Primul festival de modă din România destinat persoanelor cu dizabilități

Nu știu cum sunteți voi dar eu nu obișnuiesc niciodată să privesc lung persoanele cu dizabilități, indiferent care are fi acestea. Pur și simplu mi-e teamă să nu deranjez cu privirea mea. Cel mult, dacă privesc în direcția lor, caut să le zâmbesc în semn că le înțeleg problema, că nu simt nici repulsie nici milă la vederea lor. Dincolo de primul impuls de a-mi părea rău că o persoană cu dizabilități se descurcă mai greu în unele privințe, am o mare admirație pentru ei. Sunt mult mai luptători, mai bătăioși, mai puternici și mai dornici de muncă decât mulți alții care nu au nici o problemă.

Ăsta e și motivul pentru care nu m-am mirat când am aflat că la finalul acestei luni, la Brașov, va avea loc prima ediție a unui festival de modă din țara noastră dedicat persoanelor cu dizabilități. Nu e doar un festival pentru ei, ci un festival de modă în care ei sunt vedetele. În România sunt, la ora actuală, peste 750.000 de persoane cu dizabilități. La ei s-au gândit Consiliul Național al Dizabilității din România – CNDR și Asociația “Pași Rotunzi” şi Bya Fashion atunci când au gândit acest eveniment numit ”În pași rotunzi”. in pasi rotunzi festival de modă persoane cu dizabilitati

Ca la orice alt festival de modă, vom avea designeri renumiți care vin să își prezinte creațiile pe scena acestui festival inedit. Două nume mari – Doina Levintza și Cătălin Botezatu s-au implicat în acest eveniment și vor fi prezente la festival în perioada 29-30 iunie. Creațiile lor vor fi prezentate de 17 modele, persoane cu diferite dizabilități, dintre care patru băieți. Alți creatori ale căror haine și accesorii vor putea fi admirate sunt Patuschinsky, Bya Fashion și Le Bebe.

Scopul acestui festival de modă este acela de a contribui la incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități și la depășirea barierelor mentale şi a prejudecăţilor. Este un eveniment la care persoanele cu dizabilități și cele fără dizabilități participă împreună, atât la nivel de organizare cât și ca public. Asta pentru că nu există bariere între noi pentrucă, în esență, toți suntem oameni.

“Întotdeauna frumuseţea interioară este cea pe care noi toţi o vedem pe chip. Dincolo de o faţă frumoasă există o poveste, un destin pe care doar cei norocoşi îl descoperă. Mă bucur că am ocazia să răsfoiesc filele de poveste ale vieţilor acestor modele superbe care îmi vor prezenta creaţiile în cadrul evenimentului de la Brașov – “În Pași Rotunzi”. Toate creațiile mele, prezentate în acest eveniment, vor fi dăruite modelelor care le vor purta. Este o reală plăcere să fiu parte a acestui eveniment”, a declarat Doina Levintza.

Cu o sensibilitate unică designerul Cătălin Botezatu a declarat: „Cred ca în viață nimic nu este întâmplător, iar întâlnirea cu organizatorii evenimentului „În pași rotunzi” a apărut cu un scop în viața mea. Sunt foarte încântat, să am ocazia, să colaborez cu aceste modele minunate cu o frumusețe aparte, un exemplu pentru noi toți. Iubesc frumusețea, dar mai ales frumusețea sufletului și mă bucur să mă alătur acestui eveniment unic în România. În mod cert, colaborarea nu se va opri aici, iar cel mai important este să privim dincolo de trup, dincolo de chip, direct în sufletele oamenilor.” (sursă citate Observatorul.ro)

Felicitări tuturor pentru organizare dar mai ales curajoșilor care vor urca pe scenă. Printre ei este și o colegă bloggeriță pe care o admir mult pentru curajul ei de a se implica. N-am să-i dau eu numele pentru că nu știu dacă și-ar dori asta. Dacă aș avea drum la Brașov în weekend-ul 29-30 iunie mi-ar plăcea să fiu acolo, la Coresi Shopping Resort. Nu atât pentru spectacolul de fashion cât pentru a vedea oameni cu adevărat frumoși și puternici și pentru a le arăta că nu toți dorim să îi marginalizăm. Dacă sunteți de-ai locului sau aveți drum la munte în această perioadă, nu ratați evenimentul! Pentru ziua a doua se anunță surprize din partea organizatorilor.

Etichete: , , , ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • ghelbere elena
    • 18/06/2016
    Răspunde

    De multe ori persoanele cu dizabilitati au niste trasaturi morale deosebite, frumoase pe care la persoanele normale nu le intalnesti.

  1. Răspunde

    E un eveniment care imi da un sentiment tare placut. Ma bucur cand vad ca persoanele cu dizabilitati sunt implicate tot mai mult in viata pe care o ducem in prezent. Ma bucur sa vad prezentare de moda, meciuri de maschet pentru persoane in carucioare cu rotile, dar si alte evenimente dedicate persoanelor cu dizabilitati. Cred ca e un pas inainte. Ne indreptam in directia care trebuie.

    • Barbalata Mirela
    • 18/06/2016
    Răspunde

    Da???? Ce bine!!! Ma bucur ca se organizeaza asa ceva. Felicitari organizatorilor.
    Si eu ii admir, le admir curajul si puterea. La fel ca tine Cristina evit sa ii privesc lung de teama ca ei sa nu se simta prost, sa nu inteleaga ca imi este mila. Nu am in familie astfel de persoane, nu cunosc sentimentul deci nu pot spune ca ii inteleg….nu am cum 🙁
    Ma bucur cand apare ceva care le mai aduce zambetul pe buze 🙂

    • Rox
    • 18/06/2016
    Răspunde

    Si eu vreau sa felicit organizatorii si-mi doresc sa existe cat mai multe astfel de initiative, evenimente gandite de oameni pentru oameni.

  2. Răspunde

    Multumesc mult Cris pentru ajutor si o sa afli oricum cum ne-am descurcat! Eu zic ca o sa facem o figura frumoasa, daca tot suntem in perioada Campionatului de Fotbal. 🙂

    • stoica claudia
    • 18/06/2016
    Răspunde

    Frumos gest din partea lor ,felicitari organizatorilor.Un festival minunat dedicat oamenilor cu probleme ,bravo lor!

  3. Răspunde

    Ma bucur ca am intrat in aceasta lume a blogosferei si am cunoscut oameni minunati cum esti tu, Mihaela, Adriana, Camelia, Vienela, Nicu… lista ar mai continua, dar pe voi v-am simtit mai aproape in ceea ce priveste modalitatea de a gandi. Admir persoanele cu curaj, incerc sa il caut si eu pe al meu si poate ca intr-o zi vei anunta pe blog un program in care si eu ma voi implica… sper sa am puterea asta! Deja Mihaela m-a motivat sa merg inainte.

    • dumitrescu elena
    • 19/06/2016
    Răspunde

    te inteleg cateodata mi/e teama ca le jignesc si cu privirea,dar ei sunt oameni demni ,frumosi,normali si trebuie tratati cu respect

    • Hacman Mariana
    • 20/06/2016
    Răspunde

    Foarte emotionant!Mi-ar fi placut sa pot sa fiu si eu alaturi de acele persoane…Felicitari organizatorilor si tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui minunat festival!

    • mihaela alina
    • 20/06/2016
    Răspunde

    Buna. Ziua. Pot. Sa. Particip. Si. Eu. Sa. Prezint. Moda. Am. Handicap. De. Gradu. 1. Puteti. Sa-mi. Dati. Raspunsu. Pe. Facebook. Meu. Si. Pe. Ce. Str. Si. Daca. In. Brasov

    • Lamiita P
    • 21/06/2016
    Răspunde

    Uneori, persoanele cu dizabilitati ne dau adevarate lectii de viata, am vazut atatea cazuri. Trebuie sa nu ii facem sa simta ca au o problema, sa ii tratam cu respect si sa li se dea foarte multa atentie. Felicitari pentru aceasta initiativa si …. la cat mai multe.

    • Nicu
    • 22/06/2016
    Răspunde

    Mă bucur că oameni cu suflet vor să ne mai scoată din anonimat! Sunt persoane cu dizabilităţi care performează în diferite domenii, dar care sunt marginalizaţi de statul român şi de oamenii de rând. O zic în cunoştinţă de cauză.
    Avem un Radu Vasile, nevăzător din Constanţa, câştigător al loculuii la un concurs programare it. Nu l-a acceptat nimeni la lucru, nici cu jumătate de normă.

    • Cristina
    • 22/06/2016
    Răspunde

    Foarte frumos. Ma bucur pentru ei. Ii face sa se simta importanti si frumosi si asa trebuie sa se simta. De multe ori ei sunt mai muncitori decat suntem noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares