Despre genți și încălțăminte. Le mai asortăm sau nu?

In ultima vreme văd tot mai des combinații de genți roz cu pantofi albaștri (e doar un exemplu care mi-a venit acum în minte; culorile pot diferi), genți dreptunghiulare din piele, cu aspect destul de elegant, purtate la espadrile, genți textile purtate cu cizme, tot soiul de combinații pe care nu le-am înțeles. Nu sunt o fashionistă, asta e clar. Nu le am cu tendințele, așa că m-am apucat să mă documentez despre cum mai stă treaba cu asortarea genții cu încălțămintea. Pe vremea mea (acum vreo zece ani) pantofii și geanta chiar trebuiau asortate. Acum regulile asortării s-au cam schimbat.

Ce zic experții?

În zilele noastre nu te mai admiră nimeni dacă alegi să porți geantă și pantofi în aceeași nuanță sau cu aceeași textură. Din contră, ai toate șansele să te arate câteva fete cu degetul, numindu-te ”mamaie”. Vrei să fii la modă? Musai să fii cât mai curajoasă, să nu mai combini lac cu lac sau piele întoarsă cu piele întoarsă. Ți-ai tras geantă din piele lăcuită? Cea mai mare greșeală pe care o poți face este să încalți pantofi, balerini sau sandale din același material.

Dacă respecți regula texturii diferite, poți chiar să îți permiți luxul de a combina poșetă și pantofi în aceeași culoare. Când una dintre piese strălucește, cea de-a doua e musai să fie mată. Și invers. De pildă, nu te poți afișa cu o pereche de pantofi maro și geantă de umăr ambele din piele maro. Unul din cele două elemente trebuie să iasă mai mult în evidență.

Tot experții spun că geanta și pantofii pot poarte bine să fie în culori diferite, total diferite, ca să fiu mai exactă. Singura condiție care se pune este ca cele două elemente să se potrivească ținutei în ansamblul ei. Adică la o rochie mov nu se supără nimeni dacă pui sandale verzi și poșetă galbenă.incaltaminte si genti

Ce zic eu?

Eu nu prea sunt de acord. La mine ori e armonie, ori nu mai e, chit că unii zic că e plictisitor să ai o ținută armonioasă din punct de vedere cromatic sau textural.

Sigur că am și eu limitele mele și dacă îmi cumpăr o geantă roșu aprins sau decorată cu imprimeuri foarte aprinse, nu-s nebună să pun și pantofi cu toate culorile lumii. Acolo, da, aleg pantofi simpli, într-o nuanță neutră, ca să nu mă transform în sorcovă. Acum depinde, desigur, și de cât de mare este geanta, de ce tip de încălțăminte purtăm, dacă sunt pantofi cu platformă sau simpli balerini, etc.

Până la urmă, trebuie să recunoaștem că multe dintre noi nici nu ne permitem să ne cumpărăm o geantă nouă de fiecare dată când achiziționăm o pereche de pantofi, pentru a putea urma un set de reguli stricte în ceea ce privește asortarea. Cel mai bine e să citim, să ne informăm, să trecem totul prin propriul filtru, să adoptăm ceea ce simțim că ni se potrivește din ceea ce ne permitem.

Regulile mele simple de asortare

Dacă ești genul care adoptă mai mereu ținute elegante office, lucrurile sunt simple: achiziționezi preponderent genți elegante și încălțăminte în acest stil. La fel și dacă ești adepta unui stil sport, știi clar ce alegeri trebuie să faci pentru a nu da greș. Dar ce faci dacă ești ca mine și azi ai chef să fii casual spre sport și mâine vrei un look mai feminin și elegant, dar nu ai bani de 100 de genți și 100 de perechi de pantofi?

Ideal este să investim în genți clasice, indiferent că sunt din piele sau material sintetic, fără multe detalii decorative. Acestea sunt cele mai simplu de asortat. Pot fi purtate cu orice tip de încălțăminte fără a cădea în penibil. E bine și invers, cum fac eu – merg pe varianta încălțăminte simplă, clasică, tocmai pentru că îmi place să port genți cu multe detalii metalice (nituri, lanțuri, fermoare).

Gențile mele nu sunt nici rotunde (acestea sunt foarte feminine) nici perfect dreptunghiulare sau pătrate (acestea fiind modelele office). Caut mereu calea de mijloc.

Un lucru e clar. La mine nu ai să vezi geanta verde și pantofi albaștri sau poșetă lăcuită și pantofi din piele întoarsă. Nu pot. Nu mă caracterizează. Nu dați cu pietre! Eu asta sunt. La capitolul culori, nu merg niciodată pe combinații de nuanțe calde cu nuanțe reci. Ori e albă, ori e neagră.

Ce spuneți voi?

La voi cum stă treaba cu asortatul genții cu pantofii? Sunteți genul meu, pentru care armonia, care domnea acum câțiva ani, a rămas literă de lege, sau preferați stilul modern îndrăzneț?

Etichete: , , ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • ghelbere elena
    • 17/06/2016
    Răspunde

    La mine e la fel de simplu tinand cont ca toata ziua umblu prin oras, port balerini sau adidasi si un loc de geanta un rucsacel. La ocazii vesnicul plic si pantofi mai eleganti dar musai cu toc mai micut.

  1. Răspunde

    God, cat am detestat asortatul gentii cu pantofii! Ma stresam si oricum o nimeream doar daca era vorba de negru sau nude. In rest, nicio sansa! Am ignorat regula cu perseverenta, pana cand nu a mai fost regula :)))

      • cristina
      • 29/06/2016
      Răspunde

      ei, eu cred ca te alinti pentru ca, din ce am vazut eu pe blog, tu te pricepi foarte bine la moda, materiale si culori, asa ca sunt sigura ca iti ieseau tinute minunate.

    • Barbalata Mirela
    • 17/06/2016
    Răspunde

    Nici eu nu le mai asortez de mult timp. Dar cu siguranta respect anumite regului. Daca partea de susu este viu colorata nu am sa port pantofi si/sau poseta la fel, daca poseta este intr-o culoare puternica atunci caut restul tinutei sa fie in culori neutre. Oricum eu multa bataie de cvap nu am pentru ca posetele mele sau pantofii mei nu sunt in culori stridente. Exceptie face incaltamintea de vara 🙂

    • Rox
    • 17/06/2016
    Răspunde

    Eu incerc cat pot de mult sa asortez. Nu e litera de lege, dar asa m-am obisnuit. Si sincer, nici nu prea-mi place sa ies mult in evidenta.:)

  2. Răspunde

    Nu se mai asorteaza. Nici eu nu mai practic asta. Doar ca eu port de obicei balerini nude, iar geanta mea preferata are aceeasi culoare. La acea geanta nu as renunta pt nimic in lume deoarece este incapatoare, comoda si frumoasa. Am in ea un adevarat arsenal de produse pentru copii (schimburi, servetele, scutec, gustarica, apa, un fruct) 😀

  3. Răspunde

    Acum vreo 3-4 ani o prietena mi-a atras atentia ca ar trebui sa nu mai asortez atat de des geanta cu incaltamintea, ca devine o chestie obositoare. M-am simtit un pic ofensata atunci, dar in timp am inceput sa aplic sfatul ei, si sa combin culorile. De exemplu eu am doar 3 genti. Atat. Una de zi cu zi, una mica de ocazie si una office alba (imaculata :D). Geanta alba nu o port niciodata cu incaltaminte alba. O asortez ori cu bluza, ori cu o pereche de pantaloni albi, ori o port la o tinuta all black sau all jeans. Si imi place maxim ca acum fac asta, chiar daca in trecut m-am simtit incomod cand mi s-a atras atentia :))

    • Hacman Mariana
    • 20/06/2016
    Răspunde

    Eu ma asortez de obicei..acum voi tine cont si de aceste sfaturi…in privinta culorii se pare ca gandim la fel..nici eu nu port genti colorate..le prefer pe cele de culoare neagra , alb sau crem…

    • stoica claudia
    • 21/06/2016
    Răspunde

    Si eu incerc sa le sortez cat de cat ,dar nu mereu ,mie nu imi place sa fiu colorata ,geanta verde,pantofi galbeni ,bluza albastra as arata ca o sorcova dar cat de cat le asortez cumva.

    • Daniela Dodoi
    • 21/06/2016
    Răspunde

    Nu tin cont ca pantofii nu se asortează cu geanta,ca geanta nu se potriveste sandalelor…port ce îmi place si nu ma iau dupa creatorii de moda su de tendintele anului in curs.

    • Nicolae Claudia
    • 21/06/2016
    Răspunde

    Si mie imi place sa ma asortez, dar se intampla si uneori sa nu am cu ce. Nu imi permit sa imi cumpar de fiecare data chestii asortate 😉 dar si eu raman la moda veche

    • Lamiita P
    • 21/06/2016
    Răspunde

    Nu neaparat asortez geanta cu pantofii dar tin cont de intreaga tinuta si in general caut sa asortez geanta sau poantofii cu altceva din intreaga tinuta. Oricum, nu imi place sa merg pe prea multe culori.

    • Aida Dolce
    • 21/06/2016
    Răspunde

    Eu am optat pt o geanta multicolora care poate fi asortata la orice.Foarte versatila

    • Cristina
    • 22/06/2016
    Răspunde

    De mult nu le mai asortez. Nu imi place nici sa-mi schimb mereu geanta si sa mut obiectele din ea. Mi-e ca pana la urma uit sa mut totul si las unele intr-o geanta si poate raman fara cardul de acces in firma.

    • dumitrescu elena
    • 23/06/2016
    Răspunde

    incerc si imi place sa le asortez totusi pentru a nu ma pricep la texturi,la combinatii de culori si altele ,daca mie imi place nu ma intereseaza lata parere ,dar oricum nu sunt ceva de speriat,asa ca merge!

    • Magda Denise
    • 09/07/2016
    Răspunde

    Eu nu prea am nevoie sa asortez, hainele mele sunt majoritatea in culori inchise : negru, maro, albastru, care merg la gentile mele : una neagra si una bej. Iar incaltamintea e tot pe negru si bej. Asa economisesc timp, nu mai stau sa caut prin sifonier dupa haine de asortat. 🙂

    1. desi o sa zica lumea ca suntem babe, sa stii ca si mie imi place stilul asta fara complicatii coloristice.

    • Csilla
    • 12/05/2018
    Răspunde

    La o rochie sus dantela jos voal, pot purta pantofi bleumarin din lac si geanta rosie din lac croco???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares