5 sfaturi care te vor ajuta să alegi un sterilizator perfect

Bunicile și mamele noastre au amintiri dureroase din perioada în care noi eram mici. Despre sterilizarea biberoanelor, prin fierbere, și despre scutecele refolosibile cei mai mulți dintre noi vorbim ca despre detalii dintr-un scenariu horror. Din fericire, în zilele noastre, viețile tinerilor părinți sunt mult ușurate de produse precum scutecele de unică folosință sau sterilizatoarele moderne (electrice sau cu microunde) pentru biberoane și accesorii.

Sterilizarea biberoanelor este esențială. Doar ea poate asigura curățarea temeinică a acestor recipiente pentru hrănirea bebelușilor, reușind să distrugă 99,9% din bacterii.

O acțiune pentru care, în urmă cu 20 de ani, trebuie să îți aloci vreo jumătate de oră (luat oala, pus apă, pus pe aragaz, așteptat să fiarbă, cronometrat 5 minute pe ceas sterilizarea propriu-zisă, scoaterea biberoanelor fierbinți cu un clește, etc.) acum se face în maximum 10 minute cu ajutorul unui sterilizator electric sau al unuia cu abur cu microunde, precum cele de aici.  Mai simplu și mai rapid ca niciodată. Mai greu este, însă, să alegi un sterilizator bun. De asta ne vom ocupa astăzi. Iată cele 5 sfaturi de care va trebui să ții cont atunci când pornești în căutarea unui sterilizator.

1. Mizează pe aparate cu o capacitate mai mare de sterilizare

sterilizator biberoaneExistă pe piață foarte multe tipuri de sterilizatoare, de diferite mărimi. Un sterilizator de dimensiuni reduse poate părea bun la început, atunci când se folosesc biberoane foarte mici. Însă, pe măsură ce bebelușul crește, vom avea nevoie de biberoane de dimensiuni mai mari și de alte recipiente pentru mâncare. Recomandat ar fi să achiziționăm, din start, un aparat încăpător, de tipul celor de pe acest site, în care să putem steriliza până la 6 biberoane mari plus alte produse care necesită sterilizare periodică la această vârstă (jucării, tacâmuri, pompă de sân),

2. Atenție la timpul necesar sterilizării

Trăim timpuri în care fiecare secundă contează și de aceea sunt importante fiecare zece minute pierdute. Fiecare minut petrecut cu bebelușul este prețios. De aceea ar fi de preferat să investim în sterilizatoare rapide. Există unele modele electrice care își fac treaba în 6 minute sau, și mai rapid, varianta sterilizatorului cu microunde, care acționează în 2 minute.

3. Verifică pentru cât timp menține mediul steril

După încheierea procesului de igienizare perfectă a biberoanelor, cele mai multe sterilizatoare continuă să ofere acestora protecție împotriva bacteriilor pentru o anumită perioadă de timp, dacă rămân închise etanș. Unele modele pot menține mediul steril 8 ore, altele mai mult, până la 24 de ore. Evident că cea mai bună variantă este aceea a unui aparat care asigură  mediu steril pentru o perioadă mai mare de timp.

4. Informează-te despre funcțiile de care dispune

Nu este suficient să facă treabă bună atunci când este băgat în priză. Un sterilizator electric cu abur trebuie să aibă și anumite funcții care să confere siguranță și ușurință în utilizare:

  • Oprire automată – atunci când procesul de sterilizare este complet, aparatul trebuie să se oprească singur. Să nu uităm că cel mic trebuie supravegheat și îngrijit tot timpul, așa că mămica nu poate sta să păzească sterilizatorul în bucătărie.
  • Alarma – unele modele de sterilizatoare avertizează și prin semnal sonor atunci când ciclul de sterilizare s-a încheiat.
  • Afișajul inteligent – se referă la acele aparate care au un ecran pe care sunt afișate anumite informații. Această funcție v-ar fi utilă pentru a ști când puteți scoate biberoanele fără a vă alege cu arsuri (când aceste s-au răcit).

În cazul sterilizatoarelor pentru cuptorul cu microunde este foarte important să verificați sistemul de închidere să permită închiderea etanșă cu cleme. Cele mai apreciate sunt cele Avent, care au aceste cleme realizate dintr-un material special care rămâne rece pe parcursul procesului de sterilizare și, astfel, recipientul poate fi scos imediat din cuptorul cu microunde, fără riscul de a ne arde degetele.

5. Analizează cât de ușor este de curățat aparatul

Curățarea sterilizatorului este un alt lucru la care trebuie să te gândești înainte de achiziție. Există unele tipuri de sterilizatoare foarte greu de spălat. Altele, dimpotrivă, au un design deschis care permite curățarea facilă a plăcii de încălzire. Cele mai căutate, în ultima perioadă, sunt aparatele care permit detașarea și spălarea părților componente în mașina de spălat vase.

Nu este ușor să alegi cel mai bun sterilizator dar nici imposibil. Trebuie să ai tot timpul în minte faptul că nu cauți doar un aparat care să sterilizeze bine, ci unul care să îți facă viața mai ușoară (să sterilizeze rapid – indiferent că este electric sau pentru microunde – și în condiții de siguranță, să fie ușor de curățat, spațios dar cu un design compact, Practic, dacă ții cont de aceste sfaturi și alegi un produs de la un brand bun, nu prea ai cum să dai greș.

Etichete: , ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Sincer eu nu am folosit un aatfel de aparat, nu ii vedeam rostul, dar daca candva voi mai face un bebelus poate voi cumpara unul.

    1. Răspunde

      sunt uimita de cat de curajoase sunteti si hotarate pe fiert 😀

    • Paula Paulica
    • 07/08/2016
    Răspunde

    Si la băiat, Si acum la fetita sa stii ca folosesc tot metoda bunicii :)…. prin fierbere in oala pe aragaz. Nu stiu de ce, Dar o prefer in fata „gadget-urilor” moderne care ne fac mai mult rau decat bine. Este mai greoaie metoda dar mi se pare mai sigura 🙂

    1. Răspunde

      n-am studiat in profunzime problema dar nu cred ca e daunatoare sterilizarea in aparate electrice. Poate cea la microunde sa aiba ceva efecte nocive.

    • Rox
    • 07/08/2016
    Răspunde

    Eu nu dispun de un astfel de aparat, inca sterilizez biberoane si suzete prin metoda clasica. Oricum, niciodata nu se stie cand voi avea nevoie. Multumim pentru sfaturi!:)

    1. Răspunde

      Este foarte bine ca te descurci fara. Eu, ca si alte mamici, nu cred ca as putea fara el.

  2. Răspunde

    Nici eu nu am folosit un sterilizator de biberoane desi mi-as fi dorit unul, pentru ca ma scutea de griji si timp pierdut.

    1. Răspunde

      poate la urmatorul bebe 🙂

    • Comanescu Angela Cristina
    • 08/08/2016
    Răspunde

    Este bine de stiut….ca proaspete mamici excesiv de grijulii avem tendinta sa ne avand sa cumparat vrute si nevrute…un sterilizator este practic si util

  3. Nici eu nu am folosit sterilizator, ar fii fost mult mai usor din multe puncte de vedre ,dar pricipalul impediment a fost pretul acetsui cu totii stim ca un sterlizator bun si incapator costa intre aprox 400 de lei si 700 de lei ar putea fii si mai scumpe ar acestea erau acum doi ani cand m-am uitat eu din curiozitate, !si avand in cedere ca sunt o mamica stay at home nu am avut nici un motiv sa imi peste ca stau sa sterilizez 30 de minute sau 10 minute !Daca as fii avut posibilitati financiare mai bune , da as fii achizitionat un astfel de aparat pentru ca totusi utilitatea lor este de necontestat , dar asaaaa ………..

    1. Răspunde

      eu am dat pe al meu 100 de lei si a fost foarte bun. Era mic si puteai steriliza doar un singur biberon

    2. Răspunde

      Important este sa fie sterilizate, nu conteaza cum.

    • Dancea Ramona Elena
    • 08/08/2016
    Răspunde

    Acum 13 ani când am nascut primul copil am folosit metoda bunicii fierbând biberoanele în oală pe aragaz. După ce am nascut al doilea copil am cumpărat un sterilizator şi s-a văzut diferența. Acum o altă mămică se bucură de el, pentru că l-am dăruit unei prietene cu bebe.

    1. Răspunde

      era pacat daca aveai un sterilizator bun sa il tii sa se puna praf pe el. Bine ca a ajuns la o alta mamica.

  4. Răspunde

    am avut sterilizator (de microunde) de gura lumii. Dupa vreo 2 luni in care a fost folosit abia abia, a devenit spatiu de depozitare, si apoi l-am dat. Am spalat ad labam (sterilizatorul nu ma scapa de asta) si pus in ala clocotinda si apoi inchis focul si lasat acolo, le-am scos la nevoie. Faceam sterilizarea o data la cateva saptamani, mai mult cand nu eram multumita de cum am spalat printre randuri.

    Intre timp creierul meu s-a imprietenit cu ideea de bacterii asa ca sterilizarea e buna doar pt stomatologi si operatii, in casa am un ecosistem de bacterii.

    1. Răspunde

      Pana la urma, fiecare face cum crede el mai bine.

  5. Răspunde

    a, si masina de spalat vase spala la temp. inalte deci e echivalentul sterilizarii.

    1. Răspunde

      da, si ea este capabila sa sterilizeze biberoane

    • Barbalata Mirela
    • 08/08/2016
    Răspunde

    Nu m-a interesat niciodata acest aspect pentru ca nu am copii.

  6. Răspunde

    Este important ca aiba toate functiile mentionate de tine dar si pretul este la fel de important

    1. Răspunde

      Nu te pot contrazice pentru ca si eu fac parte dintre cei care traiesc cu venituri medii.

  7. Răspunde

    este foarte bun sa ai un sterilizator pentru ca nu pierzi ata de mult timp cu fierutl biberoanelor. Am avut si eu pentru Sasha si l-am folosit cam un an 🙂

    1. Răspunde

      eu sigur nu ma vad fierband biberoane 😀

    • Nicolae claudia
    • 09/08/2016
    Răspunde

    Sunt foarte utile aceste sterilizatoare. Mi-a imprumutat si mie o prietena unul pana la varsta de 1 anisor a fetitei si a fost foarte bun si eficient. Dar e buna si metoda bunicii..important este sa fie sterilizate dupa fiecare masa

    1. Răspunde

      Important este sa se asigure mediul steril, nu conteaza cum.

    • Suciu Clementina
    • 09/08/2016
    Răspunde

    Mai mult decat util!!!!

    • Naty Mihaela GreenEyes
    • 09/08/2016
    Răspunde

    Eu nu am folosit in urma cu opt ani ;am respectat traditia de a le fierbe ;iar copii cresc atat de repede ca nici nu ne dam seama cand trece periaoda biberoanelor .

    1. Răspunde

      sunt copiii care folosesc biberonul si la varsta de 3 ani plus ca intr-un sterilizator incapator se pot steriliza si alte obiecte, dupa cum spuneam si mai sus.

    • Tatiana Sorina
    • 09/08/2016
    Răspunde

    Sunt foarte interesante,cand a venit pe lume fiica mea nu erau asa ceva.Cand fata mea va avea bebelusi am sa ii iau.

    1. Răspunde

      sunt sigura ca isi va lua ea singura. asa-s mamicile, trebuie sa aleaga ele tot ce e mai bun pentru bebelusi.

    • ghelbere elena
    • 09/08/2016
    Răspunde

    Doamne cate au mai aparut! Imi aduc aminte de bunica cand imi spunea ca atunci cand a avut-o pe mama nu erau biberoane sau suzete, punea intr-o naframa(batista) o bucatica de mamaliga data prin zahar si ii dadea mamei sa suga. Cand a aparut baiatul meu erau biberoane si suzete. Sterilizarea am facut-o cum ai spus intr-o oala pe aragaz si multumesc lui Dumnezeu nu a luat nici un microb. Nu stiu cum e mai bine pe aragaz sau in acest aparat, doa tinerele mamici cunosc raspunsul.

    1. Răspunde

      banuiesc ca ambele metode sunt la fel de eficiente. Sterilizatorul electric este insa mai comod si mai rapid.

  8. Mi se pare foarte interesant,utile si necesare la casa cu copii mici.Eu nu am folosit ,dar le recomand.

    • Nicu
    • 09/08/2016
    Răspunde

    De multe ori îmi mai povesteşte şi bunica cât de dificil era acum 55 de ani să menţii curat un biberon, un scutec sau o hainuţă pentru cel mic. Spunea că fierbea scutecele şi hainele, sticla şi biberonul le punea într-o oală separată şi le fierbea de trei ori.
    Era greu dar nu erau atâţia copii bolnavi…..

    1. Răspunde

      Alte vremuri, tinere! Nu putem pune totul pe seama sterilizarii. Aerul era mai curat pe atunci, mancarea ceva mai naturala…

    • Catalina Dumbrava
    • 09/08/2016
    Răspunde

    Nici la băiat si nici la fata nu am avut nevoie de sterilizator, au fost fani san. I-am alăptat aproape de doi ani, fata are 1 an jumătate si inca suge, inca nu da semne de lăsare.

    1. Răspunde

      asta este foarte bine si pentru tine si pentru ei. felicitari.

    • Anda Stanciu
    • 10/08/2016
    Răspunde

    Mulțumim de sfat.inca nu am copii dar sunt bine aceste sfaturi ca sa stiu cand voi avea

    1. Răspunde

      Sper sa le tii minte pana atunci :*

    • Szabo Irina Monika
    • 11/08/2016
    Răspunde

    Si eu am un sterilizator care sterilizeaza cu aburi. L-am folosit foarte mult in perioada cand baiatul meu era bebelus. Si desi el a implinit deja 8 ani, eu am pastrat sterilizatorul, pentru ca il folosesc in perioadele cand copilul are tuse persistenta, care ii trece numai cu tratamentul cu aparatul de aerosoli. Componentele acestui aparat trebuie sterilizate dupa fiecare folosinta, si aici ma ajuta foarte mult sterilizatorul. Ma bucur foarte mult ca l-am cumparat pe vremuri, si ma bucur si pentru aparatul de aerosoli, pentru ca nu trebuie sa fac drumuri cu copilul cand are bronsita pana la policlinica, ci ii fac eu tratamentul cu aerosoli dupa recomandarea medicului. Nu sunt achizitii ieftine nici sterilizatorul, nici aparatul de aerosoli, dar isi merita banii investiti.

    1. Răspunde

      uite, de treaba asta nu stiam, ca trebuie sterilizate si anumite parti din aparatul de aerosoli. E bine ca mai invat si eu ceva.

        • Szabo Irina Monika
        • 13/08/2016
        Răspunde

        Aparatul se numeste Laica MD 6026, si in prospectul cu instructiuni scrie ca este obligatoriu sterilizarea anumitor parti. E o treaba in plus, dar asta e…

        1. Răspunde

          Multumim pentru completare.

    • stoica claudia
    • 14/08/2016
    Răspunde

    Nu am avut astfel de aparat ,le-am fiert normal,dar sunt foarte utile

    1. Răspunde

      important este ca au fost sterilizate.

    • Hacman Mariana
    • 26/08/2016
    Răspunde

    Probabil multi sunt de parere ca este mai sigura metoda sterilizarii prin fierbere din cauza zvonurilor care se tot aud legat de aceste aparate…eu una am folosit si am fost super multumita…dupa cum spuneai si tu important e sa fie sterilizate indiferent de metoda…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares