4 motive pentru care creditul Prima Casă este mai avantajos decât creditul imobiliar

La nivelul salariilor actuale, din România, nu mai este un secret pentru nimeni faptul că tot mai puțini sunt cei care reușesc să își cumpere sau să își construiască o locuință fără ajutorul creditelor. Vorbim aici despre populația cu venituri medii, normal. Cele mai accesate două tipuri de credite sunt creditul imobiliar standard și creditul Prima Casă.

La capitolul birocrație, lucrurile stau destul de prost în ambele cazuri – multe drumuri de făcut, multe hârtii de adunat. Dacă ai totuși norocul de a apela la un birou notarial bun, precum cel de aici, lucrurile vor părea ceva mai simple. Este vorba de consilierea notarială care trebuie să fie una completă și corectă dar și de anumite servicii care te pot scuti de drumuri în plus și bătăi de cap.

prima casa notariatCreditul Prima Casă este ceva mai restrictiv și are și el unele dezavantaje. Principalul inconvenient este acela că durează ceva mai mult până se aprobă pentru că nu depinde numai de bancă, ci și de instituțiile statului. Ar mai fi un dezavantaj, acela că poți să mergi la notar, să semnezi un ante-contract pentru a cumpăra o casă și să te trezești că, din diverse motive, creditul se amână și tu depășești termenul limită de achitare integrală, pierzând banii dați drept avans.

Dacă vorbim strict la nivel financiar, creditul Prima Casă pare a fi mult mai avantajos. Am și argumente pentru afirmația mea.

Garantarea susținută de stat

Creditul prin programul Prima Casă este pe jumătate garantat de către stat prin Fondul Român de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Asta înseamnă că nu trebuie să garantezi împrumutul cu imobilul achiziționat. Acesta este un mare avantaj pentru că, în cazul în care nu vei mai putea  plăti creditele, ai mai puține șanse să te trezești executat silit.

Taxe notariale mai mici

Și din punctul acesta de vedere, creditul Prima casă este mai avantajos. Solicitanții unui credit de acest tip au un preț mai mic cu 30% la anumite taxe notariale, față de prețurile standard aplicabile clienților care au accesat credite imobiliare standard. Dintre serviciile notariale, de care vei avea nevoie pentru a-ți cumpăra casă prin programul guvernamental (click aici pentru a vedea lista completă), vei avea costuri mai mici cu autentificarea precontractului și a contractului de vânzare-cumpărare).

Avans mai mic

În cazul unui credit imobiliar standard, avansul de care ai nevoie este de 15% din prețul casei pe care vrei să o cumperi. Este foarte posibil să nu ai de unde să faci rost de această sumă. La creditele obținute prin programul Prima Casă avansul este mult mai mic, de doar 5% din prețul locuinței ce urmează  a fi cumpărată.

Dobânda mai mică

La orice sumă împrumutată de la bancă, se calculează o dobândă care poate fi mai mică sau mai mare în funcție de diverși factori. La creditele solicitate prin programul semi-garantat de către stat dobânzile sunt mai mici decât la creditele luate direct de la bancă. Asta pentru că statul a fixat o anumită limită pentru nivelul dobânzii (acestea nu pot depăși un anumit indice).

Per total, creditul Prima Casă este mult mai avantajos. Ai de dat un avans mai mic, plătești o dobândă mai mică, ai reduceri la anumite servicii oferite de biroul notarial și ai și 50% din credit garantat de către stat. Atâta vreme cât nu ai până acum un alt imobil pe numele tău, eu nu văd de ce ai prefera să accesezi un credit standard pentru a-ți putea cumpăra o casă sau un apartament.

Etichete: ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Rox
    • 25/07/2016
    Răspunde

    Nu ma incanta deloc ideea cu creditele, dar nu ai încotro! Altfel nu-ti vei putea achiziționa niciodata o locuința. 🙁

    • Nicolae Claudia
    • 25/07/2016
    Răspunde

    Din cate am inteles acum s-a oprit programul Prima Casa..eu zic ca pentru tineri e foarte bun.

      • Lamiita P
      • 26/07/2016
      Răspunde

      „Luna iulie vine cu vesti bune pentru cei care inca mai spera la o locuinta achizitionata prin Programul Prima Casa.

      Ministerul Finantelor a anuntat realocarea a 28 de milioane de lei finantatorilor de credite pentru programul „Prima Casa”, si constituirea un fond de rezerva de 10 milioane de lei, pe care bancile care isi epuizeaza plafoanele de garantii le pot accesa pentru a acorda credite.”

      http://www.finzoom.ro/

    • Anda Stanciu
    • 25/07/2016
    Răspunde

    Nu ma incanta deloc ideea cu creditele,dar cand nu ai incotro,apelezi la ele ca sa îti vezi un vis implinit

    • Tatiana Sorina
    • 25/07/2016
    Răspunde

    Super articol,perfect pentru cine are nevoie. Eu am casuta mea si nu am imi doresc alta.

    • ghelbere elena
    • 25/07/2016
    Răspunde

    In zilele nozstre nu-ti mai poti face aproape nimic fara un credit. Trist dar adevarat. Decat sa platesti chirie e mult mai bine sa-ti cumperi o locuinta.

    1. Răspunde

      Câtă dreptate ai… Abia strângi banii de avans, darmite de apartament! Dar decât în chirie până la adânci bătrânețe… Am făcut un calcul la un moment dat. În 4 ani de chirie am dat echivalentul avansului + vreun an de rate…

  1. Foarte utile aceste informatii.. au picat la fix!

    • stoica claudia
    • 25/07/2016
    Răspunde

    Nu imi plac creditele dar nu ai incotro daca ai nevoie de unul,interesant articol

    1. Răspunde

      rar romanii care isi permit sa cumpere locuinta cu banii jos…

    • dumittrescu raluca
    • 26/07/2016
    Răspunde

    NU AI INCOTRO DACA VREI SA CUMPERI CEVA ,DESI IMI PARE FOARTE COSTISITOR ,DACA NU AI UN SALARIU BUN NU POTI SA TE INTRETII SI DACA MAI AI SI COPII…

    • Mada
    • 27/07/2016
    Răspunde

    In Romanica zilelor noastre vrei, nu vrei, fara banci nu ai cum sa iti iei un loc al tau. Sper sa nu scoata Programul Prima Casa in urmatorii ani. :))
    http://semblog.ro

    1. Răspunde

      eu nu am o casa a mea, locuiesc cu mama, dar recunosc ca mi-ar placea un apartament numai al meu.

  2. Răspunde

    Ma bucur ca exista acest program. Cu ajutorul lui multi tineri au reusit sa isi cumpere casuta lor. in prezent am si eu un dosar care sper sa se aprobe cat mai curand!

    1. Răspunde

      iti tin pumnii. Foarte multi clar nu si-ar permite sa isi cumpere o casa fara credite

  3. Asa este, lumea prefera creditul Prima Casa. Am foarte multe cunostiinte care au apelat la el in ultimul timp.

    1. Răspunde

      cred ca oricine prefera programul asta in detrimentul creditului standard

    • Barbalata Mirela
    • 27/07/2016
    Răspunde

    Da, creditul Prima Casa este mai avantajo decat unul standard. Dar…la suprafata. Ca orice credit, nici acesta nu aduce beneficii. Da, toti vrem o casa si, nu avem ce face, trebuie sa apelam la banca, majoritatea dintre noi; dar cati dintre noi stiu exact in ce se baga, cati dintre noi studiem problema etc

    1. Răspunde

      chiar si cand stii in ce te bagi, tot te bagi pentru ca nu ai incotro

    • nicu
    • 27/07/2016
    Răspunde

    Ce bine că nu trebuie să accesez nici un împrumut……dar nu se ştie niciodată! Dacă o să îmi găsesc jumătatea, şi o să mă „calce” în picioare până îi iau casă?

    1. Răspunde

      se schimba situatia cand esti in doi, nu? Nu se imparte si creditul la 2?

  4. Răspunde

    pentru cine nu are de ales, e o solutie f. buna. Cand am inlocuit chiria cu rata bancara am constientizat cati ani s-au dus banii spre nicaieri … (si nu, nu erau atunci credite prima casa).
    Un avans de 15% se strange in 2-3 ani pentru cine mai are si chirie, dar valoarea intregii case impune un regim de economisire de 7 ori mai mult cat a strange cei 15%, asa ca … evident ca e o solutie super ok.

    Pentru a scurta perioada de validare, recomand la toti ce vor credit prima casa sa depuna dosar initial la banca, pentru o preevaluare. Se pot castiga asa cateva zile.

    1. Răspunde

      Un nou sfat mai mult decat binevenit. E mare lucru sa iti acorzi timp sa te informezi pe bloguri si pe forumuri despre cum iti poti croi mai simplu drum spre acest credit.

    • Vanda
    • 29/07/2016
    Răspunde

    Informatiile din articol imi sunt de mare folos. Sunt interesata pentru fiica mea. Fiul colegei mele de serviciu, a depus actele acum cateva luni ….bune. Din cate mi-a povestit colega, este mult de umblat si asta n-ar fi nimic daca birocratia, nestiinta si nepasarea n-ar fi mare. Si cand ma gandesc ca salariul acestui tanar este de trei ori mai mare decat al meu…..Oare ce acte ar trebui sa mai prezinte la banca?

    1. Răspunde

      iti trebuie nervi de otel, este adevarat, dar iesi mai ieftin asa.

  5. nu toata lumea are acces la acest program (noi n-avem sanse). in plus, avansul se presupune ca se mareste, iar fondurile nu-s niciodata suficiente. sa nu uitam de faptul ca e posibil ca cel care vinde apartamentul sa nu accepte prima casa, pentru ca dureaza. noi ne-am hotarat sa facem credit ipotecar daca tot nu ne incadram la prima casa… asta e! am observat oricum ca ratele sunt cam la fel. iar in ceea ce priveste avansul, la transilvania am gasit cu 20%. da, la brd e minim 35%… trebuie sa cauti, sa ai rabdare… n-ai ce face! alta optiune pentru a-ti lua casa nu prea mai e!

    1. Răspunde

      Multumesc mult pentru completari si corectari. Lucrurile se schimba de la zi la zi, parca pentru a ne face viata si mai grea.

  6. Mie mi-e atat de frica de credite, de zici ca nu e adevarat!

    1. Răspunde

      stii cum se zice: de ce ti-e frica, nu scapi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares