Cum să alegi un generator potrivit nevoilor tale – 5 caracteristici la care sa fii atent

generator electric

Nu știu ce te-a făcut pe tine să iei decizia de a-ți cumpăra un generator electric. Eu am decis că nu se mai poate fără el, atunci când compania de electricitate, de la mine din zonă, a început să  ne ofere tot mai des pene de curent. Nu puteam să renunț, la fiecare trei zile, la confortul din locuință sau să mă prezint cu proiecte neterminate doar pentru că rămâneam fără electricitate. Alte persoane nu au deloc contract cu firma de electricitate și își asigură energia electrică pentru uz casnic, și chiar industrial, cu ajutorul generatoarelor electrice. Din orice tabără ai face parte, un lucru e clar: ai nevoie de ceva ajutor pentru alegerea unui generator potrivit pentru nevoile tale. Iată care sunt principalele caracteristici la care ar trebui să fii atent.

Puterea generatorului

Asigură-te că generatorul este suficient de puternic pentru a face față cerințelor tale! Dacă vrei doar o sursă de curent care să poată alimenta un laptop și un bec, în timpul penelor de curent, atunci e bun orice generator, oricât de ieftin. Dacă, însă plănuiești să alimentezi continuu întreaga rețea electrică a locuinței, lucrurile nu mai sunt așa de simple și ar trebui să te orientezi spre un generator de tipul celor de aici, cu o putere de peste 2-3 kW. Asta dacă vorbim despre a asigura funcționarea a 3-4 becuri, a unei centrale, a unui televizor și a unui frigider. În cazul în care ai mai multă aparatură de alimentat, trebuie să mizezi un model de generator și mai puternic.

Tipul de combustibil utilizat

Combustibilii, fără de care generatorul nu poate funcționa, sunt destul de scumpi, mai ales benzina. În cazul unui generator folosit ca sursă de avarie, aceste cheltuieli nu sunt așa de mari și se poate miza și pe un model care funcționează pe bază de benzină. În schimb, când generatorul se va folosi ca sursa independentă de energie electrică (vorbim despre un consum mare, continuu, de combustibil), un aparat de de genul celor de pe această pagină, pe motorină, ar fi o alegere mult mai inspirată.

Greutatea

generator electricChiar și în cazul unui generator pentru uz casnic greutatea poate fi o problemă dacă modelul nu este portabil. Cu atât mai mult, în cazul unui generator pentru uz comercial sau industrial, greutatea este un factor care trebuie luat în considerare. Atunci când cumperi un generator pe care ai de gând să îl iei cu tine în vacanță sau să îl folosești în alte locații în care mergi să îți vinzi produsele (la târguri), ar fi foarte bine dacă te-ai orienta spre acele generatoare cu roți, mult mai simplu de mutat.

Dotarea cu stabilizator de tensiune

Și în cazul utilizării generatorului pot și vor exista mari variații de tensiune care pot afecta anumite aparate, în special pe cele foarte sensibile și scumpe (centrala termică, laptopul sau calculatorul). Te poți zgârci, în primă fază, cumpărând un generator mai ieftin care nu are un inclus un astfel de stabilizator și poate arde aparate foarte scumpe, sau poți alege un model dotat cu stabilizator de tensiune și stai fără grijă.

Nivelul de zgomot

Generatorul nu are doar avantaje, ci are și părțile lui mai puțin plăcute. Unul dintre ele este acela că face destul de mult zgomot. Pe un șantier (unde zgomotul este oricum acoperit de cel produs de scule și utilaje) sau într-o clădire de birouri (unde generatorul poate fi izolat la subsol) problema nu este așa mare. Nu același lucru se poate spune despre utilizarea lui acasă, unde bâzâitul puternic al generatorului te poate împiedica să te bucuri de un serial sau să te concentrezi pe un proiect. Prin urmare, nu uita să întrebi cât zgomot produce modelul pe care vrei să îl cumperi!

Dacă ești dependent de curent electric, generatorul este salvarea ta. Cu o singură condiție – să alegi cel mai bun model din cele pe care ți le poți permite. Un astfel de aparat este destul de scump (nu e genul de achiziție pe care să îți permiți să o faci o dată pe lună) și tocmai de aceea trebuie să îl cântărești pe toate părțile înainte de a-l cumpăra. Dacă are toate caracteristicile pe care ți le dorești, ia-l acasă! Cu siguranță confortul și buna dispoziție nu vor mai fi niciodată puse pe pauză!

sursă foto youtube.com

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Cum sa nu fim dependenti de curent electric… Stiu, mai sunt si dintre cei care au renuntat aparate electrice dar un bec acolo tot le trebuie. Eu, cand se intampla vreo avarie ma apuca nebunia, chiar si noaptea cand nu am nevoie neaparat de curent electric dar ma sperie ideea de a nu avea.

  2. Răspunde

    Totally off topic: ti-am trimis un mesaj pe Facebook si cred ca trebuie sa intri special in mesagerie ca sa vezi requestul 😀 Despre generator nu imi dau cu parerea, doar ca imi aduc aminte cu tristete cand nu aveam asa ceva la serviciu si se lasa cu panica maxima. Vremuri intunecate din campul muncii… 😀

    • Tatiana Sorina
    • 23/08/2016
    Răspunde

    Perfect ptr cabane situate in locuri unde nu ai acces la electricitate. Am vazut pe Discovery familii intregi ce locuiau prin munti,departe de civilizatie si odata la cateva luni le aducea generatoarele cu un tren,undeva in pustietate si ei le carau cu saniile.

    • Nicolae claudia
    • 23/08/2016
    Răspunde

    E foarte bun la casa omului..daca as putea mi l-as monta pe bloc. Se intampla de multe ori sa raman fara curent

  3. La noi nu sunt mari probleme cu energia electrica, desi din cand in cand ne mai baga.n regim de criza. Cred ca un generetor e util mai ales la casa, unde ai avea un loc in care sa.l pui. Asa, la bloc…e cam complicat!

    • Anda
    • 23/08/2016
    Răspunde

    Cred ca e foarte important pentru hoteluri sa aiba generator. Vacanta asta s-a intamplat intr-o seara sa se ia curentul in toata statiunea unde stateam (la mare in Muntenegru). A fost luata vreo 3 ore. Noroc cu generatoarele ca n-am stat in intuneric total (cazarea noastra avea un fel de lumina de siguranta, nu functiona nimic, dar macar nu stateam pe intuneric).
    Asa, sa-mi iau eu la bloc, nu stiu daca e nevoie. Oricum se ia curentul foarte rar.

  4. Răspunde

    Pff, stii de cate ori m-am gandit serios la achizitionarea unui generator de curent? Azi am patit-o din nou cu o pana de curent. Si mi-am dat seama destul de tarziu de efectele ei… cand am scos o inghetata din congelator si m-am trezit ca imi cade pe covor. S-a scurs efectiv. Am ramas cu cornetul in mana 😐

  5. Răspunde

    Si noi avem un generator pe care il folosim cand plecam in pastoral. Nu stiu ce ne-am face fara el.

    • ghelbere elena
    • 24/08/2016
    Răspunde

    Este perfect pentru cine locuieste la casa sau daca ai o cabanuta la munte, la bloc sa vrei si nu poti.

    • Barbalata Mirela
    • 25/08/2016
    Răspunde

    Multumesc pentru informatii. Sincer nu m-a interesat pana acum sa stiu ceva in acest sens.

  6. Răspunde

    Articolul tau mi-ar fi fost util in urma cu mai bine de 3 ani cand locuiam intr-o zona unde se intrerupea curentul in plina iarna ceea ce insemna ca nu mai functiona nici centrala….
    Foarte util acest articol!

    • Hacman Mariana
    • 26/08/2016
    Răspunde

    Sincera sa fiu nu prea ma pricep la astfel de lucruri…dar sotul meu da..cu siguranta i va prinde bine sa citeasca acest articol…Acum cateva zile am revenit asupra unui articol de al tau,pentru ca ..eram in cautare de o noua drujba…dupa cum spuneam niciodata nu se stie cand avem nevoie de aceste informatii! Multumim mult ca ne ajuti mereu,pe blogul tau gasim intotdeauna ajutor!!!!

  7. Răspunde

    Socrul meu, in urma cu cativa ani, a cumparat un generator de la unii care treceau pe ulita cu masina in care aveau tot felul de masinarii. Ce faci cu el, tata? Nimic, dar sa fie acolo… :))) Si nu a fost chiar ieftin. Inca il mai tine in tipla. :)))

  8. Sincer ma bate gandul sa ii cumpar cadou un generator iubitului meu care locuieste la sat. Mereu ramane fara curent cand bate putin mai tare vantul. 😀

    • stoica claudia
    • 28/08/2016
    Răspunde

    Foarte util acest aparat ,mai ales pentru cei care stau la case ,interesant articol

  9. Răspunde

    Un generator e bun oricand la casa omului, nici nu stii cand ai nevoie de el…daca e economic si silentios e cel mai potrit pentru o familie cu copil mic..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares