Cum mi-am revigorat orhideele

orhidee

Acum vreo doi ani, vărul meu și-a cumpărat prima lui orhidee în ghiveci. O vreme n-am înțeles ce îi plăcea așa de mult la floarea aceea. În definitiv, avea să se ofilească foarte repede și el avea să rămână cu niște frunze în ghiveci. Nu știam atunci că orhideea stă înflorită câteva luni bune pe an. Apoi am văzut-o evoluând, la fereastra lui. Am ajuns să o îndrăgesc cu fiecare zi mai mult. Așa am decis să îmi cumpăr și eu prima orhidee mov. A fost mai mult un cadou pentru mama, dar tot la noi la fereastră avea să stea, nu?

Peste vreo lună, am mai cumpărat una. De data aceasta albă. La două săptămâni, au mai apărut două, primite cadou cu ocazia zilei mele de naștere. Nu știam mai nimic despre cum trebuie îngrijită orhideea. Am adunat informații de pe unde am putut. Toți spuneau același lucru, că nu are nevoie de multă apă, că se udă o dată pe săptămână, pe timp de vară, și chiar mai rar iarna. Nimeni nu spunea însă de ce cantitate de apă are nevoie. Eu cred că mai aveam puțin și îi puneam cu pipeta! 🙂 orhidee

După vreo 2-3 luni de udat superficial (cantitate mult prea mică de apă), am ajuns la concluzia că florile orhideelor mele se trec cam repede. Am zis că poate au nevoie de fertilizator. Am cumpărat și le-am pus. Nici o schimbare în bine, ba chiar în rău – au început să li se îngălbenească frunzele și să cadă. Îmi venea să plâng de ciudă.

Soțul meu s-a gândit că poate nu le udam cum trebuie, nu le ajungea apa. S-a informat de pe net și a decis că se ocupă el de ele de acum încolo. În loc să le ude turnând apă în ghiveci, a folosit o altă metodă, aceea prin scufundarea vasului într-o găleată cu apă. Noi locuim la curte și avem apă de puț. O scoatem cu o zi înainte și o lăsăm o zi în găleată apoi luăm fiecare ghiveci și îl scufundăm în apă pentru 4-5 secunde. În acest fel, substratul se udă foarte bine. Apoi ghiveciul este menținut deasupra găleții până se scurge surplusul de apă și se pune planta la loc în tăvița ei.

De 3 săptămâni aplicam această metodă și vreau să vă spun că orhideele și-au revenit complet. Nu a mai picat nici o frunză ba, din contră, s-au înălțat, s-au mărit și se văd clar mai puternice. Au acel verde sănătos. Abia aștept să înflorească din nou.

Vă recomand și vouă să udați orhideele prin această metodă. Este cea mai bună. Dacă aveți diverse sfaturi, trucuri pentru îngrijirea acestor flori, vă rog să mi le împărtășiți! Mi-ar fi foarte utile.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Rox
    • 23/07/2016
    Răspunde

    Eu pun apa in recipientele in care stau ghivecele. In acest mod, ele „beau” cata apa doresc, cand doresc!:)

    1. Răspunde

      vad ca mai sunt fete care zic ca fac asta si la orhidee, nu aveam habar ca se poate si asa

    • Anda Stanciu
    • 23/07/2016
    Răspunde

    Mulțumim de sfat.Am avut si eu o orhidee,primita cadou de ziua mea,dar din pacate s_a ofilit

    1. Răspunde

      imi pare rau, sunt flori tare frumoase 🙁

    • Nicolae Claudia
    • 23/07/2016
    Răspunde

    Chiar m-am stiut metoda asta. Am si eu vreo 7 orhidee, dar le pun apa direct in ghiveci. Ce mai fac eu, dupa ce pica toate florile, tai batul pe care s-au facut.

    1. Răspunde

      am taiat si eu batul la vreo doua dar unii zic ca nu ar fi nevoie, oricum, stii cum e, pe net scrie fiecare ce vrea 😀

    • Marilena Paraschivoiu
    • 23/07/2016
    Răspunde

    Si eu am orhidee le tin la geam bate soarele f mult si le ud in recipientul in care le tin si vreau sa-ti spun ca infloresc tot timpul,in schimbam si in alta camera unde nu bate soarele,e mai mult umbra si nu le merge atat de bine,deci sfatul meu este soare cat mai mult si udarea lor nu f des.

    1. Răspunde

      la mine au soare pana la pranz din belsug si apoi nu mai bate soarele in ele dau au lumina destul de multa.

  1. Ador orhideele..
    Si eu stiam metoda asta cu scufundatul in apa pret de cateva secunde…Din pacate, ale mele au cam murit pe rand. Am un balcon fatidic, e inchis, da, insa mai mereu bate soarele acolo; e efectul ala de sera si e o caldura ca as putea creste plante tropicale acolo. Iar asta nu cred ca le-a placut. Caldura indirecta e super, undeva in casa, sa nu le fie prea-prea cald sau rece, iar apa…exact asa cum ai zis.
    Pupici!

    1. Răspunde

      pretentioase orhideele astea, nu am ce zice, dar al naibii de frumoase asa ca e musai sa le facem pe plac.

    • stoica claudia
    • 23/07/2016
    Răspunde

    Multumim pentru sfat ,nu stiam metoda asta ,o informatie foarte utila

    • Tatiana Sorina
    • 23/07/2016
    Răspunde

    Doamneee,cat le iubesc,mor de dragul lor. Am 5,culori diferite,le ingrijesc ca pe niste copilasi,vorbesc cu ele. Acum au inflorit toate. Cand intru intr-un market si le vad,le vreau pe toateeee. Sunt la moda acum,vad prin toate geamurile.

    • ghelbere elena
    • 23/07/2016
    Răspunde

    Nu stiam de aceasta metoda de udare a florilor. Eu le pun apa in tavita de sub ghiveci.

  2. Răspunde

    Eu pun apa in tavita si nu am probleme. Mi-au inflorit toate din nou si sunt de mai mare frumusetea. Am doar una mai pricajita care cad ca incepe sa-si revina. Vara le ud de doua ori pe saptamana si le tin la umbra. 🙂

    • Barbalata Mirela
    • 23/07/2016
    Răspunde

    Desi imi plac nu am . Tocmai pentru ca unt foarte pretentioase. Oricummersi de sfat 🙂

    • Catalina Dumbrava
    • 23/07/2016
    Răspunde

    Vreau si eu! Inca nu am niciuna dar sper sa-mi iau una cat de curand! Multumesc de sfat! Il voi aplica cat de curand!

    • Beauty Junkie
    • 23/07/2016
    Răspunde

    Eu am doar o orhidee, este prima si pe ea fac experiente 🙂
    La mine nu a avut mult timp flori pt ca nu o udam de frica sa nu ii putrezeasca radacinile.
    Acum o las intr-un vas cu apa sa isi ia ea cata apa are nevoie.
    Ah, apa din vas trebuie sa fie „calduta”, sa nu fie rece ca nu ii place apa rece.

    • Daniela Dodoi
    • 23/07/2016
    Răspunde

    Am avut si eu si am”pierdut-o”..si ce frumoasa era…

    • Kmy
    • 23/07/2016
    Răspunde

    Moaaaaaaaaaaa.. acum stiu de ce am omorat orhideele mele:) Multumesc de sfat, poate mai salvez vreo una

    • Gheorghe Madalina Georgiana
    • 24/07/2016
    Răspunde

    Am 7 orhidee la mine acasa si 2 la parintii mei. Le pun apa de doua ori pe saptamana (miercuri si duminica) in farfuria de la ghiveci. O data la doua saptamani le torn cam 30 de ml de bere (direct in pamant). Imi infloresc cam de 6 ori pe an si cred ca daca nu ar fi baietelul meu Alex sa le rupa bobocii ar sta in permanenta inflorite. Mai este important si locul unde sunt tinute, de exemplu eu stau la parter si geamul camerei este pozitionat in asa fel incat numai dimineata bate soarele in el.

    • Pusa Raisa
    • 24/07/2016
    Răspunde

    Am si eu doua orhidee care imi infloresc de 2 ori pe an,eu tin ghiveciul cu planta in alt vas iar acel vas are in permanenta cam de 2-3 degete apa in el. Orhideele isi iau cata apa au nevoie cu atat mai mult cu cat stau intr-un loc foarte luminos si insorit. Sunt foarte frumoase si sanatoase !

    • dumittrescu raluca
    • 26/07/2016
    Răspunde

    nu am nici o orhidee desi mi-ar place mult sunt superbe dar in general florilor in ghiveci le pun apa in farfurioara ca sa-si traga ele de cata are nevoie ,si ele trebuiesc ingrijite ca niste copii mici ,dragutzi si superbi care ne incanta vederea

    • nicu
    • 27/07/2016
    Răspunde

    Nu am orhidee, dar flori curgătoare, majoritatea înflorite, sunt destule. Cumpăr fertilizatori organici şi le punem o dată pe săptămână. La momentul actual le-am scos pe toate afară….la umbră. Să vedeţi ce bine le merge!

    1. Răspunde

      pai daca ai umbra, cred si eu ca le merge bine. Eu, daca le scot afara, mi le arde soarele cat ai zice ”canicula”.

  3. Răspunde

    eu le bag intr-un lighean cu apa si le tin acolo cate 10-15 min pe fiecare.
    Ce nu stiam e ca nu le place soare din plin, dar le place lumina multa. Am invatat dupa ce le-am maltratat si mutat pe toate in mijlocul balconului, unde e cel mai mult soare. S-au ofilit toate … acum sunt bine, infloresc.

    1. Răspunde

      Am sa incerc si eu sa le las putin mai mult sa vedem cum se comporta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares