Program de weekend în București – Festivalul statuilor vivante

Festivalul statuilor vivante

Dacă ai fost măcar o dată într-un muzeu sau te-ai oprit măcar o dată pentru a analiza și admira o statuie de prin oraș, sigur o să-ți placă propunerea mea de azi. Știți că mă plângeam eu, acum ceva vreme, că nu aflu niciodată la timp de evenimentele publice cu participare gratuită din București. Ei bine, de data asta am reușit să aflu despre un festival, înainte ca el să se încheie. Poate și pentru că ține mai multe zile, poate și pentru că cei de la Teatrul Masca (organizatorul) s-a ocupat mai bine de promovarea evenimentului, asta nici nu mai contează. Important este că am aflat că, de pe 16 iunie, a început cea de-a șasea ediție a Festivalului de Statui Vivante și că evenimentul durează până luni inclusiv, deci încă aveți și voi timp să ajungeți la reprezentații.

Evenimentul îmbină arta plastică, sculptura, cu arta teatrală. De câte ori nu ai privit o statuie, cu ochii atât de vii și cu un zâmbet sau cu o tristețe atât de fin și maiestuos redată, că ai simțit nevoia să-i vorbești, uitând pentru o clipă că ea nu va putea să-ți răspundă? Personalități surprinse în mișcare, cu un picior la marginea soclului, gata parcă să coboare de pe el și să pășească printre noi, în drum spre centrul istoric. Altele, dimpotrivă, atât de adâncite în gânduri, privind parcă spre o altă lume, care nu are nici o legătură cu canicula și aglomerația de azi.

Ei bine, astăzi, mâine și poimâine, statuile prind viață, devin vivante grație implicării a 40 de actori, care vor da viață tot atâtor statui. Vorbim de 40 de statui în premieră, nu de cele care pot fi admirate și în spectacolele teatrului  Masca. În proiect sunt implicați 20 de artiști creatori de statui vivante din țări precum Olanda, SUA, Israel, Macedonia, Germania, Marea Britanie, Portugalia și Rusia.

Am admirat ceva mai devreme galeria foto de pe pagina de facebook a evenimentului. Pentru această seară, statuile și-au ocupat deja locurile în parcul Crângași din Capitală. Dacă oamenii aceștia pot, la 37ºC la umbră, să reziste cu costumele și machiajele respective, merită tot respectul meu și ăsta e un motiv în plus să mă mobilizez să merg să îi văr, mai ales că parcul nu este departe de mine și programul a fost bine gândit să înceapă la ora 17:00 și să țină până la orele 22:00, interval în care se mai răcorește puțin, mai ales în parcuri.

Dintre statuile vivante, care așteaptă deja în parc, le amintesc pe următoarele: Răpunzel, Mița Biciclista, Coana Chirița, Ofelia, Romeo și Julieta, Charlie Chaplin. Alături de ele și două statui care îl omagiază pe Constantin Brâncuși. Nici nu se putea altfel, având în vedere că anul 2016 este anul sculptorului român.

Dacă nu vă sună cunoscut numele parcului Alexandru Ioan Cuza, unde se mută statuile vivante mâine și poimâine, vă spun eu că este celebrul Parc Titan sau IOR, cum mai este cunoscut. Chiar dacă e cald, fiind în parc și organizat seara, după orele 17:00, eu zic că festivalul este un bun motiv de ieșit din casă. Astfel de manifestări artistice, cu participare gratuită, ar trebui mult mai mult promovate. Am zis-o și în trecut și mă repet și astăzi. Cei mari și cei mici vor aprecia deopotrivă spectacolul de costume și măiestria actorilor de a întruchipa statui celebre.

V-aș mai scrie cu mare drag dar mă duc să mă pregătesc de ieșire. V-am zis că vreau să ajung neapărat să văd statuile în această seară. Dacă aveți drum prin parcul Crângași și vedeți ceva rotund îmbrăcat în tricou verde cu mâneci fluture, făcând multe poze, aia sunt eu!

Revin cu poze!

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Daniela Dodoi
    • 18/06/2016
    Răspunde

    Valabil pt cei din Bucuresti.

    • Barbalata Mirela
    • 18/06/2016
    Răspunde

    Super evenimentul 🙂
    Felicitari reprezentantilor teatrului Masca.
    Relaxare la maxim printre statui 🙂

    • ghelbere elena
    • 19/06/2016
    Răspunde

    Acest festival din cate retin se tine in fiecare an. Eu pot vedea numai putinul care se da la televizor.

    • dumitrescu elena
    • 19/06/2016
    Răspunde

    felicitari organizatorilor si poate fac si prin alte orase sa mai promovam si prin orasele mici ca oamenii sunt doritori de frumos si arta

    • stoica claudia
    • 19/06/2016
    Răspunde

    Pacat ca nu sunt din Bucuresti ,ma duceam si eu,un spectacol frumos.

    • Hacman Mariana
    • 20/06/2016
    Răspunde

    Pacat ca nu pot ajunge..Mi-ar fi plcut sa vad si eu Live acele statui cu personaje renumite….Norocosi sunt cei care locuiesc in Bucuresti…

    • Lamiita P
    • 21/06/2016
    Răspunde

    Foarte dragut evenimentul, sa ne spui daca ajungi si daca ti-a placut. pupici

  1. Super tare, eu astept momentul in care nu toate chestiile interesante se vor intampla doar in capitala.

    • Cristina
    • 22/06/2016
    Răspunde

    Am vazut o mosta la Universitate la Fantana, cand faceau reclama, dar nu am fost sa vad nici o reprezentatie. Am fost si destul de prinsa cu altele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares