, pe lângă mine, tot treceau niște copii de etnie rromă neînsoțiți. Când într-o parte, când în alta. Mai mult alergau decât să treacă. Mi-am tras geanta mai în față. A fost un gest instinctiv. Deși nu am pățit-o vreodată până acum, să mi se fure ceva din geantă sau chiar să îmi fie smulsă (cum am auzit că se mai poartă), am simțit nevoia să îmi iau măsuri de precauție.

jucarie PepcoEu mi-am văzut de jucării. Pe ei îi vedeam interesați de orice. Cum să nu-ți pui întrebări în momentul în care îi vezi analizând genți de damă? O doamnă vânzătoare, abia ieșită din depozit, îi vede și îi roagă să iasă afară. Sunt vreo 6 la număr. Cât se străduiește ea să scoată doi din magazin, ceilalți patru se furișează pe un alt raion. Doamna se întoarce după ei și reușește să îi scoată din magazin.

bottegaverde.ro

Reușisem și eu să îmi găsesc jucăria dorită. O iau și mă îndrept cu ea către casa de marcat. Cât stau la coadă (vreo 30 de secunde), doamna de mai devreme apare cu o poșetă în mână, arătând colegilor cum puii de rrom rupseră sistemul de închidere, odată cu antifurtul de pe produs, cu scopul clar de a o putea sustrage din magazin fără ca sistemul antifurt de la ieșire să detecteze ceva. Casiera începe să plângă. Furaseră și ieri. Nu știu exact ce. Doamna plânge și le mărturisește colegilor că își va da demisia. Ăla a fost momentul  în care am pus capul în pământ rușinată.

Am plătit jucăria și am ieșit. Încă mi-era rușine că stau în Rahova. Avea să-mi fie și mai rușine!!!!

M-am așezat lângă mașină, în fața oficiului poștal 51, la zece metri de magazin. Analizam ce cumpărasem și îmi aminteam ceea ce tocmai văzusem și auzisem. Brusc, prin fața mea, văd alergând câțiva copiii, veseli nevoie mare. Sunt ei, cei care fuseseră în magazin. Se trag după colțul oficiului poștal și unul din ei scote geanta ascunsă pe sub bluza de trening. Da, e aceeași geantă căreia îi eliminaseră dispozitivul antifurt. Din iarba de lângă gard mai adună câteva produse, pesemne furate și ele, și apoi o zbughesc la fugă spre ghetto-urile aflate la nici 50 de metri distanță.

Mă simt neputincioasă. Neputincioasă și nervoasă. Nervoasă și rușinată că am privit fără să pot face ceva. Mi-e rușine că stau aici. Aș fi putut fi eu în locul vânzătoarei…

Etichete: ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Suciu Clementina
    • 31/08/2016
    Răspunde

    Intr-una din vizitele mele la Bucuresti,in luna mai a anului acesta,fiica-mea m-a dus la Pepco si exact la magazinul de care vorbesti.Acum intrebarea mea este;la cat e de mare magazinul ,de ce nu au oameni de ordine,de ce vanzatoarele sa aiba o alta treaba decat aceea de a vinde?

  1. Răspunde

    Cei de la pepco pățesc zilnic asta, cândva un rrom a fugit cu un rastel întreg de haine, sunt neputincioși, și din păcate am înțeles ca nici paza nu își permit, deși cred ca e singura soluție.
    În viitorul apropiat Pepco cred ca se va închide tocmai din cauza lor.

    1. Răspunde

      De ieri au paza dar nu stiu cat de eficienta este…

  2. Răspunde

    pentru ca asa este la romani, sa faca unul singur meseria mai multora, sa plateasca patronul un singur salariu pentru 4-5 munci

    • Amy
    • 31/08/2016
    Răspunde

    Eu nu sunt rasista, n-am nimic cu negrii, cu musulmanii si cu nici o alta natie, dar tiganii nu ii suport deloc! Sa nu-mi spuna nimeni ca exista si tigani buni, pentru ca aia-s o raritate, eu rromi civilizati n-am intalnit pana acum! N-ai cum sa-i educi, n-ai cum sa-i faci sa munceasca si nici sa-i integrezi in societate, pentru ca ei sunt altfel si asta te impiedica sa-i vezi cu ochi buni!
    Nimeni nu-mi poate schimba parerea pe care o am adanc inradacinata: tiganii ar trebui expulzati in India, locul din care se trag sau mutati cu totii pe o insula, careia sa i se faca gard pentru a nu putea fugi de acolo! Sa vedem apoi daca se mai fura intre ei!

    1. Răspunde

      Aoleuuuu….. mi-a placut maxim faza cu insula :))))

    • ghelbere elena
    • 31/08/2016
    Răspunde

    Fiecare oras are ghetoul ei. Si eu se spune ca stau in cel mai rau cartier din oras cu toate ca acum tiganii au disparut din apartamente si rar mai vezi cate unul, renumele(in ghilimele) a ramas.

    • Tatiana Sorina
    • 31/08/2016
    Răspunde

    Peste tot este asa ,draga mea. Eu stau la casa si vesnic copii sar gardul si fura mere,pere,cirese. Am obosit sa mai stig la ei sau sa ii fugaresc,chiar nici nu ma mai uit. Te mai miri ca fura din magazine, ca in codru.O sa vina zile mai grele,doamne fereste.

    • Rox
    • 31/08/2016
    Răspunde

    Eu sunt furioasa, dar in acelasi timp tematoare. Poate pare greu de crezut, dar chiar mi-e frica de „genul” asta de copii.:(

    • Daniela Dodoi
    • 31/08/2016
    Răspunde

    Nu generalizez dat cam asa vezi in magazinele marginase…si nu putem sa facem mai nimic.

  3. Răspunde

    Si prin cartierul in care louciesc eu e la fel. De fapt, prin tot orasul poti vedea asmeenea mici grupuri de copilasi care stau co ochii dupa furt. M-am iz\bit de unii si prin Mangalia… Nu stiu daca exista solutii potrivite pentru ca omul civilizat sa poata fi in siguranta undeva…

  4. Stai calma si nu te agita. 😀 Astfel de plozi furaciosi exista peste tot, chiar si la mine in cartier unde nu rromii sunt majoritari. Pacat de vanzatori, dar tu nu ai de ce sa te simti jenata.

    • Barbalata Mirela
    • 31/08/2016
    Răspunde

    Trist dar exista peste tot. Nici eu nu sunt rasista dar personal nu am intalnit o persoana de genul acesta fara sa fure 🙁
    Nu se vor schimba niciodata. Asta e realitatea noastra.

    • stoica claudia
    • 31/08/2016
    Răspunde

    Bine ca nu stau in Bucuresti,dar si aici sunt tigani dar nu asa de salbatici

    • Falcarius
    • 31/08/2016
    Răspunde

    Am fost si eu chiar azi in Pepco (in cel in care ai fost si tu) si am luat niste maruntisuri. Magazinul era gol dimineata, insa n-am observat sa fi fost macar un paznic pe acolo. Pepco trebuie neaparat sa lucreze cu o firma de paza pentru ca in zona respectiva nu sunt sanse sa scape altfel de aceste furtisaguri zilnice…

    • Nicolae Claudia
    • 31/08/2016
    Răspunde

    Da..o situatie aiurea. Nu stiu cum as fi procedat daca eram in locul tau..probabil la fel. Eu ma feresc de astfel de persoane, pentru ca am si copil si nu vreau sa imi fie frica sa o las afara.

  5. Răspunde

    M-am abtinut sa las comment dar nu pot. Pur si simplu nu ii suport, nu se pot integra in societate, nu sunt educati si nici nu vor fi vreodata. Mie mi-au taiat geanta in ratb, tatalui meu tot in autobuz i-au taiat cu lama buzunarul din spate al pantalonilor ca sa ajunga la portofel . Ne fac de rusine peste tot si chiar daca unii par ok si cumsecade, gena lor tot ii va face sa scoata la suprafata adevaratul caracter ( sunt patita). Imi este mila de biata vanzatoare, probabil va trebui sa acopere dauan produsa din amaratul ei de salariu. Imi este teama ca in cativa ani, vor pune stapanire pe noi, parca sunt din ce in ce mai multi…

  6. Răspunde

    Eu am stat o viata in Bucuresti, in sectorul 1. Tigani sunt peste tot, nu conteaza zona.
    De cand ma stiu am trecut pe langa piata Rahova spre a merge la bunici, in Mihailesti.
    Dupa ce ne-am mutat in afara orasului, am ales pentru fiica-mea o gradinita aproape de noi si am dus-o la gradinita nr.35. Mergeam zilnic la piata in Rahova ca sa fac mici cumparaturi.
    E adevarat ca acum ajung rar acolo pentru ca vietile noastre merg pe alta directie, dar tot ajung pentru ca sunt prietena cu o doamna care are magazin de jucarii si la ea apelez cand vreau ceva care e prea scump la magazinele mari.
    Am deviat, scuze
    Vroiam sa spun ca omul sfinteste locul si ca nu conteaza cartierul. Hoti sunt peste tot.
    Grupuri similare de copii sunt si la piata Amzei (am lucrat in zona multi ani si stiu ce inseamna sa vezi copii de 3-10 ani care iti iau geanta din zbor).
    Asa cum sunt sigura ca se gasesc peste tot.
    Nu ai de ce sa iti fie tie rusine pentru un gest facut de altii, nici nu cred ca e bine sa te implici sa ii opresti pentru ca devin destul de agresivi (oricum, sunt mult mai versati decat noi, plus ca sunt sigura ca exista cel putin un adult in apropiere gata sa le sara in ajutor)

  7. Răspunde

    Plozi furaciosi exista peste tot. Si nu, nu toti sunt de tigani, cunosc si in familie (suntem blonzi 😀 ) care faceau de amuzament, din teribilism, in gasca. Si eu am sarit garduri la furat fructe din copaci :D. Nu conteaza cartierul sau zona, omul sfinteste locul, si solutia temporara e paza si evident dusi la politie pt ca NU E LEGAL.

    De obicei eu chem paza in situatii din astea, nu tolerez.

    • Maria
    • 01/09/2016
    Răspunde

    Of, imi para rau ca ai asistam la un asemena eveniment si mai ales ca te-a remarcat asa, dar din pacate se intampla din ce in ce mai des, indiferent ca suntem in magazin, Ratb, etc. Am patit-o si eu, nu pot sa zic ca ii simpatizez sau ii urasc dar ma feresc de ei cat pot. Stau in sectorul 4 si aici sunt exemplare destul puse pe scandal cu muzica tare si furturi din curtile vecinilor. Vand pui de pasari primavara la vecini iar toamna se servesc cu ele. Etc, etc, lista continua, s-ar putea scrie romane intregi despre ei. Noi sa fim sanatosi sa ii suportam…

  8. Răspunde

    Foarte trist. Asta se intampla peste tot in tara in orice magazin. Hotii a-au experimentat de mici. Pacat de biata vanzatoare. De multe ori tot ele trebuie sa plateasca pagubele.

    • Tudor Alexandra
    • 02/09/2016
    Răspunde

    Observ ca mai nicaieri magazinele Pepco nu au agenti de paza, ceea ce se vede… Imi pare rau pentru vanzatoarea care a trebuit probabil sa suporte consecintele, desi nu era vina dansei. Asta e, sunt oameni si oameni…

  9. Răspunde

    Nici nu știu cum sa ma extrem. Sunt scârbită de aceste persoane. Știu ca nu toți sunt la fel dar marea majoritate se ocupa cu chestii de acest gen. Imi este Rușine ca nu se disciplinează si cred ca totul ar trebui sa fie gândit de cei care ne conduc. Daca ar fi băgați la pușcărie pentru orice prostie vreo 10 ani poate ca le-ar mai fi teama sa facă chestii de acest gen …. Mmmmda

    1. Răspunde

      Amin. Cum sa le fie frica lor, ca puradei de zece ani, stiind ca la zece ani nu ii baga nimeni in seama, cand ai lor parinti traiesc din vanzarea de tigari de contrabanda si telefoane furate si nimeni ii opreste?

    • Nicu
    • 03/09/2016
    Răspunde

    Ţiganul este om când îl vezi de departe, dar când se apropie…..tot ţigan e! Nu sunt rasist, respect pentru romii civilizaţi…..dacă sunt, dar ce bine era să mai trăiască stimabilul Antonescu……sau miliţia lui nea Ceaşcă! Era aşa de linişte acum….
    Să ştii că peste tot e la fel. Eu cred că sunt majoritari în Românica….

    1. Răspunde

      inca nu cred ca sunt majoritari dar vor fi curand, la cati puradei toarna anual 🙁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares